Parijs in september: alles wat u moet weten

Als je van plan bent om in september naar Parijs te gaan en je je afvraagt of er een evenement of activiteit is die je niet mag missen? Dan lees je nu het juiste artikel!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

9 minuten lezen

Parijs in september: alles wat u moet weten

Louvre Museum, Parijs, Frankrijk | ©Canmandawe

September is een ideale maand om Parijs te bezoeken en te genieten van het herfstweer in de stad. Er vinden ook veel interessante evenementen plaats. Hier zijn alle dingen die je kunt doen om de tijd van je leven te hebben in Parijs in september.

1. Maak een boottocht over de Seine als een echte toerist

Vaar over de Seine langs het Ile de France| ©Joe deSousa
Vaar over de Seine langs het Ile de France| ©Joe deSousa

Ze zeggen dat Parijs de stad van liefde en licht is, en er zijn weinig plannen romantischer dan het boeken van een boottocht over de Seine. Bovendien tovert de herfst Parijs om in een authentiek kleurrijk tafereel met een echt bijzondere sfeer. Het ontdekken van de stad en haar monumenten vanuit dit perspectief wordt een spannende ervaring.

De rivier de Seine is een van de beste romantische dingen om te doen in Parijs. Vooral in deze tijd van het jaar. Aan boord van een cruise ziet de stad er anders uit en kun je genieten van nieuwe uitzichten op de Eiffeltoren, de kathedraal Notre Dame, het Louvre Museum of het Musée d'Orsay.

Boek een cruise op de Seine

2. Kijk alsof je het verschil kunt zien tussen een Bordeaux en een Bourgogne

Flessen wijn| ©Hermes Rivera
Flessen wijn| ©Hermes Rivera

Als je van wijn houdt, kun je de Franse hoofdstad niet bezoeken zonder een wijn- en kaasproeverij in een Parijse wijnkelder te boeken. Sommige van de beste wijnen ter wereld worden geproduceerd in Frankrijk, met name in de regio's Bourgondië, Champagne, Bordeaux, de Loirevallei en de Elzas.

Daarom raad ik je aan om een middag van je reis te reserveren voor een wijnproeverij in Parijs. Bovendien zul je zeker een aantal variëteiten leren onderscheiden en interessante curiosa en dingen ontdekken die je nog niet wist.

Boek een wijn- en kaasproeverij in een Parijse wijnkelder

3. Geniet van een stad met een eigen soundtrack

Parijs Jazz Festival| ©InfoParis
Parijs Jazz Festival| ©InfoParis

Parijs is een van de internationale hoofdsteden van de jazzmuziek en in september vindt er een uniek en magisch Jazz à la Villette festival plaats. Dus als je tijdens de eerste dagen van september in Parijs bent, mag je een van de concerten op dit festival niet missen. Op het programma staan wereldberoemde artiesten, maar ook lokale artiesten en echte vernieuwers van de jazz, die alle stijlen vertegenwoordigen.

Elk jaar komen meer dan 30.000 liefhebbers naar de verschillende locaties van La Villette om hun favoriete artiesten te zien en nieuw talent te ontdekken (in het Cabaret Sauvage, de Philharmonie de Paris...)

Het muziekfestival gaat vaak gepaard met andere interessante activiteiten: tentoonstellingen, masterclasses, filmvertoningen, enz. En als je geïnteresseerd bent in culturele evenementen, vergeet dan niet een rondleiding door de Opéra Garnier te nemen. Kortom, je bevindt je in de perfecte omgeving om te genieten van het brede scala aan culturele evenementen dat een stad als Parijs te bieden heeft.

Boek een rondleiding door de Opéra Garnier

4. Ontdek de meest emblematische gebouwen in Parijs tijdens de Europese Erfgoeddagen

Paleis Elysée| ©Steve Knight
Paleis Elysée| ©Steve Knight

De Europese Erfgoeddagen vinden elk jaar plaats in het derde weekend van september in Parijs. Tijdens deze dagen openen de belangrijkste gebouwen, musea en monumenten hun deuren voor het publiek om hun meest intieme geheimen prijs te geven.

Twee dagen lang kunt u talrijke locaties en monumenten bezoeken, waarvan sommige gewoonlijk niet toegankelijk zijn voor het publiek. Dit is bijvoorbeeld het geval voor het Elysée-paleis, de Franse presidentiële residentie. De lijst van monumenten is echter vrij uitgebreid, dus dit weekend in Parijs is het perfecte moment om de beste musea in Parijs te bezoeken. Je kunt onder andere het Cirque Bouglione, het Institut de France of de beroemde Galeries Lafayette bezoeken.

Je kunt ook kaartjes kopen om de Eiffeltoren te beklimmen en een foto te maken vanaf de top van de beroemde Place du Trocadéro. Andere bezienswaardigheden zijn de prachtige Sacré Coeur-basiliek, het ministerie van Justitie en ja, je kunt ook een rondleiding door het Louvre boeken, zonder wachtrijen!

Boek uw tickets voor de Eiffeltoren in Parijs

5. Mis niet een van de voorstellingen van het Herfstfestival!

Herfst in Parijs| ©Cliffano Subagio
Herfst in Parijs| ©Cliffano Subagio

In november begint een van de belangrijkste culturele festivals van de stad: het Herfstfestival. Sinds 1972 brengt dit festival een enorm programma van culturele evenementen met onder andere muziek, film, theater en dans. Dus als je van cultuur houdt, ben je op het juiste moment op de juiste plaats.

Het Herfstfestival biedt plaats aan in totaal 50 voorstellingen en begint in september, maar loopt door tot december en misschien zelfs langer. Deze voorstellingen vinden plaats op verschillende Parijse locaties, de een nog emblematischer dan de ander: in het Musée d'Orsay, in het Théâtre de la Bastille, in het Centre Pompidou, enz.

Als je in september in Parijs bent, bekijk dan het programma van het festival en kies een van de voorstellingen om een geweldige tijd te hebben. Een ander leuk idee voor je reis is het boeken van kaartjes en een diner voor de Moulin Rouge met vervoer inbegrepen - het is het beroemdste cabaret ter wereld. Je zult het geweldig vinden!

Boek uw tickets voor het Musée d'Orsay

6. Kom dicht bij de Techno Parade en proef de sfeer

Op de Techno Parade| ©Olivier Ortelpa
Op de Techno Parade| ©Olivier Ortelpa

Als je van elektronische muziek houdt, moet je zeker komen genieten van de Techno Parade die in september plaatsvindt. Dit feest brengt meer dan 400.000 liefhebbers van dit muziekgenre samen. De straten en lanen van Parijs worden omgetoverd tot een spektakel van beeld en geluid met kleurrijke praalwagens, kleurrijke kostuums, muziek en een spectaculaire feestelijke sfeer.

De Parade Techno Paris begint met een optocht van praalwagens met grote luidsprekers waarop elektronische muziek en allerlei variaties te horen zijn. De mensen op de praalwagens dansen en genieten van het moment, net als de mensen die door de straten wandelen en de parade begeleiden. Daarnaast brengen de organisatoren van het festival een aantal internationale DJ's mee om de mensen aan het dansen te houden. Dus als de parade voorbij is, gaat het feest door in de nachtclubs van de stad.

Als je Parijs wilt ontdekken alsof je op een van de praalwagens van de Techno Parade zit, kun je kiezen voor de beste toeristenbussen in de stad en de interessantste plekken ontdekken zonder moe te worden.

Boek uw Big Bus sightseeing bus in Parijs

7. Vier het begin van de herfst op het 'Fete des Jardins a Paris'!

De Notre Dame| ©Adrienn
De Notre Dame| ©Adrienn

De herfst begint in september met het 'Festival des Jardins de Paris'. Tijdens dit tweedaagse festival wordt het gebied rond de imposante kerk Notre Dame omgetoverd tot een enorme tuin met spannende activiteiten.

Eigenlijk doen alle tuinen en parken van de stad mee aan de viering en bereiden ze feesten en evenementen voor voor jong en oud. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan workshops tuinieren, landschapsarchitecten ontmoeten, praten met de parkbeheerders van de stad, tentoonstellingen en culturele evenementen bijwonen die verband houden met het thema, genieten van openluchtconcerten, enz.

Het is dus een activiteit voor het hele gezin die zeker de moeite waard is. Als je in september met kinderen in Parijs bent, kan het een uitstekend evenement zijn om in je plannen op te nemen. Je kunt ook een privérondleiding boeken door de Notre Dame, Île de la Cité en de kerk Saint-Séverin voor kinderen.

Boek een privérondleiding Notre Dame voor kinderen

8. Beweeg je vrij door de stad op Autovrije Dag

De wijk Montmartre| ©Ed Webster
De wijk Montmartre| ©Ed Webster

In september viert Parijs Autovrije Dag. Dit betekent dat alle straten van de stad worden afgesloten voor het verkeer en voor het plezier van voetgangers. Een hele dag lang gaan Parijzenaars en toeristen de straat op om de stad vrij en in hun eigen tempo te verkennen.

Het is dus jouw kans om te wandelen, een fietstour door Parijs te boeken, te genieten van een rondleiding door de wijk Montmartre of gewoon verliefd te worden op de prachtige bezienswaardigheden van de autovrije stad.

Boek een fietstour in Parijs

9. Woon de Paris Design Week bij en leer meer over design en decoratie

Workshop handwerk| ©julian mora
Workshop handwerk| ©julian mora

De beroemde Paris Design Week vindt ook plaats in september, dus als je rond die tijd toevallig in de stad bent en iets wilt leren over design en decoratie, hoef je alleen maar het programma van het festival te ontdekken en de activiteiten te noteren die je het meest interesseren.

Paris Design Week presenteert de nieuwe modecollecties van de grootste ontwerpers die de mensheid kent: Christian Dior, Iris Van Herpen, Stella McCartney en zelfs Channel. Het zijn echter niet alleen de typische modeshows die we op televisie zien, maar ook andere soorten activiteiten voor gewone mensen. Er worden bijvoorbeeld ontwerp- en decoratieworkshops gehouden, er zijn gratis tentoonstellingen, er worden wedstrijden gehouden en veel meubelhuizen presenteren hun nieuwe producten.

Bovendien, als je de weg weet in Parijs, is de stad zelf georganiseerd in themarondleidingen: digitaal design, architectuur en design, kunst en design, gastronomisch design, design in Frankrijk. Iedereen kan het thema kiezen dat hem of haar het meest interesseert, het programma van het evenement bekijken en de rondleiding volgen - het is geweldig!

10. Doe mee (als je een vrouw bent) aan La Parisienne en voel je beter over jezelf!

La Parisienne race| ©ParisInfo
La Parisienne race| ©ParisInfo

La Parisienne is een race exclusief voor vrouwen. Het wordt sinds 1997 elk jaar in september gehouden en brengt duizenden vrouwen uit heel Europa samen.

Het evenement nodigt alle vrouwen die willen deelnemen uit om te rennen en de straten van een van de mooiste steden ter wereld te ontdekken. En je hoeft geen professionele hardloper te zijn. Als je mee wilt doen, kun je gewoon joggen, meedoen met de menigte en genieten van de sfeer.

De route kan van jaar tot jaar veranderen, maar is over het algemeen ongeveer 7 kilometer en loopt door het centrum van Parijs. Het begint meestal bij de Pont de Jena en eindigt bij de Champ de Mars. Het is ook mogelijk om deel te nemen in teams van twee: vriendinnen, moeders en dochters, familieleden, bedrijfsteams, enz. La Parisienne is ook een liefdadigheidsrace waarmee geld wordt ingezameld voor borstkankeronderzoek. Dus als je meedoet, draag je een steentje bij aan de strijd tegen deze vreselijke ziekte.

Het weer in Parijs in september

September in Parijs| ©Jeffrey Hayes
September in Parijs| ©Jeffrey Hayes

Het weer in de Franse hoofdstad is in september nog steeds heel aangenaam om alle dingen te doen en te zien in Parijs. Hoewel er overdag variaties kunnen zijn, blijft het stabiel en meestal zonnig, waardoor het een van de beste maanden is om de stad te bezoeken.

In de eerste twee weken kan de temperatuur variëren van een maximum van 23°C tot een minimum van 13°C. Tijdens de tweede twee weken kan de temperatuur echter zo laag zijn als 23°C en zo hoog als 13°C. Tijdens de tweede helft van de maand beginnen de temperaturen echter te dalen en variëren ze van 18ºC tot 9ºC.

Boek een rondleiding door Montmartre

Het aantal toeristen in Parijs in september

Louvre Museum| ©Irina Ledyaeva
Louvre Museum| ©Irina Ledyaeva

Begin september is het aantal toeristen nog steeds hoog omdat veel mensen nog op vakantie zijn. Bij de meeste grote monumenten staan lange rijen, vooral bij de Eiffeltoren.

Maar vanaf de tweede week van september, wanneer de schoolvakanties voorbij zijn, neemt het aantal toeristen af en wordt de stad rustiger en vrediger. Dit is de perfecte tijd voor een bezoek en ontdek de beste tours en excursies die je kunt doen in de Franse hoofdstad.

Boek een rondleiding door de wijk Saint-Germain-des-Prés in Parijs

Wat in te pakken voor een bezoek aan Parijs in september

Je koffer inpakken| ©Vlada Karpovich
Je koffer inpakken| ©Vlada Karpovich

Het is niet eenvoudig om je koffer in te pakken voor een reis naar Parijs in september. Overdag kunnen de temperaturen warm zijn, maar 's nachts dalen ze en kun je het koud krijgen. Het is dus het beste om van alles een beetje in te pakken:

  • T-shirts met korte mouwen voor als het zonnig is, evenals een hoed of zonnebril - Sweatshirts en een trui voor koelere avonden - Een dunne jas of lichte mantel - Een opvouwbare paraplu voor als het regent - Comfortabele schoenen om door de stad te lopen - Als je het koud hebt, een sjaal en meer warme kleren - Een jas of lichte mantel voor de avonden - Een lichte jas of lichte mantel - Een opvouwbare paraplu voor als het regent - Comfortabele schoenen om door de stad te lopen - Als je het koud hebt, een sjaal en meer warme kleren.

Boek een rondleiding door het Quartier Latin in Parijs