Versailles bezoeken met kinderen

Een bezoek aan Versailles met kinderen vereist een zekere mate van voorbereiding vanwege de uitgestrektheid van de ruimte en de culturele en historische focus die het biedt.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Versailles bezoeken met kinderen

Paleis van Versailles | ©Stephanie LeBlanc

Versailles is een van de meest bijzondere plekken in Europa. Elke volwassene die van geschiedenis en cultuur houdt, zal ervan genieten als een kind. Toch zal een kind niet altijd kunnen genieten van Versailles zoals een volwassene.

Bovendien kunnen kinderen moe worden door de kenmerken van de site, die erg groot is en uren kan duren om te bezoeken. In dit artikel geef ik je 10 tips om je bezoek met hen zo optimaal en comfortabel mogelijk te maken, en vooral om ervoor te zorgen dat zij en jij evenveel genieten!

Boek een excursie met een rondleiding door het paleis zodat de kinderen zich niet vervelen

Buiten het paleis van Versailles| ©Hellotickets
Buiten het paleis van Versailles| ©Hellotickets

Het Paleis van Versailles is een schatkamer van de beste Franse kunst. Gerenommeerde architecten, beeldhouwers en schilders hebben hun best gedaan om de residentie van de koningen van Frankrijk te versieren. Het verkennen van de kamers kan echter overweldigend zijn zonder context en informatie. Dit kan saai zijn voor volwassenen, maar nog meer voor kinderen!

Daarom is het een goed idee om een excursie te boeken met een rondleiding met een gids die gespecialiseerd is in Spaans, zodat de uitleg het bezoek draaglijker maakt en de kinderen ook kunnen leren. Het bezoek zal echter tijd kosten. Daarom raad ik je aan om, welke manier je ook kiest, deze tips te raadplegen om het meeste uit je bezoek aan Versailles te halen.

Het huren van een excursie naar Versailles met een rondleiding wordt sterk aanbevolen omdat het handiger is om met kinderen te reizen. Ze vertrekken vanuit Parijs, brengen je rechtstreeks naar Versailles en omvatten een rondleiding door het paleis, een bezoek aan de Spiegelzaal en een rondleiding door de tuinen.

Boek een excursie naar Versailles vanuit Parijs

Voorkom dat de kinderen ongeduldig worden in de lange wachtrijen

Kinderen op tour door Versailles| ©Joe Shlabotnik
Kinderen op tour door Versailles| ©Joe Shlabotnik

Versailles is een van de meest bezochte toeristische attracties van Frankrijk. Als gevolg daarvan zijn er enorme wachtrijen die, geen grap, wel een paar honderd mensen kunnen tellen. Om wachtrijen en ongeduldige kinderen te voorkomen, kun je het beste een rondleiding door het Paleis van Versailles zonder wachtrijen boeken.

Deze optie is een echte aanrader, omdat je het Paleis van Versailles dan in anderhalf uur kunt zien door meteen naar binnen te gaan, zonder in de rij te staan. Het vervoer vanuit Parijs is echter voor eigen rekening, dus houd hier rekening mee bij het organiseren van je transfers.

Boek een skip-the-line rondleiding door Versailles

Kies de beste manier om Versailles te bereiken

Stadsbus Parijs| ©Les Chatfield
Stadsbus Parijs| ©Les Chatfield

Weinig dingen maken kinderen ongeduldiger dan lange, saaie reizen. En weinig dingen ergeren volwassenen meer dan ongemakkelijk vervoer met kinderwagens op sleeptouw, naast andere ongemakken.

Het is daarom aan te raden om te beslissen hoe je Versailles gaat bereiken:

 • Als je een excursie boekt waarbij een transfer vanuit Parijs en de entree zijn inbegrepen, is alles geregeld.
 • Als je echter op eigen gelegenheid gaat, zul je een afweging moeten maken tussen het comfort van de reis en de eenvoud ervan.

Hieronder laat ik je de beschikbare vervoermiddelen zien en beoordeel ik ze aan de hand van deze twee criteria. Als je echter meer gedetailleerde informatie wilt, kun je in dit artikel lezen hoe je vanuit Parijs naar Versailles komt.

Bus

Je kunt bus 171 nemen vanaf Pont de Sèvres. De reis duurt ongeveer 30 minuten en brengt je heel dicht bij het paleis van Versailles. Ze rijden elke 10 minuten en zijn actief tussen 0:10 en 23:50.

De bus kan een beetje oncomfortabel zijn als je met een kinderwagen reist. Het beste is dat hij je heel dicht bij het paleis afzet, zodat je geen extra wandeltijd aan je reis hoeft toe te voegen. Als je echter ver van Pont de Sèvres verblijft, moet je een ander vervoermiddel nemen, wat de hele reis omslachtiger en tijdrovender maakt.

Trein

Als je voor de trein kiest, kun je het beste de RER C-lijn nemen. De reis duurt 30 minuten en vanaf 4 euro zet de trein je af bij het station Versailles Rive Gauche. Bekijk alle details over dienstregelingen en frequenties op de website van de RER lijn C.

Dit is de handigste optie als je van plan bent om je baby mee te nemen. Het nadeel, hoewel niet heel ernstig, is dat je niet precies bij het Paleis van Versailles uitkomt, maar op 10 minuten afstand. Dit is een reis die je te voet moet maken.

Huurauto

Waarschijnlijk het minst moeilijk, hoe je het ook bekijkt. Houd er echter rekening mee dat parkeren bij Versailles gepaard gaat met parkeerkosten vanaf €12.

Boek tickets voor het paleis van Versailles

Kies voor een ochtendbezoek

Kinderen in het Grand Trianon| ©Photoski141
Kinderen in het Grand Trianon| ©Photoski141

Versailles heeft een oppervlakte van bijna 800 hectare. Dit betekent dat als je een compleet bezoek wilt, je er ongeveer een halve dag zult doorbrengen. Dat is ongeveer de tijd die je nodig hebt om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken:

 • Paleis van Versailles: tussen de 1,5 en 2 uur.
 • Wandeling door de tuinen van Versailles: 2 uur.
 • Bezoek aan het Grand Trianon, Petit Trianon en het Koninginnedorp: 1 uur.

De gemiddelde tijd om de Tuinen van Versailles te bezoeken hangt natuurlijk af van hoe lang je in de uitgestrekte ruimtes wilt doorbrengen. Hier kun je zien wat er allemaal te zien is in de Tuinen van Versailles.

Als je met kinderen reist, raad ik je daarom aan je kaartjes van tevoren te kopen en 's ochtends te gaan, zodat het gemiddelde bezoek van 5 uur samenvalt met lunchtijd. Als je alleen gaat, is het erg handig om alle details te weten over hoe je kaartjes koopt om Versailles te bezoeken.

Hoe laat gaat Versailles open?

Dat hangt af van de plaats:

 • Paleis van Versailles en paleisgebouwen: vanaf 9 uur;
 • Tuinen van Versailles: vanaf 8 uur.

Zo kun je uitrekenen wat voor jou het handigst is. Als je om 9 uur 's ochtends aankomt, beëindig je je bezoek net rond lunchtijd (rond 14 uur). Als je om 8 uur 's ochtends aankomt, kun je beginnen met het bekijken van de tuinen en de hele rondleiding om 13 uur afronden. Er zijn restaurants op het terrein waar je iets kunt eten. Er zijn zelfs picknickplaatsen, dus je hoeft niet met een lege maag terug te keren naar Parijs.

Voor meer informatie over openingstijden vind je hier de openingstijden van de verschillende attracties in Versailles.

Boek tickets voor het Paleis van Versailles

Ga naar het toilet voordat je het Paleis van Versailles binnengaat

Versailles bezoeken met het gezin| ©Dennis Jarvis
Versailles bezoeken met het gezin| ©Dennis Jarvis

Wie is er niet geweest? Je bent rustig een museum of monument aan het bezoeken en plotseling hebben de kleintjes een overweldigende drang om naar het toilet te gaan. Om deze ongewenste drang te voorkomen, is het altijd een goed idee dat ze naar het toilet gaan voordat het bezoek begint. Vooral omdat er, zoals je ziet, veel te zien is in het Paleis van Versailles.

Er zijn toiletten bij de ingang, naast de kassa's en in de garderobes. Er zijn ook toiletten verspreid over de tuinen. Deze zijn meestal minder druk dan die in het Paleis van Versailles. Hier kun je de locaties van de toiletten in Versailles bekijken.

Boek tickets voor het paleis van Versailles

Neem een stoffen draagzak mee als je het Paleis van Versailles binnengaat

Moeder en kind in een wandelwagen| ©William Fortunato
Moeder en kind in een wandelwagen| ©William Fortunato

Om veiligheidsredenen, gericht op een optimale evacuatie in geval van nood, zijn metalen kinderwagens en draagzakken niet toegestaan in het Paleis van Versailles. Het is daarom aan te raden om een stoffen kinderwagen mee te nemen, die volledig is toegestaan.

Dit betekent echter niet dat je niet naar Versailles kunt gaan zonder kinderwagen - deze kan erg handig zijn om de tuinen te verkennen! Je hoeft hem alleen maar achter te laten in de bagageruimte zodra je besluit het paleis binnen te gaan.

Boek een excursie naar Versailles vanuit Parijs

Ontdek het sprookjesachtige Versailles met de kinderen

Het dorp van de koningin| ©ToucanWings
Het dorp van de koningin| ©ToucanWings

Dat Versailles een paleisachtig en erg 'stoffig' decor is, betekent niet dat er geen plekken zijn waar kinderen zich in een sprookjesachtige omgeving kunnen wanen. Dit geldt vooral voor het Koninginnedorp. Een plek die Marie-Antoinette liet bouwen voor haar ontspanning.

Het heeft verschillende attracties, zoals Engelse tuinen (die de natuur nabootsen) en een meer met tenten en snoeken. Ze liet ook 12 houten hutten bouwen in Vlaamse en Normandische stijl die er voor kinderen uitzien als iets uit een sprookje.

Het ligt vlak naast het Petit Trianon, dus aarzel niet om er met de kinderen heen te gaan. Ze zullen een geweldige tijd hebben.

Boek tickets voor het Paleis van Versailles

Neem een rugzak mee met eten en drinken

Zwitserse Garde Meer| ©Wikimedia
Zwitserse Garde Meer| ©Wikimedia

Je mag Versailles binnen met een rugzak. Je kunt er wat snacks en drinken in meenemen, voor het geval de kinderen honger krijgen. De tuinen van Versailles staan echter vol met kiosken en plekken waar je eten kunt kopen. Voor meer informatie hierover, zie hier waar je kunt eten in Versailles.

Het kan echter nooit kwaad om goed bevoorraad aan te komen in Versailles, voor het geval dat. Er zijn namelijk zones gereserveerd voor picknicks. Deze zijn:

Boek een rondleiding door Versailles

Veel plezier met een treinrit

Met de kleine trein| ©Pablo C.M
Met de kleine trein| ©Pablo C.M

Welk kind houdt er niet van een ritje in een treintje? Bovendien kan het, gezien de enorme omvang van Versailles, een geweldige manier zijn om de omgeving te ontdekken zonder ze te vermoeien. Er is een toeristentreintje, genaamd Train Versailles, waar je in dit soort gevallen gebruik van kunt maken.

De route is vrij compleet en gaat langs het Paleis, het Petit Trianon, het Grand Trianon en de kop van het Canal Grande. Hier kun je zien welke haltes het toeristentreintje aandoet:.

Je kunt een kaartje kopen vanaf €7,50 (volwassenen), vanaf €5,80 (onder de 18 jaar) en gratis voor kinderen onder de 12 jaar. En dit zijn de dienstregelingen:

 • Van 1 november tot 31 maart: Eerste vertrek om 11:10 uur en laatste vertrek om 17:10 uur;
 • Van1 april tot 31 oktober: Dezelfde dienstregeling met uitzondering van het laatste vertrek, dat om 17:50 uur plaatsvindt.

Boek tickets voor het paleis van Versailles

Let op de kinderen

Een bezoek aan de tuinen van Versailles| ©Dennis Jarvis
Een bezoek aan de tuinen van Versailles| ©Dennis Jarvis

Versailles is een plek gebouwd voor het comfort van absolute koningen, maar het is niet zonder risico's. We raden je aan extra waakzaam te zijn in de volgende contexten:

 • Binnen het paleis: Met het aantal bezoekers en bijgebouwen is het niet ongewoon om kinderen uit het oog te verliezen.
 • Op de paden in de tuinen: Houd uw kinderen goed in de gaten als u over de paden en paden loopt, want er zijn vaak voertuigen zoals het toeristentreintje of gemotoriseerde karretjes beschikbaar voor snelle bezoeken aan de tuinen.
 • In de buurt van vijvers en meren: Versailles is een plek vol fonteinen, meren, kanalen en vijvers, dus het is gemakkelijk om op te gaan in de schoonheid van de omgeving en de kleintjes een paar seconden uit het oog te verliezen. Het is daarom raadzaam om in deze omgevingen uiterst waakzaam te zijn.

Als je al deze tips in acht neemt, kun je er zeker van zijn dat je bezoek aan Versailles met kinderen zo comfortabel mogelijk zal zijn en dat zij, net als jij, net zo zullen genieten!

Boek een reis naar Versailles vanuit Parijs