Openingstijden van het Louvre

Wilt u het Louvre Museum bezoeken tijdens uw reis naar Parijs? Voordat u uw kaartjes koopt, kunt u de openingstijden bekijken om uw bezoek te plannen.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minuten lezen

Openingstijden van het Louvre

Louvre Museum bij nacht | ©Richard Powazynski

Het Louvre is een van de belangrijkste culturele instellingen ter wereld en het meest geliefde museum van Frankrijk. Binnen haar muren herbergt zij beroemde werken zoals Leonardo da Vinci's La Gioconda, Delacroix's Vrijheid die het volk leidt en de Venus van Milo, een overblijfsel uit het oude Griekenland.

Het Louvre Museum is ongetwijfeld een van de must-see toeristische attracties tijdens uw reis naar Parijs. Maar weet u de openingstijden, de beste tijd om het te bezoeken of hoe lang het duurt om het te bezichtigen?

Maak je geen zorgen, zodat je dit bezoek in detail kunt organiseren(door te zien hoe je kaartjes krijgt of hoe je bij het Louvre komt), vertel ik je in dit bericht alles over de openingstijden van het Louvre Museum. Blijf lezen!

1. Wat zijn de openingstijden van het Louvre museum?

Louvre museumzaal| ©SpirosK photography
Louvre museumzaal| ©SpirosK photography

Het Louvre Museum is elke dag geopend van 9 tot 18 uur, behalve op dinsdag, wanneer het gesloten is wegens restauratie, onderhoud en installatie van nieuwe werken in de verschillende zalen van het gebouw.

Bovendien is het Louvre ook open op speciale data, zoals kerstavond (24 december) of oudejaarsavond (31 december), maar met kortere openingstijden, van 9 tot 17 uur.

Hoe laat is het de laatste keer om het Louvre Museum te bezoeken?

In het Louvre is de laatste toegang voor bezoekers om 17.00 uur, een uur voor sluitingstijd.

Als u echter het meeste uit dit culturele bezoek wilt halen, raad ik u aan niet naar de kunstgalerij te gaan met zo weinig tijd, want de zalen worden 30 minuten voor sluitingstijd ontruimd en om een algemeen idee te krijgen van alle kunst die binnen de muren is gehuisvest, is het niet de moeite waard om op dat tijdstip naar binnen te gaan, omdat u dan praktisch niets zult zien.

Het is beter om te wachten tot een ander moment waarop u meer vrije tijd hebt om het op uw gemak te bezoeken, zodat u het meeste kunt halen uit de prijs die u hebt betaald voor kaartjes voor het Louvre Museum.

Kaartjes kopen voor het Louvre Museum

2. Wanneer sluit het Louvre museum?

Façade van het Nachtmuseum| ©Lonni Besançon
Façade van het Nachtmuseum| ©Lonni Besançon

Het mooie van de openingstijden van het Louvre is dat het elke dag van het jaar open is, ook op feestdagen, behalve dinsdag (de enige dag dat het museum gesloten is), eerste kerstdag (25 december), nieuwjaarsdag (1 januari) en de dag van de arbeid (1 mei), zodat u genoeg mogelijkheden hebt om uw bezoek aan een van 's werelds belangrijkste musea te plannen.

Houd bij de voorbereiding van uw reis naar Parijs rekening met de sluitingsdagen van het Louvre als u tijdens uw verblijf culturele uitstapjes wilt maken. Hoe dan ook, als uw vakantie samenvalt met deze dagen in december, januari en mei, hoeft u zich geen zorgen te maken, want Parijs is een levendige stad waar altijd van alles te zien en te doen is.

Kaartjes kopen voor het Louvre Museum

3. Hoe lang duurt het om het Louvre Museum te bezoeken?

In een rondleiding| ©Henk Bekker
In een rondleiding| ©Henk Bekker

Een standaard bezoek aan het Louvre Museum duurt gemiddeld ongeveer 3 uur, maar afhankelijk van hoe gepassioneerd u bent over kunst en archeologie, wilt u misschien meer tijd besteden aan het in detail bekijken van de mooiste schilderijen van het Louvre.

In dat geval kunt u, wanneer u een tijdje binnen bent geweest en behoefte hebt om uw hoofd leeg te maken, een pauze inlassen in een van de cafés of restaurants van het museum om even bij te komen van deze fascinerende reis door de kunstgeschiedenis.

4. Hoe lang duurt het om het Louvre Museum te bezoeken?

Buitenaanzicht van het Museum| ©Pedro Szekely
Buitenaanzicht van het Museum| ©Pedro Szekely

Dit is geen gemakkelijk te beantwoorden vraag. Het Louvre is een enorm museum met meer dan 400 zalen met meer dan 35.000 kunstwerken, dus het hangt allemaal af van uw interesses en hoe lang u de collectie wilt bekijken.

Maar om een algemeen beeld te krijgen van de belangrijkste collecties, moet u er minstens 2 uur en 30 minuten doorbrengen.

Hoewel het een ambitieus plan is, raad ik u aan niet naar het Louvre te gaan met de bedoeling alle ruimten in één dag te bezoeken, want gezien de omvang van het museum is dat een bijna onmogelijke opgave.

Ik raad het je niet aan, omdat je dan gestrest van de ene zaal naar de andere loopt, de kunstwerken voor je nauwelijks opmerkt en met een culturele uitspatting die je aan het eind van de dag waarschijnlijk niet meer in staat zal stellen om alles wat je gezien hebt helder voor de geest te halen. Je moet langzaam en rustig van het Louvre Museum genieten! En als het nodig is, of als je er zin in hebt, kun je altijd later terugkomen om te zien wat je gemist hebt.

5. Ik heb weinig tijd, zal ik het Louvre kunnen bezoeken?

Schilderij van Napoleon in het Museum| ©Ennya2000
Schilderij van Napoleon in het Museum| ©Ennya2000

Natuurlijk. In dat geval raad ik u aan een expresrondleiding door het Louvre te nemen, waarbij een gids u de belangrijkste werken van de collectie laat zien en uitlegt wat u ziet.

Dit is een van de meest aanbevolen rondleidingen in het Louvre museum voor reizigers die niet veel tijd in Parijs hebben maar toch niet willen vertrekken zonder het museum bezocht te hebben. Dat is de beste optie, want u leert veel tijdens een rondleiding en de tijd is altijd twee keer zo lang.

6. Wanneer is de beste tijd om het Louvre Museum te bezoeken?

Pyramide van het Louvre| ©Patrick Langwallner
Pyramide van het Louvre| ©Patrick Langwallner

Eigenlijk is elk tijdstip een goed moment om deze indrukwekkende schatkamer van beeldende kunst te bezoeken, maar het is waar dat het 's middags meestal minder druk is. Het is de ideale tijd om ervan te genieten als u niet houdt van de massa's toeristen rond bepaalde kunstwerken zoals "La Gioconda", bijvoorbeeld.

Het Louvre is een van de belangrijkste toeristische attracties in Parijs, net als de Eiffeltoren of de kathedraal Notre Dame, en er staan dan ook altijd grote groepen mensen in de rij om naar binnen te mogen.

Vooral in het weekend en op maandag (de dag waarop andere Parijse musea gewoonlijk gesloten zijn) tijdens de zomermaanden en Kerstmis, wanneer het hoogseizoen is in Parijs.

Dus als het in uw schema past, blijf dan voor de lunch in de buurt van het Louvre en ga naar binnen tijdens de lunchpauze wanneer er minder bezoekers zijn.

7. En met kinderen?

Kinderen in het Louvre| ©Joe Shlabotnik
Kinderen in het Louvre| ©Joe Shlabotnik

Met kinderen gaat het net zo als met andere bezoekers. De beste tijd om met ze naar het Louvre te gaan zonder dat de lange rijen hun tol eisen en ze moe worden voordat ze naar binnen kunnen, is op een doordeweekse dag tijdens de lunch, wanneer de mensenmassa zich verspreidt om een hapje te eten en de kleintjes een betere kans hebben om de kunstwerken van dichtbij en ongehinderd te bekijken. Dat geeft u als ouder altijd meer gemoedsrust, omdat u uw kind altijd in het oog kunt houden en ervoor kunt zorgen dat het niet verdwaalt in de drukte.

Anderzijds, als u maar een paar uur hebt om het Louvre Museum met uw kinderen te zien door de manier waarop uw schema is georganiseerd, kunt u een andere optie overwegen: vroeg met hen op staan om in de rij te gaan staan voordat de deuren opengaan en als eerste 's ochtends naar binnen te gaan. Zo kunt u het museum verlaten wanneer er rond het middaguur een grotere menigte in het museum is.

8. Hoe lang zijn de rijen om het Louvre Museum binnen te komen?

Kassa van het Louvre Museum| ©Sergey Kovalyov
Kassa van het Louvre Museum| ©Sergey Kovalyov

Als u besluit te wachten met het kopen van kaartjes voor het Louvre Museum als u eenmaal in de stad bent, kunt u enorme rijen bij de kassa verwachten die tussen de 40 minuten en 2 uur kunnen duren, afhankelijk van hoe druk de dag is die u hebt gekozen om te bezoeken. Voeg daarbij de wachtrij voor de beveiliging, die de wachttijd met enkele minuten kan verlengen.

Er is een manier om dit te vermijden, of om op zijn minst de wachttijden te verkorten, en dat is door je tickets voor het Louvre online te kopen in plaats van aan de kassa en te kiezen voor de optie "geen wachtrij" om zo snel mogelijk binnen te geraken. Het is de moeite waard!

Kaartjes kopen voor het Louvre Museum

9. Wat zijn de openingstijden van de cadeauwinkel?

Louvre Boetiek| ©Pigalle_boy
Louvre Boetiek| ©Pigalle_boy

Een bezoek aan het Louvre museum is geweldig, maar de souvenirwinkel is dat niet minder. Er zijn er verschillende verspreid over het complex, maar de belangrijkste is de Boutique du Louvre gelegen in de gang van het Grand Louvre.

Het museum is elke dag van de week geopend van 10.00 tot 18.30 uur, behalve op dinsdag, wanneer het museum gesloten is. Het is ook gesloten op 25 december, 1 januari en 1 mei.

De openingstijden van de andere winkels van het Louvre zijn als volgt:

  • Salon Denon: 9.30 tot 17.30 uur, elke dag behalve dinsdag. Denon Vleugel - Eerste Verdieping - Franse Schilderijen Sectie
  • Napoleon kraam: 9:30 AM tot 5:30 PM, elke dag behalve dinsdag. Tijdelijke tentoonstellingsruimte.
  • Denon Stall: 9:30 AM tot 5:30 PM, elke dag behalve dinsdag. Mezzanine Denon vleugel, onder de Piramide.

10. Openingstijden van toeristische attracties in de buurt van het Louvre Museum

Een bezoek aan het Palais Royal in Parijs| ©AndreCarrotflower
Een bezoek aan het Palais Royal in Parijs| ©AndreCarrotflower

Het Louvre Museum bevindt zich op de Place du Palais Royal. Na een bezoek aan het Louvre, wilt u misschien andere toeristische attracties in de omgeving ontdekken. Om uw bezoek in detail te organiseren, kunt u kijken naar hun openingstijden.

  • Palais Royal de Paris: geopend tot 18 mei van 8 tot 19 uur / van 19 mei tot 8 juni van 8 tot 21 uur / van 9 juni van 8 tot 22.30 uur.
  • Musée d'Orsay: geopend op dinsdag, woensdag, vrijdag en in het weekend van 9.30 tot 18.00 uur. Donderdag van 9:30 AM tot 9:45 PM. Gesloten op maandag.
  • Musée des Arts Décoratifs: geopend van dinsdag tot zondag van 11 tot 18 uur. Gesloten op maandag.