Parijs in oktober: aanbevelingen en tips om van de stad te genieten

Een rustige maand, met unieke evenementen en festivals en de schoonheid van de herfst die daarbij hoort. Oktober is een geweldige tijd om Parijs te bezoeken en in deze post vertel ik je waarom.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

9 minuten lezen

Parijs in oktober: aanbevelingen en tips om van de stad te genieten

Uitzicht op het Louvre Museum | ©Shubhagata Sengupta

Als je erover denkt om een reis naar Parijs te organiseren en je hebt nog niet besloten welke data het beste zijn om te bezoeken, dan ga ik je vandaag vertellen over de deugden die Parijs in oktober te bieden heeft en de beste activiteiten die je in die maand kunt doen.

Als jij iemand bent die niet tegen grote mensenmassa's bij toeristische monumenten kan, dan kun je in oktober heerlijk ontspannen. Het is waar dat je in Parijs de wachtrijen niet kunt vermijden, maar je kunt ze wel minimaliseren. En hoewel het weer een beetje fris is, ziet de herfst er spectaculair uit in de Parijse straten. Wil je weten wat de beste feesten, evenementen en activiteiten in Parijs in oktober zijn? Ontdek het hieronder:

1. Beleef een bijzondere Halloween bij Disney of een angstaanjagende Halloween in de catacomben

Catacomben van Parijs| ©MykReeve
Catacomben van Parijs| ©MykReeve

Halloween wordt nu bijna overal ter wereld gevierd en Parijs is geen uitzondering. Het wordt zelfs met speciale toewijding gevierd. Overal in de stad, in de musea en parken, zijn er talloze activiteiten die met deze dag te maken hebben. Als je een angstaanjagende dag wilt meemaken, op de best mogelijke manier, dan zijn hier een paar dingen om te doen in Parijs op 31 oktober.

Geniet van Disneyland Parijs

De eerste is om Halloween te vieren in Disneyland Parijs. Elke Halloween wordt het park versierd volgens deze dag en zijn er activiteiten waarbij de meest kwaadaardige en angstaanjagende personages centraal staan. Een echte aanrader voor jong en oud. Als je deze dag in Disney wilt meemaken, moet je het wel van tevoren organiseren en zo snel mogelijk je Disneyland tickets kopen, want de vraag is erg groot.

Bezoek de catacomben van Parijs

Als je in de sfeer van dit feest wilt komen, kun je het beste de catacomben van Parijs en de begraafplaatsen bezoeken. In de eerste kun je botten en schedels zien die in de diepten van de Franse hoofdstad zijn opgestapeld. De begraafplaatsen van Parijs zijn op hun eigen manier prachtig, maar ze kunnen ook angstaanjagend zijn, vooral met Halloween. De beroemdste begraafplaats is Père Lachaise, waar onder andere Jim Morrison begraven ligt.

2. Geniet van het spektakel van de fonteinen in Versailles

Genieten van het spektakel| ©FranceTourist
Genieten van het spektakel| ©FranceTourist

De herfst is een van de meest fotogenieke tijden van het jaar om de tuinen en parken van Parijs te bezoeken. De tuinen van het paleis van Versailles zijn een van de mooiste. In de paleistuinen staan meer dan 50 fonteinen met mythologische thema's die dienen als attractie voor bezoekers, want van mei tot oktober is er een nachtelijke show van licht en muziek.

Elke zaterdag- en zondagnacht wordt deze show opgevoerd waarbij het water beweegt op de maat van de muziek, begeleid door een lichtspel. Het is alleen te zien van 22 mei tot 31 oktober, dus in de tiende maand van het jaar hebben we een van de laatste kansen om van de beroemde fonteinen van Versailles te genieten. En als extraatje zien de tuinen van Versailles er in de herfst bijzonder mooi uit.

Boek een reis naar Versailles

3. Schuil voor de herfstkou in het Louvre

De Opéra Garnier| ©Helen Simonsson
De Opéra Garnier| ©Helen Simonsson

Oktober is bijna onvermijdelijk een bewolkte, regenachtige of koudere dag in de stad. Deze dagen zijn ideaal om van te profiteren en een aantal van de overdekte schatten die Parijs te bieden heeft te bezoeken. Mijn beste aanbeveling is een bezoek aan het Louvre. Je kunt de hele dag naar de belangrijkste kunstwerken van het Louvre staren terwijl het regent. En je hoeft niet eens uit eten, want het museum zelf heeft restaurants en ook een paar winkels.

Een ander alternatief is een bezoek aan de Opéra Garnier. Als het van buiten mooi is, is het van binnen geweldig. Op koude dagen kun je een rondleiding krijgen door het verblijf van het spook van de opera en je zult niet teleurgesteld zijn.

Boek je ticket voor het Louvre

4. Vier het Fête de la Vendimie in Montmartre

Druivenoogstfeest Montmartre| ©ViajaaFrancia
Druivenoogstfeest Montmartre| ©ViajaaFrancia

In oktober is een van de meest bijzondere en unieke festivals in Parijs, bekend als het Montmartre Grape Harvest Festival. Dit festival draait om een gastronomisch festival en activiteiten zoals parades, dansen en vuurwerk.

De wijk, beroemd om zijn bohemienachtige sfeer en de basiliek Sacré-Coeur, bestaat uit verschillende heuvels die ooit vol lagen met wijngaarden. Vandaag de dag zijn sommige van deze wijngaarden nog steeds bewaard gebleven en na de oogst in oktober vindt er een festival plaats dat al meer dan 100 jaar oud is.

Na de druivenoogst, in het eerste of tweede weekend van oktober, wordt dit festival georganiseerd en bijgewoond door duizenden bezoekers. Alle activiteiten vinden plaats rond de Basiliek van het Heilig Hart. Je kunt van dit festival profiteren om de wijk Montmartre in al zijn pracht te zien en vooral om van de gastronomie en de wijn te genieten. Alle evenementen zijn gratis en iedereen is welkom, dus controleer de officiële data en tijden voordat je naar Parijs reist en zorg ervoor dat je de kans krijgt om iets unieks mee te maken.

Boek een rondleiding door Montmartre

5. Bezoek de Conciergerie de Paris en denk aan de figuur van Marie Antoinette

De Conciergerie of het Paleis van Justitie| ©Ricardo André Frantz
De Conciergerie of het Paleis van Justitie| ©Ricardo André Frantz

De Conciergerie of het Paleis van Justitie is een must-see in Parijs. Dit historische gebouw is vooral bekend omdat het de Sainte Chapelle huisvest, naar mijn smaak een van de mooiste kerken in Parijs en in de wereld. Maar het is niet voor de kapel dat een bezoek aan dit complex in oktober het meest aan te raden is. Marie-Antoinette is er verantwoordelijk voor. Deze beroemde koningin van Frankrijk zat tijdens haar laatste dagen gevangen in hetzelfde gebouw, dat tijdens de Franse Revolutie een gevangenis werd.

En wat heeft dit met de maand oktober te maken, vraag je je af? Nou, het was in dezelfde maand maar in 1793 dat Marie-Antoinette werd geëxecuteerd op het plein dat nu bekend staat als de Place de la Concorde. De Conciergerie bewaart de kerker waar ze haar laatste dagen doorbracht, nu omgebouwd tot een kapel, en voorbeelden van guillotines zoals degene die werd gebruikt bij de executie van de koningin, wat een van de belangrijkste punten van de Franse Revolutie was.

Boek je ticket voor de Sainte Chapelle en de Conciergerie

6. Oktober is de cultuurmaand dankzij het Herfstfestival

Herfstavond| ©Paola Breizh
Herfstavond| ©Paola Breizh

We kunnen gerust zeggen dat oktober de cultuurmaand is in Parijs. Naast de Witte Nacht wordt de hele maand oktober het Herfstfestival of Festival d'Automne à Paris gehouden. Hoewel het begint in september en eindigt in november, vindt het grootste deel van dit festival plaats in oktober.

Tijdens deze data vinden er op de meer dan 45 locaties die deel uitmaken van het festival allerlei culturele activiteiten plaats. Toneelstukken, muziekconcerten van alle genres, dansvoorstellingen, filmvertoningen... de lijst is eindeloos. Het Centre Pompidou, het theater Odeon en het Musée d'Orsay zijn maar een paar van de plekken waar op deze data speciale evenementen worden georganiseerd.

Reserveer je ticket voor het Musée d'Orsay

7. Beleef de beste paardenrace ter wereld. Qatar, Arc de Triomphe Award

Renbaan van Longchamp| ©Wikimedia
Renbaan van Longchamp| ©Wikimedia

Nu we het toch over sport hebben, wist je dat in oktober in Parijs de beste paardenrace ter wereld wordt gehouden? Dat klopt. De Grand Prix de l'Arc de Triomphe vindt plaats in het eerste weekend van oktober op de renbaan van Longchamp en is een waar spektakel.

Het evenement wordt bijgewoond door de beste volbloeden ter wereld en de beste jockeys in een race die wordt omringd door activiteiten en vooral veel glamour. Als je alles al gezien hebt in Parijs, is dit een andere manier om van je verblijf in de Franse hoofdstad te genieten.

Boek je ticket voor de Arc de Triomphe

8. Een van de meest speciale nachten van het jaar in Parijs, de "Nuit Blanche" (nacht in het wit)

Nuit Blanche van Parijs| ©Hervé
Nuit Blanche van Parijs| ©Hervé

Als je Parijs bezoekt in het eerste weekend van oktober, kun je een van de meest speciale nachten van de stad meemaken. Elke eerste zaterdag in oktober sinds 2002 viert de stad wat bekend staat als de Nuit Blanche of Witte Nacht.

Cultuur is de hoofdrolspeler en gedurende de hele nacht zijn de straten gevuld met kunstenaars van allerlei pluimage, veel musea en zalen openen in de vroege ochtenduren en organiseren tentoonstellingen die uniek zijn voor die dag. Muziekconcerten en festivals zijn ook heel gewoon tijdens de witte nacht. Bovendien rijdt het openbaar vervoer in Parijs vaak tot laat in de nacht door. Als je reis meer cultureel dan iets anders is, zul je het erg waarderen om die nacht in Parijs te zijn.

Boek een privétour door Parijs

9. Wandel en geniet van de herfst in de Tuilerieën

Tuilerieën in de herfst| ©Jim Lukach
Tuilerieën in de herfst| ©Jim Lukach

Zoals ik al zei, is de herfst een ideale tijd om door de parken en tuinen van Parijs te wandelen. Natuurlijk liggen de tuinen van Versailles aan de rand, maar je hoeft niet zo ver te gaan om een perfecte ansichtkaart te zien. In het centrum van Parijs en naast het Louvre liggen de Tuilerieën Tuinen.

Ooit waren dit de tuinen van het paleis waarin nu het Louvre is gevestigd, maar nu zijn ze omgetoverd tot een prachtig park dat dient als ontmoetingsplaats voor Parijzenaars. Als het mooi weer is, kun je rustig lunchen in een van de kiosk-restaurants in het park of gewoon rondwandelen zoals de Franse adel vroeger deed. Het is een goede plek om even los te komen van de drukte van de stad.

Boek een privétour door Parijs

10. Loop de 20 km van Parijs

Deelnemen aan een marathon| ©Edward Gebuis
Deelnemen aan een marathon| ©Edward Gebuis

Atleten hebben ook een geweldig evenement om aan deel te nemen of naar te kijken in Parijs. In oktober wordt een van de belangrijkste populaire wedstrijden in de hoofdstad gehouden. De 20 kilometer van Parijs. Deze race wordt al sinds 1979 gehouden en trekt momenteel zo'n 30.000 lopers van over de hele wereld. De race begint bij de brug Pont de Léna en eindigt aan de voet van de mythische Eiffeltoren.

Als je aan deze race meedoet, kun je rond veel van de iconische monumenten van Parijs rennen terwijl je sport en ook bijdraagt aan sociale doelen, want de opbrengst van de race gaat naar een goed doel. En als hardlopen niet je ding is, kun je altijd kijken hoe de deelnemers de finish bereiken in een unieke omgeving onder de Eiffeltoren.

Boek een fietstour door Parijs

Oktobertemperaturen in Parijs

Herfst in Parijs| ©Cliffano Subagio
Herfst in Parijs| ©Cliffano Subagio

Oktober in Parijs is een maand met puur herfstweer. De temperaturen zijn meer aan de koele kant, variërend van een dieptepunt van 9 graden Celsius tot een hoogtepunt van 16 graden Celsius.

De regen valt meestal tussen de 8 en 15 dagen per maand, dus vergeet je paraplu niet. In oktober kun je echter nog steeds genieten van vele uren zon. De zonsondergang is meestal tussen 19:00 uur aan het begin van de maand en 18:00 uur aan het einde van de maand. We mogen niet vergeten dat de Seine door de Franse hoofdstad stroomt, wat zorgt voor een vochtig klimaat.

Kortom, in oktober begint de kou binnen te sluipen, maar de temperaturen zijn nog steeds aangenaam genoeg om Parijs te bezoeken. Toch laat ik je achter met het artikel welke data het beste zijn om Parijs te bezoeken, zodat je op de hoogte bent van de voor- en nadelen van elke datum.

Boek een nachtelijke fietstour door Parijs

Het oktober toeristenseizoen in Parijs

Buitenaanzicht van het museum| ©Pedro Szekely
Buitenaanzicht van het museum| ©Pedro Szekely

De maand oktober valt binnen wat wordt beschouwd als het hoogseizoen in Parijs, dat over het algemeen loopt van 1 april tot 31 oktober. Het is echter wel zo dat het aantal toeristen in oktober aanzienlijk begint te dalen. Je zult niet veel moeite hebben om een hotelkamer of een tafel in een restaurant te bemachtigen, en er zijn geen lange rijen bij de bezienswaardigheden.

Door het ontbreken van grote feestdagen en het koude herfstweer daalt het aantal toeristen dat de Parijse hoofdstad bezoekt. Daardoor dalen ook de prijzen. In die zin is het een zeer aan te raden maand om je reis naar Parijs te organiseren.

Boek een privérondleiding door Parijs

Wat moet je meenemen voor je bezoek aan Parijs in oktober?

Uw bagage voorbereiden| ©Vlada Karpovich
Uw bagage voorbereiden| ©Vlada Karpovich

Met het oog op de kou, de vochtigheid, de regen en de komst van de herfst, zijn dit de dingen die je moet inpakken voor je bezoek aan Parijs in oktober:

  • Katoenen kleding die niet te dik is.
  • Jassen en waterdichte kleding.
  • Een paraplu is een must.
  • Warme en vooral comfortabele schoenen.
  • Neem iets eleganters mee voor het geval je naar de opera gaat of naar een voorstelling die formele kleding vereist.

Boek een shoppingtrip naar de La Vallée outlet