Catacomben Tickets en Rondleidingen

De catacomben van Parijs zijn voor velen een verborgen juweeltje. Een zeer interessante plek die ik je uitnodig om te ontdekken met deze post waarin je alle interessante informatie vindt.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

6 minuten lezen

Catacomben Tickets en Rondleidingen

Catatomben van Parijs | © Karim Rezk

Honderden kilometers aan tunnels vol mysterie en geschiedenis liggen verborgen onder de grond van Parijs. De catacomben zijn een plek die, uit respect of uit onwetendheid, veel mensen over het hoofd zien tijdens hun bezoek aan Parijs, maar het is een vergissing om ze niet te bezoeken, want ze vormen een essentieel onderdeel van je reis naar de Franse hoofdstad.

Van de meer dan 300 kilometer aan tunnels in de ondergrondse, kunnen er slechts 1,5 legaal worden bezocht. Hier volgt een overzicht van alles wat je moet weten voordat je van dit ongewone voorstel gaat genieten.

Hoeveel kost een bezoek aan de Parijse catacomben?

Catacomben van Parijs| ©MykReeve
Catacomben van Parijs| ©MykReeve

Om de Parijse catacomben te bezoeken kun je of direct bij de kassa bij de ingang, naast de begraafplaats Montparnasse, kaartjes kopen of online kaartjes kopen. De laatste optie is aan te raden, want als je ze van tevoren koopt, bespaar je lange wachtrijen. De normale ticketprijs met audiogids ligt rond de 15 euro.

Er is nog een andere optie die riskanter is, maar waarmee we wel wat kunnen besparen. Als je op het laatste moment komt, kun je een speciaal ticket kopen dat "last minute" heet. Dit ticket is geldig voor dezelfde dag en kan alleen aan de kassa worden gekocht.

Deze kosten vanaf €18 voor een normaal kaartje, vanaf €16 voor een gereduceerd kaartje en kinderen zijn gratis, maar de kaartjes zijn beperkt en alleen als de capaciteit het toelaat. Dus als je voor deze optie kiest, loop je het risico het bezoek te missen. Houd er ook rekening mee dat de audiogids niet bij dit ticket is inbegrepen en dat je een toeslag van €5 moet betalen.

Naast de tickets kun je je ook inschrijven voor een rondleiding. Er zijn verschillende soorten en de prijs ligt rond de €100.

Boek een rondleiding door de Catacomben van Parijs

Zijn er rondleidingen in de catacomben van Parijs?

Bezoek aan de Catacomben| ©Scott Kisha
Bezoek aan de Catacomben| ©Scott Kisha

Het bezoek aan de catacomben is inclusief de audiogids bij het toegangskaartje, waarmee je alles te weten komt over de donkerste geschiedenis van de stad Parijs door de gedetailleerde uitleg die in verschillende talen beschikbaar is, waaronder natuurlijk Engels.

Maar er zijn ook verschillende rondleidingen die erg interessant kunnen zijn om meer te leren over deze plek. De beste opties die je van tevoren kunt boeken zijn:

Routebeschrijving naar de Catacomben van Parijs

Station Arts et Métiers| ©Clicsouris
Station Arts et Métiers| ©Clicsouris

De toeristische ingang ligt naast de begraafplaats Montparnasseaan de Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy, in het zuidelijke deel van Parijs, op ongeveer een uur lopen van het centrum. Ter referentie: het duurt ongeveer 55 minuten lopen vanaf Place de la Concorde. Maar het is ook heel goed bereikbaar met andere vervoersmiddelen die tot de beste opties behoren om door Parijs en omgeving te reizen:

  • Met de Parijse metro: het dichtstbijzijnde station is station Denfert-Rochereau, waar lijnen 4 en 6 doorheen rijden.
  • De bus: Lijn 38 en 68 stoppen vlakbij de begraafplaats Montparnasse.
  • De auto of taxi: Zet het volgende adres in je GPS of vraag de taxichauffeur om je naar Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy te brengen, 75014.

Boek een rondleiding door de Parijse Catacomben

Is het aan te raden om met kinderen naar de Catacomben van Parijs te gaan?

Teken in een van de Catacomben| ©Oh Paris
Teken in een van de Catacomben| ©Oh Paris

Technisch gezien is toegang toegestaan voor kinderen vanaf 5 jaar. Maar het is niet de beste plek om met kinderen te bezoeken. Afgezien van de donkere en sombere sfeer van de catacomben en de schedels en menselijke resten die tijdens het bezoek te zien zijn, zijn de toegang en de omstandigheden van de plek niet ideaal voor de jongste leden van het gezin.

De catacomben liggen 20 meter onder de grond en er zijn talloze trappen op en af om erin en eruit te komen. Ondergronds is er weinig licht en veel van de gangen zijn erg smal, waardoor ze krap kunnen aanvoelen, vooral voor kinderen.

Hoewel een bezoek met kinderen mogelijk is, moet je deze omstandigheden in gedachten houden als je besluit om op eigen risico met kinderen te komen. Hier zijn enkele alternatieve plannen om de Franse hoofdstad met kinderen te leren kennen.

Boek een rondleiding door de Parijse Catacomben

Wat te zien in de Parijse Catacomben

Hal van het Château des Catatombes| ©Florian Bon
Hal van het Château des Catatombes| ©Florian Bon

Van de naar schatting 300 kilometer aan tunnels in de catacomben is slechts 1,5 kilometer beschikbaar gesteld voor bezoek. Op deze route is er eerst een gebied met tunnels en een kleine tentoonstelling die de geschiedenis van de catacomben uitlegt. Verderop ligt de belangrijkste attractie van de catacomben, het ossuarium.

Het ossuariumgebied herbergt de overblijfselen van meer dan 6 miljoen mensen van wie de schedels en ossuariums op zeer bijzondere plaatsen en vormen zijn gerangschikt. Er zijn meer dan 800 meter aan ossuariums, waaronder een gebied gewijd aan de nagedachtenis van degenen die stierven in de Franse Revolutie, het gebied van de schacht die werd gebruikt voor de tunnels en het vat met schedels. Dit laatste is een stapel botten in de vorm van een ton en is een van de meest karakteristieke elementen van de catacomben.

Boek een rondleiding door de Parijse catacomben

Hoeveel tijd heb je nodig om de Parijse catacomben te bezoeken?

Een van de zalen| ©Joanne
Een van de zalen| ©Joanne

De rondleiding duurt ongeveer 1 uur. Het is belangrijk om deze tijd niet te overschrijden, want de capaciteit is beperkt tot ongeveer 200 mensen en ze houden een uitgebreide controle van de capaciteit en van de mensen die de catacomben in- en uitgaan. In drie kwartier is er echter meer dan genoeg tijd om het hele complex in detail te bekijken.

Openingstijden van de Parijse catacomben

Details van de graven| ©mowolf2000
Details van de graven| ©mowolf2000

De Parijse catacomben zijn elke dag van de week geopend, behalve op maandag. Van dinsdag tot en met zondag zijn de openingstijden van 10.00 tot 20.30 uur. De laatste toegang is om 19.30 uur, dus je moet er vroeg bij zijn om geen toegang te missen.

Een korte geschiedenis van de catacomben

Schedels van de Catacomben| ©Passi1903
Schedels van de Catacomben| ©Passi1903

De oorsprong van de catacomben gaat terug tot het begin van de 13e eeuw toen de eerste tunnels werden gegraven om stenen en materialen te winnen voor de bouw van gebouwen zoals de Notre Dame kathedraal. Na vele jaren van instorting en instorting gaf koning Lodewijk VXI de opdracht om de catacomben te herstellen, waarmee een van de problemen werd opgelost waarmee Parijs in die tijd te kampen had. Het gebrek aan ruimte op de begraafplaatsen.

Van 1786 tot 1859 werden de overblijfselen van vele Parijzenaars continu overgebracht naar de catacomben. In 1814 werden de catacomben toegankelijk gemaakt voor bezoekers en veel van de overblijfselen die er werden bewaard, werden in speciale vormen en plaatsen voor bezoekers geplaatst.

In 1955 werd de toegang tot de tunnels verboden, omdat ze vaak werden gebruikt voor satanische riten en niet geheel legale activiteiten. Vanaf dat moment tot vandaag kan slechts een klein deel van de catacomben worden bezocht.

Boek een rondleiding door de catacomben van Parijs

Tips voor een bezoek aan de catacomben van Parijs

Muur van pompoenen in de Catacomben| ©Tobias F. Wolf
Muur van pompoenen in de Catacomben| ©Tobias F. Wolf

Een bezoek aan de catacomben in Parijs is heel anders dan andere toeristische trekpleisters, dus er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

  • De eerste aanbeveling is om je kaartjes vooraf en online te kopen. Als je dat niet doet, zul je waarschijnlijk meer dan een uur in de rij moeten staan om binnen te komen, omdat de capaciteit beperkt is en de vraag meestal groot. In het hoogseizoen kunnen de rijen meer dan 2 uur lang zijn.
  • Zelfs als je in de zomer gaat, moet je iets warms meenemen, want de gemiddelde temperatuur op 20 meter onder de grond is niet meer dan 15 graden Celsius en het is erg vochtig.
  • Als je claustrofobisch bent, aan ademhalingsproblemen lijdt of enkele weken zwanger bent, wordt een bezoek aan de catacomben afgeraden.
  • Draag geen rugzakken, tassen of grote voorwerpen, want om het ossuarium te beschermen mag je er niet mee naar binnen. Op sommige punten is het erg smal en er is geen bagagedienst.
  • Het is niet mogelijk om met flits te fotograferen in het ossuarium.
  • Het is niet toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelen.
  • Er zijn twee trappen met elk meer dan 100 treden omhoog en omlaag. Houd hier rekening mee met goed schoeisel.

Boek een rondleiding door de Catacomben van Parijs