Beste Steden Granada

De charme van Granada gaat verder dan de stadsgrenzen en is ook te vinden in de dorpen van de provincie. Leer de mooiste dorpen kennen die je zeker moet bezoeken in de lijst die je in dit artikel vindt.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

10 minuten lezen

Beste Steden Granada

©Alexei Malutin

In de stad Granada is veel te doen en te zien. En nog meer als we rekening houden met de verschillende excursies die je vanuit de Andalusische stad kunt doen. In die zin is een van de leukste dingen om te doen in de buurt van Granada een route door de dorpen. De provincie heeft veel van de mooiste dorpen van Andalusië en Spanje, met een schoonheid die vergelijkbaar is met die van de stad.

Op korte afstand van Granada liggen meer dan een dozijn dorpen die voldoen aan de verwachtingen om te worden beschouwd als een van de mooiste in de regio. Van dorpen in de bergen van de Sierra Nevada tot kustplaatsen en dorpen met een rijke geschiedenis, het kan een lastige taak zijn om te beslissen welke je wilt bezoeken. Beslissen welke je moet bezoeken kan een lastige taak zijn. Om het makkelijker voor je te maken heb ik deze lijst samengesteld met de beste en mooiste dorpen in Granada die je moet bezoeken.

1. Salobreña

Salobreña| ©Neil Thompson
Salobreña| ©Neil Thompson

Salobreña is het eerste dorp op deze lijst en een van de dorpen die ik zou aanmerken als een must om te bezoeken.

Dit dorp ligt aan de kust, tussen Almuñécar en Motril, op minder dan een uur rijden van Granada. Het is een van de meest representatieve dorpen van de Andalusische architectuur aan de kust, weerspiegeld in de witgekalkte huizen en gevels en de steile geplaveide straatjes.

Omdat het op een heuvel vlakbij het strand ligt, biedt het vanuit bijna elke hoek van het dorp een bevoorrecht uitzicht op de zee.

Het dorp is niet alleen esthetisch mooi, maar heeft ook verschillende bezienswaardigheden. Het belangrijkste is het kasteel van Arabische oorsprong dat het bovenste deel van het dorp bekroont en dat een eeuwenlange geschiedenis heeft, met name sinds de 10e eeuw. De Rozenkranskerk in Mudejar-stijl en het fonteinpark zijn andere bezienswaardigheden. In ieder geval is een wandeling door Salobreña een waar genot voor het oog.

2. Almuñécar

Almuñécar bezoeken| ©Jose A.
Almuñécar bezoeken| ©Jose A.

Als je doorgaat met de kustplaatsen, kun je ook Almuñécar bezoeken.

Van allekustplaatsen van Granada is het een van de mooiste en een van de meest historische. Het heeft verschillende historische bezienswaardigheden zoals het kasteel van San Miguel, het Romeinse aquaduct van Sexi of het archeologische park van El Majuelo. Maar de faam van Almuñécar is niet alleen te danken aan deze plaatsen.

Het is ook een tempel van tapas, ideaal voor een gastronomische tour, en heeft een aantal van de beste stranden van de provincie. Een winnende combinatie, hoe je het ook bekijkt.

De twee grote stranden van Almuñécar zijn Playa de la Caletilla en Playa de San Cristóbal, die worden gescheiden door een rots die bekend staat als de rots van de heilige.

Het strand van San Cristobal en een ander strand dat bekend staat als La Herradura zijn niet alleen perfect om te zwemmen, maar zijn ook ideaal om te snorkelen. Om al deze redenen is Almuñécar een perfecte bestemming, vooral in de zomer.

Boek een rondreis door de Costa Tropical vanuit Granada

3. Montefrio

Granada Montefrio| ©Spencer Means
Granada Montefrio| ©Spencer Means

Montefrío heeft veel lof gekregen van internationale media zoals National Geographic, die het opnam in hun lijst van dorpen met het beste uitzicht ter wereld.

Geen wonder, want dit dorp, 50 kilometer ten noordwesten van Granada, ligt in de beschutting van een rots. Montefrío ligt in een bergachtige omgeving en werd in 1982 uitgeroepen tot historisch-artistiek monument dankzij het kasteel en de 16e-eeuwse kerk La Villa, maar ook omdat het een belangrijke plek was tijdens de herovering.

De witgekalkte huizen en steile straatjes maken het ook een typische ansichtkaart van de mooie Andalusische dorpen. Een combinatie van geschiedenis, een prachtige omgeving en perfecte panoramische uitzichten maken het een van de mooiste en belangrijkste dorpen van Granada.

4. Guadix

In Guadix| ©Clemens Gilles
In Guadix| ©Clemens Gilles

De belangrijkste reden dat duizenden toeristen naar Guadix trekt zijn de beroemde grotwoningen. Het dorp wordt omringd door merkwaardige rotsformaties waarvan de dorpelingen gebruik maakten om er huizen in te bouwen om te schuilen voor de zomerhitte.

Zozeer zelfs dat de stad een hele wijk van deze huizen heeft, bekend als de grottenwijk, waar je een huismuseum kunt bezoeken om hun bijzonderheden te ontdekken. Maar Guadix heeft nog veel meer charmes.

Het is ook een van de steden met het meeste historische en artistieke erfgoed van de provincie. De citadel uit de 11e eeuw is uitgeroepen tot nationaal monument en hoewel het niet mogelijk is om de binnenkant te bezoeken, kun je er wel omheen wandelen en genieten van het uitzicht vanaf enkele van de uitkijkpunten.

De kathedraal van Guadix, de nieuwe hermitage en het Romeinse amfitheater zijn de andere punten die hebben bijgedragen aan de historische erkenning van deze prachtige stad.

5. Bubión

Bubión| ©Matt Batchelor
Bubión| ©Matt Batchelor

Als je op zoek bent naar een bergdorp met een prachtige omgeving, dan is Bubión zeker een bezoek waard.

Dit dorp ligt aan de voet van de Veleta piek, een van de hoogste in de Sierra Nevada, in het hart van het Alpujarra gebied van Granada. Een gebied van groot historisch belang, want het was het laatste Moorse bolwerk op het schiereiland. Dankzij dit hebben dorpen als Bubión nog steeds prachtige voorbeelden van de Moorse architectuur.

Een van de opvallendste kenmerken van Bubión zijn de verspringende huizen zonder dak. De beste manier om het dorp te leren kennen is door door de steile straatjes te slenteren, te genieten van de witte gevels versierd met bloempotten en de bergachtige omgeving in je op te nemen.

Het is een zeer rustige bestemming, perfect om te ontspannen of om te wandelen over de paden die vanuit het dorp zelf beginnen.

Bubión ligt ten zuiden van Granada, op meer dan 1 uur en 20 minuten rijden, want het is een lang stuk bergweg, maar zeker de reis waard.

Boek een tocht door de Alpujarra vanuit Granada

6. Soportújar

In Soportújar| ©Francisco Racero
In Soportújar| ©Francisco Racero

Van buitenaf gezien lijkt Soportújar misschien gewoon een dorp met steile, witgekalkte straatjes. Maar de waarheid is dat het een van de meest bijzondere dorpen van Granada is en ik zou durven zeggen van heel Spanje. Dit komt door de tradities die verbonden zijn met hekserij.

In feite staat Soportújar bekend als het dorp van de heksen. Volgens de overlevering werd dit dorp door heksen en tovenaars uitgekozen als hun geheime ontmoetingsplaats.

Als je door de straten loopt, kun je die magische sfeer voelen, want er zijn verschillende plekken zoals grotten waarin heksen geleefd zouden hebben, zwarte katten, magische fonteinen en af en toe een beeld van een heks die herinneren aan de sterke band met deze traditie.

Als het idee je aanspreekt om het te bezoeken, raad ik je aan om dat in augustus te doen tijdens de festiviteiten waarin de "feria del embrujo" (spookmarkt) wordt gehouden. Tijdens deze festiviteiten zijn alle lichten in het dorp uit en branden er alleen fakkels om de feesten een magische sfeer te geven. Behalve origineel is Soportujar qua schoonheid vergelijkbaar met andere dorpen in de Alpujarra.

7. Alhama de Granada

Het Alhambra in Granada bij zonsondergang| ©Leon LEE
Het Alhambra in Granada bij zonsondergang| ©Leon LEE

Alhama de Granada ligt ongeveer 50 minuten ten zuiden van Granada. Hoewel het niet zo bekend is als sommige andere dorpen op deze lijst, heeft het genoeg redenen om op deze lijst te staan.

Het dorp ligt midden in een natuurpark omringd door ravijnen en midden in een kloof die bekend staat als de Tajo de Alhama waar de gelijknamige rivier doorheen stroomt.

De belangrijkste attractie zijn de thermale baden van Arabische oorsprong, gevoed door een bron bij de ingang van het dorp, waar je vrij en zonder entree te betalen kunt baden.

Naast de natuurlijke omgeving heeft Alhama erg mooie straten met historische gebouwen zoals de oude gevangenis, het huis van de inquisitie en het eerder genoemde kuuroord. Het is een zeer fotogeniek dorp en een natuurlijk startpunt om een deel van de Sierra Nevada te bezoeken via de wandelpaden.

8. Pampaneira

Pampaneira| ©Martin Peeks
Pampaneira| ©Martin Peeks

Pampaneira ligt heel dicht bij Bubión, ook in het hart van de Alpujarra Granadina. In feite delen ze charme en veel architectonische overeenkomsten met steile straatjes, witte gevels en verspringende huizen zonder dak.

Het is zeker een bezoek waard, samen met Bubión, om te ontdekken waarom dit kleine dorp met minder dan 400 inwoners verschillende nationale prijzen voor toerisme heeft ontvangen.

Wat het onderscheidt van andere dorpen in de omgeving is de ambachtelijke traditie. Historisch gezien waren de inwoners voornamelijk ambachtslieden en zelfs vandaag de dag zijn er verschillende kraampjes die voorbeelden van hun opmerkelijke vaardigheden verkopen. Je vindt er onder andere tapijten, manden, vlechtwerk en aardewerk.

Boek een tour door de Alpujarra vanuit Granada

9. Capileira

Dorp Capileira| ©UncleBucko
Dorp Capileira| ©UncleBucko

De Latijnse vertaling van de naam Capileira is zoiets als "de hoogste plaats". Een naam die eer doet aan de ligging aan de voet van de Sierra Nevada en aan de voet van de Veleta en Mulhacén, waarbij de laatste de hoogste top van het Iberisch schiereiland is.

Capileira ligt naast Pampaneira en Bubión op de top van de Barranco de Poqueira waar deze drie prachtige dorpen liggen. Vanwege de hoogte op 1436 meter boven zeeniveau was dit dorp een van de laatste die weerstand bood tegen de Arabische verovering en later de christelijke herovering.

Als je eenmaal in Capileira bent aangekomen, kun je het beste genieten van het spectaculaire uitzicht. Het dorp heeft verschillende spectaculaire uitkijkpunten, maar de beste zijn de Tajo del Diablo, de Perchel en het uitkijkpunt Junta de los Rios.

Capileira is ook een startpunt voor excursies naar hoge bergpaden die leiden naar Las Eras de Aldeire of de berghut op 2500 meter hoogte die het startpunt zijn voor de beklimming van de hoogste toppen van het schiereiland, de Veleta en Mulhacén.

10. Trevélez

Trevélez| ©David Green
Trevélez| ©David Green

Nu we het toch over hooggelegen dorpen hebben, moeten we de hoogste van allemaal noemen. Trevélez ligt op een hoogte van meer dan 1500 meter en is daarmee het hoogst gelegen dorp van de hele provincie en het schiereiland. Het is zelfs een van de dorpen die het dichtst bij de top van Mulhacén liggen.

Het ligt op 100 kilometer en bijna twee uur rijden van Granada, dus je hebt goede argumenten nodig om het te bezoeken. Maar gelukkig heeft het die ook.

Trevélez is beroemd om zijn hammen, die in het dorp zelf worden gemaakt en waar je de droogschuren kunt bezoeken om te leren hoe ze worden gemaakt, en ze natuurlijk ook kunt proeven.

Maar het heeft ook zeer interessante plaatsen zoals de kerk van San Benito die na de burgeroorlog is herbouwd. Ook erg populair zijn de festiviteiten van de Virgen de la Nieves in augustus, waarbij een wandeling naar de top van Mulhacén wordt gemaakt. Maar bovenal is Trevélez een dorp met een zeer gevarieerde en mooie natuurlijke omgeving.

Andere dorpen om te bezoeken

Kerk van San Sebastian Órgiva| ©Jocelyn Erskine-Kellie
Kerk van San Sebastian Órgiva| ©Jocelyn Erskine-Kellie

Deze tien dorpen zijn naar mijn mening de mooiste van Granada. Maar de lijst kan nog wel even doorgaan. Als je een aantal van deze dorpen al hebt bezocht en ze graag wilt uitbreiden, is hier een korte samenvatting van andere dorpen die gemakkelijk in deze lijst en in de beste dorpen van Granada zouden kunnen passen

Castril

Castril is nog zo'n mooi en typisch Andalusisch dorp met witte huizen en een prachtige natuurlijke omgeving. Het ligt in het hart van het natuurpark Sierra de Castril, hoewel het zo'n 140 kilometer van Granada ligt.

Órgiva

Dit is een historisch zeer belangrijke stad in de regio van de Alpujarra, die in feite de hoofdstad is. Als gevolg van haar belang heeft Órgiva gebouwen zoals het 18e-eeuwse kasteel-paleis van de graven van Sástago.

Lanjarón

Deze stad is beroemd om zijn water. Het geeft zijn naam aan een van de belangrijkste merken mineraalwater in Spanje. Dit water wordt ook gebruikt in de spa. Hoewel het niet alleen water is, is Lanjarón ook een dorp dat zeer geschikt is om te wandelen en te genieten van de mooie straatjes.

La Calahorra

La Calahorra ligt in de regio Guadix vlakbij het Nationaal Park Sierra Nevada.

Het dorp groeit rond een heuvel waarop het kasteel staat dat kan worden bezocht om te genieten van het uitzicht dat het dorp te bieden heeft. In de winter dient het als toegangspoort tot het skigebied Puerto de La Ragua.

Hoe bereik je deze dorpen

Met de auto| ©Peter Fazekas
Met de auto| ©Peter Fazekas

Al deze dorpen liggen op minder dan twee uur rijden van Granada, hoewel sommige toegankelijker zijn dan andere. Hier volgt een overzicht van de beste vervoersmiddelen en mogelijkheden om er te komen:

  • Met de auto: Als je een auto hebt, is dit het meest aanbevolen vervoermiddel om de dorpen van Granada te bezoeken. Voornamelijk vanwege de vrijheid die het ons geeft en vooral omdat het de meest comfortabele manier is om de meest afgelegen dorpen in de bergen te bereiken. In het geval van de Sierra Nevada is hier een post gewijd aan Hoe kom ik in de Sierra Nevada.
  • De bus: De bus is het beste alternatief, en in veel gevallen de enige manier om deze dorpen te bereiken. Alsa is het bedrijf dat reizen aanbiedt naar al deze bestemmingen vanaf het busstation in Granada.
  • De trein: De trein is alleen geldig om naar Guadix te gaan, omdat dit de enige stad op deze lijst is die per trein verbonden is met Granada. Het is een regionale trein van Renfe die er iets langer dan een uur over doet.