De beste rondleidingen in het Louvre

In een museum dat zo groot is en zo vol met kunst, is een gids die je door de enorme zalen en lange gangen begeleidt cruciaal voor een 10-sterrenervaring.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

De beste rondleidingen in het Louvre

Uitzicht op het Louvre Museum | ©Gustavo Ramos

Het Louvre in Parijs is het op twee na grootste museum ter wereld (en staat op nummer 1 van de belangrijkste musea in Parijs) met een oppervlakte van 60.000 m². Het Louvre is uitgegroeid van een Frans koninklijk paleis tot een museum met een uitgebreide collectie van ongeveer 380.000 kunstwerken.

Als je het museum met een gids bezoekt, krijg je een completer beeld van de kunst van de middeleeuwen tot 1848. Het Louvre is een uitgebreid museum, elk jaar zijn er meer veranderingen en een grotere verscheidenheid aan werken; daarom zal een professionele gids je helpen om je tijd optimaal te benutten en niet te verdwalen tussen zoveel kunst en schoonheid...

De beste optie

Louvre Museum skip-the-line rondleiding

Je ticket voor het Louvre Museum met een rondleiding in een kleine groep en zonder in de rij te staan.

Geniet van een onvergetelijke ervaring tijdens een bezoek aan het Louvre en zijn meesterwerken in het gezelschap van een deskundige gids die veel te vertellen heeft.

Duur: 2 uren 30 minuten

Naar het Louvre Museum gaan is een must tijdens je reis naar Parijs, maar als je ook de kans krijgt om de geschiedenis en context van elk van de werken in de collectie uitgelegd te krijgen tijdens een rondleiding, verzeker ik je dat je het nog meer zult ervaren.

Aanbevolen als... Je geen tijd wilt verspillen in de lange rijen voor de ingang van een van de meest bezochte musea ter wereld en je ook zeker bent van een rondleiding met een expert op dit gebied.


Hoeveel kosten rondleidingen in het Louvre?

Geld| ©cottonbro
Geld| ©cottonbro

Helaas zijn er geen gratis rondleidingen in het Louvre. De audiorondleiding is de goedkoopste optie en kost ongeveer 5 euro. De duur van de rondleiding hangt af van het type en duurt meestal tussen de 1,5 en 3 uur.

Als je als student naar Parijs reist, of als er studenten in je groep zijn, kunnen zij gratis toegang krijgen op vertoon van hun studentenkaart.

Daarnaast heeft iedereen (ongeacht leeftijd, nationaliteit, etc.) gratis toegang tot het Louvre op bepaalde dagen van de maand. Deze dagen zijn Bastille Day (14 juli elk jaar) en de eerste zondag van de maand van oktober tot maart. Zoals je zou verwachten, wordt het Louvre op deze dagen overspoeld met bezoekers.

Boek je rondleiding voor het Louvre Museum

Is een rondleiding door het Louvre de moeite waard en wat zijn de voordelen?

Tijdens een rondleiding| ©Henk Bekker
Tijdens een rondleiding| ©Henk Bekker

Kort antwoord: Ja, als je een goede gids hebt, zal je bezoek veel beter zijn. Het Louvre is een enorm museum met meer dan 100.000 kunstwerken; sommige van de beroemdste kunstwerken van het Louvre behoren ook tot de beroemdste ter wereld. Alles van beeldhouwwerken van Michelangelo, Bernini en Canova tot schilderijen van Da Vinci en Delacroix.

Je hebt het over een attractie die letterlijk is gebouwd en ingericht door 's werelds grootste kunstenaars. Je vindt er beeldhouwwerken die zijn gebouwd door de oude Romeinen, beeldhouwwerken van Michelangelo zelf, schilderijen van Rafaël en 25% van alle overgebleven schilderijen van Da Vinci!

Voor dit alles kan de ervaring van iemand met jaren van wijsheid je mee terug in de tijd nemen, de filosofie van de kunstenaar begrijpen, de omstandigheden waaronder de werken werden gemaakt en hoe iets schijnbaar eenvoudigs doordrenkt kan zijn van emotie, gevoel en vaardigheid. Zonder twijfel kan een goede gids de manier waarop je een werk waardeert veranderen.

Goede gidsen kunnen een schijnbaar betekenisloos detail interessant maken. Als je een goede gids combineert met een verbazingwekkend museum als het Louvre, kun je een van de meest gedenkwaardige ervaringen van je leven beleven.

Boek je rondleiding voor het Louvre Museum

Welke soorten rondleidingen zijn er in het Louvre?

Rondleidingen in het Louvre| ©vasse nicolas,antoine
Rondleidingen in het Louvre| ©vasse nicolas,antoine

Er zijn over het algemeen verschillende soorten rondleidingen in het Louvre. Deze onderscheiden zich van elkaar door de duur, de kenmerken en het soort ervaring. Het is logisch dat hoe langer de rondleiding duurt, hoe meer kunst je te zien krijgt en hoe gedetailleerder, en hoe meer ruimte je hebt om twijfels op te lossen en vragen te stellen. In ieder geval is alleen al het feit dat je het museum bezoekt met een professionele gids genoeg om de werken beter te waarderen. Het type rondleiding hangt een beetje af van je smaak,maar vergeet niet om op de hoogte te zijn van de openingstijden van het Louvre en altijd op tijd te komen.

  • Privérondleidingen: Dit is een op maat gemaakte rondleiding die speciaal op jouw interesses is afgestemd. Met een privérondleiding kun je je concentreren op bepaalde collecties of stukken (misschien ben je bijvoorbeeld gefascineerd door Griekse kunst en ben je alleen geïnteresseerd in dat soort beeldhouwwerk).
  • Groepsrondleidingen: De standaard rondleiding is vaak de beste optie als je niet veel wilt uitgeven en alleen de algemene hoogtepunten wilt zien en iemand wilt hebben die je vragen kan beantwoorden.
  • Snelle rondleidingen: Dit is een supersnelle rondleiding met een overzicht van de hoogtepunten van het museum.
  • Audiotours: audiotours zijn de perfecte optie als je alles zelf wilt ontdekken en alle informatie binnen handbereik wilt hebben. Je vindt het misschien een beetje saai, maar het is nog steeds een zeer voordelige optie.
  • Kids and Family Tours: Dit zijn op maat gemaakte tours die zijn gemaakt om de kleintjes te vermaken en scherp te houden.
  • Rondleidingen in de vroege ochtend en avond: Een geweldige optie om de drukte en het gehaast te vermijden.
  • Thematours: Een ander type rondleiding is een rondleiding met een specifiek thema. Een aanrader voor geschiedenisfanaten en fans van specifieke artiesten.

Boek uw rondleiding door het Louvre met een cruise op de rivier de Seine

Zijn er rondleidingen voor kinderen? Hoe zijn die?

Rondleiding voor kinderen| ©CaPPy BeNToN
Rondleiding voor kinderen| ©CaPPy BeNToN

Als je een rondleiding voor kinderen plant, raad ik je aan te kiezen voor een privérondleiding voor gezinnen. Het budget voor een gezin van maximaal 4 personen is slechts iets meer dan per persoon bij een rondleiding in een kleine groep, plus je krijgt het voordeel van een ervaren gids die de kinderen bezig houdt en vermaakt met de kunst.

Deze rondleidingen duren meestal 2,5 uur en worden geleid door een speciaal opgeleide kunsthistoricus voor het hele gezin. Deze rondleiding lijkt op een spoedcursus en laat je de meest spectaculaire collecties ontdekken die het meest interessant zijn voor kinderen.

Belangrijkste werken die je tijdens de rondleiding ziet

Venus de Milo in het Louvre Museum| ©Ivo Jansch
Venus de Milo in het Louvre Museum| ©Ivo Jansch

Enkele van 's werelds beroemdste meesterwerken worden hier tentoongesteld, waaronder Leonardo da Vinci's Mona Lisa en de Venus van Milo.

Een groot aantal van de schilderijen in het museum waren eigendom van de verschillende koningen die in het Louvre woonden toen het een koninklijke residentie was. Andere stukken werden verworven dankzij de verdragen van Frankrijk met het Vaticaan en de Republiek Venetië. De collectie werd verder verrijkt door de buit van Napoleon I.

De rondleiding zal zich voornamelijk richten op drie zalen, de Denonvleugel, de Richelieuvleugel en de Sullyvleugel, die de meest representatieve werken van het museum bevatten en de meest populaire ter wereld. De gids zal je onder andere de volgende werken laten zien: Mona Lisa, Les Noces de Cana, Victoire de Samothrace, Le Sacre de l'Empereur Napoléon Ier**, La Liberté Guidant le Peuple**, Vénus**, Louis XIV****, La Dentellière**.

Bij elk werk zal de gids proberen je in tijd en ruimte te plaatsen en een paar minuten spenderen aan het uitleggen van zowel de historische als de artistieke achtergrond van elk werk, om vervolgens te praten over de emotionele en mentale toestand van elke kunstenaar in het bijzonder. Je kunt de gids ook al je vragen stellen, zowel over het werk zelf als over de kunstenaar.

Boek je rondleiding voor het Louvre Museum

Hoe lang duurt een rondleiding in het Louvre?

De Mona Lisa| ©Matthias Mueller
De Mona Lisa| ©Matthias Mueller

Rondleidingen duren meestal 1,5, 2 en 3 uur, maar houd er rekening mee dat het zien van een kunstwerk zonder lang de tijd te nemen om alle achtergronden te begrijpen een zinloos bezoek is(vergelijkbaar met het kijken naar de samenvatting van een voetbalwedstrijd in plaats van het kijken naar de wedstrijd in zijn geheel met alle emotie).

  • In 1,5 uur kun je meestal de Mona Lisa, de Gevleugelde Overwinning, de Venus van Milo en andere beroemde meesterwerken zien die de top 10 van de meest waardevolle werken van het Louvre vormen.
  • In 2 uur in het Louvre kun je meesterwerken zien zoals de Mona Lisa en de Venus van Milo, maar ook andere kunstwerken zoals sfinxen en Egyptische mummies. En vergeet de Koninklijke Kroonjuwelen in de Apollo Galerij niet.
  • In 3 uur wordt het nog interessanter omdat je ook nog meer schilderijen en beeldhouwwerken kunt zien, evenals de luxueuze flats van Napoleon III.

Wanneer is de beste tijd voor een rondleiding door het Louvre?

Pyramide van het Louvre| ©Patrick Langwallner
Pyramide van het Louvre| ©Patrick Langwallner

Als het meest bezochte museum ter wereld kan de drukte in het Louvre overweldigend zijn. De beste tijden om het Louvre te bezoeken zijn woensdag- en vrijdagavond, wanneer het museum tot 21:45 uur open is. En als je niet in het hoogseizoen hoeft te gaan, des te beter.

Als een nachtelijk bezoek niet in je reisschema past, zou ik aanraden om iets later te gaan, als de grote groepen zijn vertrokken.

Tips voor een bezoek aan het Louvre

Binnen in het Louvre| ©KLMircea
Binnen in het Louvre| ©KLMircea

Na het kopen van kaartjes gaan de meeste mensen meteen door naar de "Mona Lisa", de "Venus van Milo" en de "Gevleugelde Overwinning". Een andere aanrader is om je rondleiding te beginnen in de Richelieu-vleugel, waar de oudste kunstwerken staan, waaronder de Code van Hammurabi.

Voordat je de Richelieu-vleugel verlaat, kun je het beste een verdieping omhoog gaan om de weelderige staatsflats van Napoleon III te bekijken. Oorspronkelijk gebouwd door de neef van Napoleon I, was dit een grote ontvangstruimte voor staatshoofden.

Bekijk ook zeker de schilderijencyclus van de Vlaamse kunstenaar Peter Paul Rubens wiens werken in het begin van de 17e eeuw werden besteld door Marie de Medici, de vrouw van Henri IV. Het thema van deze 21 schilderijen gaat over het 'ietwat hectische' maar uiteindelijk triomfantelijke leven van Marie de Medici en vertegenwoordigt een indrukwekkend staaltje vrouwelijke kunst in een door mannen gedomineerd tijdperk.

Op dit punt kun je de 3 belangrijkste werken in het museum bezoeken (waarschijnlijk op je gemak) en dan afsluiten met de Egyptische kunst.

Dit is ongetwijfeld een van de beste strategieën om van je rondleiding te genieten zonder onderbroken te worden door de drukte en zonder de kriebels te krijgen om meer te willen zien.

Op dit punt zou ik aanraden om een paar boodschappen te doen in een van de winkels van het Louvre, of zelfs te gaan eten in een restaurant in de buurt van het museum (je zult vast honger hebben).

Boek je rondleiding voor het Louvre Museum