Beste musea in Verona

Verona heeft een aantal van de interessantste tentoonstellingen in Noord-Italië. Van het huis van Julia tot het Fresco Museum, de stad heeft veel te vertellen door haar rijke geschiedenis.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

10 minuten lezen

Beste musea in Verona

Vista aerea de Verona |©Maurice van Gestel

Sinds de oudheid is Verona een van de steden die het Italiaanse erfgoed promoten. Eerst als bakermat van verzet tegen indringers, toen als decor voor de toneelstukken van Shakespeare en nu als een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van het land, is het erin geslaagd om bezoekers te verbazen en dit heeft veel te maken met de displays en tentoonstellingen in de interessante musea.

Enkele van de beste dingen om te zien en te doen in Verona zijn een bezoek aan het Huis van Julia, waar zich het beroemdste balkon uit de wereldliteratuur bevindt, het Archeologisch Museum van het Romeinse Theater, met meer dan 2000 jaar geschiedenis, het Museum van Fresco's, dat getuigt van de Renaissance, en het Castelvecchio Museum, het beroemdste museum van de stad.

1. Het Museum van het Huis van Julia, de thuisbasis van het beroemdste balkon

Balkon in het huis van Julia|©Sophia Chu
Balkon in het huis van Julia|©Sophia Chu

Het Juliet's House Museum is een middeleeuws paleis in het centrum van Verona en was volgens stadsdocumenten het huis van de familie Capulet, een van de hoofdrolspelers in William Shakespeare's dramatische compositie Romeo en Julia. Dit huis staat er al minstens sinds de 12e eeuw en heeft modificaties ondergaan, zodat het enige originele kenmerk de toegangsdeur is. Het balkon, dat dateert van een aanpassing in 1936, is echter het beroemdste balkon ter wereld.

Op dit balkon vindt een van de belangrijkste scènes uit het toneelstuk van Shakespeare plaats en een van de beroemdste dialogen tussen Romeo en Julia. Tegenwoordig is het de meest bezochte plek in Verona en naast het nemen van een foto aan de voorkant van het paleis, het schrijven van je naam en die van je partner op de muur en het aanraken van het beeld van Julia, kun je het museum in het huis bezoeken, waar de familiegeschiedenis van de Capulets wordt verteld.

Het huis van Julia ligt in het centrum van de stad, dus de beste rondleidingen door Verona bevatten een stop bij het paleis en ook bij het huis van Romeo, dat een paar straten verderop ligt maar niet open is voor het publiek of is omgebouwd tot museum.

Je kunt in Verona ook het graf van Julia bezoeken, dat volgens het toneelstuk van Shakespeare in de kelder van het klooster van San Francesco del Corso ligt, hoewel deze plek bezoekers meestal teleurstelt omdat het onmogelijk is om te dicht bij het graf te komen en omdat het klooster geen andere bezienswaardigheden heeft.

Interessante feiten

 • Prijs... Algemene toegang tot het museum kost in eerste instantie ongeveer 6 euro per persoon.
 • Waar... Piazzetta Navona, Verona.
 • Hoe kom je er... Bus 31, 32, 33 en 95 en de hop-on-hop-off toeristenbussen van de stad.

Boek je tickets voor de beste musea van Verona

2. Galleria Aquille Forti, de oase van moderne kunst in Verona

Kunstgalerie|©Riccardo
Kunstgalerie|©Riccardo

Gelegen tegenover het Piazza delle Erbe en op weg naar de Lambertitoren, vanwaar je een glimp kunt opvangen van een van de mooiste open uitzichten van Verona, stelt de Aquille Forti Art Gallery de belangrijkste werken van moderne kunst tentoon die zijn geschonken uit privécollecties en die reiken tot de grote avant-gardes van de 20e eeuw.

In dit museum, dat het toevluchtsoord voor moderne kunst in Verona is, vind je centrale werken van het Italiaanse modernisme zoals Meditation van Francesco Hayez of het schilderij zonder titel dat Pompeo Marino Molmenti opdroeg aan Pia dei Tolomei. Er zijn ook schilderijen van Felice Casorati, Pino Casarini, Guido Trentini en Orazio Pigato, naast andere uitstekende Italiaanse kunstenaars.

Bovendien kun je vanaf het tentoonstellingsgebouw een glimp opvangen van het Piazza delle Erbe, dat een van de belangrijkste plekken is van de beste gastronomische rondleidingen door Verona, en de binnenplaats van de Oude Markt, waar je als je van plan bent de stad met Kerstmis te bezoeken de vlooienmarkt Santa Lucia kunt ontdekken, een van de meest traditionele.

Interessante feiten

 • Prijs... De toegang tot het museum kost in eerste instantie ongeveer 4 euro per persoon.
 • Waar... Cortile Mercato Vecchio 6, Verona.
 • Hoe kom je er... Bus 33, 93 en 95 en de hop on-hop off toeristenbussen in de stad.

Boek de beste gastronomische tours van Verona

3. Archeologisch Museum van het Romeinse theater, een van de oudste van de stad

Romeins theater, Verona|©puffin11k
Romeins theater, Verona|©puffin11k

Het Romeinse theater, meer dan 2000 jaar oud, is een van de oudste gebouwen met de originele structuur die nog overeind staan in Verona, dat invasies, veldslagen en burgeroorlogen heeft meegemaakt die de gebouwen van de stad meer dan eens verwoestten. Het theater blijft niet alleen operationeel als podium voor concerten en voorstellingen, maar huisvest ook het Archeologisch Museum.

Het museum is een permanent archeologisch tentoonstellingscentrum waar inscripties, beeldhouwwerken, mozaïeken en bronzen voorwerpen worden getoond die in Verona en de omliggende steden van de provincie zijn gevonden. Het is informeel actief sinds 1857 en formeel sinds 1924, waardoor het een van de oudste musea van de stad is.

Als je een archeologieliefhebber bent, kun je in dit museum meer dan 600 werken tentoonstellen, plus nog eens 200 in de buitenruimtes van de kloostergang en het theater. Je vindt er ook grafzuilen en altaren, vazen, Etruskische urnen en Griekse inscripties, maar ook keramische schalen en metalen meubels.

Interessante feiten

 • Prijs... De toegang tot het museum kost ongeveer 4,5 euro per persoon.
 • Waar... Regaste Redentore 2, Verona.
 • Hoe kom je er... Bus 11, 12, 31, 32, 33 en 90 en de hop on-hop off toeristenbussen in de stad.

4. Het Kindermuseum van Verona, de ideale plek voor kinderen

Mensen in het museum met kinderen|©
Mensen in het museum met kinderen|©

Het Kindermuseum van Verona is een interactieve tentoonstelling voor kinderen tot 12 jaar met displays, werkruimtes, speelruimtes en experimentele ruimtes over de thema's wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde, waardoor het een ideale keuze is als je van plan bent Verona met kinderen te bezoeken.

Dit museum is verdeeld in verschillende gebieden en elk van hen behandelt een ander thema tussen water, licht, mechanica, geluid, logica en het menselijk lichaam. Deze interactieve tentoonstellingen zijn bedoeld om informeel leren te stimuleren en kinderen te instrueren door middel van experimenten en praktische ervaringen.

Het Kindermuseum richt zich op familieplezier en leren voor kinderen, dus als je van plan bent om met kinderen jonger dan 12 naar Verona te reizen kun je kiezen voor dit andere alternatief, dat certificaten voor de kinderen bevat voor deelname aan de activiteiten en ook informatie en instructies om de activiteiten buiten het museum na te doen.

Nuttige informatie

 • Prijs... De toegang tot het museum kost in eerste instantie ongeveer 9 euro per persoon.
 • Waar... Via Santa Teresa 12, Verona.
 • Hoe kom je er... Bus 41, 91, 92, 93 en 98 en de hop on-hop off toeristenbussen in de stad.

5. Internationaal Centrum van de Fotografie, het paradijs van de daguerreotypie

Verona, sacvi scaligeri|©manu 2006
Verona, sacvi scaligeri|©manu 2006

Veel van het fotografisch erfgoed van Verona en Italië is ondergebracht in het Internationaal Centrum van de Fotografie in Scavi Scaligeri, een ondergrondse tentoonstellingsruimte in een middeleeuws complex, waardoor een bezoek aan dit museum niet alleen de moeite waard is vanwege de tentoonstellingen van daguerreotypieën en oude foto's, maar ook vanwege de constructie en architectuur van de ruimte.

Het International Centre of Photography organiseert zowel tijdelijke als permanente tentoonstellingen. Onder deze laatste vind je een tentoonstelling van Robert Capa, de oorlogsfotograaf die samen met zijn partner Gerda Taro de eerste helft van de 20e eeuw wist te vertellen.

De rondleiding door het International Centre of Photography duurt ongeveer 2 tot 3 uur, dus je kunt het bezoek zelfs maken als je een kort verblijf in de stad plant. Als dit het geval is, is hier een lijst met activiteiten die je kunt doen om Verona in 3 dagen te ontdekken

Interessante feiten

 • Prijs... De toegang tot het museum kost in eerste instantie ongeveer 8 euro per persoon.
 • Waar... Cortile del Tribunale, Verona.
 • Hoe er te komen... Bussen 90, 93, 94 en 95 en de hop on-hop off toeristenbussen in de stad.

6. Museum van fresco's, een getuigenis van de Renaissance

Plafondschilderingen|©Andy / Andrew Fogg
Plafondschilderingen|©Andy / Andrew Fogg

Fresco's versieren meestal overheidsgebouwen, kerken of openbare ruimtes, maar jarenlang werden veel van deze werken, vooral in Italië, van de muren gerukt en verkocht. Tegenwoordig bevinden veel van deze werken zich in het Fresco Museum, dat getuigt van de Renaissance, het tijdperk waarin deze werken populair werden.

Dit museum, dat werd gepromoot door de kunsthistoricus en curator Giovanni Battista Cavalcaselle, bevindt zich in een gebouw in de buurt van de kelder waar het graf van Julia staat en toont naast fresco's uit de Renaissance ook schilderijen uit de Middeleeuwen, waaronder de cyclus van de parade te paard van Karel V en paus Clemens VII.

Je kunt het Fresco Museum en het Graf van Julia op dezelfde dag bezoeken of beide attracties afzonderlijk, dus maak je geen zorgen over de permanente rij bij de ingang van het Sint-Franciscusklooster, want je kunt ze laten weten dat je alleen het museum wilt bezoeken en dan kun je een voorsprong nemen.

Interessante feiten

 • Prijs... De toegang tot het museum kost in eerste instantie ongeveer 4,5 euro per persoon.
 • Waar... Via Luigi da Porto 5, Verona.
 • Hoe kom je er... Bus 90 en 91 en de hop on-hop off toeristenbussen in de stad.

7. Natuurhistorisch museum, een typische tentoonstelling in een atypische stad

Natuurhistorisch museum|©Darren and Brad
Natuurhistorisch museum|©Darren and Brad

Verona is een atypische stad, met veel bezienswaardigheden, een groot aantal bezoekers op bijna permanente basis en een toerisme gericht op Romeo en Julia. In deze context biedt het Natuurhistorisch Museum een gewoon alternatief, dat opvalt tussen de lokale musea en ideaal is om te bezoeken met kinderen of met het gezin.

In het Natuurhistorisch Museum van Verona, gevestigd in een historisch gebouw met uitzicht op de rivier de Adige, vind je een collectie fossielen, die de parel van de show vormen, waaronder overblijfselen van vissen, bomen en planten die meer dan 3 meter hoog zijn, waardoor de optische illusie van een versteend en omhullend bos ontstaat.

Het museum heeft ook een ruimte met opgezette dieren die favoriet is bij kinderen en waar onder andere beren, paarden, honden, giraffen, mammoeten en een groot aantal vogels en kleine dieren te zien zijn.

Interessante feiten

 • Prijs... De toegang tot het museum kost in eerste instantie ongeveer 4,5 euro per persoon.
 • Waar... Lungadige Porta Vittoria, Verona.
 • Hoe kom je er... Bussen 90, 92 en 98 en de hop on-hop off toeristenbussen in de stad.

8. Nicolis Museum, de grootste privécollectie auto's in Italië

Luxe auto's tentoongesteld|©Perico001
Luxe auto's tentoongesteld|©Perico001

Een van de beste excursies die je vanuit Verona kunt maken is naar het Nicolis Museum, met de grootste privécollectie auto's van Italië. Deze tentoonstelling ligt aan de rand van de stad in Villafranca en bestaat uit honderden auto's, fietsen, motoren en zelfs kleine vliegtuigen.

Onder de juweeltjes van het museum bevinden zich oude modellen van Fiat, Ferrari, Isetta, Alfa Romeo, Lancia en andere experimentele of prototype voertuigen waarvan er maar heel weinig ooit zijn gebouwd. Je kunt ook de eerste driewieler op benzine zien die Karl Benz in 1885 bouwde en een DeLorean DMC 12, beroemd omdat hij werd gebruikt als tijdmachine in de Back to the Future-trilogie.

Houd er rekening mee dat de volledige rondleiding door dit museum tussen de 2 en 3 uur kan duren en dat je ongeveer een uur moet rijden vanaf het stadscentrum, dus het is geen aan te raden optie als je een kort verblijf plant. Als dat het geval is, is hier een lijst met activiteiten zodat je Verona in 1 dag kunt leren kennen.

Interessante feiten

 • Prijs... De toegang tot het museum kost in eerste instantie ongeveer 14 euro per persoon.
 • Waar... Viale Postumia, Villafranca.
 • Hoe er te komen... Bussen 158 en 159.

9. Castelvecchio Museum, het beroemdste museum van Verona

Museum van Castelvecchio - Verona|©José Santos Torres
Museum van Castelvecchio - Verona|©José Santos Torres

Het Museum van Castelvecchio is een van de belangrijkste musea van de stad en ook van Italië, omdat het een van de grootste en interessantste tentoonstellingen van het land bevat, evenals een zeer mooie architectuur. In de meer dan 20 zalen van het museum kun je voorbeelden ontdekken van beeldhouwkunst, schilderkunst en goud- en zilverwerk.

Het museum bevat ook twee 14e eeuwse Veronese klokken, fresco's die toebehoorden aan de koninklijke residenties, kerkelijke schilderijen uit de Middeleeuwen en de Renaissance, 15e eeuwse Venetiaanse werken en ruiterstandbeelden die ooit op de pleinen van de stad stonden en werden verwijderd tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog.

Het Castelvecchio Museum biedt ook rondleidingen en als je van plan bent om Verona in de zomer te bezoeken kun je deelnemen aan de avondtentoonstellingen, waarbij je een complete rondleiding krijgt door de faciliteiten van het museum en alle tentoongestelde stukken.

Interessante feiten

 • Prijs... De toegang tot het museum kost in eerste instantie ongeveer 6 euro per persoon.
 • Waar... Corso Castelvecchio 2, Verona.
 • Hoe kom je er... Bussen 91, 92, 93, 94 en 95 en de hop on-hop off toeristenbussen in de stad.

10. Palazzo Maffei, de grootste kunstcollectie van Verona

Palazzo Maffei|©Yuri Rapoport
Palazzo Maffei|©Yuri Rapoport

Palazzo Maffei is niet alleen een historisch middeleeuws gebouw in Verona, het is ook de thuisbasis van de grootste kunstcollectie van de stad en biedt een eclectische route langs meesterwerken, antiek, koninklijk servies en andere voorwerpen die 2000 jaar geschiedenis om spannen. Dit gemengde beeld kun je ontdekken tijdens een bezoek aan het Maffei Paleismuseum.

In totaal herbergt het museum meer dan 500 werken waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, antiek glas, renaissancekeramiek, zilver en ivoor, houten decoraties, oosterse kunstwerken en incunabelen, want het Palazzo Maffei Museum heeft ook een van de grootste bibliotheken van Verona.

Bovendien kun je vanaf de derde verdieping van het gebouw ook genieten van een van de beste uitzichten op het Piazza delle Erbe en van de hedendaagse kunsttentoonstellingen, waarvan de meeste werken van Italiaanse schilders zijn.

Hoe dan ook, als je een kunstliefhebber bent of gewoon een museum wilt zien in een van de mooiste paleisachtige residenties in Verona, raad ik je aan om het Palazzo Maffei te bezoeken.

Interessante feiten

 • Prijs... De toegang tot het museum kost in eerste instantie ongeveer 14 euro per persoon.
 • Waar... Piazza delle Erbe 38, Verona.
 • Hoe kom je er... Bussen 93, 94 en 95 en de hop-on-hop-off toeristenbussen van de stad.