Wat te zien in het paleis van Versailles

Als je erover denkt om Parijs te bezoeken, is een van de must-see stops Versailles, een indrukwekkend 17e-eeuws gebouw met meer dan 800 hectare en 2300 kamers.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Wat te zien in het paleis van Versailles

Paleis van Vesalles, Frankrijk | ©Cristian Bortes

Het Paleis van Versailles, dat op de Werelderfgoedlijst staat, is een van de belangrijkste 17e-eeuwse locaties op het continent. Wat begon als het jachtgebied van Lodewijk XIII is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste monarchale complexen in het Westen.

De troonsbestijging van Lodewijk XIV en de Franse Revolutie hebben deze plek veranderd en gevoed, waardoor het een van de meest bezochte musea van Frankrijk is geworden. Als je een dag wilt voelen hoe de monarchie leefde, maak je dan klaar want ik geef je een overzicht van wat je niet mag missen in Versailles. Wacht dus niet langer en boek je ticket naar Versailles en de tuinen.

1. Spiegelzaal

Spiegelzaal| ©Myrabella
Spiegelzaal| ©Myrabella

De Spiegelzaal of Galerij, gebouwd in 1684 en met een uitgesproken barokke stijl, is ongetwijfeld een van de zalen in het Paleis van Versailles die het hele jaar door de meeste toeristen trekt. Wat oorspronkelijk in opdracht van de koning werd gemaakt om indruk te maken op zijn bezoekers, is nu het emblematische icoon van het paleis geworden.

Het lijkt nu misschien banaal, maar in die tijd was het maken en bezitten van spiegels een luxe die niet veel mensen zich konden veroorloven. Daarom wilde Lodewijk XIV de kamer vullen met enorme ramen en spiegels door de hele kamer om de macht van zijn bewind te demonstreren.

De kamer heeft een indrukwekkend gewelf dat is geschilderd door de kunstenaar Le Brun en is eeuwenlang gebruikt als plek voor evenementen, bals en feesten, maar ook om belangrijke verdragen te ondertekenen , zoals het Verdrag van Versailles, dat een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Ongetwijfeld een historische plek die zeker een stop waard is.

Boek je ticket voor Versailles en de tuinen

2. De vertrekken van de koning en koningin

Koningskamer, Mercuriuskamer| ©Diliff
Koningskamer, Mercuriuskamer| ©Diliff

Als je uit de eerste hand wilt zien hoe de 17e-eeuwse koningen leefden die de geschiedenis van Frankrijk veranderden, aarzel dan niet om een excursie vanuit Parijs te maken met een rondleiding door Versailles en mis natuurlijk de details van hun eigen kamers niet. De kamers van de koning en koningin zijn twee van de belangrijkste en meest centrale kamers in Versailles, omdat ze het meest persoonlijke en intieme deel van het koninklijke leven vormen.

Hoewel het beeld van eenheid van de koningen net zo belangrijk was als vandaag, hadden ze allebei aparte kamers die waren aangepast aan de behoeften en protocollen. Dus hoewel beide kamers even gedecoreerd en luxueus zijn, woonde het hof in de kamer van de koning elke ochtend zijn ochtendwake, lunchtijd en bedtijd bij.

Deze twee kamers hebben als middelpunt de koninklijke appartementen, waar je het bed kunt zien waar Lodewijk XIV zelf sliep en waar hij in 1715 omkwam. Een ervaring uit de eerste hand van de praal en luxe van die periode is een essentieel onderdeel van uw bezoek aan het Paleis en is gemakkelijk toegankelijk na het zien van de veelgeprezen Spiegelzaal.

Boek uw excursie vanuit Parijs met een rondleiding door Versailles

3. De Koninklijke Kapel

De Koninklijke Kapel| ©Diliff
De Koninklijke Kapel| ©Diliff

Elk zichzelf respecterend paleis had in die tijd een kapel nodig voor de dagelijkse missen en ceremonies. Zoals je misschien al geraden had, werd de Koninklijke Kapel in het geval van Lodewijk XIV en zijn Paleis van Versailles uiteindelijk een van de weelderigste plekken van het hele complex.

Van buitenaf kun je zien hoe het zich onderscheidt van de rest van het gebouw dankzij de gewelfde plafonds, maar wat je ongetwijfeld sprakeloos zal achterlaten is het interieur. Met een indrukwekkende massief marmeren vloer en alle muren en plafonds beschilderd door kunstenaars uit die tijd, kostte de Chapel Royal destijds meer dan twee miljoen pond.

De kapel waar de Zonnekoning nooit van heeft kunnen genieten

De paradox van deze Koninklijke Kapel is dat Lodewijk XIV veel moeite en geld heeft gestoken in de bouw ervan. Het resultaat waar je tijdens je bezoek van kunt genieten, was echter pas klaar in 1710 en pas vijf jaar later stierf de monarch, waarmee er een einde kwam aan het tijdperk van de absolute monarchie in Frankrijk.

Boek je ticket naar Versailles

4. De Galerij van de Strijd

De Galerij van veldslagen| ©Stéphanie Le Lay
De Galerij van veldslagen| ©Stéphanie Le Lay

Vóór de fotografie en sociale media werden herinneringen opgeslagen in foto's en omdat Versailles alles graag groots aanpakte, kwam koning Louis-Philippe in 1837 op het idee om een enorme galerij in het paleis te bouwen om de grote veldslagen en successen van het land in beeld te brengen. Deze galerij, waartoe je toegang hebt met je ticket voor Versailles, beslaat bijna de hele verdieping van de zuidvleugel van het paleis en is een van de verplichte haltes geworden.

Alsof het een pantheon van oude glorie is, was de regering van Louis Philippe verantwoordelijk voor het creëren en verzamelen van evenveel bustes als schilderijen die vertellen hoe het Koninkrijk Frankrijk werd gesmeed, van veldslagen zo oud als die van Tolbiac, tot sommige uit zijn eigen eeuw zoals die van Wagram.

Deze galerij is bijna een museum in een museum geworden en trekt de aandacht van bezoekers met zijn enorme afmetingen en prachtige historische indeling, die bijna als een script dient om de hele geschiedenis van die periode te begrijpen. Enkele van de geweldige schilderijen die hier worden tentoongesteld en die je niet mag missen zijn:

 • *De Slag bij Austerlitz door François Gérard.
 • *De intocht van Hendrik IV in Parijs door François Gérard.
 • *DeSlag bij Fontenoy door Horace Vernet.
 • *De Slag bij Bouvines door Horace Vernet.

Boek je ticket voor Versailles en de tuinen

5. De salons van het keizerrijk

Zaal van het paleis van Versailles| ©Jean-Philippe Delberghe
Zaal van het paleis van Versailles| ©Jean-Philippe Delberghe

In deze drie zalen kun je de overblijfselen zien van een groot project dat Louis-Philippe ondernam om de grote glorie van Frankrijk te weerspiegelen. Zijn bewind was erg belangrijk voor het paleis en je zult bij aankomst al snel merken dat er twee hoofdperioden te onderscheiden zijn: die van de Koninklijke Residentie van de absolutistische monarchieën en die van het Museum van de Geschiedenis.

Veel van de pracht en praal van het paleis van Versailles vond plaats tijdens de 17e eeuw en het bewind van Lodewijk XIV. Na de Franse Revolutie werd het echter verlaten en het was de komst van Louis-Philippe, in de 19e eeuw, die het complex een nieuwe look gaf. De koning wilde het paleis zijn essentie en koninklijke voornaamheid teruggeven, en deze periode wordt duidelijk weerspiegeld in de Salons de l'Empire die, bestaande uit drie zalen, deel uitmaken van wat destijds bekend stond als het Museum van de Geschiedenis van Frankrijk.

De Salons de l'Empire zijn niet in hun geheel geopend voor het publiek, maar je hebt altijd de mogelijkheid om een deel van deze grote zalen te zien waar je de werken kunt zien die de koning zelf heeft laten schilderen om de hele periode van Frankrijk weer te geven, inclusief de Directie, het Consulaat en het Keizerrijk.

Boek uw excursie vanuit Parijs met rondleiding in Versailles

6. De appartementen van de dochters van Louis XV.

De appartementen van de dochters| ©Dr Bob Hall
De appartementen van de dochters| ©Dr Bob Hall

Een van de populairste verhalen onder bezoekers is dat van de drie dochters van Louis XV, of zoals ze al eeuwen bekend staan, de Mesdames. De zussen woonden hun hele leven in het paleis tijdens het bewind van hun vader en bleven hun hele leven ongetrouwd, waardoor ze de aandacht trokken van het hof en bekend werden als de "vrijsters van de koning".

Tijdens je bezoek aan het paleis van Versailles kun je ontdekken in welke kamers deze drie zussen praktisch hun hele leven woonden, van koning tot koning, tot de komst van de Franse Revolutie, toen ze gedwongen werden het paleis te ontvluchten.

Boek je ticket naar Versailles

7. De zaal van de kruistochten

De zaal van de kruistochten| ©PHGCOM
De zaal van de kruistochten| ©PHGCOM

Het paleis van Versailles zit vol met totaal onverwachte plekken en een daarvan is ongetwijfeld de Kruistochtenzaal. Als je van de middeleeuwen houdt, zul je zeker als een kind genieten van deze plek. Deze ruimte, die bestaat uit vijf kleinere kamers, werd in 1843 gebouwd in opdracht van koning Louis-Philippe en was bedoeld als eerbetoon aan de kruistochten.

De belangstelling voor de middeleeuwen in die tijd werd voortgezet tijdens de Franse Revolutie en veel van deze verzameling gadgets en wapens is te zien in deze kamer, die een enorme verzameling harnassen en schilden heeft van de hoofdpersonen die deelnamen aan deze veldslagen.

Boek uw excursie vanuit Parijs met rondleiding in Versailles

8. De tuinen van Versailles

Een bezoek aan de tuinen van Versailles| ©Dennis Jarvis
Een bezoek aan de tuinen van Versailles| ©Dennis Jarvis

Het interieur van het paleis van Versailles is een waar architecturaal en erfgoedspektakel. Maar wat de meeste toeristen echt aantrekt en verovert, is de immense tuin. Daarom raad ik je aan om je ticket naar Versailles met de tuinen te kopen. Met meer dan 800 hectare staat deze enorme plek vol met belangrijke fonteinen, grotten en vijvers en heeft het een zeer rijke flora.

Het is ondenkbaar om het in zijn geheel te bezoeken als je maar een paar uur op bezoek gaat; je hebt echter de mogelijkheid om een fiets te huren voor minder dan 40 euro per uur om sneller rond te komen.

De Tuinen van Versailles zijn een van de duidelijkste bewijzen van de rijkdom en macht van de monarchie in die tijd. Als je door het doolhof van struiken en bomen loopt, voel je je zo klein als een mier.

De fonteinen van de Tuinen van Versailles

Het zou ondenkbaar zijn om het hele gebied van de tuinen te bestrijken, maar als je een bezoek aan het paleis wilt overslaan en aandacht wilt besteden aan deze enorme tuinen, zijn er enkele fonteinen die je niet mag vergeten te zien tijdens je bezoek, bijvoorbeeld:

 • Latona vijver
 • Vijver van Apollo
 • Vijver van de Spiegel
 • Vijver van Neptunus

Boek je ticket naar Versailles en de tuinen

9. Het Grote Trianon

Het Grand Trianon| ©Wikimedia
Het Grand Trianon| ©Wikimedia

Het Grand Trianon is een must tijdens je bezoek aan het Paleis van Versailles. Hoewel het een eindje verwijderd is van de tuinen en het paleis, is het zeker een paar minuten lopen waard om te zien wat de rustplaats was van de koning van Frankrijk in de 17e eeuw.

Trianon was oorspronkelijk een villa vlakbij het paleis van Versailles, maar Lodewijk XIV zag al snel de kans schoon om een plek te bouwen waar hij kon uitrusten van zijn verplichtingen aan het hof en liet een enorm marmeren gebouw neerzetten dat, hoewel het op zichzelf al indrukwekkend is, veel minder opzichtig is dan het koninklijk paleis.

Om toegang te krijgen tot dit deel van het koninklijke complex en het interieur van het Grand Trianon te zien, moet je een extra bedrag betalen naast de algemene toegangsprijs voor Versailles of, als je al weet wat je wilt zien, kun je kiezen voor de "paspoort" pas, die je gratis toegang geeft.

Het Kleine Trianon

Op een steenworp afstand van het ontspanningsverblijf van de koning ligt het zogenaamde Petit Trianon, een plek die meerdere generaties lang werd gebruikt als alternatief verblijf en recreatiecentrum voor de koningin, totdat het in handen kwam van Marie-Antoinette.

Boek je ticket naar Versailles

10. De domeinen van Marie-Antoinette

Molen van het dorp van Marie-Antoinette| ©Ahiyajorge
Molen van het dorp van Marie-Antoinette| ©Ahiyajorge

Marie-Antoinette is ongetwijfeld een van de meest charismatische vorsten die ooit voet zette in het Paleis van Versailles, en vandaag kun je een van de gebouwen bezoeken die ze tijdens haar periode ontwierp. Het Domein van Marie-Antoinette omvat niet alleen de laatste woonperiode die het Petit Trianon had, maar ook een pittoresk naburig dorp.

Marie-Antoinettes idee was om op een ietwat geïdealiseerde manier de omgeving van een landelijke omgeving na te bootsen waarin ze zich "dichter" bij de mensen kon voelen. Tegenwoordig is er een treintje dat je naar dit gedeelte van het paleis van Versailles kan brengen zodat je niet te veel tijd hoeft te verspillen aan de reis.

De dieren van Marie Antoinette

In deze uitvinding van de koningin kun je de molen bezoeken die ze liet bouwen, het meer dat het omringt, de boomgaarden en zelfs de koeienstallen, waar Marie Antoinette naar verluidt zelf haar koeien molk.

Vandaag zijn de installaties nog steeds bewaard en het is ongetwijfeld een heel andere plek dan de rest van het paleis waar je meer in contact kunt komen met de natuur, precies zoals Marie Antoinette het bedoeld had. Als je met kinderen naar Versailles reist, zal dit zeker hun favoriete halte zijn, want de ruimte is nog steeds bewaard gebleven als boerderij en je kunt er dieren zien leven, evenals eenden, zwanen en ganzen in het eeuwenoude meer.

Boek je ticket voor Versailles en het landgoed van Marie-Antoinette

Waar je kunt eten en ontspannen in het paleis van Versailles

Ingang van Restaurant Angelina| ©michen34
Ingang van Restaurant Angelina| ©michen34

Een bezoek aan het paleis van Versailles is een activiteit waar je waarschijnlijk de hele dag over zult doen, dus je zult een lunchpauze moeten inlassen om nieuwe energie op te doen. Je moet weten dat je geen eten mee mag nemen in het paleis, maar Versailles heeft verschillende plekken waar je kunt eten.

Deze plekken zijn:

 • Restaurant Angelina
 • Grand Café d'Orléan
 • Restaurant ORE

Je vindt ook overal in de Tuinen kraampjes en kiosken waar je een hapje kunt eten terwijl je geniet van de spectaculaire omgeving. Er zijn ook winkels bij de ingang en uitgang van het Paleis van Versailles waar je een souvenir mee naar huis kunt nemen.

Het Paleis van Versailles is een van de dingen die je gezien moet hebben tijdens je reis naar Parijs, en ook een van de meest historische plaatsen in heel Frankrijk. Het is de moeite waard om er een hele dag door te brengen en alle kamers en ruimtes binnen en buiten het paleis te bezichtigen. Je kunt profiteren van de activiteiten of tijdelijke tentoonstellingen, afhankelijk van de tijd van het jaar waarin je gaat, maar zonder twijfel mag je de 10 must-sees die we zojuist hebben besproken niet missen.

Boek uw excursie vanuit Parijs met rondleiding naar Versailles