Parijs in juni: evenementen en activiteiten die u niet mag missen

Juni markeert het begin van het hoogseizoen, de meest dynamische en energieke fase in Parijs - welkom in de zomer in de stad van de liefde!

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Parijs in juni: evenementen en activiteiten die u niet mag missen

Parijs, Frankrijk | ©Carl Newton

De evenementen die je in juni in Parijs vindt, zijn behoorlijk spectaculair en richten zich vooral op kunst**(Fête de la Musique, Chopin Festival, Paris Jazz Festival**) en plezier**(The French Open, Paris Beer Festival, Paris** Bicycle Festival).

Hoewel je zeker meer toeristen zult zien dan in voorgaande maanden, kan dit allemaal worden gecompenseerd als je geïnteresseerd bent in plezier en spektakel. Juni is ook niet de meest toeristische maand, dus het is geen slecht idee om van deze tijd te profiteren om tot rust te komen in deze prachtige stad.

1. Doe mee aan het Fête de la Musique

Bij het Fête de la Musique in Parijs| ©Jean-Pierre Dalbéra
Bij het Fête de la Musique in Parijs| ©Jean-Pierre Dalbéra

Het Fête de la Musique gaat gepaard met muzikale evenementen in Montmartre, de Marais, Place de la Bastille, Place des Invalides en de Champs Elysées. Alle muziekgenres komen aan bod, van rock, rap en jazz tot klassieke muziek. Het Festival de la Musique wordt meestal eind juni gehouden

Overal in Parijs, en in vrijwel elke stad en dorp in Frankrijk, vinden gratis muziekconcerten plaats in de straten, parken en zelfs metrostations om het begin van de zomer in Parijs te vieren.

In elk arrondissement zijn buiten live optredens te vinden en er worden concerten gehouden in de meest ongebruikelijke ruimtes en overal waar je maar kunt bedenken. Ga voor meer informatie naar de officiële website van het evenement.

Boek een rondleiding door Parijs

2. Maak je eigen straatkunstwerk in Parijs

Straatkunst in de stad| ©InfoParis
Straatkunst in de stad| ©InfoParis

Niet alle kunst in Parijs is te vinden in musea. Daarom adviseer ik je om een graffitiworkshop in Parijs te boeken waar je een kunst kunt waarderen die steeds populairder en invloedrijker wordt - straatkunst! En je kunt actief deelnemen aan deze ervaring.

Een team van professionele straatartiesten zal je de beste technieken leren om je eigen kunstwerk te maken met spuitbusverf en om het op een muurschildering te schilderen en zo je stempel te drukken op een straat in de Franse hoofdstad. Deze 2 uur durende activiteit is inclusief al het materiaal en de uitrusting: zuurstofmaskers, tekenpotloden, handschoenen, sprays en ander gereedschap dat nodig is voor de workshop.

Je krijgt ook een didactische les over de beginselen van graffiti tekenen. Ontdek een nieuwe roeping!

Boek een graffitiworkshop in Parijs

3. Vermaak je als een kind op het Fête des Tuileries - de Parijse jaarmarkt

Carrousel bij Fête des Tuileries| ©Jean-François Gornet
Carrousel bij Fête des Tuileries| ©Jean-François Gornet

Het is net de kermis uit je kindertijd, met trampolines, botsauto's en suikerspinnen. De kleine kermis vult een hoek van de Jardin des Tuileries en eindigt aan de rand van de Place de la Concorde. De kermis vindt eind juni plaats en duurt meestal een week, dus als je 3 dagen of langer in Parijs bent, moet je overwegen om minstens een dag naar deze kermis te gaan.

Er zijn veel enge attracties, leuke spelletjes en veel pop-up restaurants die snel Frans gegrild eten serveren. Een geweldige plek om te bezoeken als je met kinderen naar het kleine Parijs reist. Er zijn zelfs verschillende attracties die doen denken aan de attracties in Disneyland Parijs, een bezoek dat je zeker niet mag missen als je meerdere dagen in Parijs verblijft - ontdek de magische wereld van het Disneyland Park en de Walt Disney Studio!

Boek uw dagkaarten voor Disneyland Parijs

4. Ga fietsen bij La Fête du Velo - Het Fietsfestival

Mensen op het Fiets Festival| ©Thomas Bresson
Mensen op het Fiets Festival| ©Thomas Bresson

Het Fietsfestival werd 20 jaar geleden in het leven geroepen en heeft als doel het bewustzijn over fietsen te vergroten. Het wordt in het eerste weekend van juni in heel Frankrijk gehouden en biedt wielerwedstrijden, fietsevenementen en workshops.

Je kunt een fiets huren en je aansluiten bij de duizenden Parijzenaars die door de stad trappen om Le velo! te vieren of je kunt ook een fietstour door Parijs boeken. Je zult waarderen hoeveel straatverkopers meedoen aan dit evenement door flesjes water en fruit te verkopen. Niet te vergeten dat veel restaurants speciale menu's aanbieden en meer gericht zijn op het opladen van je batterijen in een weekend waarin veel energie wordt verbruikt.

De tours van dit festival geven je een spectaculair uitzicht op de Eiffeltoren, de Notre Dame en af en toe een rondvaart over de rivier de Seine als je op je geluksdag bent.

Boek een fietstour door Parijs

5. Geniet van de muziek tijdens het Chopin Festival

Parc de Bagatelle waar het festival wordt gehouden| ©Wikimedia
Parc de Bagatelle waar het festival wordt gehouden| ©Wikimedia

Het jaarlijkse festival wordt gehouden in het Parc de Bagatelle en biedt middag- en avondconcerten met pianisten van over de hele wereld. Als je een Chopin-liefhebber bent, mag je dit niet missen. Het Chopin Festival vindt eind juni plaats en wordt aangevuld met andere muzikale mini-evenementen.

Het evenement is ontstaan als een manier om de carrière van de grote musicus Frederic Chopin te vieren, beter bekend als de meest romantische pianocomponist uit de geschiedenis. In 1983 creëerde de Chopin Society in haar wijsheid het jaarlijkse Chopin Festival om de artistieke carrière van deze grote man te vieren en om fans van zijn muzikale stijl aan te trekken, zodat zijn muziek nooit vergeten kan worden.

6. Blijf op de hoogte van het laatste muzikale nieuws op het Paris Jazz & Blues Festival

Parijs Jazz Festival| ©InfoParis
Parijs Jazz Festival| ©InfoParis

Dit internationale evenement wordt gezien als een van de beste muziekfestivals ter wereld en vindt plaats gedurende vier weekenden in het prachtige Parc Floral de Vincennes. De volledige line-up wordt half mei bekendgemaakt. Een van de beste aspecten van het festival is dat de concerten gratis zijn en de toegang tot het park is inbegrepen.

Het evenement begint eind juni en loopt tot half juli in Parijs,dus zorg ervoor dat je de officiële website van het festival bezoekt om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven.

7. Geniet van de zevende kunst op het Champs Elysées Film Festival

Champs Elysées| ©PCA Stream
Champs Elysées| ©PCA Stream

De rode loper wordt uitgerold: Parijs, film en zomer. Dit leuke filmfestival presenteert 80 Franse en Amerikaanse films in de bioscopen van de Avenue des Champs-Elysées: Le Balzac, Gaumont Marignan, Le Lincoln, Publicis Cinémas, UGC George V en Club de l'Etoile.

Naast de vertoningen zijn er evenementen voor de industrie met een reeks paneldiscussies en een wedstrijd om de zes beste films van het festival te kiezen. Het festival vindt half juni plaats en duurt meestal een week. Je hebt dus al plannen als je 7 dagen in Parijs bent.

Hoewel het festival spectaculair is en nationaal en internationaal erg beroemd, zou ik je aanraden om, als je 4 dagen of minder in Parijs bent, meer van de presentatie te genieten dan van de films zelf, omdat dit erg tijdrovend kan zijn. Met andere woorden, als je maar kort in Parijs bent, is het aan te raden om alles uit je korte verblijf te halen. Hier vind je meer tips voor een bezoek aan Parijs, zodat alles soepel verloopt.

8. Proosten op Le Mondial de la Bière - Bierfestival van Parijs

Op het Bierfestival| ©David Taquin
Op het Bierfestival| ©David Taquin

Liefhebbers van ambachtelijk bier komen samen om het glas te heffen in het historische Maison de la Mutualité en een wereld van bier te ontdekken met proeverijen en masterclasses. Dit festival vindt half juni plaats en wordt beschouwd als een van de leukste festivals.

Tachtigbrouwers zullen vertegenwoordigd zijn, samen met het beste van de Parijse street food. Als bier een drank is waar je van houdt, dan moet je zeker meedoen aan dit megafeest en gastronomische elite-evenement Le Mondial de la Bière wacht op je!

9. Ontdek de Nuit aux Invalides - De Nacht van de Invaliden

Nationaal Paleis van Invalides| ©Daniel Vorndran
Nationaal Paleis van Invalides| ©Daniel Vorndran

Beleef de historische nacht van "Les Invalides" in het (Cour d'Honneur, Hotel des Invalides, 7e arrondissement) in een oogverblindende geluids- en lichtshow.

De show belicht de gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog, verteld door de ogen van een kind. De opvallende show wordt verlicht door 1000 kaarsen en bevat de nieuwste lasertechnologie.

Spreek je geen Frans? Geen zorgen, de show is beschikbaar in het Engels. La Nuit aux Invalides vindt eind juni plaats. Maar om er zeker van te zijn dat je erbij bent, kun je het beste een plaatsje reserveren op de site van het evenement.

10. Doe mee aan de Marche des Fiertés - Paris Pride Parade

Parade| ©Amanda Hinault
Parade| ©Amanda Hinault

De Paris Pride Parade (genaamd March des Fiertes LGBT) wordt al 41 jaar jaarlijks gehouden en wordt elk jaar door een miljoen mensen bijgewoond. Het is ook een van de grootste Pride Parades ter wereld. De parade begint om 14.00 uur op Place de la Concorde en eindigt om 17.00 uur op Place de la Concorde, hoewel de festiviteiten natuurlijk nog lang daarna doorgaan. Je ziet zelfs vlaggen bij een aantal monumenten in Parijs.

Het is een groot feest met gratis concerten, dans en natuurlijk een gigantische parade. Ga naar de officiële evenementensite om uit te vinden welke dag in juni valt.

Het weer in Parijs in juni

Regen in Parijs| ©Peter Secan
Regen in Parijs| ©Peter Secan

De gemiddelde temperatuur aan het begin van de zomer in Parijs ligt rond de 17 graden, met dieptepunten van 13 en hoogtepunten van 20.

Hoewel er altijd een kans op regen is (dus zorg ervoor dat je een paraplu meeneemt), is het weer meestal heel mooi en maakt het verkennen van de Franse hoofdstad veel leuker. Je zult ook zonnebrandcrème en hoeden mee willen nemen voor de dagen dat de thermometer stijgt!

Neem een privétour door Parijs

Wat te dragen en in te pakken voor Parijs in juni

Inpakken| ©Vlada Karpovich
Inpakken| ©Vlada Karpovich

Hoewel het weer over het algemeen vrij warm is, moet je rekening houden met regenachtige dagen en koele nachten. Vesten, lichte jassen en sjaals zijn perfect voor als het overdag warm en 's nachts koeler is in Parijs.

Parijs is een stad die je het beste te voet kunt verkennen, dus je zult comfortabele wandelschoenen willen meenemen. Hoewel velen ten onrechte denken dat je je helemaal moet "opdirken" om deze Europese stad te bezoeken, is de waarheid dat je je niet elke keer hoeft op te doffen als je uitgaat.

Maak een rondleiding door het Quartier Latin in Parijs

Dingen die je moet weten voor je bezoek in juni

Station Arts et Métiers in de Parijse metro| ©Clicsouris
Station Arts et Métiers in de Parijse metro| ©Clicsouris

U moet weten voordat u gaat dat, in tegenstelling tot Parijs in mei**, wanneer het toeristenseizoen nog aan het op gang komt, juni het begin is van de piekbezoeken, wat betekent dat u veel gezelschap zult hebben in de stad. Het loont dus om te weten hoe je je in Parijs kunt verplaatsen, vooral met de metro.

Een tip: reserveer accommodatie ruim van tevoren, vooral wanneer er speciale evenementen en feestdagen op komst zijn.

Maak een rondleiding door Montmartre