12 dingen om te doen in Boedapest in november

Profiteer optimaal van de opening van de kerstmarkten en het begin van de winter in de stad. Hier is een lijst met de belangrijkste evenementen in Boedapest in november.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

12 dingen om te doen in Boedapest in november

Boedapest, Hongarije | © Dan Novac

In deze maand van het jaar komt de stad tot leven met haar jeugdige sfeer, bruisende nachtleven, klassieke muziek van wereldklasse, legendarische ruïnebars en thermale baden. Het is waar dat de winter nog niet in volle gang is, maar naarmate de dagen verstrijken voel je de kerst en winter van Boedapest al binnensluipen.

Het Wijnfestival, Allerheiligen of Volksdansvrijdag zullen je met open armen ontvangen. Wat wil je nog meer?

1. Bezoek de grootste geneeskrachtige thermen van Europa

In de Night Spa in Rudas Baths| ©choccis
In de Night Spa in Rudas Baths| ©choccis

Het zou zonde zijn om een gids over Boedapest te schrijven en niet te beginnen met de Széchenyi-baden, een van de populairste toeristische attracties van de stad.

Een bezoek aan de Széchenyi Bath betekent dat je op een unieke plek bent, niet alleen vanwege de bijzonderheid van het water, maar ook vanwege de prachtige neobarokke architectuur.

In deze spa kun je zowel ontspannen in het externe badgedeelte (bestaande uit 3 baden), als in het interne badgedeelte (waar er in totaal 15 zijn), waarbij je jezelf onderdompelt in het therapeutische water dat in staat is om een groot aantal aandoeningen te verlichten, vooral die met betrekking tot de gewrichten. In het weekend zijn er natuurlijk veel meer mensen, dus we raden je aan om van maandag tot vrijdag te komen. Oh, en je kunt ook genieten van hun sauna's.

Széchenyi Spa ticket reserveren

2. Geniet van een orgelconcert in de Stefanusbasiliek

De Stephansdomkerk| ©Carolina Fuentes
De Stephansdomkerk| ©Carolina Fuentes

De Stefanusbasiliek is een echte schoonheid, zowel van binnen als van buiten, en een van de beste manieren om ervan te genieten is door een van de concerten bij te wonen, omdat het ook een geweldige akoestiek heeft.

Als u een liefhebber bent van klassieke muziek en wilt luisteren naar stukken van componisten zoals Vivaldi of Beethoven, dan mag u deze kans niet missen. Het concert wordt uitgevoerd door de beste Hongaarse musici en operazangers, dus het is een unieke ervaring.

Om de avond compleet te maken, want het concert is om 20:00 uur, kun je daarna gaan eten in een van de restaurants in de omgeving en wat typisch Hongaarse gerechten proberen.

Boek je ticket voor het orgelconcert

3. Ontdek het wijn- en kaasfestival

Proeven in Boedapest| ©Carla
Proeven in Boedapest| ©Carla

Dit tweedaagse festival valt meestal eind november en er presenteren wijnmakers uit heel Hongarije hun dranken naast ambachtelijke kazen. De eendaagse pas kost bijna 6 euro en is inclusief proeverij en gratis toegang tot het Hongaars Landbouwmuseum (locatie).

Er worden niet alleen dranken en kazen tentoongesteld, maar er is ook een hele tentoonstelling over het combineren van wijn en kaas!

Oh, en als je nog steeds trek hebt in meer, raad ik een bezoek aan het Pálinka Museum aan. Pálinka is de traditionele Hongaarse alcoholische drank gemaakt van verschillende soorten fruit, en dit museum brengt er hulde aan door de geschiedenis ervan aan bezoekers te vertellen. Oh, en met je kaartje krijg je ook toegang tot een proeverij van verschillende soorten.

Boek je bezoek aan het Pálinka Museum

4. Schuil voor de kou in een vervallen bar

Ruïnecafés Boedapest|©Leanne Pittsford
Ruïnecafés Boedapest|©Leanne Pittsford

De ruïne bars of ruïne pubs zijn een echt instituut in Boedapest en zijn geliefd bij alle toeristen (en de lokale bevolking) die ze bezoeken. Het zijn bars die zijn gevestigd in verlaten gebouwen en die erin zijn geslaagd om leven te brengen in delen van de stad die erg donker waren.

De beroemdste van allemaal en beschouwd als de pionier is de Szimpla Kert, dus deze mag je niet missen. Omdat ze in gebouwen zijn gevestigd in plaats van op één plek, zijn de ruïnebars meestal erg groot en hebben ze een heel bijzondere en aantrekkelijke inrichting.

Ze zijn het perfecte excuus om te schuilen voor de koude novemberavond terwijl je wat typische drankjes proeft, zoals glühwein (waar je van houdt of die je haat). En als je de geschiedenis van deze pubs interessant vond, raad ik je aan de rin bars tour niet te missen, waarbij je de 4 meest emblematische pubs van de stad bezoekt en de hele geschiedenis erachter leert kennen.

Boek een rondleiding door de ruïnebars van Boedapest

5. Ontsnap naar Wenen en geniet van de pre-kerstsfeer

Kerst in Wenen|©Jelen_Photos
Kerst in Wenen|©Jelen_Photos

Wist je dat Wenen heel dicht bij Boedapest ligt? Veel mensen maken van hun reis naar de Hongaarse hoofdstad gebruik om de Oostenrijkse stad te bezoeken, met de auto of de trein. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om een reis naar Wenen te boeken vanuit Boedapest, zodat ze alles kunnen vergeten en gewoon kunnen genieten.

Welke optie je ook kiest, ik wil dat je weet dat een reis naar Wenen vanuit Boedapest in november een uitstekend idee is, want in het midden van deze maand beginnen de kerstmarkten en -beurzen in de hoofdstad.

Als je met kinderen gaat tijdens je bezoek aan Boedapest, raad ik deze reis nog meer aan, omdat ze dan volop kunnen genieten van alle kerstversieringen. Maar verder is Wenen een prachtige stad die altijd een bezoek waard is als je door Boedapest reist.

Boek een excursie naar Wenen vanuit Boedapest

6. Geniet van de cultuur in het Paleis voor de Kunsten in Boedapest

Kunstpaleis Boedapest| ©Vadaro
Kunstpaleis Boedapest| ©Vadaro

Het Kunstpaleis van Boedapest biedt de hele maand november een ongelooflijke verscheidenheid aan culturele evenementen. Er vinden onder andere muziekconcerten van verschillende genres, dansvoorstellingen, kunsttentoonstellingen en kunstworkshops plaats.

De beste manier om bij het Paleis voor de Kunsten te komen is door tram nummer 2 te nemen en uit te stappen bij Közvágohíd (Millenium Kulturális Központ). Ga voor meer informatie naar de officiële website van het evenement, voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het programma in het algemeen.

7. Mis het Sint-Maarten ganzenfestival niet!

Gans| ©Paula
Gans| ©Paula

Dit driedaagse openluchtspektakel vindt plaats in de tweede week van november langs de promenade naast het winkelcentrum Allee (Boedapest 1117, Október huszonharmadika utca 8-10) en vestigt de aandacht op Hongaarse tradities met lokaal eten en drinken.

Bezoekers kunnen genieten van ganzengerechten en bedwelmende dranken drinken van lokale producenten, waaronder een verscheidenheid aan Hongaarse wijnen, ambachtelijke pilsbieren en traditionele pálinka brandy op basis van fruit.

Attracties omvatten veel gratis evenementen voor kinderen, zoals een kinderboerderij en knutselworkshops waar kinderen hun eigen lampionnen kunnen maken, naast vele andere creatieve activiteiten. Ga voor meer informatie naar de volgende link.

8. Woon het 7 Torens Festival bij

Heldenplein| ©Alistair Young
Heldenplein| ©Alistair Young

Het 7 Torens Festival is een feest begin november dat een feestelijk tintje probeert te geven aan de stad Boedapest op een moment dat het koude weer zijn intrede doet. Het motto van het festival is "Muziek is voor iedereen!" en het wordt meestal gehouden op het Heldenplein (geen kaartjes nodig).

Het festival begon als een landelijk evenement en is uitgegroeid tot een van de meest typische novemberfeesten in Boedapest. Artiesten uit buurlanden treden hier op en alles heeft een cultureel tintje.

Maar de Zeven Torens draait niet alleen om muziek. Tentoonstellingen over volksmuziek, kinderprogramma's, professionele optredens en lezingen maken ook deel uit van het evenement. Het programma is dus behoorlijk kleurrijk, wat betekent dat je zeker iets van je gading zult vinden als je je aangetrokken voelt tot de volkscultuur.

9. Kom vrijdag naar het Hongaarse volksdansen en -diner

Paprikás Csirke, typisch Hongaars gerecht| ©Hungaro T
Paprikás Csirke, typisch Hongaars gerecht| ©Hungaro T

Dit gastronomische en culturele evenement vindt meestal plaats op een vrijdag midden november om 19.00 uur. Tijdens dit evenement kun je genieten van een klassiek Hongaars 4-gangendiner, vergezeld van 3 glazen lokale wijn.

Om 20.00 uur begint een live volksmuziek- en dansshow met authentieke Hongaarse volksdansen op het ritme van een strijkorkest en dulcimer. Ga voor meer informatie over het programma naar de volgende website.

10. Woon het wijnfestival van Sint-Maarten bij

Hongaarse wijnen| ©Ignacio Blanc
Hongaarse wijnen| ©Ignacio Blanc

De grootste viering van Sint-Maarten in de stad is het wijnfestival, dat plaatsvindt in de tweede week van november. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst vullen de beste wijnmakerijen van het land de ruime zalen van de evenementenlocatie. Het is ook bekend omdat je met de proefkaartjes onbeperkt gerechten en smaken wijn kunt proeven. Het is ongetwijfeld een van de evenementen waar reikhalzend naar wordt uitgekeken, vandaar dat de kaartjes vaak eerder uitverkocht zijn dan verwacht.

Het hele weekend lang worden de rode, witte en rosé wijnen vergezeld door hartige hapjes en streetfood, waaronder Hongaarse kaasspecialiteiten, worst en ganzengerechten. Het St. Martin's Day Wine Festival wordt meestal georganiseerd door bekende Hongaarse chef-koks en voor de locatie, tijden en prijzen van het evenement raad ik de volgende website aan, aangezien er vaak variaties zijn.

11. Geniet van de eerste kerstmarkt in Boedapest

Kerstmarkt in Boedapest| ©Liam McKay
Kerstmarkt in Boedapest| ©Liam McKay

Hoewel het waar is dat als je wilt genieten van het hoogtepunt van de kerstmarkten je de stad in december moet bezoeken, vindt eind november de opening van deze feestelijke markten plaats, een unieke gelegenheid om rond te wandelen en de ogen en het gehemelte te verwennen zonder al te veel drukte.

Bovendien kun je dan genieten van de adventsmarkt, die aan het eind van de maand wordt gehouden op het Vörösmartyplein en waar de eerste kerstmarkt van het jaar wordt gehouden.

Terwijl de vrolijkste tijd van het jaar nadert, worden de pleinen van Boedapest versierd met feestelijke lichtjes en zetten verkopers kraampjes op met handgemaakte goederen, warme glühwein en lokale gerechten op de kerstmarkten van de stad. Je kunt een bezoek brengen aan de adventsmarkt in Boedapest op het Vörösmarty tér of kijken naar speciale lichtshows die eind november op de gevel van de Sint-Stefanusbasiliek worden geprojecteerd, net als de kerstmarkten beginnen.

12. Maak kennis met het curieuze Black Food Festival

Festival desserts| ©BBFF
Festival desserts| ©BBFF

Houtskoolkleurige taarten, cocktails en zelfs soepen zijn de hoofdrolspelers op een nieuwe gastronomische bijeenkomst in Boedapest begin november.

De Flow Specialty Coffee Bar organiseert het Black Food Festival in de stad. Tussen 15.00 en 21.00 uur kun je sesamijs, limonade, taco's en ramen soep proeven - allemaal zwart natuurlijk. Het idee is om van verschillende smaken te kunnen genieten ook al lijkt alles dezelfde kleur te hebben, een missie waarbij het oog het laat afweten en het gehemelte de vrije loop laat. De entree is ongeveer 15 euro.


Het weer in Boedapest in november

Winternacht in Boedapest| ©Stefan Munder
Winternacht in Boedapest| ©Stefan Munder

Boedapest is koud in november, maar niet onder het vriespunt. De gemiddelde temperatuur is 5°C, met *een maximum van 7°C en een minimum van 2°C. De lucht is meestal helder, met gemiddeld acht uur zonneschijn, die geleidelijk afneemt naar het einde van de maand toe. Naarmate de maand vordert, komt er meer bewolking en is er kans op regen.

Tips voor een bezoek aan Boedapest in november

Gellert Spa| ©Denis Barthel
Gellert Spa| ©Denis Barthel
  • Half november gaan de kerstmarkten open, dus dit is de ideale tijd om cadeaus te kopen.
  • Bereid je voor op een feestje binnenshuis, want de festiviteiten in Boedapest verhuizen naar binnen vanwege het koude weer in november.
  • Dethermale baden en kuuroorden van Boedapest zijn veel aangenamer in het koude novemberweer, dus maak er optimaal gebruik van.
  • De Városliget ijsbaan in Boedapest is de grootste openluchtbaan in Europa. Vanaf half november kun je schaatsen huren en genieten van een kopje koffie of warme chocolademelk in het restaurant naast het hoofdgebouw.
  • De hele maand november bieden veel restaurants speciale Sint-Maartengerechten aan, samen met andere evenementen zoals gastronomische rondleidingen.

Wat moet je meenemen naar Boedapest in november?

Bagage| ©nappy
Bagage| ©nappy

De temperaturen in Boedapest in november zijn meestal niet zo koud als wanneer je in januari of februari zou komen, maar het is nog steeds een goed idee om je voor te bereiden op die koude pieken. Ik raad aan om het volgende mee te nemen:

  • Een waterdichte jas, handschoenen, sjaal en een muts voor comfort.
  • Een zonnebril en zonnebrandcrème omdat er meestal zonnige dagen zijn.
  • Een goed paar wandelschoenen zal van pas komen, want de beste manier om Boedapest te leren kennen is te voet.
  • Een avondjurk of (elegante) uitgaanskleding zijn niet slecht voor avonden en nachten in cafés, bars en restaurants.
  • Zwemkleding voor de thermale baden.