Verona in 2 dagen: alles wat je moet weten

Geniet van de geschiedenis van de middeleeuwen en de Romeinse tijd die Verona in haar straten en gebouwen herbergt. Hier volgt een routebeschrijving voor een tweedaagse rondleiding door de stad zonder iets te missen.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

Verona in 2 dagen: alles wat je moet weten

Castelvecchio, Verona |©Paolo Bordignon

Verona is een stad in Noord-Italië die om verschillende redenen veel mensen aantrekt. Het is het decor voor het verhaal van Romeo en Julia en was een van de belangrijkste plaatsen voor verschillende beschavingen en tijdperken. Van de Romeinen tot de Middeleeuwen, de stad zit vol sporen en je bent uitgenodigd om deze te ontdekken.

Om je bezoek te vergemakkelijken en ervoor te zorgen dat je niets mist, heb ik een route opgesteld met de beste dingen om te doen in Verona voor twee dagen. Bekijk de lijst voor elke dag hieronder.

Dag 1: Ontdek de architecturale monumenten en historische plekken van Verona

Binnen in de Arena van Verona|©Heroneudo Mendes
Binnen in de Arena van Verona|©Heroneudo Mendes

Voor de eerste dag van de tour is het ideaal om te beginnen met een bezoek aan de meest klassieke bezienswaardigheden van de stad. Dit is een wandeling door emblematische ruimtes zoals de Arena van Verona, het huis van Julia, de kerk van Santa Anastasia, de Stenen Brug, de kathedraal, enzovoort. Hier is een lijst met 8 opties die je volgens mij niet mag missen.

De Arena van Verona

De Arena van Verona is een plek van groot belang voor de stad, want het is een amfitheater met een capaciteit voor 30.000 mensen en het is het op één na best bewaarde in Italië. Hierdoor is het een soort symbool van Verona en begrijp je waarom het beeld overal aanwezig is als verwijzing naar de stad.

Als je je afvraagt hoe je de Arena van Verona kunt bezoeken, heb je eigenlijk twee opties: je kunt kiezen voor een rondleiding, die je alles vertelt over de geschiedenis van de plek. Je kunt ook een operaconcert of een filharmonisch toneelstuk meemaken, aangezien deze ruimte nog steeds dienst doet als amfitheater. Natuurlijk afhankelijk van de tijd van het jaar waarin je komt.

Algemene informatie

 • Prijs: ongeveer 10 euro bij aankoop aan de kassa en ongeveer 11 euro online. Groepen onder de 14 en boven de 65 betalen een lagere, variabele prijs.
 • Openingstijden: dinsdag tot zondag van 09:00 tot 18:00 uur.
 • Locatie: P. za Bra, 1, 37121 Verona.

Juliet's huis

Op slechts 9 minuten lopen van de vorige bestemming (ongeveer 750 meter) vind je een andere iconische ruimte: het Huis van Julia. Volgens historici is dit de plek waar Juliet Capulet, die de inspiratie vormde voor het drama Romeo en Julia van William Shakespeare, zou hebben gewoond.

Als je deze plek binnenkomt, moet je een klein pad oversteken om op de binnenplaats te komen. Hier zie je inscripties op de muren en honderden hangsloten, als tekens van liefde achtergelaten door verschillende bezoekende koppels.

Vervolgens kom je bij het standbeeld van Julia, dat enkele mythes over geluk samenbrengt. Daarna ga je naar het symbolische balkon dat zo vaak wordt genoemd in het verhaal van Shakespeare. Aan het einde kun je je tour te voet voortzetten of met een hop on hop off sightseeing bus in Verona.

Algemene informatie over Verona

 • Prijs: ongeveer 6 euro aan de kassa en ongeveer 6,60 euro online. Je hebt ook toegang tot de attractie zonder de Verona Card te kopen.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur.
 • Locatie: Piazzetta Navona, 37121 Verona.

Boek de Romeo en Julia tour in Verona

De kerk van Santa Anastasia

Als je de route vervolgt, raden we je aan om naar de kerk van Santa Anastasia te gaan, op ongeveer 500 meter of 6 minuten van de vorige locatie. Deze kerk wordt beschouwd als de grootste van de stad en trekt daarom zoveel aandacht van bezoekers.

Als je bij de kerk aankomt, valt het je meteen op dat de voorgevel incompleet is. Dit komt omdat de bouw, die begon in de 13e eeuw, niet werd voltooid. Door de jaren heen heeft de tempel echter een belangrijke architectonische waarde weten te behouden.

Binnen zul je versteld staan van de symmetrie van de schilderingen die de gewelven versieren, evenals de beelden van de gebochelden, die eruit zien als filmpersonages. Om al deze redenen is dit een van de essentiële dingen om te zien tijdens een bezoek aan Verona in 4 dagen of minder.

Algemene informatie over Verona

 • Prijs: vanaf 3 euro per persoon.
 • Openingstijden: van 13.00 tot 18.00 uur op zon- en feestdagen en van 09.00 tot 18.00 uur van maandag tot zaterdag, van maart tot oktober. Ook van 13:00 tot 17:00 op zon- en feestdagen en van 10:00 tot 13:00 en 13:30 tot 17:00 van maandag tot zaterdag, van november tot februari.
 • Locatie: Piazza S.Anastasia, 37121 Verona.

Stenen Brug

Stenen Brug. Verona.|©albertxebic
Stenen Brug. Verona.|©albertxebic

Nu is het tijd om naar de Stenen Brug te gaan, waarvoor je ongeveer 450 meter moet lopen. Vanaf de vorige bestemming duurt het ongeveer 6 minuten om er te komen. Dit is het oudste monument van de stad, want de bouw ervan dateert uit de 1e eeuw voor Christus.

Deze brug werd tijdens de Tweede Wereldoorlog afgebroken. Jaren later werd hij echter herbouwd, waarbij werd geprobeerd om de stenen en andere elementen van de structuur zo veel mogelijk op het origineel te laten lijken.

Tijdens het bezoek zul je niet alleen dit imposante architecturale werk zien. Je zult ook genieten van een prachtig uitzicht op de rivier de Adige en deze kleurrijke regio in het algemeen.

Algemene informatie

 • Prijs: gratis toegang.
 • Openingstijden: op elk moment van de dag geopend.
 • Locatie: Stenen Brug, 37121 Verona.

Kathedraal van Verona

Als je je route vervolgt, is het tijd om ongeveer 5 minuten of 400 meter te lopen naar de kathedraal Santa Maria Matricolare, bekend als de kathedraal van Verona. Het is een heiligdom in romaanse stijl, met enkele wijzigingen in de structuur.

Bij binnenkomst vind je een reeks architectonische elementen die je aandacht zullen trekken. U ziet de verschillende fresco's langs het priesterkoor, de Kloostergang van de Kanunniken, de Binnenplaats van Santa Elena en de Cappella Calcasoli, die een grote artistieke rijkdom heeft.

Voor uw rondleiding kunt u kiezen voor de optie met een audiogids in het Spaans, die ook bezoeken aan andere religieuze tempels omvat. Dit is beschikbaar met de Verona Card. Als je alleen de kathedraal wilt bezoeken, kan dat ook zonder problemen.

Algemene informatie

 • Prijs: vanaf 3 euro per persoon.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag van 10:00 tot 13:00 en van 13:30 tot 17:00.
 • Locatie: Piazza Vescovado, 37121 Verona.

Ponte della Vittoria

Nachtzicht van de Ponte della Vittoria|©Ivoelenuvole
Nachtzicht van de Ponte della Vittoria|©Ivoelenuvole

Als je veel meer wilt leren over de geschiedenis van Verona en Italië in het algemeen, dan hoef je maar ongeveer 11 minuten te lopen vanaf de kathedraal om de Ponte della Vittoria te bereiken .

Dit bouwwerk werd gebouwd voor de viering van de Eerste Wereldoorlog en heeft dus een hoge symbolische waarde. De brug is ontworpen door Ettore Fagiuoli en is gebouwd van beton met een steensoort die veel lijkt op marmer.

Om de doorgang van het water van de rivier de Adige te vergemakkelijken, bestaat de brug uit een centrale boog van 35 meter en twee kleinere van 32 meter, die geometrische vormen vormen die aantrekkelijk zijn voor het oog. Als je over de brug loopt, zul je zien dat de ingangen versierd zijn met verschillende toespelingen op de oorlog en enkele beelden van mythologische personages als symbool van de overwinning.

Algemene informatie

 • Prijs: gratis.
 • Openingstijden: Het is mogelijk om op elk moment van de dag een bezoek te brengen.
 • Locatie: Ponte della Vittoria, 37121 Verona.

Boog van de Gavi

Nu is het tijd om de Boog van de Gavi te bezoeken. Dit bouwwerk dankt zijn naam aan het feit dat het werd gebouwd met geld van de familie Gavi, die rond de 1e eeuw adellijke afstammelingen van Rome waren.

Om het historische belang van deze plek aan te vullen, moet je weten dat het werd gebruikt als een poort voor de muren tijdens de Middeleeuwen. Als je goed kijkt, zie je architectonische kenmerken zoals de witmarmeren boog.

Helaas werd dit monument verwoest tijdens de invasie van Napoleon Bonaparte en in 1932 herbouwd met enkele van de originele stukken. Dit alles geeft het een culturele en historische waarde die honderden toeristen aantrekt en waarschijnlijk ook jou.

Algemene informatie over het museum

 • Prijs: gratis en vrij toegankelijk.
 • Openingstijden: 24 uur per dag geopend.
 • Locatie: Corso Cavour, 2, 37121 Verona.

Kasteel van Castelvecchio

Op slechts 2 minuten van de brug, of 140 meter, vind je het imposante Castelvecchio. Het is een van de meest imposante plekken in Verona, vanwege de grootte van de structuur. Het gebouw begon als een fort om zich te beschermen tegen vijanden tijdens de Middeleeuwen en de functie veranderde door de jaren heen.

In dit monument uit de 14e eeuw vind je verschillende elementen zoals lantaarns, zuilen en andere ruimtes met de authentieke uitstraling van eeuwen geleden. Als je in december op reis bent, is een bezoek aan deze plek een van de dingen die je kunt doen in Verona met Kerstmis, omdat er in de buurt een kleine markt is waar je souvenirs kunt kopen.

Vanuit architectonisch oogpunt is het een structuur met twee kernen, een met het centrale plein en de belangrijkste binnenplaats, en de andere die als woonhuis diende. In het midden zie je de Mastio Toren. Als je naar binnen gaat, vind je het Stedelijk Museum van Verona, waar verschillende middeleeuwse, moderne en renaissancistische voorwerpen worden tentoongesteld.

Algemene informatie over Verona

 • Prijs: ongeveer 7 euro per persoon.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur.
 • Locatie: Corso Castelvecchio, 2, 37121 Verona.

Dag 2: Bezoek de belangrijkste pleinen van Verona en lunch in de omgeving

Verona piazza delle erbe|©DAVID65
Verona piazza delle erbe|©DAVID65

Voor de tweede dag van de route nodig ik je uit om de belangrijkste pleinen van Verona te bezoeken , met een stop voor de lunch, een drankje of een aperitief in de omliggende restaurants en bars. Dit zijn de belangrijkste plaatsen om te bezoeken.

Piazza delle Erbe

Dit plein staat bekend als een van de oudste van Italië en velen zijn het erover eens dat het het belangrijkste plein van de stad is, dat dient als ontmoetingsplaats voor zowel de lokale bevolking als buitenlanders. Deze plek heeft veel historisch belang omdat het de plaats was van het Forum Romanum.

Als je deze plek in een weekend bezoekt , kun je gebruik maken van de markt die in het gebied is opgezet om reissouvenirs of andere souvenirs uit de regio te kopen die je mee wilt nemen.

Domus Mercatorum

Als je in het midden van het Piazza delle Erbe staat, zie je al snel de Domus Mercatorum of Casa dei Mercanti, waar nu de Banca Popolare di Verona is gevestigd. Je kunt de imposante middeleeuwse gevel van dit gebouw zien, waar ooit een groep kooplieden uit de stad woonde.

Palazzo della Ragione

In een andere omgeving van het Piazza delle Erbe ligt het Palazzo della Ragione of Palazzo del Comune, ooit de zetel van het stadsbestuur. Je kunt er de architectonische vormen van het gebouw bewonderen, evenals de schilderijen en beeldhouwwerken binnenin.

Lambertitoren

Als je naar de gevel van de vorige bestemming kijkt, zul je zien dat er op de achtergrond een toren opvalt. Dit is de Lambertitoren, een gebouw dat in de laatste jaren van de 11e eeuw werd gebouwd.

Je kunt er opklimmen en de stad vanaf 84 meter hoogte bekijken, want dit monument wordt tegenwoordig gebruikt als uitkijkpost.

Case dei Mazzanti

Na een bezoek aan de Lambertitoren kun je het Piazza delle Erbe verder verkennen en de Case dei Mazzanti bereiken. Dit is een ander historisch waardevol element van de stad, dat diende als thuis voor verschillende leden van de familie Scaligeri en andere leden van de adel.

Het is een kleine groep gebouwen waarvan de aantrekkingskracht ligt in de gevels, die bestaan uit balkons en muren met verschillende fresco's die nog steeds de tand des tijds weerstaan.

Gardello toren

Als je een liefhebber bent van torens, dan moet je op Piazza delle Erbe zeker de Torre del Gardello zien. Het is een gebouw uit de 13e eeuw en de bouwstijl komt overeen met de barokstijl. Let ook op de klok op het bouwwerk, die een van de oudste van Europa is, en de marmeren beelden op de top.

Lunchstop en rustpauze

Als je klaar bent met je rondleiding langs de monumenten op Piazza delle Erbe, kun je stoppen bij de bars en restaurants die langs het plein liggen. Op deze manier kun je lunchen, iets drinken en even uitrusten voordat je verder gaat naar de volgende bestemming.

Je hebt ook de mogelijkheid om naar de pittoreske markt te gaan om de verschillende verse producten te proeven. Je kunt je aansluiten bij een van de beste food tours van Verona en van de gelegenheid gebruikmaken om de lokale bereidingen te leren kennen en te proeven.

Boek een van de food tours van Verona

Boog van de kust

Na de lunch en de rust kun je het beste doorgaan naar de volgende bestemming op je route, de Arco della Costa. Het ligt op slechts 15 meter van het Piazza delle Erbe.

Je zult versteld staan van het fossiel van een rib die onder de boog ligt. Lange tijd werd gezegd dat het van Satan was. Anderen zeggen dat het stuk in de middeleeuwen door een winkel werd opgehangen om klanten te trekken.

Piazza dei Signori

Vanaf de Arco della Costa moet je ongeveer 78 meter lopen in de richting van Via della Costa en Piazza dei Signori. In slechts een paar minuten bereik je het Piazza dei Signori.

Dit is een centraal gebied dat wordt omringd door verschillende opvallende elementen, waaronder belangrijke paleizen en middeleeuwse gebouwen.

Enkele van de monumenten die je zult zien zijn:

 • Casa dei Giudici of Domus nova, een monumentaal gebouw en voormalig gerechtsgebouw.
 • Palazzo di Cansignorio of Palazzo del Capitanio, met zijn indrukwekkende vierkante toren.
 • Het Palazzo del Podestà of Palazzo di Cangrande, dat diende als onderkomen voor belangrijke kunstenaars uit de geschiedenis, zoals Giotto en Dante.
 • De Loggia del Consiglio, nu de zetel van de provincie en gemakkelijk te herkennen aan de grote portieken bij de ingang.

Hoe kom je in Verona?

Opgestapelde fietsen op straat|©liz_stephens
Opgestapelde fietsen op straat|©liz_stephens

Verona is een stad waar je je zonder problemen te voet kunt verplaatsen. Er zijn echter verschillende openbare en particuliere vervoersmogelijkheden waar je tijdens je verblijf gebruik van kunt maken.

 • Fietsdeeldienst van 6:00 tot middernacht. Installeer gewoon de app op de Verona bike website en volg de instructies.
 • Openbaar vervoer, beschikbaar van 5:00 tot 2:00 uur. Installeer gewoon de app Ticket Bus Verona op je mobiele telefoon.

Toeristische bus om Verona te leren kennen

Stadsbezichtiging, Verona|©John Carter
Stadsbezichtiging, Verona|©John Carter

Tijdens je verblijf in de stad is een goede optie om je te verplaatsen de toeristenbus City Sightseeing Verona, die 24 of 48 uur gratis stopt, afhankelijk van het ticket dat je koopt. Je bezoekt de belangrijkste toeristische bestemmingen van de stad: de Arena van Verona, de Capitulaire Bibliotheek van Verona, het Balkon van Julia en nog veel meer. Dit alles vanaf de eerste verdieping van de bus, terwijl je luistert naar de audiogids. Als je in een groep reist, kun je bij City Sightseeing Verona bovendien een privérondleiding aanvragen.

Verona is een Italiaanse stad die je uitnodigt om haar beetje bij beetje te ontdekken. Daarom moet je tijdens je tweedaagse verblijf geen minuut verspillen en een route uitstippelen waarmee je de meest emblematische plekken van deze stad kunt bezoeken. Je zult gefascineerd zijn door de middeleeuws-Romeinse geschiedenis van de plaats, zoals die wordt verteld door de architecturale monumenten langs de straten.