Verona in 4 dagen: een gids om alles uit je bezoek te halen

Verona is een van de interessantste toeristische bestemmingen in Noord-Italië en vier dagen zijn meer dan genoeg tijd om veel van de stad te zien.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minuten lezen

Verona in 4 dagen: een gids om alles uit je bezoek te halen

Arena de Verona |©Glauco Santos

De stad Verona is strategisch gelegen in Italië. Het ligt op het midden tussen de landschappen van de regio Veneto en het platteland van Emilia-Romagna. Daarom zijn veel van de leukste dingen om te zien en te doen in Verona een sightseeingtour door de stad en de prachtige omgeving.

Voor je gemak heb ik een aantal plannen en activiteiten samengesteld die je tijdens een vierdaagse reis bezig zullen houden. Dit is genoeg tijd om de stad op je gemak te verkennen en zelfs om een aantal interessante bestemmingen in de buurt te bezoeken.

Dag 1: Maak kennis met de wonderen van Verona

Historisch centrum|©Hotel Roxy Plaza Soave (Verona)
Historisch centrum|©Hotel Roxy Plaza Soave (Verona)

De eerste dag van je reis naar Verona zal altijd een heel speciale dag zijn. Het is je eerste kans om deze beroemde stad aan de meanderende rivier de Adige te verkennen.

De stad zelf is een van de toeristische wonderen van Italië en over de hele lengte kun je zien hoe er heel specifieke delen van de stad zijn die zich onderscheiden van andere door hun architectuur en hun commerciële aanbod.

Dus op de eerste dag van je bezoek aan Verona heb ik de taak op me genomen om plannen te vinden waarmee je de stad op een snelle, praktische en leuke manier kunt verkennen.

Maak een wandeling door het centrum van Verona

Het centrum van Verona is een interessant gebied, omdat het enigszins verdeeld is in twee delen. De eerste is de Città Antica en is de oudste wijk van de hele stad. De tweede is de Cittadella en is net zo toeristisch en stedelijk, maar wordt gekenmerkt door iets modernere gebouwen.

In deze context is een wandeling door het stadscentrum dus een uitstekend idee en zeker een zeer geschikte investering van je tijd en geld. Als het een rondleiding is, zal de activiteit waarschijnlijk rond 10 uur 's ochtends beginnen en idealiter kun je kiezen voor een alternatief dat beschikbaar is voor kleine groepen mensen.

Wat betreft de begeleiding moet je weten dat het altijd een gids is die gespecialiseerd is in de geschiedenis van de stad. De activiteit duurt meestal ongeveer twee uur in totaal en dit betekent dat je tegen het einde van de ochtend kunt deelnemen aan andere toeristische plannen. Zonder twijfel is dit type tour een van de beste tours in Verona.

Boek een rondleiding door Verona

Daarna kun je naar de Arena van Verona gaan

Midden in het centrum van Verona tussen de grenzen van de Città Antica en de Cittadella ligt de Arena van Verona.

Voor velen is het de belangrijkste toeristische attractie van de hele stad en het is een uitstekend bewaard gebleven Romeins amfitheater dat werd ontworpen om een capaciteit voor 20.000 mensen te hebben. In de zomer wordt hier het operafestival van de stad gehouden en het hele jaar door kunnen er andere speciale evenementen plaatsvinden.

Precies om deze reden is het een goed idee om deze plek als tweede bezienswaardigheid te bezoeken op de eerste dag van je bezoek aan Verona. Idealiter betaal je ook voor een van deze rondleidingen, want op deze manier kun je alle interessante details te weten komen die te maken hebben met dit Werelderfgoed.

Tegelijkertijd is de omgeving van deze site vol met authentieke Italiaanse restaurants. Dat betekent dat even gaan zitten voor een kopje koffie en een pauze om informatie op te zoeken over een bezoek aan de Arena di Verona een van de beste dingen is die je voor je bezoek kunt doen om jezelf te informeren, nieuwe energie op te doen en verder te gaan met de rest van je dag.

Neem deel aan een cursus gelato maken

Gelato, ook wel bekend als gelato, is een van de grote gastronomische schatten van Italië en, in het bijzonder, de stad Verona is een van de meest opmerkelijke als het gaat om de creatie van dit eigenaardige dessert.

Met dat in gedachten kan een praktische les om ambachtelijke gelato te leren bereiden onder Italiaanse parameters een uitstekende onderhoudende activiteit zijn voor de eerste dag van je bezoek. Vooral omdat het een ontsnapping aan de hitte kan zijn en ook een uitstekende leerervaring om mee naar huis te nemen.

Dit soort plannen vindt meestal plaats in de namiddag en kan daarom de derde activiteit op het reisschema zijn. De les zelf duurt meestal twee uur en omvat de betaling voor de professionele kok die je deze techniek zal leren, evenals de betaling voor het receptenboek en alle ingrediënten die je nodig hebt om de gelato te bereiden.

Dit plan kan dus een van de beste dingen zijn om in de zomer in Verona te doen, omdat het een binnenactiviteit met airconditioning is die het warmste deel van de dag in beslag kan nemen.

Sluit af met een nachtelijke rondleiding door de duistere geschiedenis van Verona

Sommige mensen hebben bij het plannen van een reis ook nachtplannen nodig omdat ze het meeste willen halen uit elke minuut en elke seconde die ze tot hun beschikking hebben op hun nieuwe toeristische bestemming. Om deze reden raad ik je aan om op de eerste dag van je bezoek aan Verona deel te nemen aan een nachtwandeling die gericht is op de donkerste en meest gecompliceerde geschiedenis van het verleden van deze stad.

In principe is het een wandeltocht die plaatsvindt in een aantal van de belangrijkste gebieden van de stad, maar in elk van hen zal de focus van de lokale gids liggen op het vertellen van de meest krachtige en schokkende gebeurtenissen uit de eeuwen van de oudheid die deze stad heeft.

Dit is ongetwijfeld een van de beste dingen om 's avonds te doen in Verona, vooral omdat het een zeer vermakelijke benadering is van dit soort rondleidingen en tegelijkertijd is het een manier om jezelf vertrouwd te maken met de meest aantrekkelijke gebieden die het nachtleven van deze Italiaanse gemeenschap te bieden heeft.

Dag 2: Ga door met het ervaren van het beste van Verona

Roze Muur Fietstocht|©Peter Bartlett ARPS EFIAP/b CPAGB BPE3*
Roze Muur Fietstocht|©Peter Bartlett ARPS EFIAP/b CPAGB BPE3*

De tweede dag van je bezoek aan Verona is de perfecte gelegenheid om de stad en haar cultuur en identiteit verder te verkennen.

Daarom gaan de activiteiten die ik voor je heb voorbereid verder in het historische centrum en in een aantal van de beste wijken in de omgeving.

Begin de dag met een fietstocht door Verona

Fietstochten zijn meestal een uitstekend toeristisch alternatief, omdat ze een goede manier zijn om beweging te integreren in je bezoek aan de stad. In het geval van Verona zijn ze een goed plan omdat je uit het hart van de stad komt om door de omliggende groene gebieden te fietsen, evenals door de bevoorrechte wijken vol herenhuizen van meer dan 200, 300 en zelfs 400 jaar oud.

Dit plan op zich duurt meestal ongeveer drie uur in totaal en wanneer je dit type tour huurt, betaal je meestal een vergoeding waarbij een lokale gediplomeerde gids is inbegrepen, evenals de fiets en de veiligheidshelm die je nodig hebt om te fietsen.

Als dit plan je niet aanspreekt, maar je bent nog steeds op zoek naar een manier om een goede ochtendtour door de stad te krijgen op je tweede dag, dan kun je een van Verona's beste tourbussen nemen.

Beide manieren om je door de stad te verplaatsen zijn erg handig omdat ze meestal een ontmoetingspunt in het centrum hebben en na ongeveer twee uur kun je de verkenning versnellen waar je met een conventionele wandeltour meerdere dagen over zou doen.

Boek een fietstour door Verona

Vervolg de middag met een Italiaanse eetles

Na het ontbijt met een goede Italiaanse koffie en na deelgenomen te hebben aan zowel een fietstour als een tour met de sightseeingbussen van Verona, is het idee om deel te nemen aan een Italiaanse kookles toepasselijk. Verona is een van de belangrijkste steden op het gebied van gastronomie in dit land. Dit is geen geringe prestatie, wetende dat de Italiaanse culinaire wereld een van de belangrijkste ter wereld is.

Dit soort lessen zijn meestal een beetje duur, aangezien de geschatte prijs rond de 100 euro per persoon ligt. Het is echter een activiteit die slechts drie en een half uur van je middag in beslag neemt en beperkt is tot een zeer kleine groep mensen, wat betekent dat je de kans krijgt om minstens vijf Italiaanse recepten te leren bereiden onder het genot van een goede begeleiding van lokale wijnen.

De ervaring wordt altijd geïnstrueerd door een van de beste regionale chef-koks. Maar als dit idee je niet aanspreekt, kun je ook deelnemen aan een van Verona's beste gastronomische tours. Deze nemen je mee naar enkele van de beste restaurants in het toeristische gedeelte van de stad en zijn een goede gelegenheid om de authentieke keuken van Verona te ontdekken.

Sluit de dag af met een excursie naar Sirmione en het Gardameer

Een geweldige manier om je tweede dag in Verona af te sluiten is een korte trip naar het Gardameer. Dit is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in heel Noord-Italië en de activiteit als zodanig is een rondleiding met gids die vertrekt vanuit het centrum van Verona en meestal in totaal ongeveer vier uur duurt.

De activiteit richt zich op het varen op de wateren van dit beroemde meer en biedt ook de mogelijkheid om een van de mooiste dorpen in de omgeving, Sirmione, te bezoeken. Het is een uitstekende gelegenheid om te genieten van het natuurlijke landschap rond deze stad en is ongetwijfeld een van de beste excursies vanuit Verona op elk moment van het jaar.

De excursie is meestal beperkt tot een beperkte groep mensen en de gids leidt de tour meestal in zowel het Italiaans als het Engels. De kans om een deel van de Grotte di Catullo te zien is een ander interessant aspect van dit plan, dat je ook in staat stelt om vroeg terug te keren naar de stad zodat je genoeg rust kunt nemen in je hotel om je batterijen op te laden voor de volgende dag.

Excursie naar het Gardameer vanuit Verona

Dag 3: Leer de wijnwereld van Verona kennen

Glaasje rode en witte wijn|©simone
Glaasje rode en witte wijn|©simone

Voor de derde dag van je reis is het gepast dat je je concentreert op het beleven van al die ervaringen die je mist om te kunnen zeggen dat je Verona in al zijn pracht en praal kent. De activiteiten die ik voor je heb gepland op deze dag dienen dit doel.

Doe een rondleiding gericht op de plaatsen van Romeo en Julia

De stad Verona is het decor voor het mythische literaire werk Romeo en Julia van William Shakespeare. De gebeurtenissen van dit verhaal spelen zich af in wat bekend staat als de Città Antica. Daarom is er de mogelijkheid om door het gebied te toeren met een aanpak die je specifiek meeneemt naar de hoeken die als inspiratie dienden voor een van de bekendste romans in de westerse wereld.

In deze context is een tour die je meeneemt naar het huis van Julia of naar het balkon dat historisch wordt beschouwd als het decor voor een van de delen van dit verhaal een uitstekend idee.

Je moet weten dat dit plan een van de beste dingen is om te doen in Verona in oktober om het simpele feit dat het aantal deelnemers aanzienlijk afneemt in vergelijking met de zomer, wat betekent dat je er op je gemak van kunt genieten.

Doe een Romeo en Julia tour

Doe mee aan een rondleiding door Villa Mosconi Bertani

Een paar kilometer ten noordwesten van Verona ligt de Villa Mosconi Bertani. Dit historische herenhuis van de familie Bertani speelde een centrale rol in het ontstaan van de amarone, die in deze Italiaanse wijnstreek wordt geproduceerd.

Het landgoed is nu een belangrijke toeristische bestemming voor een bedrijf dat een eeuwenlange geschiedenis heeft in het maken van deze drank. Voor veel specialisten is het zelfs een van de grootste architectonische en natuurlijke wonderen in de omgeving van deze stad.

Daarom is het een uitstekend idee als je besluit dit gebied te bezoeken, want je kunt deelnemen aan een rondleiding met een wijnproeverij en gratis toegang tot alle faciliteiten van de Villa. Je moet weten dat dit een van de beste dingen is om te doen in Verona met Kerstmis, wetende dat deze bijzondere plek meestal een zeer bijzondere en interessante feestelijke sfeer heeft.

Ervaar een wijntour in Verona

Beleef een nachtelijke poëzietour onder het maanlicht in Verona

Als je uiteindelijk terugkeert naar Verona, heb je waarschijnlijk nog genoeg energie over om de stad te verkennen. Een nachtelijke poëzietour is een geweldige manier om de meer gevoelige en literaire kant van de stad te leren kennen onder het maanlicht en de sterren.

Het is een activiteit die meestal ongeveer anderhalf uur duurt en een uitstekend plan is voor degenen die geïnteresseerd zijn in het begrijpen van de culturele essentie van een stad die een van de belangrijkste literaire werken van de westerse cultuur inspireerde.

Dit type tour vindt meestal plaats in het historische centrum van de stad, maar richt zich op plaatsen die meestal over het hoofd worden gezien in andere soorten routes.

Dag 4: Ga even de stad uit om de bergen te verkennen

Uitzicht op de Dolomieten|©Martí Vicente
Uitzicht op de Dolomieten|©Martí Vicente

Voor de vierde dag van je bezoek aan Verona zijn er nog steeds wonderen te zien. Dus heb ik de taak op me genomen om een laatste activiteit te vinden die geschikt is voor het hele gezin en je een beetje meer inzicht geeft in de schoonheid die deze hoek van Italië kenmerkt.

Maak een privé-excursie naar de Dolomieten vanuit Verona

De Dolomieten zijn een bergketen in het noorden van de regio Veneto die is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het is een van de meest interessante natuurlandschappen van het land en daarom is een privé-excursie vanuit Verona naar deze prachtige toeristische bestemming een uitstekende manier om je bezoek aan Verona af te sluiten.

De ervaring als zodanig omvat meestal de begeleiding van een professionele gids, een kaartje voor een kabelbaan in dit natuurpark en de mogelijkheid om te lunchen bij een van de haltes onderweg.

Het is absoluut geen goedkope ervaring, want het is ontworpen voor zeer kleine groepen mensen. Het is zelfs een van de beste dingen om te doen in Verona met kinderen omdat het plaatsvindt in privévoertuigen die je de privacy geven die je nodig hebt zodat jongere kinderen zich op hun gemak voelen bij deze ervaring.

Lokaal feesten op de terugweg naar de stad

De beste manier om je reis af te sluiten als je nog tijd en energie over hebt, is feesten. Hiervoor is het aan te raden om naar een van de bars in de Citadella te gaan, want dit zijn etablissementen met een ongelooflijke sfeer die zich in een van de meest levendige buurten van de hele stad bevinden.