De beste dingen om te doen in de tuinen van Versailles

De Tuinen van Versailles, ontworpen door landschapsarchitect André Le Nôtre, werden aangelegd ter meerdere glorie van koning Lodewijk XIV en zijn de belichaming van wat een Franse tuin is. Een oase van rust die je zintuigen zal prikkelen.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

10 minuten lezen

De beste dingen om te doen in de tuinen van Versailles

Tuinen van het paleis van Versailles | ©Hailey Wagner

De tuinen van het paleis van Versailles zijn bijna net zo iconisch als het paleis zelf. Ze zijn een meesterwerk van de Franse landschapsarchitectuur en een lust voor het oog en combineren natuur en kunst in perfecte harmonie.

Nadat je de kamers en luxe van het paleis van Versailles hebt gezien, is de volgende halte op je rondleiding door het complex de beroemde tuinen vol meren, fonteinen, bloemperken en bloemen.

Als de architectuur en ornamenten van het paleis zelf je al ontzag inboezemen, dan doen de tuinen dat niet minder. Dit is wat je kunt zien in de tuinen van Versailles- lees verder!

1. De parterres

Latona parterre| ©Coyau
Latona parterre| ©Coyau

Tijdens je bezoek aan de tuinen van het paleis van Versailles zie je verschillende waterparterres die de imposante gevel van het gebouw weerspiegelen.

Waterparterre

Deze werd ontworpen om het zonlicht op het water te weerkaatsen en zo de buitenmuur van de beroemde Spiegelzaal te verlichten.

Het is verdeeld in twee bassins die versierd zijn met beelden van nimfen en kinderen die de grote rivieren van Frankrijk voorstellen.

Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de bosjes, tuinen, fonteinen en paden die naar het Canal Grande leiden.

Noordelijke en Zuidelijke Parterre

Beide parterres zijn te zien vanaf de Waterparterre en grenzen aan de basis van het Paleis van Versailles.

In de Noordelijke Parterre zie je de bronzen beelden van Venus en de Windmolen, evenals een grote vijver versierd met de Piramidefontein.

De South Parterre staat bekend als de bloementuin en heeft een spectaculair uitzicht op de Orangerie vanaf de balustrade. Neem een kijkje, want van hieruit kun je enkele van de mooiste foto's maken van je bezoek aan de Tuinen van het Paleis van Versailles.

Latona Parterre

Gelegen in het hart van de Tuinen van Versailles, is de Parterre de Latona met zijn fontein een van de meest opvallende en mooiste in het complex.

Het is geïnspireerd op Ovidius' Metamorfosen en vertelt de mythe van de godin Latona, moeder van de goden Diana en Apollo, die Jupiter om hulp vroeg om wraak te nemen op de boeren van Lycië die ze in hagedissen en kikkers veranderde.

Boek een reis naar Versailles vanuit Parijs

2. De orangerie

De Orangerie| ©Lionel Allorge
De Orangerie| ©Lionel Allorge

De Orangerie is een prachtige oranjerie onder de zuidelijke parterre die, beschut tegen de koude wind, een fantastische plek is om citrusbomen en andere soorten zoals olijfbomen, oleanders, palmen en granaatappelbomen te kweken.

Veel van deze bomen zijn meer dan 200 jaar oud en kwamen uit Zuid-Europese landen zoals Spanje, Portugal en Italië. Koning Lodewijk XIV pronkte graag met de bomen van de Orangerie aan zijn gasten. Versailles had zelfs de grootste collectie sinaasappelbomen van Europa.

Tegenwoordig worden veel van deze planten in potten geplant die vanaf de lente uit de Orangerie worden gehaald om in de bloembedden te staan, en als de winter invalt, worden ze teruggebracht naar het interieur van het gebouw.

Boek een rondleiding door het Musée de l'Orangerie de Paris

3. De fonteinen

Fontein van Neptunus| ©Miguel Hermoso Cuesta
Fontein van Neptunus| ©Miguel Hermoso Cuesta

De fonteinen van Versailles zijn een van de grootste spektakels die je tijdens je bezoek zult zien, samen met de tuinen zelf.

Ze liggen verspreid over het hele complex en er zijn meer dan vijftig fonteinen waarvan het ontwerp is geïnspireerd op thema's uit de klassieke mythologie.

Enkele van de meest indrukwekkende fonteinen die je tijdens je rondleiding door de tuinen van Versailles zult zien, zijn de fontein van Neptunus, de fontein van Latona, de fontein van Apollo, de fontein van het Dierengevecht of de fontein van de Draak.

Wanneer kun je de tentoonstelling van de Grote Muzikale Wateren in de fonteinen van Versailles zien?

Elk jaar krijgen de fonteinen van Versailles weer de pracht en praal die ze eeuwen geleden hadden in de tijd van koning Lodewijk XIV, wanneer ze tussen eind mei en eind oktober in werking worden gesteld om toeristen te verblijden met een prachtig spektakel van muziek en water, dat de Grote Muzikale Wateren wordt genoemd.

De fonteinen van Versailles worden overdag en 's nachts vertoond, hoewel deze laatste alleen plaatsvinden in de zomer, van half juni tot half september, wanneer het mooi weer is.

Elke zaterdag in de zomer wordt de show van het Grote Muzikale Water 's nachts aangevuld met vuurwerk, wat de ervaring nog specialer en adembenemender maakt. Als je de kans hebt om het te zien, raad ik het ten zeerste aan.

Wat zijn de openingstijden van de show bij de fonteinen van Versailles?

  • Great Musical Waters: zaterdag en zondag van 22 mei tot 31 oktober en sommige feestdagen zoals de Franse nationale feestdag (14 juli).
  • Great Musical Waters at Night: op zaterdag van 12 juni tot 18 september en op feestdagen zoals de Franse nationale feestdag (14 juli).

Hoeveel kost de toegang?

Hoewel de toegang tot de tuinen van Versailles over het algemeen gratis is, moet je entree betalen als je de fonteinen wilt bezoeken in de periode dat de show 'Great Musical Waters' plaatsvindt.

Prijzen beginnen bij €9,50 voor algemene toegang en €8,50 voor gereduceerde toegang. Kinderen van 0 tot 5 jaar mogen gratis naar binnen.

4. De Bosjes

Bomen in het hele paleis| ©Leo-setä
Bomen in het hele paleis| ©Leo-setä

Als je door de tuinen van het paleis van Versailles wandelt, zul je verbaasd zijn dat er zoveel boomgaarden zijn. Tijdens het bewind van Lodewijk XIV waren er niet minder dan vijftien, die werden versierd met beelden, vazen en fonteinen.

De boomgaarden in Versailles waren als openluchtsalons waar de vorsten flaneerden en zich vermaakten tijdens lunches, diners, bals en andere sociale evenementen.

Tegenwoordig kun je verschillende van deze boomgaarden bezoeken, zoals de Koninginnegaard, de Balzaalaard, de Girandoleaard of de Enceladusaard.

5. De beeldhouwwerken

Beeldhouwwerken in Versailles| ©Mike Fonseca
Beeldhouwwerken in Versailles| ©Mike Fonseca

Voor Lodewijk XIV waren de tuinen van Versailles niet alleen een plek om te wandelen, te ontspannen en van de natuur te genieten, maar ook een symbool van zijn macht.

Daarom zorgde hij ervoor dat ze er majestueus uitzagen en versierde ze met allerlei ornamenten. Er werden talloze bomen, planten en bloemen geplant (waarvan vele exotisch waren voor die tijd) en er werden talloze fonteinen en sculpturen geïnstalleerd en ontworpen om zijn glorie te vergroten.

Het thema van veel van deze sculpturen draaide om galanterie en liefde (Eros), om de god Apollo als metafoor voor de macht van de koning zelf en, naarmate zijn bewind vorderde, ook om de kindertijd. Daarom zie je in de tuinen veel beelden van kinderen die met dolfijnen en tritons spelen.

Met meer dan 300 beelden verspreid over de tuinen is dit het grootste openluchtmuseum voor beeldhouwkunst ter wereld.

6. De wandelingen

Meer van de Zwitserse Garde| ©Wikimedia
Meer van de Zwitserse Garde| ©Wikimedia

De tuinen van Versailles werden aangelegd langs twee assen: noord-zuid en oost-west. Om je te helpen je weg te vinden, kun je op deze kaart kijken wanneer je de wandelroute volgt.

De Paseo del Agua is een van de belangrijkste delen van deze noord-zuidas. Het werd ontworpen in de 17e eeuw en was versierd met veertien fonteinen die groepen kinderen, tritons en saters uitbeelden.

Als je de noord-zuidas van de tuinen van Versailles wilt volgen, begint deze bij de Fontein van Neptunus, loopt langs de Promenade de l'Eau en gaat verder naar de Orangerie en het Lac de la Garde Suisse.

De oost-westas staat bekend als het Grote Perspectief. Het verdeelt de tuinen van Versailles als een symmetrische as, loopt langs de Fontein van Leto en gaat verder langs de Koninklijke Route naar het Canal Grande.

De Koninklijke Route dateert uit de tijd van koning Lodewijk XIII, hoewel het er toen heel anders uitzag. Een wandeling over de Koninklijke Route tussen de paardekastanjebomen, taxusbomen en haagbeuken is een zeer ontspannende ervaring voordat de Fontein van Apollo en het Canal Grande worden bereikt.

7. Het Grote en het Kleine Trianon

Het Grote Trianon| ©Wikimedia
Het Grote Trianon| ©Wikimedia

Als je verder wandelt door de tuinen van Versailles kom je bij het Grand en Petit Trianon, twee paleizen omringd door bloementuinen waar monarchen graag naartoe gingen om te ontsnappen aan de drukte van het hof of om te genieten van een paar momenten van ontspanning.

Het Grand Trianon

Het Grand Trianon is een prachtig paleis in Italiaanse stijl, gebouwd in groen en roze marmer dat de koning in de zomer voor korte periodes gebruikte of voor heimelijke ontmoetingen met zijn maîtresse, de Markiezin van Montespan. Het gebouw wordt omringd door prachtige bloementuinen.

Het Petit Trianon

Het Petit Trianon ligt ten zuidoosten van het paleiscomplex van Versailles en is een paleis in Griekse stijl dat koning Lodewijk XV liet bouwen als geschenk voor zijn favoriete maîtresse Madame de Pompadour.

Toen koning Lodewijk XVI de troon besteeg, gaf hij het aan zijn vrouw, koningin Marie-Antoinette, als huwelijksgeschenk. Het heeft ook verschillende tuinen in Franse en Engelse stijl. In de laatste bevindt zich de Tempel van de Liefde, een heiligdom in klassieke stijl met het standbeeld van Eros.

Boek een reis naar Versailles vanuit Parijs

8. Het dorp van de koningin

Het dorp van de koningin| ©ToucanWings
Het dorp van de koningin| ©ToucanWings

Dit is een kleine boerderij geïnspireerd op de rustieke architectuur van Normandië waar koningin Marie Antoinette graag naartoe ging om van de zomerdagen te genieten met haar kinderen en te ontsnappen aan de pracht en praal van het Franse hof.

Daar genoot ze van een eenvoudig plattelandsleven dat in contrast stond met de weelde van het paleis van Versailles.

De boerderij van het Koninginnedorp bestond uit een molen, een melkerij en verschillende boomgaarden die de koninklijke keukens van producten voorzagen.

Boek een reis naar Versailles vanuit Parijs

9. Het park van Versailles

Het park van Versailles en het Canal Grande| ©Simdaperce
Het park van Versailles en het Canal Grande| ©Simdaperce

Aan het zuidelijke uiteinde van het Canal Grande ligt het Parc de Versailles, een groot bos- en landschapsterrein dat gratis toegankelijk is en waar picknicks kunnen worden georganiseerd om tijdens je bezoek van de natuur te genieten. Je kunt je eigen eten meenemen of kopen in een van de restaurants in Versailles.

Je kunt het Parc de Versailles bereiken door door de tuinen te lopen (dit duurt ongeveer een half uur) of je kunt het toeristentreintje nemen bij de ingang van de tuinen (dit brengt je er in ongeveer 15 minuten naartoe).

10. De muzikale tuinen van Versailles

Tuin en fontein van het paleis van Versailles| ©Ivo Jansch
Tuin en fontein van het paleis van Versailles| ©Ivo Jansch

Naast de tentoonstelling van het Grote Muzikale Water in de fonteinen van Versailles, is er in de paleistuinen nog een ander zeer vermakelijk evenement waar muziek de hoofdrol speelt: de Muzikale Tuinen van Versailles.

Tijdens dit festival krijg je de kans om de tuinen van Versailles te bekijken op de klanken van muziek terwijl je een aangename wandeling maakt. Dit is een heel bijzondere ervaring die alleen op bepaalde tijden van het jaar plaatsvindt.

Wanneer kun je de show van de Versailles Musical Gardens bijwonen?

Elk jaar, tijdens het zomer- en herfstseizoen, vindt dit muzikale concert plaats in het hart van het platteland van Versailles.

Wat zijn de openingstijden voor de show bij de fonteinen van Versailles?

  • Van begin juli tot eind augustus: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.

  • Van begin september tot eind oktober: dinsdag, donderdag en vrijdag.

Wat is de ticketprijs?

Hoewel de tuinen van Versailles normaal gesproken gratis toegankelijk zijn, moet je een kaartje betalen als je de show van de Muzikale Tuinen van Versailles wilt bijwonen.

De algemene toegangsprijs voor dit evenement is vanaf €8,50 en de gereduceerde toegangsprijs is vanaf €7,50. Kinderen van 0 tot 5 jaar mogen gratis naar binnen.

Boek een excursie naar Versailles vanuit Parijs


Wanneer zijn de Tuinen van Versailles open?

Bloemen en bomen| ©Gary Todd
Bloemen en bomen| ©Gary Todd

De Tuinen van Versailles zijn dagelijks geopend van 8.00 tot 20.30 uur.

Hoeveel kost het om de Tuinen van Versailles binnen te gaan?

Plaatsen binnen Versailles| ©Dineshraj Goomany
Plaatsen binnen Versailles| ©Dineshraj Goomany

De toegang tot de tuinen is gratis, behalve op de dagen van de Grand Eaux Musicales waar je een algemeen toegangskaartje kunt kopen vanaf 9,50 € en een gereduceerd kaartje vanaf 8 €. Kinderen van 0 tot 5 jaar zijn gratis.

Als ik alleen de Tuinen van Versailles wil bezoeken, moet ik dan wachten in de rij voor algemene toegang?

Rondleiding door de Tuinen| ©Dineshraj Goomany
Rondleiding door de Tuinen| ©Dineshraj Goomany

Nee, je hoeft niet in de rij te staan om alleen de Tuinen van Versailles te bezoeken. Je kunt ze rechtstreeks betreden vanaf de Koninginnepoort of vanaf de linkerkant van het paleis.

Tips voor een bezoek aan de tuinen van Versailles

De tuinen van Versailles bezoeken| ©Dennis Jarvis
De tuinen van Versailles bezoeken| ©Dennis Jarvis
  • Controleer voordat je naar het paleis van Versailles gaat de weersvoorspelling voor de dag van je bezoek. Als er zware regen of harde wind wordt voorspeld, zijn de tuinen waarschijnlijk gesloten voor het publiek.
  • De tuinen van Versailles beslaan een oppervlakte van 800 hectare- ze zijn immens! Als je meerdere dagen in Parijs gaat doorbrengen, bijvoorbeeld tussen de 4 dagen en een week, raad ik je aan om een volledige dag aan Versailles te wijden om het op je gemak te bezoeken. Haasten is niet goed, zeker niet als je naar Versailles gaat met kinderen die het rustig aan moeten doen.
  • Tussen het bezoek aan het paleis van Versailles en de tuinen door, zal de lunchtijd je waarschijnlijk midden in de rondleiding treffen en zul je daar moeten blijven om te lunchen. Maak je geen zorgen, er zijn genoeg fantastische plekken waar je even kunt pauzeren en nieuwe energie op kunt doen. In de post Waar eten in Versailles vertel ik je over verschillende opties.
  • Neemniet te veel mee in je tas voor je bezoek. Neem alleen het hoognodige mee, want als je uren met gewicht door de tuinen van Versailles loopt, krijg je pijnlijke schouders. De ingang is ook erg streng over wat je mee mag nemen in het Paleis van Versailles en de tuinen, dus neem niet te veel spullen mee. Je kunt ook gebruik maken van het gratis bagagedepot.
  • Je kunt eerst de tuinen van Versailles bezoeken voordat je het paleis gaat bekijken. In dat geval ga je bij aankomst de grote esplanade op en aan de linkerkant kun je via de prinsessentuin de tuinen in. Naar mijn mening is het echter beter om het andersom te doen.
  • Download de app van het Paleis van Versailles en de tuinen om het bezoek te maken. Hij is beschikbaar op zowel Android als iOS. Naast een audiogids over het Domaine de Versailles heeft het ook een kaart met geolocatie om je te helpen met je route.

Boek een excursie naar Versailles vanuit Parijs