Granada in 1 Dag: een gids om het meest uit je bezoek te halen

Bent u klaar om een van de mooiste steden van Spanje te ontdekken? Granada is een bestemming om verliefd op te worden, en met slechts één dag om de straten te verkennen, moet u uw activiteiten zorgvuldig kiezen.

Katherine Betances

Katherine Betances

9 minuten lezen

Granada in 1 Dag: een gids om het meest uit je bezoek te halen

Alahambra, Granada | © Willian Justen de Vasconcellos

In Granada, gelegen in het zuiden van Spanje, zijn honderden activiteiten te zien en te beleven. De duizenden bezoekers per jaar worden al snel meegesleurd in het snelle tempo en het plezier van de bruisende stad. Als je 24 uur hebt om deze kleine maar charmante bestemming te zien en ervan te genieten, gefeliciteerd! Met een goed georganiseerde route is het zeker mogelijk om in een snel bezoek het beste van de stad te zien.

Voordat ik het programma van activiteiten voor een dag in de stad Granada ga uitleggen, moet u bedenken dat het programma van activiteiten dat ik vandaag deel, een hele dag beslaat, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, zonder rekening te houden met uw aankomst of vertrek uit de stad.

1. Sta vroeg op voor een traditioneel ontbijt

Cafetaria Casa de Todos| ©Javier de Gonzalo
Cafetaria Casa de Todos| ©Javier de Gonzalo

Net als in veel andere steden in Zuid-Spanje is het eten in Granada heerlijk. Ik nodig u dus uit om vroeg op te staan, door enkele straten in het centrum te lopen en een goede plek te vinden om van een traditioneel ontbijt te genieten.

Zoals u snel zult merken, zijn er tal van alternatieven en verschillende prijsklassen. Hoewel Granada in theorie een goedkope stad is om te bezoeken, is de waarheid dat, zoals in elk toeristisch centrum, de prijzen omhoog gaan, vooral tijdens drukke periodes.

Hier zijn enkele uitstekende alternatieven van plaatsen om goed te ontbijten in Granada, allemaal gelegen in de buurt van het volgende punt van de route.

 • Café Abencerrajes: Het café opent zijn deuren om 07.00 uur 's ochtends, waardoor het een van de beste alternatieven is om optimaal van uw dag in Granada te genieten.
 • Casa de Todos: Deze traditionele fafetaria opent haar deuren om 08.00 uur 's ochtends; nog een uitstekend alternatief voor vroege vogels.
 • Café 4 Gatos: Dit kleine traditionele café, met mooie tafels met een spectaculair uitzicht op het Alhambra-complex, is geopend vanaf 08.30 uur.
 • Crepería Cafetería Elvira81: Open vanaf 09u, dit is een geweldige plek om te genieten van een typisch Spaans ontbijt, een favoriet bij bezoekers.

2. Neem de Alhambra tour

Alhambra van Granada| ©Damien RAMOS
Alhambra van Granada| ©Damien RAMOS

Het Alhambra is het beste voorbeeld van Moorse architectuur in heel Europa en de meest bezochte attractie in Granada. Het is een uniek architectonisch juweel in zijn soort en een must voor elk verblijf in de stad.

De beste manier om het Alhambra te zien is omvan tevoren kaartjes te kopen en, indien mogelijk, een rondleiding door het Alhambra te boeken, waarbij een rondleiding door het Alhambra en andere belangrijke bezienswaardigheden is inbegrepen.

Vanwege de populariteit van de historische enclave kunnen de kaartjes uitverkocht raken. Als u de toegang op de dag van uw bezoek zeker wilt stellen, wacht dan niet te lang.

Gelegen op de Al-Sabika heuvel, is de attractie een ommuurde citadel gebouwd om de Nasrid macht en rijkdom te tonen. U vindt er talrijke paleizen, imposante tuinen en een systeem van techniek en architectuur dat totaal vernieuwend was voor de tijd waarin het werd gebouwd.

 • Openingstijden: Bezoeken overdag van 08:30 tot 20:00 uur; Nachtelijke bezoeken aan het Alhambra van 22:00 tot 23:30 uur (tijden kunnen licht variëren in verschillende tijden van het jaar).
 • Toegangsprijs: Een bezoek aan het hele complex kost ongeveer 36 euro per persoon.
 • Duur van het bezoek: Er is veel te zien in het Alhambra, ik raad aan 3 uur te reserveren om het hele complex te zien.

Boek uw rondleiding door het Alhambra

3. Neem een lunchpauze

Dineren bij restaurant Garnata| ©leonor tallon
Dineren bij restaurant Garnata| ©leonor tallon

Vanwege de uitgestrektheid van het complex en alles wat u binnen te zien krijgt, zal de rondleiding door het Alhambra enkele uren in beslag nemen, dus tijdens of na afloop moet u een lunchpauze inlassen.

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden in dit deel van de stad, dus hier zijn enkele interessante suggesties om te overwegen. Kies de ene of de andere, afhankelijk van uw specifieke smaak of budget.

Lunch in het Alhambra

 • Parador de Granada Als u binnen het complex wilt lunchen met een prachtig uitzicht op de paleizen, is dit restaurant het beste alternatief. Het gastronomische aanbod omvat Granadische en Andalusische gerechten en een degustatiemenu met het beste van het menu en de wijn, dat ongeveer 50€ kost.

Lunch in de omgeving van het Alhambra

Als u liever in de omgeving van het Alhambra eet, zijn er genoeg goede restaurants om uit te kiezen.

Als u klaar bent met uw rondleiding door het complex, kunt u overwegen te lunchen in een van de volgende etablissementen, allemaal gelegen op slechts enkele minuten van het complex.

4. Een prachtig uitzicht op de stad

Uitzichtpunt van Granada| ©CARLOS GIL
Uitzichtpunt van Granada| ©CARLOS GIL

Granada is een stad die beroemd is om zijn ongelooflijke panoramische uitzichten. De vele miradors van Granada liggen verspreid door de stad en wijzen bijna allemaal naar het Alhambra-complex, dat imposant uittorent boven de huizen en gebouwen aan de voet ervan.

Het uitzichtpunt San Marcos is het populairst en is op elk moment van de dag of het jaar een bezoek waard; andere uitzichtpunten zoals het uitzichtpunt San Miguel, het uitzichtpunt San Cristobal of de Mirador de la Churra zijn ook indrukwekkende plekken om te bezoeken, vooral als u meer tijd heeft om de stad te verkennen , zoals 3 dagen in Granada of meer.

Vanaf het Alhambra fort zelf heb je echter een prachtig uitzicht over het hart van Granada en de omgeving. Binnen de omheining vindt u strategische plaatsen zoals de Nasrid Paleizen of de Generalife van waaruit u kunt genieten van een panoramisch uitzicht op de wijk Albaicín, de Sierra Nevada en de dorpen van de Alpujarra.

Dit alles vanuit de prachtige sierlijke ramen die de gebouwen van het Alhambra kenmerken. Een laatste tip? Maak je camera klaar en laat je creatieve kant zien.

5. Maak een wandeling langs de Carrera del Darro

Carrera del Darro, Granada| ©Matt Kieffer
Carrera del Darro, Granada| ©Matt Kieffer

Als we het Alhambra achter ons laten, is het tijd voor een ontspannen wandeling langs wat misschien wel de mooiste straat van Granada is, de beroemde Carrera del Darro.

Deze belangrijke verkeersader, gelegen aan de voet van het Alhambra en parallel aan de rivier de Darro, verbindt het Plaza Nueva van Granada met de Paseo de los Tristes.

Tijdens uw wandeling langs de Carrera del Darro vindt u talrijke gebouwen uit de 16e eeuw, prachtig aangelegde gevels en verschillende mooie huizen in Moorse stijl. Tot de aantrekkelijkste plaatsen om te bezoeken behoren de kerk van Santa Ana en El Bañuelo, een oude Arabische hammam waar toeristen en de plaatselijke bevolking een Turks bad kunnen nemen.

6. Wandeling naar de kathedraal van Granada en de koninklijke kapel

Kathedraal van Granada bij nacht| ©Gotardo González
Kathedraal van Granada bij nacht| ©Gotardo González

Als we de Carrera del Darro achter ons laten, maar in het centrale district van Granada blijven, is de volgende stop een bezoek aan de kathedraal van de stad.

De kathedraal van Granada wordt beschouwd als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het is meer dan een religieuze tempel, het is een plek om te genieten van de kunst en de fusie van stijlen die zo kenmerkend zijn voor de architectuur van Granada.

De voorgevel van de kathedraal van Granada, ontworpen door Alonso Cano, is op zijn minst indrukwekkend te noemen, met honderden indrukwekkende architectonische elementen en details. Een bezoek om het interieur van de kathedraal te bewonderen is echter een must.

De Koninklijke Kapel van haar kant is de laatste rustplaats van de katholieke vorsten en hier vindt u honderden persoonlijke voorwerpen van de Spaanse monarchie en de graven van koningin Isabella, haar dochter Juana en haar schoonzoon Felipe.

De Koninklijke Kapel ligt pal naast de kathedraal van Granada, en daarom omvatten de meeste rondleidingen en excursies een gezamenlijk bezoek aan beide kerken.

 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.30 uur; zondag van 15.00 tot 17.45 uur.
 • Toegangsprijs: vanaf 5 euro voor volwassenen. Gratis voor kinderen tot 12 jaar.
 • Duur van het bezoek: De kathedraal, kapel en andere omliggende gebouwen zijn in maximaal 2 uur te bezichtigen.

Boek een rondleiding door Granada

7. Ga winkelen in de Alcaicería

De Alcaicería| ©Eric Titcombe
De Alcaicería| ©Eric Titcombe

Laat de kathedraal achter en ga naar de Alcaicería, de plaats van een oude Moorse souk en een populaire zijdemarkt. Tegenwoordig is het een labyrint van smalle straatjes vol winkels met allerlei goederen.

Als u op zoek bent naar souvenirs of andere curiosa, is dit het perfecte moment om ze te kopen! De Alcaicería wordt beschouwd als de beste plek om te winkelen in Granada; behalve de typische souvenirs vindt u er ook typisch Arabisch handwerk, handgemaakte sieraden, kruiden en textiel.

-Loopafstand**:** Vanaf de kathedraal is de Alcaicería slechts een minuut lopen.

8. Bekijk de gevel van Corral del Carbón

Corral del Carbón| ©Shadowgate
Corral del Carbón| ©Shadowgate

Eindig uw rondleiding in de Alcaicería en ga naar Corral del Carbón, een historisch gebouw op enkele minuten lopen van de Alcaicería en een belangrijke plaats in de geschiedenis van Granada.

Dit gebouw is de enige Moorse alhóndiga die nog overeind staat; het diende als schuilplaats voor handelaren die lange afstanden aflegden en op hun route in Granada moesten stoppen. Hoewel het aantrekkelijkste deel van het gebouw zeker de gevel is, is het bezoek aan het interieur gratis en de rondleiding vrij kort.

 • Openingstijden: Als u het interieur wilt bezoeken, is de dienstregeling van maandag tot vrijdag van 10:30u tot 20:00u. Op zaterdag tot 14:00 uur en gesloten op zon- en feestdagen.
 • Toegangsprijs: De toegang is gratis.
 • Duur van het bezoek: Het is een kort bezoek van ongeveer 15 minuten.

9. Neem een koffie en rust uit op de Plaza de Bib-Rambla

Bib-Rambla plein| ©Chris Yunker
Bib-Rambla plein| ©Chris Yunker

Laat de Corral del Carbón achter u en neem de straat Reyes Católicos en sla rechtsaf om het belangrijkste openbare plein van het centrum van Granada te bereiken: Bib-Rambla.

Maak een wandeling over het Bib-Rambla plein om de sfeer van de stad op te snuiven, en neem dan plaats in een van de mooie cafés en geniet van een aperitief om uit te rusten voor het volgende avontuur. U vindt er ook talrijke winkels waar u curiosa kunt kopen.

Deze plaats is een van de meest historische gebieden van de stad en de oorsprong ervan gaat terug tot de tijd dat de Nasrid Koninkrijken de stad bezetten.
bezettende Nasrid Koninkrijken dit deel van Spanje.

Zoals u snel zult merken, is het een geliefde plek bij de plaatselijke bevolking en een van de favoriete plekken voor de plaatselijke bevolking om rond te hangen of gewoon naar de zonsondergang te kijken. Voel u vrij om hetzelfde te doen!

10. Neem 's avonds een tapastour met een wandeling door het Albaicín

Tapas en Wijn Tour| ©rob thompson
Tapas en Wijn Tour| ©rob thompson

Twee andere typisch Grenadiaanse activiteiten die ik al mijn reizende vrienden aanraad die de stad voor het eerst bezoeken, zijn de Spaanse tapasproeverij en een rondleiding door de wijk Albaicín.

Een bezoek aan El Albaicín stelt u in staat een van de oude Moorse wijken van Granada te leren kennen.

Het is een van de charmantste wijken van de hele stad, een van de meest diepgewortelde, een plaats waar de Arabische invloed en erfenis in Spanje in elke straat en elk monument voelbaar is.

De beste manier om een rondleiding door het Albaicín te ervaren, vooral als u een kort bezoek aan de stad brengt, is het huren van een privérondleiding.

Gelukkig zijn er in Granada talrijke plaatselijke bedrijven die dergelijke tochten aanbieden. Een historische gids begeleidt u door de smalle straatjes van het Albaicín en voor proeverijen als onderdeel van een van de beste tapastours in Granada.

Ik raad u aan zo ver mogelijk van tevoren te reserveren, vooral als uw reis naar de stad samenvalt met de hoogseizoenmaanden, wat in Granada de lentemaanden zijn.

 • Tijdschema: Dit kan enigszins variëren afhankelijk van het bedrijf dat u kiest. Over het algemeen beginnen de nachtelijke rondleidingen tussen 19.00 en 20.00 uur.
 • Prijs: ongeveer €40 per persoon. Prijs is inclusief gids en proeverij.
 • Duur: Voor deze ervaring moet u tussen 2 en 3 uur reserveren.

Boek een tapastour in Granada