10 dingen om met Kerst in Verona te doen

Met zijn themamarkten, gigantische bomen en versierde straten heeft Verona een magische uitstraling met Kerstmis. Hier zijn de beste manieren om te genieten van de stad van Romeo en Julia op kerstavond.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

10 dingen om met Kerst in Verona te doen

Verona en navidad |©I Harsten

Verona is de stad van Shakespeare, van Romeo en Julia, van Romeinse theaters, festivals en symfonische werken in de Arena, maar het verkleedt zich ook in december en biedt een unieke kerstsfeer die de stad baadt in vooravondactiviteiten en niet te missen decoraties.

Enkele van de beste dingen om te zien en te doen in Verona met Kerstmis zijn een bezoek aan de thematische vlooienmarkten, meedoen aan de kerstmannenrace, de tentoonstelling van kerststallen uit de hele wereld bijwonen, de kerstsfeer van het Gardameer ervaren en een bezoek brengen aan het pretpark Gardaland Magic Winter, een van de meest opmerkelijke in Noord-Italië.

1. Woon de tentoonstelling van kerststallen uit de hele wereld bij.

Kerststallen in Verona|©Farfalla Veneziana
Kerststallen in Verona|©Farfalla Veneziana

De tentoonstelling van kerststallen uit de hele wereld is een van de populairste evenementen in Verona tijdens Kerstmis en bestaat uit een tentoonstelling van meer dan 400 kerststallen uit musea en privécollecties uit de hele wereld. Deze tentoonstelling wordt elk jaar georganiseerd in de Arena van Verona en duurt van de laatste dagen van november tot Driekoningen.

De tentoonstelling, die elk jaar steeds meer deelnemers trekt, reikt prijzen uit voor de beste kerststallen en displays van op Kerstmis geïnspireerde kunstwerken. Het evenement omvat ook speciale effecten met muziek, licht, geluiden en projecties die een multisensoriële ervaring creëren en rondleidingen langs de belangrijkste werken in de tentoonstelling.

De tentoonstelling van kerststallen uit de hele wereld omvat ook voorstellingen van levende kerststallen op het podium van de Arena di Verona in de week voorafgaand aan kerstavond en biedt tickets met korting voor kinderen onder de 12 en volwassenen boven de 65.

Interessante details

 • Prijs... Kaartjes beginnen bij ongeveer 8 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen onder de 12 en senioren boven de 65.
 • Wanneer... Elk jaar van eind november tot Driekoningen.
 • Waar... Arena van Verona.

Tickets reserveren voor een bezoek aan de Arena van Verona

2. Geniet van de kerstversiering op straat.

Kerst sneeuwbollen|©A.Currell
Kerst sneeuwbollen|©A.Currell

Als je de kerstsfeer van Verona wilt ervaren, hoef je geen tentoonstellingen of musea te bezoeken of deel te nemen aan de thema-activiteiten die de stad in december aanbiedt. Je kunt gewoon door de straten wandelen die versierd zijn met grote slingers, de lichtjes van de huizen, de ramen met klatergoud en de versieringen van de officiële gebouwen.

Verona is de kersthoofdstad van Noord-Italië en het besneeuwde decemberweer draagt meestal bij aan de magie van Kerstmis. Als je door de stad loopt, kom je straatmuziekshows tegen, kerstliederen op de pleinen, de versieringen van het Sint-Pieterskasteel, dat op kerstavond wordt bewaakt door twee reusachtige verlichte rendieren, en je komt ook op elke straathoek een kerstman tegen.

De pleinen zijn ook versierd met gigantische kerstbomen, thematische carrousels en zelfs de toeristenbussen van Verona zijn uitgedost in kerstmotieven. En in december zijn de hop-on-hop-off tours inclusief stops bij belangrijke evenementen en locaties waar kerstversieringen en -activiteiten plaatsvinden.

Boek een ritje met de sightseeingbus van Verona

3. Bezoek de gigantische kerstboom op Piazza delle Herbes

Blauwe kerstboom met lichtjes|©Sergio Presbitero
Blauwe kerstboom met lichtjes|©Sergio Presbitero

Piazza delle Erbe is een van de belangrijkste pleinen van Verona en elk jaar in december wordt daar een gigantische kerstboom opgezet, een must-see als je de belangrijkste plekken van de kerstvieringen in de stad wilt zien. Deze boom, die in het hart van Verona staat, kijkt uit op de winkels op het plein, dus je kunt een warm drankje drinken terwijl je ernaar kijkt door het raam.

De locaties op het Piazza delle Erbe zijn meestal opgenomen in de beste eettours van Verona, dus als je de reusachtige boom op eigen houtje bezoekt kun je daar genieten van Veronees eten of een van de tours kiezen om te genieten van de smaken van de stad.

De rondleiding door de boom op het Piazza delle Erbe is kort en centraal gelegen, halverwege de Arena, het Romeinse theater, het huis van Julia, het huis van Romeo en verschillende toeristische attracties in de stad, dus je kunt er omheen lopen, zelfs als je een kort verblijf in de stad plant. Als dat het geval is, is hier een lijst met dingen die je in 1 dag kunt doen in Verona.

Interessante details

 • Prijs... Het bezoek aan de reusachtige kerstboom is gratis.
 • Wanneer... De boom staat de hele maand december.
 • Waar... Piazza delle Herbe, Verona.

Boek een foodtour in Verona

4. Bezoek de kerstmarkten van Verona

Markt in Verona|©mifujiclark
Markt in Verona|©mifujiclark

Kerstmis begint formeel in Verona met de opening van de themamarkten, vooral die op het Piazza dei Signori, die is geïnspireerd op de Christkindlmarkt in Neurenberg en bezoekers meer dan 100 houten kraampjes biedt met regionale producten, glas-, hout- en keramiekhandwerk met kerstmotieven, zoetigheden en gastronomie op kerstavond en cadeaus voor het hele gezin.

Op de vlooienmarkt op Piazza dei Signori kun je ook de traditionele vin brulé proberen, een gekruide glühwein die traditioneel is in Duitsland maar elke kerst op de vlooienmarkten te koop is. Je vindt ook kraampjes op Ponte Scaligero, waar je de mooiste versieringen kunt kopen, en op Piazza Bra, waar de vlooienmarkt Santa Lucia wordt gehouden.

Op de Santa Lucia markt vind je de lekkerste kerstdesserts, maar ook kinderspelletjes, zoals een draaimolen, en kraampjes van verkopers uit het hele land. Santa Lucia is de traditionele markt van Verona en een van de oudste, want de Christkindlmarkt op Piazza dei Signori is de beroemdste van de stad geworden, maar wordt al iets meer dan 20 jaar gehouden.

5. Doe mee aan de Kerstmannenrace

mensen in de kerstmannenrace|©andrea Lorenzini
mensen in de kerstmannenrace|©andrea Lorenzini

Een van de meest traditionele kerstmanifestaties in Verona is de Kerstmannenloop, een wedstrijd van 5-10 km die elk jaar wordt georganiseerd en waarbij deelnemers verkleed als Kerstman rennen. Dit evenement wordt in verschillende steden over de hele wereld gehouden, maar in Verona is het een icoon van de stad geworden.

De race verandert elk jaar van lengte en ook van route, maar loopt meestal door de hoofdstraten van het centrum, langs het Piazza Bra, het Romeinse theater en de Arena van Verona, dus het is een ideale gelegenheid als je ook enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad wilt bezoeken.

Deze race is niet competitief, dat wil zeggen dat hij niet als officieel wordt beschouwd en er worden ook geen prijzen uitgereikt aan de winnaars, maar het is een gezinsactiviteit die wordt gebruikt om de kerstsfeer van de stad en de nauwe band die de stad heeft met Kerstmis te promoten, dus het is ook een ideale keuze als je van plan bent om Verona met kinderen te bezoeken.

Interessante details

 • Prijs... Inschrijven voor de race is gratis.
 • Wanneer... Elk jaar in de week voorafgaand aan 24 december.
 • Waar... De race loopt door verschillende delen van het centrum van Verona.

6. Beleef Kerstmis aan het Gardameer

Het Gardameer|©Angel de los Rios
Het Gardameer|©Angel de los Rios

Het Gardameer is het grootste meer van Italië en een van de belangrijkste in het noorden van het land, nog meer dan het Comomeer, dat net buiten Milaan ligt en de bekendste zijrivier van Italië is. In de kersttijd kleden het meer en de omliggende dorpen zich aan met kerstversieringen en creëren ze een magische sfeer, gecombineerd met sneeuw en kerstverlichting.

Excursies rond het meer, het landschap van de nabijgelegen bergen en de kerstmarkten in de belangrijkste plaatsen van Garda zorgen voor een uniek spektakel en je kunt er ronddwalen in de dagen voorafgaand aan kerstavond. Houd er rekening mee dat de temperaturen in december aanzienlijk kunnen dalen, omdat het winter is in Italië, maar de ervaring is het meer dan waard.

Het Gardameer ligt op ongeveer 75 kilometer van het centrum van Verona en kan worden bereikt met bus 46 en privé-toeristenvervoer, maar dit zijn meestal dagtochten, dus overweeg dit als je een kort verblijf in de stad plant. Als dat het geval is, is hier een lijst met dingen die je kunt doen om Verona in 3 dagen te ontdekken.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot het merengebied is gratis.
 • Wanneer... De kerstactiviteiten in de omgeving van het Gardameer beginnen in november.
 • Waar... Gardameer.

Boek een dagtocht vanuit Verona

7. Bezoek de grote ster van Piazza Bra

Piazza Bra|©Daniel Dionne
Piazza Bra|©Daniel Dionne

De toegangspoort tot de straatversieringen en de tentoonstelling van de kerststallen van de wereld in de Arena van Verona is de grote vallende ster die elk jaar met Kerstmis op het Piazza Bra wordt geïnstalleerd en die vanuit het Romeinse amfitheater op het trottoir komt en een niet te missen optisch effect vormt.

Het ideale moment van de dag om van deze ster te genieten is bij zonsondergang, omdat het dan mogelijk is om hem volledig verlicht te zien, met de bogen van de Arena, ook badend in kerstverlichting, op de achtergrond, waardoor het een van de beste dingen is om's avonds te doen in Verona, in ieder geval in de kersttijd.

De vallende ster, die samen met de kerststal van de wereldtentoonstelling het symbool van Verona is geworden tijdens Kerstmis, staat in het Guinness Book of Records als de grootste decoratieve sculptuur ooit.

Bovendien werd het de afgelopen jaren een populaire traditie in de stad om een foto te nemen met het beeld en deze te delen op sociale media en internetprofielen, dus het is gebruikelijk dat Verona tijdens kerstavond wordt overspoeld met foto's van bezoekers in de vallende ster.

Interessante details

 • Prijs... De ster kan gratis worden bezocht.
 • Wanneer... De ster wordt geïnstalleerd vanaf de laatste dagen van november tot Driekoningen.
 • Waar... Piazza Bar, Verona.

Boek de beste rondleidingen door de stad om Verona te leren kennen

8. Bezoek het pretpark Gardaland Magic Winter

gardaland magische winter|©corsa292
gardaland magische winter|©corsa292

Aan de rand van de stad en vlakbij het Gardameer ligt Gardaland Magic Winter, een van de belangrijkste pretparken in Italië en ook een van de leukste dingen om te doen vanuit Verona. Dit park verandert in december in een attractie met een kerstthema, dus het is de ideale tijd om het te bezoeken.

In Gardaland Magic Winter vind je schaatsbanen, sneeuwspellen, een bezoek aan het magische dorp van de Kerstman, een rondleiding door zijn cadeautjesfabriek die wordt bewaakt door elfen en ook kun je genieten van de parades, kerstversieringen en themashows die het park biedt.

Gardaland Magic Winter bevat ook een hotel, waar je in het park kunt overnachten, en shows met extra kosten , zoals de Polar Express experience, de Ice Park tour en kerstliedjesshows in het dorp van de Kerstman.

Daarnaast heeft Gardaland Magic Winter ook een aquarium met meer dan 5000 zeedieren dat je apart of als onderdeel van je pretparktour kunt bezoeken. Houd er rekening mee dat je korting kunt krijgen door je kaartjes van tevoren online te reserveren.

Interessante details

 • Prijs... Entree tot het park kost in eerste instantie ongeveer 25 euro, hoewel sommige attracties extra kosten.
 • Wanneer... Het park krijgt een kerstthema tijdens de laatste dagen van november.
 • Waar... Castelnuovo del Garda, Verona.

9. Koop je Verona Kerstpaspoort

Nachtzicht van Verona|© Luca Dalge
Nachtzicht van Verona|© Luca Dalge

Verona is een stad gepland voor kinderen met Kerstmis, dus als je met je gezin reist kun je genieten van een van de belangrijkste attracties van de stad, namelijk het kerstpaspoort. Dit document, dat je kunt aanvragen bij het toeristeninformatiecentrum aan de Via della Costa, bevat aanbevelingen van de belangrijkste kerstlocaties en kan worden afgestempeld elke keer dat je een van deze punten bezoekt.

Het paspoort is ideaal om de kerstmarkten met het gezin te ontdekken en om alles te leren kennen wat Verona op kerstavond te bieden heeft. Bovendien krijgen kinderen bij sommige stops cadeautjes zoals snoep of kleine souvenirs, wat de ervaring nog groter maakt.

Na afloop van de tour kun je het volledig gestempelde paspoort inwisselen en krijg je cadeaus op de markten. Dit document bevat ook kortingen bij sommige kerstkraampjes en op kaartjes om een aantal van de beste musea van Verona te bezoeken.

Boek tickets om de beste musea in Verona te bezoeken

10. Bezoek het kerstdorp van de kerstman in Bussolengo

Dorp van de Kerstman|©Steven Maginnis
Dorp van de Kerstman|©Steven Maginnis

Net buiten Verona, in Bussolengo, kun je het Villaggio di Natale Flover bezoeken, een dorp dat niet alleen de typische kraampjes en markten met kerstambachten en cadeaus biedt, maar ook een complete ervaring die magisch zal zijn voor zowel kinderen als volwassenen.

Hier kun je het huis van de kerstman bezichtigen, van een schaatsbaan genieten, met de Flover Express door het betoverde bos in de sneeuw rijden en in een gezinsvriendelijke kerstsfeer in de paardencarrousel rijden. Je kunt ook kerstliedjesvoorstellingen, poppenshows en cadeautjes geven op het openbare plein van Bussolengo.

In Villaggio di Natale Flover vindt u ook restaurants, bars en eetkraampjes met verschillende soorten gerechten, winkels met kerstartikelen en typische gastronomische producten en een klein theater waar u kunt genieten van kerstvoorstellingen.

De toegang tot het kerstdorp Bussolengo is gratis, hoewel sommige activiteiten tegen betaling zijn. Villaggio di Natale Flover is geopend van de eerste dagen van november tot de eerste dagen van januari en biedt in de weekenden speciale voorstellingen.

Interessante details

 • Prijs... De toegang tot het kerstdorp is gratis.
 • Wanneer... Het dorp is geopend van de eerste dagen van november tot de eerste dagen van januari.
 • Waar... Via Pastrengo 14, Bussolengo.