Parijs in maart: alles wat u moet weten

Met minder toeristen, veel festivals, carnavalsavonden en feestelijkheden is maart een perfecte maand om de lichtstad te bezoeken.

Katherine Betances

Katherine Betances

9 minuten lezen

Parijs in maart: alles wat u moet weten

Luchtfoto van Parijs | ©Lucas Gallone

Maart is een tijd van festiviteiten, vieringen en activiteiten, van Parijse high fashion tot kleurrijke en pittoreske straatparades.

Ontdek wat er allemaal te doen is in Parijs in deze tijd en stel een reisroute samen waarbij je kunt genieten van festivals, musea, attracties en, natuurlijk, heerlijk eten en een betoverend landschap.

1. Beleef de Parijse modeweek

Model van de Parijse modeweek| ©Simon Ackerma
Model van de Parijse modeweek| ©Simon Ackerma

Paris Fashion Week is de naam van de beroemde dag van presentaties die plaatsvindt in de Franse hoofdstad en die de reeks "modeweken" in andere hoofdsteden zoals Londen, New York en Venetië afsluit.

Parijs wordt over de hele wereld uitgeroepen tot de hoofdstad van mode en stijl, dus dit evenement is extreem belangrijk voor Parijzenaars in het algemeen, maar vooral voor de ontwerpers en modellen die een miljoenenindustrie over de hele wereld bewegen. De belangrijkste Parijse modehuizen zoals Dior, Chanel, Yves Saint Laurent, Hérmes en Louis Vuitton doen mee aan het evenement.

Hoewel de waarheid is dat het een zeer besloten evenement is waar alleen persoonlijkheden die te maken hebben met mode en showbusiness meestal toegang hebben.

Winkelen in Parijs

Winkelen in Parijs is een van de topplannen in de stad, omdat het boetieks van grote merken heeft, juist omdat het wordt beschouwd als de hoofdstad van de mode. Daarom zijn er veel shoppingtours in Parijs voor alle smaken en budgetten.

Je kunt bijvoorbeeld een shoppingtrip boeken naar de La Vallée outlet in Parijs als je geïnteresseerd bent in exclusieve merken maar tegen goede prijzen, met vervoer heen en terug inbegrepen. Klaar voor glamour?

Yves Saint Laurent Museum

Aan de andere kant, als je geen kaartjes kunt krijgen om de shows van de Paris Fashion Week te zien maar wel de Parijse mode wilt opsnuiven, aarzel dan niet om kaartjes te boeken voor het Yves Saint Laurent Museum.

Het Yves Saint Laurent Museum is een tentoonstelling waar je het atelier en de modecollecties kunt zien waar de grote Franse haute couture ontwerper aan werkte.

Boek tickets voor het Yves Saint Laurent Museum

2. Vier St. Patrick's Day in Disneyland Parijs of in de Moulin Rouge

St. Patrick's Day in de Moulin Rouge| ©RTV
St. Patrick's Day in de Moulin Rouge| ©RTV

Met een groeiende Ierse bevolking en toeristen die van over de hele wereld komen voor de festiviteiten, is Parijs een van de populairste Europese bestemmingen om te genieten van de beroemde viering van St. Patrick's Day. Elk jaar op 17 maart organiseert de Franse hoofdstad een aantal evenementen met muziek, bier, dans en parades.

Waar het plaatsvindt

Deze viering vindt overal in Parijs plaats. Hier volgt echter een lijst met de interessantste activiteiten en evenementen:

Boek tickets voor Disneyland Parijs

3. Kijk naar de Franse cinema

Film| ©Erik Witsoe
Film| ©Erik Witsoe

Film werd in Frankrijk geboren met de creatie van de eerste film en het eerste reproductieapparaat door de gebroeders Lumiére. Het is dus geen verrassing dat de filmkunst en filmfestivals een belangrijk onderdeel zijn van het Franse culturele landschap.

In maart vinden er in Parijs verschillende jaarlijkse filmfestivals plaats, dus als je de stad rond deze tijd bezoekt, heb je de kans om het werk van bekroonde regisseurs en natuurlijk opkomend talent te bewonderen.

Waar het plaatsvindt

Voor Parijse cinema in maart zijn er verschillende opties:

Boek tickets voor het Centre Pompidou

4. Geniet van het Mardi Gras Carnaval of ga naar het cabaret

Op Mardi Gras| ©Cécile D
Op Mardi Gras| ©Cécile D

De carnavalsfestiviteiten in Frankrijk zijn een reeks festiviteiten die allerlei parades en activiteiten omvatten en eindigen met Mardi Gras. Ze vinden meestal plaats tussen februari en maart, dus als je in Parijs bent voor de carnavalsvieringen, mag je dit niet missen!

Er zijn twee specifieke vieringen. Welke je kiest hangt af van je reisroute en je gevoel voor avontuur.

Cabaret in ware Parijse stijl

Als je niet op tijd bent voor Mardi Gras omdat je reis niet samenvalt met dit feest (je weet dat het elk jaar verandert), zijn hier enkele andere voorstellen voor wie op zoek is naar een leuke tijd met goochelshows, acrobatiek en cabaret, met een directe link om vooraf online kaartjes te kopen:

Boek tickets voor Cabaret Crazy Horse in Parijs

5. Klim naar de top bij La Grande Roue

Groot reuzenrad op Place de la Concorde| ©Quim Esteban Osta
Groot reuzenrad op Place de la Concorde| ©Quim Esteban Osta

Als je Parijs bezoekt met kinderen moet je zeker La Grande Roue in Parijs bezoeken. Het werd in 1900 gebouwd voor de millenniumvieringen en had jarenlang de titel van "grootste reuzenrad ter wereld". Tegenwoordig wordt het beschouwd als het grootste mobiele reuzenrad, omdat het elk jaar tijdens de winterfestiviteiten in Parijs wordt opgebouwd en afgebroken.

La Grande Roue is 70 meter hoog en vanaf het hoogste punt kun je heel Parijs zien. Wil je het op een ander niveau beleven? Rijd dan in het reuzenrad bij zonsondergang.

Waar het plaatsvindt

Vanaf eind november in Parijs tot begin april staat het traditionele Parijse reuzenrad op de Place de la Concorde. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de kassa 's daar voor ongeveer 10 euro.

Andere suggesties voor de kleintjes

Als je geen ideeën meer hebt om dingen te doen met de kleintjes in Parijs en het is een regenachtige dag, maak je dan geen zorgen, er zijn genoeg andere dingen te doen met het gezin in de Franse hoofdstad naast het ontdekken van de attracties in Disneyland Parijs. Hier zijn er een paar:

Boek een rondleiding door het Louvre

6. Doe mee aan het Carnaval de Femmes

Bij het Carnaval de Femmes| ©Basili
Bij het Carnaval de Femmes| ©Basili

Het Carnaval de Femmes is een kleurrijke gekostumeerde optocht die elk jaar in de maand maart wordt gehouden. Dit bijzondere feest staat ook wel bekend als het Fête des blanchisseuses of het Feest van de Wasvrouwen, naar het verhaal waaruit het feest is ontstaan.

Volgens Parijzenaars begon deze traditie in de 18e eeuw, toen de wasvrouwen die langs de rivier de Seine werkten de koningin van de dag kozen en vervolgens tot zonsopgang onder de sterrenhemel dansten.

Waar het plaatsvindt

De route van het Fête des Blanchisseuses begint bij metrostation Gambetta in het 20e arrondissement en eindigt op Place de la République.

Hoe kom ik aan kaartjes?

Voor dit evenement hoef je geen kaartjes te kopen. Het is een gratis parade zonder winstoogmerk, open voor het publiek. Ga voor meer informatie over de komende data naar de officiële website van het evenement.

7. Woon de halve marathon van Parijs bij

Marathon Parijs| ©Caravanum
Marathon Parijs| ©Caravanum

De halve marathon van Parijs wordt sinds 1993 elk jaar in maart gehouden in de Franse hoofdstad. Het evenement markeert het startpunt van de jaarlijkse sportkalender van de stad.

Dit evenement staat ook bekend als de opwarmfase voor de Grote Marathon van Parijs, die elk jaar in april plaatsvindt.

Waar het plaatsvindt

Hoewel de route op bepaalde punten kan worden aangepast, wordt er altijd rekening gehouden met de belangrijkste lanen van Parijs en de meest aantrekkelijke toeristische plekken of monumenten.

Het resultaat is een parcours met prachtige uitzichten zodat de lopers, die uit alle hoeken van de wereld komen, worden betoverd door de aantrekkingskracht van de stad.

Hoe kom ik aan tickets?

Als je je als loper wilt inschrijven voor de halve marathon van Parijs, kun je dat doen op de officiële website.

Houd er rekening mee dat de Marathon van Parijs een van de weinige evenementen in deze categorie is waarbij alle deelnemers een volledige medische keuring moeten ondergaan die minder dan een jaar oud is. Het inschrijfgeld voor het evenement begint bij €50, maar om de race als toeschouwer te bekijken hoef je niets te betalen.

8. Beleef jazzmuziek op het Festival Banlieues Bleues

Parijs jazzfestival| ©InfoParis
Parijs jazzfestival| ©InfoParis

De Fransen houden van jazz, dus een reisje naar de Parijse buitenwijken voor het Festival Banlieues Bleues staat jaar na jaar op de agenda. Het werd in 1984 opgericht door Jacques Pornon en artistiek directeur Xavier Lemetre en bestaat al meer dan 30 jaar. Het festival wordt gehouden gedurende vijf weken tussen maart en april.

Dit jazzfestival vindt plaats op verschillende locaties in Seine-St-Denis en omvat een gevarieerd programma van optredens die we je aanraden goed te bekijken op de officiële website.

Over het algemeen kun je genieten van optredens van zeer getalenteerde artiesten uit genres als jazz, blues, R&B, soul, funk, flamenco en ritmes uit verschillende hoeken van de wereld.

Waar het plaatsvindt

Het festival vindt elk jaar plaats in Saint-Denis, een gemeente in de noordelijke buitenwijken van Parijs op 9,4 km van de stad. Om in Saint-Denis te komen raad ik je aan de H-trein te nemen van Gare du Nord naar station Saint-Denis.

Hoe kom ik aan tickets?

Informatie over de route van het evenement en de ticketprijzen kun je vinden op de officiële website. De historische gemiddelde ticketprijs is meestal niet meer dan €16 voor algemene toegangskaarten, terwijl 60-plussers, studenten en jongeren onder de 21 jaar een lagere prijs betalen.

9. Geniet van een ruitershow

Uitzicht vanaf de Eiffeltoren op het Grand Palais| ©Roger W
Uitzicht vanaf de Eiffeltoren op het Grand Palais| ©Roger W

Als je een paardenfan bent of nieuwsgierig naar deze fascinerende wezens, overweeg dan om naar de Saut Hermès Equestrian Show te gaan, een jaarlijkse wedstrijd met een artistiek en cultureel tintje die alle facetten van de paardenwereld viert. Het wordt gesponsord door het Parijse modemerk en bedrijf Maison Hérmes.

Het evenement heeft de hoogste classificatie gekregen van de Internationale Hippische Federatie en trekt elk jaar gemiddeld 4000 toeschouwers. Naast het bekijken van de wedstrijden kun je de stands, gespecialiseerde boekwinkels en een fotohokje bezoeken.

Waar het wordt gehouden

Sinds de oprichting in 2011 wordt dit evenement gehouden in het Grand Palais, aan de Avenue du Général Eisenhower.

Hoe kom ik aan kaartjes?

Tickets voor het evenement kunnen rechtstreeks op de website van Saut Hermes worden gekocht. Prijzen beginnen bij €60.

10.Woon de Europese Ambachtsdagen bij

Ambachten| ©julian mora
Ambachten| ©julian mora

Dit evenement wordt georganiseerd door het Nationaal Instituut voor Ambachten en heeft als doel de ambachtelijke sector meer erkenning te geven. Deze dagen nodigen het grote publiek uit om ambachtslieden te ontmoeten, hun werkplaatsen te bezoeken en de kennis van hun ambacht te ontdekken.

Het evenement werd in 2012 in het leven geroepen en heeft sindsdien een sterke internationale dimensie gekregen. Er worden 5.000 evenementen georganiseerd in heel Frankrijk, waaronder: openingen van ateliers, tentoonstellingen op erfgoedlocaties, ontmoetingen van professionals, educatieve routes, thematische rondleidingen, leuke activiteiten en nog veel meer.

Het evenement vindt elk jaar eind maart en begin april plaats. Kijk voor meer informatie over het activiteitenprogramma in Parijs en andere steden op de officiële website.

Temperatuur Parijs in maart

Vanaf het terras van de Arc de Triomphe| ©Guilhem Vellut
Vanaf het terras van de Arc de Triomphe| ©Guilhem Vellut

Met temperaturen tussen 5 en 13 graden Celsius wordt het weer in Parijs in maart over het algemeen beschreven als koel en aangenaam.

Hoewel warme kleding nog steeds nodig is, komt sneeuwval vrijwel niet voor en alleen in uitzonderlijk koude jaren kan het af en toe voorkomen, waardoor het een van de beste maanden is om Parijs te bezoeken en te genieten van alles wat er in Parijs te doen is en de beste Parijse musea, heerlijk eten en betoverende landschappen te bezoeken.

In tegenstelling tot de maanden januari in Parijs en februari in Parijs, die bijna altijd koud blijven, is maart een veranderlijke en polariserende maand; wees niet verbaasd als je de ene middag in een koude winterregen terechtkomt en de volgende dag een stralende zon ziet opkomen en de vogels hoort zingen alsof het lente is in Parijs.

Boek een fietstour