Parijs in de zomer

Parijs profiteert van het mooie weer om een groot aantal evenementen in de straten aan te bieden. De zomer is ook de tijd waarin belangrijke evenementen zoals 14 juli en de Tour de France plaatsvinden.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

11 minuten lezen

Parijs in de zomer

Parijs vanuit de lucht | ©Marishalaugh

Tijdens de zomer voegt Parijs aan haar vele attracties een reeks activiteiten toe die optimaal gebruik maken van het mooie weer om van de straten te genieten. Het is een geweldige tijd voor bezoekers, omdat traditioneel veel Parijzenaars de stad verlaten voor de vakantie en de sfeer over het algemeen meer ontspannen is.

De zomerse temperaturen in Parijs nodigen uit om te genieten van de parken in de stad en de dag te verlengen tot ver in de avond. De Franse hoofdstad helpt de dagen te verlengen met een uitgebreid cultureel programma waarin openluchtevenementen de boventoon voeren.

1. Ontspan op het strand tijdens de Parijse Plages

Parijse plagen| ©ParisInfo
Parijse plagen| ©ParisInfo

Toen je je zomervakantie naar Parijs plande, had je waarschijnlijk niet verwacht dat je de kans zou krijgen om naar het strand te gaan. Je hebt bijna zeker een reis naar Versailles vanuit Parijs gepland om van de zomerzon te genieten, maar de Franse hoofdstad biedt zoveel meer.

Sinds een paar jaar organiseert het stadsbestuur de Paris Plages, een evenement dat de hele maanden juli en augustus duurt om optimaal te profiteren van het mooie weer.

Tijdens deze data maakt Parijs gebruik van de rivierdijken om echte rivierstranden te creëren, met zand en al. De gebieden waar ze worden gehouden zitten vol met Parijzenaars die hun parasols en ligstoelen tussen de palmbomen neerzetten.

Bij de Paris Plages gaat het niet alleen om genieten van een dagje strand in het hart van de stad, maar ook om een breed scala aan activiteiten voor volwassenen en kinderen. Je vindt er van alles, van kinderworkshops tot eetkraampjes, kanotochten, bordspellen en tentoonstellingen.

Praktische informatie

 • Waar: Paris Plagues vindt plaats in verschillende gebieden. Het eerste is het Parc Rives de Seine, van de Pont des Arts tot de Pont de Sully, op de rechteroever van de rivier. Vanaf hier heb je uitzicht op de kathedraal Notre Dame, het Musée d'Orsay en het Louvre. Een ander gebied dat een bezoek waard is (vooral als je van zwemmen houdt) is het Bassin de la Villette, gelegen aan de Quai de Loire op het Canal de l'Ourcq. Tot slot zijn de tuinen van het Trocadero toegevoegd aan de locaties van dit evenement.
 • Openingstijden: de stranden van het Parc Rives de Seine zijn elke dag geopend van 10.00 tot 18.30 uur, terwijl die van het Bassin de la Villette gebruikt kunnen worden tussen 10.00 en 22.00 uur op weekdagen of tussen 10.00 en middernacht op zaterdag en zondag.

Boek een rondleiding door Parijs

2. La Fête des Tuileries (Tuilerieënfeest)

Tuilerieën tuin| ©Roland Turner
Tuilerieën tuin| ©Roland Turner

Een van de mooiste tuinen van Parijs, de Tuilerieën, verkleedt zich in de zomer voor het plezier van de kleintjes en veel volwassenen. Als je tijdens deze data in de stad bent, raad ik je aan een wandeling te maken over de kermis die er plaatsvindt.

Tijdens de twee warmste maanden wordt er in de tuinen een kermis gehouden waar je zo'n 60 attracties kunt vinden, van spooktreinen tot een spiegelpaleis, inclusief draaimolens ontworpen in de stijl van het begin van de 20e eeuw en activiteiten zoals karabijnschieten.

Als je met kinderen naar Parijs gaat, kunnen ze ook meedoen aan spelletjes zoals eendjesvissen, springen op trampolines, hun eerste stapjes zetten met klimmen of van de grote glijbaan glijden.

Ik verzeker je dat je, zelfs als je niet met kinderen gaat, zult genieten van de wandeling langs de hoofdlaan. Je kunt je laten gaan en genieten van een ijsje, Parijse crêpes, suikerspin of een warm broodje.

Deze terugkeer naar de kindertijd kan worden voltooid met een kleine picknick in de tuinen. Een meer ontspannen ervaring in de Franse hoofdstad is nauwelijks denkbaar. Om dit gevoel te versterken, hebben de organisatoren besloten dat er op de beurs geen achtergrondmuziek zal zijn.

Praktische informatie

 • Openingstijden: de beurs opent om 11:00 en sluit pas om 23:45 (weekdagen) of 0:45 (vrijdag, zaterdag en de vooravond van feestdagen).
 • Prijzen: je hoeft niets te betalen om de kermis binnen te komen, maar je moet wel de kosten van elke attractie betalen.

Boek een rondleiding door Parijs

3. "L'été du Canal (Zomer op het kanaal),

Zomer op het kanaal| ©Pascal POGGI
Zomer op het kanaal| ©Pascal POGGI

Het Canal de l'Ourcq viert ook de komst van de zomer met activiteiten voor iedereen. Als je langskomt, kun je genieten van een aantal workshops, kleine rondvaarten maken, concerten bijwonen en vele andere evenementen, zoals openluchtbioscopen of straatkunst.

Sinds enkele jaren wint het Bassin de la Villette (de vijver van Villette) aan belang in de zomers van de stad. Dit voormalige handelscentrum aan de rivier in het 19e arrondissement van de stad is een van de levendigste gebieden van Parijs geworden als het mooi weer wordt.

Een van de populairste activiteiten zijn de boottochten die in juli en augustus in het weekend plaatsvinden. Sommige van deze kleine cruises, 10 kilometer lang, hebben verschillende thema's zodat iedereen kan kiezen wat hem of haar het meest aanspreekt.

Praktische informatie

 • Wanneer het plaatsvindt: het begint meestal rond 6 juli en duurt tot de laatste week van augustus.
 • Prijs: de toegang tot de kermis is gratis, maar voor de activiteiten moet worden betaald.

Boek een rondleiding door Parijs

4. Nacht van de musea

Gevel van het Musée de Nuit| ©Lonni Besançon
Gevel van het Musée de Nuit| ©Lonni Besançon

De Nacht van de Musea, die meestal begin juli wordt gehouden, is een buitengewone kans om de beste musea van Parijs te bezoeken.

Niet alleen is de toegang de hele nacht gratis, maar er zijn ook speciale tentoonstellingen, workshops en allerlei soorten entertainment. De laatste jaren staan er ook een aantal nieuwe en interessante digitale formaten centraal. De laatste jaren staan er ook een aantal nieuwe en interessante digitale formats centraal.

Tijdens de avond kun je je inschrijven voor verschillende soorten rondleidingen met een andere invalshoek dan overdag. Je kunt ook genieten van muzikale optredens in de buurt van de musea.

Koop je kaartje voor de beste musea in Parijs

5. Vier 14 juli

Parade van 14 juli| ©DR
Parade van 14 juli| ©DR

Het hoogtepunt van de Parijse zomer (en van het hele land) is de viering van de Franse feestdagen op 14 juli. Op deze dag heeft de hoofdstad een intens feestelijk en cultureel programma om de beroemde bestorming van de Bastille te herdenken, waarmee de Franse Revolutie begon.

Als je het geluk hebt om op deze datum in Parijs te zijn, moet je naar de Champs Elysées gaan om de uitbundige militaire parade te zien die langs de Champs Elysées loopt. Vergeet niet omhoog te kijken om te zien wat ik zou omschrijven als een luchtballet.

Weinig dingen zijn zo spectaculair als het adembenemende vuurwerk aan de voet van de Eiffeltoren zelf 's avonds terwijl er een speciaal concert wordt gespeeld. Idealiter zou je het willen zien vanaf het grasveld van de Champs de Mars, maar het vuurwerk is zichtbaar vanuit een groot deel van de stad.

Buiten de Champs Elysées wordt ook feest gevierd op 14 juli. De hele dag door worden er op verschillende locaties een indrukwekkend aantal evenementen gehouden. Het Louvre Museum heeft ook het initiatief genomen om zijn permanente collecties gratis toegankelijk te maken.

14 juli op de Seine

Zoals ik al zei, zijn er veel plekken in Parijs waarvandaan je het vuurwerk op 14 juli kunt bekijken, maar er zijn er maar weinig die zo'n spectaculaire ervaring bieden als vanaf een boot.

Op deze dag zijn er vaak speciale cruises op de Seine die je niet alleen een diner in een romantische omgeving bieden, maar je ook in staat stellen het vuurwerk vanuit een ander gezichtspunt te bewonderen. Echt, als je kunt, is dit een van de activiteiten die je niet mag missen.

Boek je cruise op de Seine

6. Profiteer van de zomeruitverkoop om te kopen

Profiteer van de uitverkoop| ©Polina Tankilevitch
Profiteer van de uitverkoop| ©Polina Tankilevitch

Het is algemeen bekend dat Parijs een van die steden is waar het moeilijk is om window shopping te weerstaan, vooral voor de luxemerken die in de meest spectaculaire winkelpassages te vinden zijn.

Alleen al de hoge prijzen zorgen ervoor dat bezoekers van de stad niet terugkeren met een groot aantal tassen vol goederen, maar dit ongemak kan sterk worden verminderd als u in de zomer reist.

Van begin juli tot eind augustus vindt in Parijs de zogenaamde "soldes", de zomeruitverkoop, plaats. Tijdens deze periode kun je kortingen vinden die variëren van 30% tot 70% van de oorspronkelijke prijs. Bovendien lopen deze kortingen in de loop van de tijd op en kunnen ze eind augustus oplopen tot 80%.

Als je je reis naar Parijs wilt aangrijpen om op zoek te gaan naar luxe merken, raad ik je aan een bezoek te brengen aan de Galeries Lafayette of Printemps, twee plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken vanwege hun schoonheid, vooral met Kerst in Parijs. In beide winkelcentra vind je kleding en modeaccessoires voor een veel betaalbaardere prijs.

Een andere truc om het meeste uit deze uitverkoop te halen is om naar de outlets te gaan. De meest opvallende is La Vallée Village, die gespecialiseerd is in luxe merken.

7. Tour de France

Tour de France| ©Marco Bertorello
Tour de France| ©Marco Bertorello

Een van de grote dagen van de Parijse zomer is het einde van de Tour de France. De belangrijkste wieleretappekoers ter wereld eindigt zijn route altijd in juli (de dag varieert per jaar) in een onvergelijkbare omgeving: de Champs Elysées.

Wielerliefhebbers of gewoon mensen die willen genieten van het kleurrijke evenement kunnen de bezienswaardigheden langs de route bekijken. Normaal gesproken gaat het peloton van de Concorde naar de Tuilerieën en passeert daarbij de eerder genoemde Champs Elysées.

Op deze dag is heel Parijs verkleed om de fietsers te verwelkomen, met muziek die in veel hoeken klinkt.

Als je de fietsers wilt imiteren, hoewel niet op dezelfde dag, kun je een van de leukste rondleidingen door de stad Parijs boeken, waarbij je op een fiets door de straten wordt geleid.

Boek je fietstour door Parijs

8. La Nuit aux Invalides (De nacht van de Invalides)

Nationaal Paleis Invalides| ©Daniel Vorndran
Nationaal Paleis Invalides| ©Daniel Vorndran

Een van de interessantste dingen om 's avonds te doen in Parijs als je in de zomer hebt gereisd, is naar de licht- en geluidshow te gaan kijken die de Nuit aux Invalides wordt genoemd.

De locatie is het Nationaal Paleis van Invalides, een complex dat in de 17e eeuw werd gebouwd om Franse soldaten te huisvesten nadat ze de wapens hadden neergelegd. Dit paleis is een van de meest bezochte attracties in Parijs, zowel vanwege de onbetwistbare architectonische waarde als vanwege het huisvesten van het graf van Napoleon.

Op de binnenplaats van het paleis wordt elke zomer een prachtige geluids- en lichtshow gehouden met verschillende thema's, afhankelijk van het seizoen. De kerk du Dôme, gelegen in hetzelfde complex, wordt ook regelmatig verlicht met kaarsen.

Praktische informatie

 • Data: van de eerste week van juli tot de laatste week van augustus, van dinsdag tot zaterdag. In juli begint de show om 22:30, in augustus een half uur eerder.
 • Prijs: er zijn verschillende prijzen, van €5 tot ongeveer €25.

9. Muziek- en filmfestivals in de hele stad

Openluchtfestival| ©Villete
Openluchtfestival| ©Villete

Het grote aantal festivals dat in de zomer in Parijs plaatsvindt, maakt het bijna onmogelijk om er maar één uit te kiezen. Als je de kalender van tevoren bekijkt, vind je er altijd wel eentje die je leuk vindt, ongeacht de datum. Hier zijn de interessantste:

 • European Festival of Young Talents, perfect voor liefhebbers van klassieke muziek. De hele zomer door worden deze concerten in de wijk Marais gehouden door de meest veelbelovende jonge musici.
 • Paris Jazz Festival In de prachtige tuinen van Parc Floral vindt elke zomer het belangrijkste jazzfestival van de stad plaats.
 • Opera en Plein Als je van opera houdt, mis dan niet een van de concerten die tussen juni en september worden gehouden. Dit festival heeft niet één locatie, want je vindt optredens op verschillende plaatsen in Ile-de-France.
 • Openluchtbioscoop: hoewel er een ruim filmaanbod is, raad ik vooral het Silhouette festival (korte films) aan. De voorstellingen vinden plaats op verschillende locaties in het 19e arrondissement, waaronder de parken.

10. Geniet van de terrassen in Parijs

Het terras van Le Perchoir| ©Marïka V
Het terras van Le Perchoir| ©Marïka V

Hoewel sommige terrassen ook op andere tijden van het jaar bezocht kunnen worden, waaronder de winter in Parijs, is er geen betere tijd dan de zomeravonden.

Naast de vaste terrassen is de stad vol met tijdelijke locaties, zoals de zogenaamde rooftop bars. Hier kun je genieten van het mooie weer met een weergaloos uitzicht over de stad, bijna alsof je naar de Eiffeltoren staart.

Op deze openluchtterrassen kun je ook wat drinken en bijkomen van de lange dagen sightseeing in Parijs:

 • Le Perchoir opent elke zomer zijn deuren op het terras van een van de meest centrale warenhuizen van de hoofdstad, BHV Marais. Het enige probleem is dat het zo'n succes is dat het moeilijk is om een plekje te vinden.
 • Gare d'Austerlitz: dit treinstation heeft ook een geweldig zomerterras waar je de avond kunt doorbrengen en dat gemakkelijk te bereiken is met de metro.
 • La Javelle aan de oever van de Seine, naast het Parc André Citroën. Er zijn vaak live optredens en in de buurt staat een interessante foodtruck om een hapje te eten.
 • Le Jardin Municipal ligt op de binnenplaats van de bank Credit Municipal de Paris in de wijk Marais.

Temperatuur in Parijs in de zomer

Zonneschijn in de zomer| ©David Brooks
Zonneschijn in de zomer| ©David Brooks

Net als de rest van het jaar kunnen de temperaturen in Parijs in de zomer een beetje een verrassing zijn. Zo worden veel dagen gekenmerkt door een wat koel briesje of zelfs regen.

De tendens tijdens dit seizoen is echter dat het heet is. De maxima liggen meestal tussen de 24º en 30º, hoewel er de afgelopen jaren steeds vaker hittegolven zijn geweest, waardoor de temperaturen opliepen tot 40º.

Als de avond valt koelt de temperatuur iets af en blijft rond de 15º, wat uitnodigt om naar buiten te gaan en te genieten van de terrassen en het nachtleven.

In augustus worden in Parijs de hoogste temperaturen van het jaar bereikt, wat samen met de hoge luchtvochtigheid enkele kortstondige onweersbuien kan veroorzaken. Mijn advies is om altijd het weerbericht te checken voordat je je dagelijkse tour plant.

Toeristische drukte in Parijs in de zomer

Toeristen bij de Eiffeltoren| ©David Brooks
Toeristen bij de Eiffeltoren| ©David Brooks

Het is geen geheim dat het hoogseizoen in Parijs in de zomermaanden valt. Dit vertaalt zich in een enorme toestroom van bezoekers, want we moeten niet vergeten dat de Franse hoofdstad de tweede stad ter wereld is die elk jaar de meeste toeristen ontvangt.

Deze enorme toestroom vertaalt zich in een toename van de rijen om bij de belangrijkste toeristische attracties te komen, waardoor het belangrijker wordt om kaartjes te kopen om te voorkomen dat je moet wachten bij plekken zoals de Eiffeltoren of het Louvre museum.

Een ander aspect om rekening mee te houden is dat Parijzenaren de neiging hebben om in de maand augustus op vakantie te gaan. De stad lijkt dan in handen van toeristen te zijn, wat voor een nogal merkwaardige sensatie zorgt.

Koop je kaartje voor de Eiffeltoren

Prijzen in Parijs in de zomer

Geld| ©cottonbro
Geld| ©cottonbro

De prijzen van vluchten, hotels en andere plaatsen die door toeristen worden bezocht, stijgen sterk in de zomer. Om geld te besparen (zonder iets te missen) kun je altijd een paar kleine trucjes proberen, zoals restaurants zoeken die wat verder weg liggen van de belangrijkste toeristische attracties.

Je kunt ook op een dag restaurants inruilen voor stadsparken en lekker picknicken in een van die parken.

Vluchten en hotels ruim van tevoren boeken leidt meestal tot lagere prijzen, dus begin met zoeken zodra je weet dat je de reis gaat maken.

De Paris Pass, de populairste toeristenkaart van de stad, kan ook een goede manier zijn om geld te besparen. Met deze kaart in handen krijgt u aanzienlijke kortingen op de toegang tot veel Parijse attracties, zoals de Arc de Triomphe en een aantal van de beste musea van Parijs.

Sinds een paar jaar bevat de Paris Pass niet langer een pas voor de Parijse metro, dus het is misschien ook een goed idee om een pas te kopen waarmee u op elke reis kunt besparen.