Parijs in november: tips en aanbevelingen om uw reis onvergetelijk te maken

Met het einde van het hoogseizoen en Kerstmis voor de deur is november een erg rustige maand om Parijs te bezoeken.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

9 minuten lezen

Parijs in november: tips en aanbevelingen om uw reis onvergetelijk te maken

Eiffeltoren | ©Kiarash Mansouri

Het is moeilijk om Parijs te bezoeken en te verwachten dat je de stad en haar monumenten kunt zien zonder drukte en te veel toeristen. Maar als er één maand is waarin de wachtrijen korter zijn en je geen problemen hebt met het boeken van een kamer of het krijgen van een tafel in een restaurant, dan is het november.

In oktober eindigt het hoogseizoen en wordt het koud, waardoor de stad een pauze krijgt voor de komst van Kerstmis. Bovendien zijn er in de voorlaatste maand van het jaar twee feestdagen die ons de gelegenheid geven om verschillende dingen te doen en te zien. Hier zijn mijn 10 aanbevelingen voor een van de rustigste maanden van het jaar in de Franse hoofdstad.

1. Bezoek het Invalides Oorlogsmuseum

Nationaal Paleis van Invalides| ©Daniel Vorndran
Nationaal Paleis van Invalides| ©Daniel Vorndran

Naast Allerheiligen staat er in november in het hele land nog een feestdag op de kalender. Op 11 november wordt de wapenstilstand herdacht die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog en de geschiedenis van Frankrijk en zijn inwoners ingrijpend heeft beïnvloed. In verband met deze gebeurtenis is het een goed moment om de geschiedenis te leren kennen en beleven in het Musée de la Guerre des Invalides.

In dit spectaculaire architecturale complex, dat ooit de residentie was van oorlogsveteranen die invalide waren, kun je leren over de Eerste Wereldoorlog en andere oorlogsconflicten. Het museum heeft originele wapens, uitrusting en tentoonstellingen over de grote oorlog.

Je kunt en moet ook van je bezoek gebruik maken om het graf van Napoleon in de Domkerk te bekijken. Je kunt meer informatie vinden in onze post over Hoe je het Musée des Invalides en het graf van Napoleon in Parijs kunt bezoeken.

Koop je kaartje voor het Musée des Invalides

2. Goede data om de Galeries Lafayette te bezoeken

Rondleiding door de Galeries Lafayette| ©Mario Sánchez Prada
Rondleiding door de Galeries Lafayette| ©Mario Sánchez Prada

In de 19e eeuw, samen met de bouw van de Eiffeltoren en de Moulin Rouge, kwamen ook warenhuizen en galeries tot bloei. Ze worden beschouwd als tempels van luxe en winkelen in Parijs en er zijn er verschillende die we kunnen bezoeken voor onze pre-kerstinkopen.

De Galerie Lafayette, aan de Boulevard Haussmann naast de Opéra Garnier, is de beroemdste van allemaal. In november beginnen ze deze winkels in kerstsfeer te versieren en profiteren ze van de data om klanten te trekken met aantrekkelijke uitverkopen, dus het is een goed moment om deze galeries te bezoeken.

Aan dezelfde boulevard liggen de Printemps warenhuizen om luxe te winkelen en dicht bij de Luxemburgse Tuinen ligt het warenhuis Le Bon Marché.

Boek een rondleiding door een Parijse galerie

3. Bezoek het graf van de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe

Graf van de onbekende soldaat| ©Zairon
Graf van de onbekende soldaat| ©Zairon

Ook ter gelegenheid van Wapenstilstand op 11 november kun je het Graf van de Onbekende Soldaat bezoeken. Op dezelfde 11 november, maar dan in 1920, werden de stoffelijke resten van een onbekende soldaat die sneuvelde in de Slag om Verdun overgebracht naar een graf in de Arc de Triomphe als eerbetoon aan en vertegenwoordiging van iedereen die sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1923 werd er een eeuwige vlam geïnstalleerd en sindsdien wordt deze elke dag om 18:30 tijdens een kleine ceremonie opnieuw ontstoken.

Op deze dag wordt er een speciale ceremonie gehouden en wordt er een gigantische Franse vlag tussen de pilaren van de Arc de Triomphe gehangen. Veel Parijzenaars leggen bloemen ter ere van deze soldaat en deze feestdag en toeristen hebben de mogelijkheid om de Arc de Triomphe in al zijn pracht en praal als Frans nationaal symbool te zien.

Koop je ticket voor de Arc de Triomphe

4. Vier het feest van de Beaujolais Nouveau

Flessen wijn| ©Hermes Rivera
Flessen wijn| ©Hermes Rivera

Elk jaar op de derde donderdag van november wordt het feest van de Beaujolais Nouveau gevierd. Dit is een jonge Franse wijn die in november wordt geoogst in de Bourgogne in de Franse Alpen en die tijdens dit festival in alle restaurants in Parijs kan worden geproefd.

De wijnhuizen en bistro's in de stad houden speciale proeverijen en het is het perfecte excuus om gezellig met vrienden en familie te genieten van een goede Franse wijn. Deze dag wordt beschouwd als het grootste wijnfeest ter wereld en verkopers mogen deze beroemde wijn tot die dag niet verkopen. In Parijs kun je het beste van dit festival genieten in de wijk Montmartre.

Geniet van een wijnproeverij in een wijnkelder in Parijs

5. Een goed moment om de Eiffeltoren te beklimmen zonder in de rij te staan

Foto van de Eiffeltoren| ©Valentin Antonucci
Foto van de Eiffeltoren| ©Valentin Antonucci

De Eiffeltoren is het onbetwiste symbool van Parijs, zoals blijkt uit de duizenden toeristen die hem elke dag bezoeken. Daarom zijn lange rijen heel gewoon. Als je die wilt vermijden, hoewel het een ingewikkelde missie is, kun je het beste in het laagseizoen naar Parijs reizen. November is hiervoor een heel goede maand, met minder toeristen dan normaal. Er zijn nog steeds heldere dagen om te genieten van het uitzicht vanaf de top van de Eiffeltoren en je hoeft minder in de rij te staan. Hoe je het ook bekijkt, het is een winnende combinatie. Maar je moet je wel warm aankleden.

Boek je ticket voor de Eiffeltoren

6. Schuil voor de kou in het Musée d'Orsay

Toegang tot het Musée d'Orsay.| ©Daniel Vorndran
Toegang tot het Musée d'Orsay.| ©Daniel Vorndran

Parijs is ook de stad van de musea, de thuisbasis van een aantal van de belangrijkste ter wereld. In de koude dagen van november is het altijd een goede optie om ze te bezoeken en het weer te vermijden door kunstwerken te bekijken. De gebruikelijke aanbeveling is om naar het Louvre te gaan, wat natuurlijk altijd een goed idee is, maar vandaag is mijn advies om het Musée d'Orsay te bezoeken.

Het is misschien niet zo populair als zijn zustermuseum, het Louvre, maar sommige van de werken die het huisvest zijn bekend over de hele wereld. Manet's Lunch op het gras, Van Gogh's Sterrennacht of zijn zelfportret zijn enkele van de werken die je kunt zien in dit oude treinstation dat nu is omgebouwd tot museum.

Koop je kaartje voor het Musée d'Orsay

7. Profiteer van Black Friday om te gaan winkelen op de Champs Elysées

Champs Elysées| ©PCA Stream
Champs Elysées| ©PCA Stream

De Champs Elysées staat niet alleen bekend om zijn schoonheid, maar ook om het winkelen. Van luxe boetieks tot de bekendste franchises, winkelen op de Champs Elysées heeft iets speciaals. En de beste tijd om jezelf te verwennen is in de week van 29 november met de Black Friday-kortingen.

Op deze laan vind je een aantal van de meest prestigieuze en bekende merken ter wereld in winkels die je zullen verrassen met hun spectaculaire design. Bovendien beginnen rond deze tijd de Champs Elysées al verlicht te worden en verschijnen de eerste kerstmarkten.

8. Geniet van de pre-kerstsfeer zonder gedoe

Kerstmarkt in de Jardin des Tuileries| ©Sortiraparis
Kerstmarkt in de Jardin des Tuileries| ©Sortiraparis

Eind november beginnen in de straten van Parijs de eerste kerstversieringen te verschijnen. Hoewel Kerstmis nog ver weg is, is het een goed moment om door de versierde straten te dwalen en te genieten van de stad en de kerstsfeer zonder de gebruikelijke drukte die opkomt als de feestdagen naderen.

Op de Champs Elysées worden de eerste lichtjes opgehangen en verschijnen de eerste kerstmarkten in Parijs. Dit is de populairste plek in Parijs om van de kerstsfeer te genieten. Als alternatief raad ik een wandeling door de wijk Montmartre aan. Het is er rustiger en de versieringen zijn discreter, maar even mooi en plezierig.

9. Bezoek het Vrijheidsbeeld en vier Thanksgiving... In Parijs?

Replica van het Vrijheidsbeeld in Parijs| ©Mariana C
Replica van het Vrijheidsbeeld in Parijs| ©Mariana C

Het klinkt misschien vreemd, maar toch is het zo. De hoofdstad van Parijs en New York zijn nauwer met elkaar verbonden dan je zou denken. Zo nauw zelfs dat het beroemde standbeeld in New York in 1886 in Frankrijk werd gemaakt en naar Amerika werd gestuurd als cadeau voor de verjaardag van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring.

Als gevolg van de goede betrekkingen tussen de twee landen gaf het Amerikaanse land jaren later een replica van het Vrijheidsbeeld aan de stad Parijs ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de Franse revolutie in 1889. Vandaag de dag is de Franse versie van het Vrijheidsbeeld te zien op het Zwaneneiland bij de Eiffeltoren. Je kunt van de gelegenheid gebruikmaken om het te zien door een boottocht te boeken op de Seine naast de ingang van de Eiffeltoren.

Als je gebruikmaakt van het feit dat Thanksgiving Day in de Verenigde Staten op 24 november wordt gevierd, kun je van de gelegenheid gebruikmaken om dit kleine Vrijheidsbeeld te bezoeken. De Parijse stad is ook de thuisbasis van een grote Amerikaanse gemeenschap en de Thanksgiving-dag wordt steeds populairder. Het is niet ongewoon om sommige restaurants de traditionele kalkoen te zien bereiden op deze dag.

10. Bekijk de beroemde begraafplaatsen van Parijs

Begraafplaats Montparnasse| ©Jérôme Blum
Begraafplaats Montparnasse| ©Jérôme Blum

Allerheiligen wordt in veel landen gevierd op 1 november, een dag die is gewijd aan het eren van de doden. In Frankrijk gaat de traditie verder dan het religieuze aspect en is het gebruikelijk dat de beroemde begraafplaatsen van de steden gevuld zijn met nieuwsgierige toeschouwers. Dat geldt nog meer voor Parijs, dat enkele van de beroemdste en mooiste begraafplaatsen ter wereld heeft. De 1e is echter niet de beste tijd om ze te bezoeken, omdat veel Parijzenaars gaan om hun familieleden te eren.

  • Begraafplaats Père-Lachaise is de meest bezochte begraafplaats ter wereld en herbergt de graven van beroemde mensen als Oscar Wilde en Jim Morrison.
  • Passy begraafplaats
  • Montparnasse begraafplaats
  • Montmartre begraafplaats
  • Pantheon van de Illustere: dit imposante gebouw ligt in het Quartier Latin, een van de beste wijken van Parijs, vlakbij de Luxemburgse Tuinen en herbergt de graven van enkele van de belangrijkste namen uit de geschiedenis van Frankrijk en de wereld, zoals Voltarie, Rousseau en Victor Hugo.

Temperatuur in november in Parijs

Arc de Triomphe in Parijs| ©xiaoshu.paris
Arc de Triomphe in Parijs| ©xiaoshu.paris

Zoals je je kunt voorstellen, beginnen de temperaturen in Parijs in november te dalen. Het is echter pas aan het einde van de maand dat de kou zijn intrede doet. De rest van de maand zijn de temperaturen aangenaam, met een maximum van 11 graden Celsius en een minimum van 6 graden Celsius. Het is een relatief regenachtige maand, met gemiddeld tussen de 8 en 14 dagen regen, maar het regent meestal niet met extreme kracht. Vergeet je paraplu dus niet. Al met al zijn de temperaturen tot het einde van de maand vrij aangenaam, maar kou of regen zullen je bezoek aan zo'n mooie stad zeker niet temperen.

Het aantal toeristen in november in Parijs

Marktstraat Rue Cler| ©Michele Louise
Marktstraat Rue Cler| ©Michele Louise

Zoals ik al zei, is het grootste voordeel van reizen naar Parijs in november het verminderde aantal toeristen. November is het begin van het laagseizoen voor toeristen in de Franse hoofdstad, dat over het algemeen tot mei duurt. Hoewel er nooit een tekort aan toeristen zal zijn in Parijs, is het een feit dat de belangrijkste toeristische attracties minder druk zijn. Minder wachtrijen en minder drukte.

Er moet ook worden opgemerkt dat 1 en 11 november feestdagen zijn in het land en hoewel de meeste monumenten open blijven, maken veel Parijzenaars van de gelegenheid gebruik om ze te bezoeken. De start van het laagseizoen heeft ook invloed op de hotelprijzen, die lager zijn dan normaal. Als je op zoek bent naar een rustige maand, is november een van de beste tijden om Parijs te bezoeken.

Wat moet je meenemen voor een bezoek aan Parijs in november?

Bagage inpakken| ©Vlada Karpovich
Bagage inpakken| ©Vlada Karpovich

Wees voorbereid op koud en regenachtig weer als je besluit om in november naar Parijs te reizen. En als je van plan bent om tijdens Black Friday te komen, is het geen slecht idee om een extra koffer in te pakken. Dus wat moet je inpakken voor je reis? Hier zijn ze:

  • Katoenen kleding.
  • Jassen en waterdichte kleding.
  • Paraplu's en waterdichte laarzen.
  • Warme en vooral comfortabele schoenen.
  • Een extra koffer voor je Black Friday shopping.