Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Parijs in september: alles wat u moet weten

Bent u van plan in september naar Parijs te gaan en vraagt u zich af of er naast de verplichte sightseeing nog andere evenementen zijn die u niet mag missen? Je leest het juiste artikel!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

9 minuten lezen

Parijs in september: alles wat u moet weten

Louvre Museum, Parijs, Frankrijk | ©Canmandawe

September is een ideale maand om Parijs te bezoeken en te genieten van het herfstachtige weer in de stad. Er vinden ook veel interessante evenementen plaats. Hier zijn alle dingen die je kunt doen om de tijd van je leven te hebben in Parijs in september.

1. Ontdek de meest emblematische gebouwen in Parijs (meestal gratis) tijdens de Europese erfgoeddagen

Elysée-paleis| ©Steve Knight
Elysée-paleis| ©Steve Knight

De Europese dagen van het erfgoed vinden elk jaar plaats in het derde weekend van september in Parijs. Tijdens deze dagen openen de belangrijkste gebouwen, musea en monumenten hun deuren voor het publiek om hun diepste geheimen prijs te geven.

Gedurende twee dagen kunt u talrijke sites en monumenten bezoeken, waarvan sommige gewoonlijk niet toegankelijk zijn voor het publiek. Dit is bijvoorbeeld het geval met het Elysée-paleis, de Franse presidentiële residentie.

De lijst van monumenten is echter vrij uitgebreid, dus dit Parijse weekend is het perfecte moment om de beste musea van Parijs te bezoeken en de plaatsen die u het meest interesseren. U kunt onder meer een bezoek brengen aan het Cirque Bouglione, het Institut de France of de beroemde Galeries Lafayette.

U kunt ook kaartjes kopen om de Eiffeltoren te beklimmen en een foto te nemen vanaf de top van het beroemde Place du Trocadéro. Andere bezienswaardigheden zijn de prachtige Sacré-Coeur Basiliek, het Ministerie van Justitie en... Ja! U kunt ook een rondleiding boeken in het Louvre Museum, zonder wachtrijen.

Boek een rondleiding in Parijs

2. Dans en geniet van geweldige muziek op het Jazz à la Villette festival

Parijs Jazz Festival| ©InfoParis
Parijs Jazz Festival| ©InfoParis

Parijs is een van de internationale hoofdsteden van de jazzmuziek en in september vindt er een uniek en magisch Jazz à la Villette festival plaats.

Dus als u toevallig in Parijs bent tijdens de eerste dagen van september, mag u zeker een van de concerten van dit festival niet missen. Op het programma staan wereldberoemde artiesten, maar ook lokale artiesten en echte vernieuwers van de jazz, die alle stijlen vertegenwoordigen.

Elk jaar komen meer dan 30.000 fans naar de verschillende zalen van La Villette om hun favoriete artiesten te zien en nieuwe talenten te ontdekken (in het Cabaret Sauvage, in de Philharmonie de Paris...).

Het muziekfestival gaat vaak gepaard met andere interessante activiteiten: tentoonstellingen, masterclasses, filmvertoningen, enz. En als u geïnteresseerd bent in culturele evenementen, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan de Opéra Garnier. Kortom, u bevindt zich in de perfecte omgeving om te genieten van het brede scala aan culturele evenementen dat een stad als Parijs te bieden heeft.

Boek een rondleiding in de Opera Garnier

3. Bekijk een van de shows van het Herfstfestival

Herfst in Parijs| ©Cliffano Subagio
Herfst in Parijs| ©Cliffano Subagio

In november begint een van de belangrijkste culturele festivals van de stad: het Herfstfestival.

Sinds 1972 brengt dit festival een omvangrijk programma van culturele evenementen met muziek, film, theater en dans, naast andere disciplines. Dus, als je gepassioneerd bent door cultuur, ben je op de juiste plaats op het juiste moment.

Het Herfstfestival telt in totaal 50 voorstellingen en begint in september, maar loopt door tot december en misschien nog wel langer. Deze voorstellingen vinden plaats in verschillende Parijse zalen, de ene nog emblematischer dan de andere: in het Musée d'Orsay, het Théâtre de la Bastille, het Centre Pompidou, enz.

Als u in september in Parijs bent, neem dan een kijkje in het programma van het festival en kies een van de shows om u te vermaken. Een ander leuk idee voor uw reis zou zijn om kaartjes te boeken voor de Moulin Rouge, het beroemdste cabaret ter wereld - u zult het geweldig vinden!

Boek tickets voor het Musée d'Orsay

4. Ga naar de Techno Parade en neem de sfeer in je op

Op de Techno Parade| ©Olivier Ortelpa
Op de Techno Parade| ©Olivier Ortelpa

Als u van elektronische muziek houdt, moet u zeker komen genieten van de Techno Parade die in september plaatsvindt. Dit feest brengt meer dan 400.000 liefhebbers van dit muziekgenre samen.

De straten en lanen van Parijs worden omgetoverd tot een visueel en sonisch spektakel met kleurrijke praalwagens, kleurrijke kostuums, muziek en een spectaculaire feestelijke sfeer.

De Parijse Techno Parade begint met een optocht van praalwagens die grote luidsprekers dragen met elektronische muziek en een veelheid aan variaties. De mensen op de praalwagens dansen en genieten van het moment, net als de mensen die door de straten slenteren en de optocht begeleiden.

Daarnaast zorgen de organisatoren van het festival voor een aantal internationale dj's om de mensen de hele dag en de hele nacht aan het dansen te houden. Dus als de parade voorbij is, gaat het feest verder in de nachtclubs van de stad.

Als u Parijs wilt ontdekken alsof u op een van de praalwagens van de Techno Parade zit, kunt u een aantal van de beste toeristenbussen van de stad kiezen en de interessantste plaatsen ontdekken zonder uzelf te vermoeien.

5. Woon de Paris Design Week bij en leer over design en decoratie

Ambachtelijke workshop| ©julian mora
Ambachtelijke workshop| ©julian mora

In september vindt ook de beroemde Paris Design Week plaats, dus als u rond die tijd toevallig in de stad bent en iets over design en decoratie wilt leren, bekijk dan het programma van het festival en noteer de activiteiten die u het meest interesseren.

De Paris Design Week presenteert de nieuwe modecollecties van de grootste ontwerpers ter wereld: Christian Dior, Iris Van Herpen, Stella McCartney en zelfs Channel. Het zijn echter niet alleen de typische modeshows die we op televisie zien, maar er zijn tijdens deze week ook andere soorten activiteiten voor de gewone burger.

Zo worden er workshops design en decoratie gehouden, zijn er gratis tentoonstellingen rond het thema, worden er wedstrijden gehouden en presenteren de meubelhuizen, waaronder vele, hun nieuwe producten. Het is dan ook een zeer interessante week voor mensen die in deze sector geïnteresseerd zijn.

Bovendien, als u de weg weet in Parijs, is de stad zelf georganiseerd in themarondleidingen: digitaal design, architectuur en design, kunst en design, gastronomisch design, design in Frankrijk. U kunt er een kiezen die u het meest interesseert, het programma van het evenement bekijken en op tournee gaan - het is een prachtig ding!

6. Vier het begin van de herfst tijdens het 'Fete des Jardins a Paris'

Notre Dame| ©Adrienn
Notre Dame| ©Adrienn

De herfst begint in september met het 'Festival des Jardins de Paris'. Tijdens het tweedaagse festival wordt het gebied rond de imposante kerk van de Notre Dame omgetoverd tot een enorme tuin met spannende activiteiten.

Alle tuinen en parken van de stad doen mee aan de viering en organiseren feesten en evenementen voor jong en oud. U kunt bijvoorbeeld deelnemen aan workshops tuinieren, landschapsarchitecten ontmoeten, praten met de parkbeheerders van de stad, tentoonstellingen en culturele evenementen in verband met het thema bijwonen, genieten van openluchtconcerten en nog veel meer.

Het is dan ook een zeer waardevolle activiteit voor het hele gezin. Als u in september met kinderen in Parijs bent, kan dit een uitstekend evenement zijn om in uw plannen op te nemen.

7. Vrij rondlopen in de stad op autovrije dag

Montmartre wijk| ©Ed Webster
Montmartre wijk| ©Ed Webster

In september viert Parijs de autoloze dag. Dit betekent dat alle straten van de stad voor het verkeer zijn afgesloten voor het gebruik en het genot van de voetgangers. Een hele dag lang gaan zowel Parijzenaars als toeristen de straat op om de stad vrij en in hun eigen tempo te verkennen.

Het is dus uw kans om te wandelen, te genieten van een rondleiding door de wijk Montmartre of gewoon verliefd te worden op de prachtige bezienswaardigheden van de stad zonder auto's.

Boek een rondleiding in Parijs

8. Doe mee (als je een vrouw bent) aan La Parisienne en voel je beter over jezelf

La Parisienne Race| ©ParisInfo
La Parisienne Race| ©ParisInfo

La Parisienne is een race uitsluitend voor vrouwen. Het wordt sinds 1997 elk jaar in september gehouden en brengt duizenden vrouwen uit heel Europa samen.

Het evenement nodigt alle vrouwen die willen deelnemen uit om te rennen en de straten van een van de mooiste steden ter wereld te ontdekken. En je hoeft geen professionele loper te zijn. Als u mee wilt doen, kunt u gewoon joggen, u bij de menigte voegen en van de sfeer genieten.

De route kan van jaar tot jaar veranderen, maar is meestal ongeveer 7 kilometer lang en loopt door het centrum van Parijs. Het begint meestal bij de Pont de Jena en eindigt bij de Champ de Mars. Het is ook mogelijk deel te nemen in teams van twee: vriendinnen, moeders en dochters, familieleden, bedrijfsteams, enz.

La Parisienne is ook een liefdadigheidsrace waarbij geld wordt ingezameld voor onderzoek naar borstkanker. Dus als u aan deze race deelneemt, draagt u uw steentje bij aan de bestrijding van deze vreselijke ziekte.

9. Je ziet eruit alsof je het verschil kan zien tussen een Bordeaux en een Burgundy

Flessen wijn| ©Hermes Rivera
Flessen wijn| ©Hermes Rivera

Als u van wijn houdt, kunt u Parijs niet bezoeken zonder een echte wijnproeverij bij te wonen. Frankrijk produceert enkele van de beste wijnen ter wereld, met name in de regio's Bourgogne, Champagne, Bordeaux, de Loirevallei en de Elzas.

Daarom raad ik u aan een middag van uw reis te reserveren voor een wijnproeverij in Parijs in Parijs. Bovendien zult u zeker enkele variëteiten leren onderscheiden en interessante curiosa en dingen ontdekken die u nog niet kende.

Boek een excursie vanuit Parijs met een wijnproeverij

10. Maak een boottochtje op de Seine als een echte toerist

Seine riviercruise via het Ile de France| ©Joe deSousa
Seine riviercruise via het Ile de France| ©Joe deSousa

Men zegt dat Parijs de stad van liefde en licht is, en er zijn weinig plannen romantischer daneen cruise op de Seine. Bovendien verandert de herfst Parijs in een waar kleurenpalet met een werkelijk bijzondere sfeer. Het is een opwindende ervaring om de stad en haar monumenten vanuit dit perspectief te ontdekken.

De rivier de Seine is een van de beste romantische dingen om te doen in Parijs. Vooral in deze tijd van het jaar. Aan boord van een cruise ziet de stad er anders uit en kunt u genieten van nieuwe uitzichten op de Eiffeltoren, de kathedraal Notre Dame, het Louvre museum of het Musée d'Orsay.

Boek een rondleiding in Parijs

Het weer in Parijs in september

Avond in Parijs| ©Anthony Delanoix
Avond in Parijs| ©Anthony Delanoix

Het weer in Parijs in september blijft zeer aangenaam. Hoewel er overdag schommelingen kunnen zijn, blijft het stabiel en overwegend zonnig, waardoor het een van de beste maanden is om de stad te bezoeken.

In de eerste twee weken kan de temperatuur schommelen tussen een hoogte van 23°C en een dieptepunt van 13°C. In de tweede twee weken kan de temperatuur echter zeer laag zijn. In de tweede helft van de maand beginnen de temperaturen echter te dalen en variëren ze van een hoogtepunt van 18ºC tot een dieptepunt van 9ºC.

De toeristische drukte in Parijs in september

Louvre museum| ©Irina Ledyaeva
Louvre museum| ©Irina Ledyaeva

Begin september is het aantal toeristen nog hoog omdat veel mensen nog op vakantie zijn. Bij de meeste grote monumenten staan lange rijen, vooral bij de Eiffeltoren.

Vanaf de tweede week van september, wanneer de schoolvakanties voorbij zijn, neemt het aantal toeristen echter af, waardoor de stad rustiger en vrediger wordt. Dit is het perfecte moment om een bezoek te brengen en de beste tours en excursies in de Franse hoofdstad te ontdekken.

Wat in te pakken voor een bezoek aan Parijs in september

Uw bagage klaarmaken| ©Vlada Karpovich
Uw bagage klaarmaken| ©Vlada Karpovich

Het is niet makkelijk in te pakken als je in september naar Parijs reist. Overdag kan het warm zijn, maar 's nachts dalen de temperaturen en kunt u het koud krijgen. Het is dus het beste om een beetje van alles in te pakken:

  • T-shirts met korte mouwen voor als het zonnig is, en een hoed of zonnebril.
  • Sweatshirts en een trui voor als het 's avonds koeler wordt.
  • Een dun jasje of een lichte jas.
  • Een opvouwbare paraplu voor als het regent.
  • Comfortabele schoenen om door de stad te lopen.
  • Als je het koud hebt, een sjaal en wat warme kleren.