Granada in 3 Dagen: tips, wat je moet zien en veel meer

Als u 3 dagen hebt om Granada te bezoeken, moet u een goed georganiseerde reisroute hebben om alle mogelijke hoeken van deze prachtige stad te leren kennen. Een routebeschrijving die ik je in deze post geef.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

9 minuten lezen

Granada in 3 Dagen: tips, wat je moet zien en veel meer

Uitzicht op Granada | ©Hayley Clarke

Granada is een stad met een enorm aantal monumenten om te zien en plannen en activiteiten om te doen. Ik zou zeggen dat u, om het meeste uit uw bezoek te halen, minstens 4 dagen in de stad zou moeten doorbrengen. Maar drie dagen zijn voldoende om alle wijken, monumenten en plaatsen die in de stad geconcentreerd zijn te bezoeken zonder de grenzen te hoeven verlaten.

In 72 uur hebben we ruim de tijd om het beroemde Alhambra en zijn omgeving te verkennen zonder iets over te slaan, nog een dag om de monumenten in het historische stadscentrum te verkennen en een extra dag om de rest van de plaatsen die Granada te bieden heeft te bezoeken.

Dag 1: Het Alhambra, de Generalife

Generalife Tuinen| ©Raúl Marín
Generalife Tuinen| ©Raúl Marín

De eerste dag van deze reisroute heeft een duidelijk doel. Om kennis te maken met het belangrijkste monument, het Alhambra, en de omgeving van deze plaats, die als een van de belangrijkste toeristische attracties van Spanje wordt beschouwd.

De route begint 's morgens vroeg bij het Alhambra zelf en eindigt bij zonsondergang op de Paseo de los Tristes om van het uitzicht te genieten. Tenslotte eindigt de dag in een ideale omgeving voor het diner en een wandeling door Granada bij nacht.

Het Alhambra in Granada

Het vertrekpunt van deze driedaagse rondreis door Granada kon niet anders zijn dan het beroemdste monument en het belangrijkste symbool van de stad, het Alhambra.

Dit monumentale complex bestaat uit verschillende paleizen en gebouwen waar de heersers van het Nasrid-koninkrijk Granada en later de koninklijke familie van het koninkrijk Castilië na de herovering hun thuis hadden. Het is zo belangrijk dat het regelmatig in de top 2 of 3 van de meest bezochte monumenten in Spanje staat.

Het is raadzaam vroeg in de ochtendte beginnen met een bezoek om wachtrijen te vermijden en de heetste uren van de dag te vermijden, vooral in de zomer.

Kaartjes moeten weken van tevoren worden gekocht, omdat de vraag zeer groot is en daarom alleen op reservering kunnen worden gekocht, vooral in het hoogseizoen.

Dealgemene toegang tot het Alhambra omvat het Alcazaba, de Nasrid Paleizen, het Generalife, het Paleis van Karel V en het Bad van de Moskee, die de belangrijkste attracties zijn.

Het Alhambra opent zijn deuren elke dag van de week om half negen 's ochtends. Als u uw bezoek op dat tijdstip begint, wat ik u aanbeveel, heeft u genoeg tijd om het Alhambra op uw gemak te bezichtigen, ongeveer 4 uur.

Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een rondleiding door het Alhambra.

Boek een rondleiding om het Alhambra te leren kennen

Het Generalife

Generalife| ©sharon_k
Generalife| ©sharon_k

Het Generalife maakt deel uit van het monumentale complex van het Alhambra, hoewel het buiten het Alhambra ligt, praktisch ernaast.

Het is de koninklijke residentie van de sultans van het Alhambra en bestaat uit het paleis en de prachtige tuinen vol fonteinen. Deze tuinen zijn uniek en de oudste in hun soort in Europa.
Het paleis dateert uit de 12e en 13e eeuw en groeit rond de welbekende binnenplaats van de irrigatiekanalen, het hart van het gebouw en een van de meest gefotografeerde plaatsen van Granada.

Het Generalife is dagelijks geopend van 8.30 tot 20.00 uur in de lente en de zomer, en van 8.30 tot 18.00 uur in de herfst en de winter. 2 uur is genoeg om het te bezoeken en onze route te vervolgen naar de volgende halte. Alle informatie over tickets vindt u op deze link.

Boek een rondleiding in het Alhambra, het Generalife en de Nasrid Paleizen

El Bañuelo

Wat bekend staat als de Bañuelo is niet meer en niet minder dan de oudste Arabische baden van Spanje en een van de best bewaarde.

Zij zijn discreet gevestigd in een privé-huis in de buurt van het Alhambra en zijn elke dag van de week open voor het publiek.

Samen met het Alhambra en het Generalife is het het essentiële monument om te bezoeken om alle facetten van het Moorse Granada te zien. De toegang bedraagt ongeveer 5 euro per persoon, maar op zondag kunt u gratis naar binnen.

Paseo de los Tristes

Bekend onder de naam Paseo de los Tristes omdat hier vroeger de begrafenisstoeten langskwamen, is de echte naam Paseo del Padre Manjón.

Deze straat, waar zich ook de Bañuelo bevindt, is een mooie promenade aan de voet van het Alhambra en biedt een spectaculair uitzicht op het Alhambra.

Ervan uitgaande dat u laat in de middag komt, is het een perfecte plek om de dag af te sluiten met een wandeling en een diner in een van de vele tapasbars langs dezelfde promenade.

Als u wilt, kunt u ook naar Plaza Nueva lopen en een keuze maken uit de vele tapasbars rond Calle Elvira, een van de meest traditionele straten van de stad om te dineren.

Dag 2: De kathedraal van Granada, het Albaicín

De kathedraal van Granada bij nacht| ©Gotardo González
De kathedraal van Granada bij nacht| ©Gotardo González

Na een bezoek aan het Alhambra is de tweede dag gereserveerd voor een rondleiding door het historische centrum van de stad. Het vertrekpunt is de indrukwekkende kathedraal van Granada in het hart van de stad.

Na het bezoek aan de kathedraal zullen we het stadscentrum te voet blijven verkennen tot we de wijk Alcaicería en het Albaicín bereiken, waar we dit tweede deel van de route zullen afsluiten.

Kathedraal van Granada en Koninklijke Kapel

Na de herovering in 1492 wilden de katholieke vorsten dat Granada een symbool van het christendom zou worden en daarom gaven zij opdracht tot de bouw van een gotische tempel die het waard was om als begraafplaats van de koningen te dienen.

Het spectaculaire resultaat zult u zien tijdens uw bezoek aan de kathedraal van Granada. Het is het meest imposante gebouw in het centrum van de stad en een must om te zien.

Het monumentale complex van de kathedraal bestaat, naast de tempel zelf, uit de oude Lonja en de kerk van de Sagrario naast de kathedraal.

Maar het hoogtepunt is de Koninklijke Kapel, een project van de katholieke vorsten om bij hun dood de begraafplaats voor hun lichamen te worden. Hoewel zij stierven voordat de kapel voltooid was, werden hun lichamen later overgebracht en liggen zij er nu nog steeds. Het is een van de meest opmerkelijke plaatsen in Granada vanwege zijn historisch gewicht en artistieke waarde.

De Corral del Carbón

Deze plaats is een ander voorbeeld van de diepe sporen die de Arabieren in Granada hebben achtergelaten. De corral del Carbón is een alhóndiga, een gebouw dat gebruikt werd om kooplieden en handelaars te huisvesten.

De Corral del Carbón, gelegen in het hart van het stadscentrum, dicht bij de kathedraal, is het enige gebouw van dit type dat in Spanje nog overeind staat en een opmerkelijk voorbeeld van Andalusische architectuur. Aangezien de toegang gratis is, mag u deze plek, die dateert uit 1336, niet missen.

De Alcaicería

Alcaiceria| ©Eric Titcombe
Alcaiceria| ©Eric Titcombe

De naam Alcaiceria is van Arabische oorsprong en verwijst naar een gebied van de steden van Al-Andalus dat gebruikt werd voor ambachtswerk en handel, vooral in zijde.

Als een van de belangrijkste plaatsen van Al-Andalus, kon Granada niet zonder een Alcaiceria en vandaag de dag is deze bewaard gebleven met behoud van zijn oorspronkelijke functie.

De markt bevindt zich in het historische centrum van de stad, ook heel dicht bij de kathedraal, en op deze markt kunt u tegenwoordig vele stalen van handwerk, souvenirs en allerlei productenkopen die een perfect souvenir van uw reis zijn.
die een perfect souvenir zijn van uw reis naar Granada.

De Albaicín

In de namiddag, na een bezoek aan de belangrijkste monumenten van het historisch centrum, gaan we iets noordelijker om de beroemdste en oudste wijk van Granada te bezoeken, het Albaicín.

Dit is een wijk van Arabische oorsprong en er wordt gezegd dat het als een stad in een stad is. De steile straatjes en huizen dateren zelfs van vóór het Alhambra, en in feite ligt de wijk op de heuvel recht tegenover de plaats waar later het beroemde Alhambra werd gebouwd.

Met tijd en kalmte kunt u door de straten wandelen, de gevels van de witte huizen bekijken, genieten van de vele uitkijkpunten over het Alhambra, zoals San Nícolas, en ontdekken waarom deze wijk in 1994 door de UNESCO werd uitgeroepen tot werelderfgoed.

De dag afsluiten met een zonsondergang vanaf een van de uitkijkpunten is een onvergetelijke ervaring. U kunt ook wat tapas eten in de omgeving voordat u terugkeert naar uw hotel.

Boek een rondleiding in het Albaicín en Sacromonte

Dag 3: Klooster van San Jeronimo, Sacromonte

Sacromonte wijk| ©Jorge Franganillo
Sacromonte wijk| ©Jorge Franganillo

Na de eerste twee dagen kunnen we zeggen dat we de belangrijkste monumenten van Granada zullen hebben bezocht. Maar het bezoek zal onvolledig zijn.

Er zijn nog verschillende plaatsen te bezoeken, misschien minder druk bezocht, maar ook zeer verrassend. De meeste liggen op een andere route door het stadscentrum en eindigen in de wijk Sacromonte en zijn merkwaardige grotten.

Het is een meer ontspannen en flexibele route, perfect om een driedaagse reis naar Granada af te sluiten.

Klooster van San Jeronimo

De eerste halte op onze derde en laatste dag in Granada is het klooster van San Jerónimo, ter ere van de beschermheilige van Granada.

Dit was een van de eerste gebouwen en het eerste klooster dat in Granada werd gebouwd na de herovering. Twee elementen van het klooster springen in het oog, de binnenplaats gevormd door 36 bogen en de kerk.

Deze laatste werd door de Fransen tijdens hun bezetting eeuwen later geplunderd, maar heeft nog veel van zijn artistieke erfgoed behouden. Het duidelijkste voorbeeld hiervan is het spectaculaire altaarstuk in de hoofdkapel, een werk waarvoor het gerechtvaardigd is de 4 euro entreegeld te betalen en dit prachtige gebouw te bezoeken.

Basiliek van San Juan de Dios

Basiliek van San Juan de Dios| ©Shadowgate
Basiliek van San Juan de Dios| ©Shadowgate

Als u na uw bezoek aan de kathedraal van Granada er verliefd op bent geworden, wat zeer waarschijnlijk is, moet u weten dat het niet de enige barokkerk in Granada is. De Basiliek van San Juan de Dios
werd in opdracht van de hospitaalorde van San Juan de Dios gebouwd om de stoffelijke resten van deze patroonheilige van de zieken te huisvesten.

De graftombe van de heilige bevindt zich binnenin en is een van de interessantste delen van de basiliek.

Gelegen aan de Calle San Juan de Dios, vlak bij het klooster van San Jerónimo, ziet het er van buiten misschien uit als de zoveelste kerk om naar te kijken, maar wanneer u het interieur binnengaat zult u versteld staan van de goudkleurige versiering van de kerk.

Het is, naar mijn mening, een van de minder bekende juweeltjes van Granadas, maar wel een van de meest verrassende.

Koninklijk Ziekenhuis

Het Koninklijk Ziekenhuis moet worden toegevoegd aan de lijst van gotische gebouwen die de katholieke vorsten in Granada lieten bouwen.

Na de herovering werd dit gebouw opgericht om de oorlogsgewonden te behandelen en diende later als gesticht voor strijders. Vandaag de dag is het de zetel van de Universiteit van Granada.

De binnenplaatsen van het ziekenhuis in Mudejar-stijl zijn opmerkelijk, waarvan de bekendste de marmeren binnenplaats is. De hoofdgevel en de Triomftuinen, die naast dit gebouw liggen, zijn ook een bezoek waard. A

Hoewel het niet het meest indrukwekkende gebouw van de stad is, is het een zeer geschikt en snel bezoek om deze route door het beste van Granada nog completer te maken.

Sacromonte

Sacromonte| ©SnippyHolloW
Sacromonte| ©SnippyHolloW

Hoewel het Albaicín de meest emblematische wijk van Granada is, is het niet de enige die een bezoek waard is in de Andalusische stad.

Rondleidingen door de wijk Sacromonte gaan meestal hand in hand met die door het Albaicín, hoewel deze wijk twee elementen heeft die hem uniek maken: zijn grotwoningen en het feit dat het de geboorteplaats is van de flamenco in Granada.

Aangezien het op de helling van een heuvel tegenover het Alhambra ligt, maakten de zigeuners die er ooit woonden gebruik van het terrein om hun huizen in de vorm van grotten te bouwen.

Veel van deze grotten zijn vereringsplaatsen onder flamencoliefhebbers omdat ze worden gebruikt voor flamencoshows in een unieke omgeving.

De bekendste van deze grotten zijn de Cueva de María la Canastera en de Cueva de La Rocío. Er is ook een museum in een van de grotten dat de geschiedenis en de tradities laat zien van een wijk waar Arabieren, Joden, Castilianen en zigeuners zij aan zij hebben geleefd.

Een mengeling waarvan de multiculturele charme van de wijk is geërfd en die een ideale plaats is om deze driedaagse rondreis door de stad Granada af te sluiten.

Boek een flamenco show in Granada