13 beste dingen om te doen in Granada

Granada is een fascinerende stad waar veel meer te zien is dan alleen het iconische Alhambra. Hier zijn de must-sees zodat je het meeste uit je reis kunt halen.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

12 minuten lezen

13 beste dingen om te doen in Granada

Het Alhambra in Granada | ©Kevin Mcmahon

Er zijn maar weinig plaatsen met meer charme en schoonheid dan Granada om te genieten van een bijzonder uitje. De fascinerende geschiedenis, de prachtige kunst, de heerlijke tapas en de vreugde van de mensen zijn allemaal redenen genoeg om de stad met de mooiste zonsondergang ter wereld te ontdekken.

In de hoofdstad van het oude Nasrid koninkrijk zijn veel droomplekken te zien. Hier zijn er een paar!

1. Bezoek het Alhambra in Granada

Patio de los Leones| ©Jorge Gobbi
Patio de los Leones| ©Jorge Gobbi

Het Alhambra is een cultureel referentiepunt voor Spaans-islamitische kunst in het Westen en een van de mooiste monumenten in Spanje. Het is zonder twijfel het eerste monument dat je moet zien als je in Granada aankomt.

Het Alhambra is eenjuweel van universele kunst en het is logisch dat het de interesse wekt van miljoenen reizigers die naar Andalusië gaan om de charmes en prachtige uitzichten van deze oude Andalusische paltsstad te bewonderen.

Hoe bezoek je het Alhambra in Granada?

Gezien de immense uitbreiding en het grote aantal ruimtes, is mijn advies om een rondleiding door het Alhambra te boeken om het hele monumentale complex te bezoeken zonder ook maar een detail te missen en om meer te leren over de geschiedenis.

Veel van de geheimen van het Alhambra in Granada zouden onopgemerkt blijven zonder de hulp van een gids, want er is zoveel te zien in dit unieke monument.

Hoe boek je tickets?

Ik raad je aan om je tickets voor het Alhambra in Granada minstens een maand of twee voor je reisdatum te boeken, want het is een erg populair monument met beperkte plaatsen die snel uitverkocht raken.

Haal het meeste uit het Alhambra

Om het Alhambra te zien, het meest bezochte monument van Spanje, is het aan te raden om alles te weten te komen voordat je gaat. Bekijk deze posts waarin ik je de beste tips geef om het Alhambra te leren kennen:

Tickets voor het Alhambra boeken

2. Laat je verbazen door de Mirador de San Nicolás

Geniet van het prachtige uitzicht op het Alhambra vanaf het uitkijkpunt San Nicolás.| ©Arkangel
Geniet van het prachtige uitzicht op het Alhambra vanaf het uitkijkpunt San Nicolás.| ©Arkangel

Een van de andere essentiële dingen om te doen in Granada tijdens een uitje is de zonsondergang bekijken vanaf het uitkijkpunt San Nicolás. "De mooiste ter wereld" volgens Bill Clinton, president van de Verenigde Staten, tijdens een vluchtig bezoek aan de Andalusische stad in 1997.

Hij had geen ongelijk! Vanaf hier heb je het beste panoramische uitzicht op het Alhambra in Granada met de imposante Sierra Nevada op de achtergrond. Je hebt ook een onovertroffen uitzicht op de Nasrid paleizen, het Alcazaba en de Generalife.

Eigenlijk is het uitzicht op elk moment van de dag prachtig, maar het is gewoonweg magisch om de zon langzaam achter het Alhambra te zien ondergaan en de muren, torens en paleizen in roodachtige tinten te zien kleuren.

Hoe bereik je het uitkijkpunt van San Nicolás?

Dit uitkijkpunt ligt in het hoogste deel van de wijk Albaicín in Granada. Je kunt er komen door de Paseo de los Tristes op te lopen of met de bus van lijn C1 of C2.

Een andere optie is om de Plaza Larga over te steken en de Alhacaba helling te nemen. En natuurlijk kun je altijd een rondleiding door het Albaicín boeken om er samen met een gids en een groep toeristen te komen.

Boek een tour door de Albaicín

3. Verken de wijken Albaicín en Sacromonte

Wandel door de pittoreske straatjes van Albaicín| ©L'odyssée Belle
Wandel door de pittoreske straatjes van Albaicín| ©L'odyssée Belle

De wijken Albaicín en Sacromonte zijn twee van de meest fascinerende en oude plekken om te verkennen tijdens je reis naar de hoofdstad van het Nasrid koninkrijk.

Sterker nog, als je er niet doorheen bent gelopen, zeggen veel mensen dat je niet kunt zeggen dat je in Granada bent geweest, omdat dit de ziel van de stad is.

Als jij een van die reizigers bent die graag een stad leert kennen door te verdwalen in de straten om de meest authentieke en echte kant van de stad te ontdekken, is een van de dingen die je kunt doen in Granada die ik van harte aanbeveel, het boeken van een tour door het Albaicín en Sacromonte.

Boek een rondleiding door het Albaicín en de Sacromonte

4. Bezoek de kathedraal van Granada

Binnen in de koepel van de kathedraal van Granada| ©Bobo Boom
Binnen in de koepel van de kathedraal van Granada| ©Bobo Boom

Het is waar dat het Alhambra de koningin van alle ogen is, maar tijdens mijn reis naar Granada was een van de grootste verrassingen de majesteit van de kathedraal, de op een na grootste kathedraal van Spanje en een must-see in de stad.

Aan het einde van de herovering kozen de katholieke vorsten de plek van de belangrijkste moskee van de stad om deze tempel te bouwen als symbool van de triomf van het christendom over de islam en over het laatste moslimkoninkrijk in Spanje.

Je kunt gewoon naar binnen gaan en de kathedraal bezoeken of een rondleiding door de kathedraal van Granada boeken om alles te weten te komen over de geschiedenis en architectuur.

Waarom zou je de kathedraal van Granada bezoeken?

Er zijn veel kerken in de stad, maar deze kathedraal is een icoon omdat het een van de grootste werken van de Spaanse Renaissance is. Het is ook een tempel die indruk maakt door zijn enorme omvang en de aanblik van de kathedraal die boven het centrum van Granada uittorent is een onvergetelijk gezicht voor de reiziger.

De kathedraal, gewijd aan Santa María de la Encarnación, is indrukwekkend aan de buitenkant vanwege de torens en de geweldige barokke gevel, maar naar mijn mening is het de binnendecoratie die je de adem beneemt.

Alles eraan is betoverend.

Boek een tour naar de kathedraal van Granada

5. Ga de Koninklijke Kapel van Granada binnen

Detail van de graftombe van de katholieke vorsten.| ©Wenjie, Zhang | A Certain Slant of Light
Detail van de graftombe van de katholieke vorsten.| ©Wenjie, Zhang | A Certain Slant of Light

Bij de kathedraal hoort de Koninklijke Kapel, een ruimte voor geschiedenisliefhebbers. Hier vind je de tombe in gotische stijl waar de overblijfselen van de katholieke vorsten rusten, hun dochter Juana I van Castilië, haar man Filips de Schone en hun kleinzoon, de jonge Michael van Portugal.

De geschiedenis van de stad is nauw verbonden met de katholieke vorsten sinds ze in 1482 in Granada aankwamen om de herovering van Spanje te voltooien. Na de overwinning besloot het paar om hun leven voor altijd aan Granada te wijden en hier hun grafkapel te bouwen.

Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om het Museum-Sacristie van de Koninklijke Kapel binnen te bezoeken. In dit geval raad ik je ook aan om een bezoek aan de Koninklijke Kapel en de Kathedraal te boeken, anders zal de ervaring niet hetzelfde zijn.

Boek een bezoek aan de Koninklijke Kapel en de Kathedraal

6. Maak een excursie naar de Alpujarras

Droomlandschap van de Alpujarras| ©Carlos Alejo
Droomlandschap van de Alpujarras| ©Carlos Alejo

Het is moeilijk om niet overweldigd te worden door de schoonheid van dit unieke natuurlandschap, vol bronnen en bezaaid met een veelheid aan pittoreske witte dorpjes verscholen in diepe valleien op een hoogte van meer dan 1.200 meter.

Een bezoek aan de Alpujarras is een prachtige gelegenheid om je te verdiepen in de geschiedenis van de laatste Moorse bevolkingsgroepen die Spanje bewoonden en om een dag buiten iets anders te doen.

Eenmaal daar kun je van de gelegenheid gebruik maken om het natuurpark Sierra Nevada te verkennen, waar je de hoogste bergketen van Zuid-Europa en de imposante Mulhacén piek vindt - de hoogste van het Iberisch schiereiland!

Hoe is de excursie naar de Alpujarras?

Ik raad je ten zeerste aan om een dagexcursie naar de Alpujarras te boeken, want alles is georganiseerd zodat je kunt ontspannen en optimaal kunt genieten van deze natuurreis.

Je kunt enkele van de mooiste dorpjes van de Alpujarras bezoeken, zoals Bubión, Capileira en Pampaneira, Pórtugos, Lanjarón en Trevélez (de beste producent van Serranoham in de Alpujarras), naast vele andere.

Andere plaatsen om te bezoeken tijdens je reis naar Granada

Als je een paar dagen hebt om te reizen, is het misschien de perfecte gelegenheid om andere Andalusische steden te bezoeken. Daarom volgen hier enkele suggesties en leg ik uit hoe je naar charmante plaatsen als Nerja of Cordoba kunt gaan.

Boek een reis naar de Alpujarras van Granada

7. Ga tapas eten in Granada

Geniet van de heerlijke tapas in Granada| ©Andrew Nash
Geniet van de heerlijke tapas in Granada| ©Andrew Nash

Tapas in Spanje is een kunstvorm, maar in Granada is het iets van deze wereld. En als je mij vraagt naar de essentiële dingen om te doen in Granada, kun je tapas gaan eten in het centrum van de stad nooit overslaan.

Voor degenen die het niet weten, tapas in Granada werkt als volgt: je gaat naar een bar, bestelt een drankje en daarbij krijg je een gratis tapa. Zo eenvoudig is het! In feite kun je tapas eten voor lunch en diner voor minder geld dan in een restaurant.

Maar de truc van tapas in Granada is om te weten waar je heen moet gaan, zodat de kwaliteit van de tapas sterk is. Er zijn bijvoorbeeld plekken waar je je tapas bij je drankje kunt kiezen, plekken waar je de tapas krijgt toegewezen die je wilt en bars waar de kwaliteit van de tapas die je geserveerd krijgt toeneemt naarmate je meer drankjes bestelt.

Waar tapas eten in Granada?

 • Taberna Gamboa (Calle Lepanto, 11)
 • Los Diamantes (Calle Navas, 28)
 • Bella Kurva (Calle San Jerónimo, 19)
 • Bodegas Castañeda (Calle Almireceros 1-3)
 • La Bella y la Bestia (Calle Cárcel Baja, 14)
 • La Sitarilla (Calle San Miguel Alta, 7).

Wat dacht je ervan om aan het eind van je tapastour een flamencoshow in Granada te boeken? Het is het perfecte plan.

Boek een flamenco show in Granada

8. Verwen je lichaam met een hammamritueel

Ontspan met een hammamritueel| ©Haley Phelps
Ontspan met een hammamritueel| ©Haley Phelps

Als je je na zoveel sightseeing in de stad moe voelt en een pauze nodig hebt om je batterijen weer op te laden, raad ik je aan een bezoek te boeken aan de Arabische baden in Granada om te genieten van het oude Andalusische hammamritueel en al haar gezondheidseigenschappen.

Het is geweldig! Als je nog nooit in de hammam bent geweest, kan dit uitstapje naar het oude Nasrid koninkrijk een goede gelegenheid zijn om je te vermaken met een origineel en ander plan om te doen in Granada.

Wat zijn de Arabische baden in Granada?

Het is geen typische spa, maar de Arabische baden worden gekenmerkt door het naar het heden brengen van de filosofie van de traditionele hammam die werd beoefend in Al-Andalus tijdens de Middeleeuwen.

Bovendien zorgt de decoratie in Andalusische stijl voor een zeer aangename en intieme sfeer.

Waarom raad ik deze activiteit aan?

Als er één ding is dat me fascineerde aan het hammamritueel, dan was het wel de ontspannen sfeer die je kunt voelen in de kamers, waar de tijd lijkt stil te staan en stilte heerst, alleen onderbroken door het ruisen van het water in de thermale baden.

Je zintuigen worden geprikkeld door de geparfumeerde lucht en de Andalusische muziek die zachtjes speelt op de achtergrond. Je zult even het gevoel hebben dat je teruggereisd bent naar de pracht en praal van het oude Al-Andalus!

Boek tickets voor de hammam Al-Andalus

9. Stap op de toeristenbus van Granada

Uitzicht op het Alhambra en Granada vanaf Sacromonte bij zonsondergang.| ©Victoriano Izquierdo
Uitzicht op het Alhambra en Granada vanaf Sacromonte bij zonsondergang.| ©Victoriano Izquierdo

Er zijn veel manieren om Granada te leren kennen, maar aan boord van een toeristenbus is een comfortabele en gemakkelijke manier om de belangrijkste toeristische attracties te zien.

Naar mijn ervaring zul je veel meer genieten van het bezoek en leer je veel over de geschiedenis, kunst, legenden en curiosa, omdat ze meestal een audiogids hebben.

Ik raad je aan om een plaats te reserveren in het toeristentreintje van Granada om te voorkomen dat je zonder zitplaatsen komt te zitten en om te beginnen met het organiseren van je route op basis van wat je in het treintje gaat zien.

Boek een plaats op de toeristische trein naar Granada

10. Drink een kopje thee in de Calle de las Teterías (Theewinkelstraat)

Proef de traditionele Moorse thee| ©alexis.stroemer
Proef de traditionele Moorse thee| ©alexis.stroemer

Er is niets beter dan naar Calle Calderería Nueva in de wijk Albaicín te gaan om te genieten van een authentieke Moorse thee en de beste Arabische gebakjes van de stad.

Deze plek, ook wel bekend als Calle de las Teterías, zit vol met winkeltjes waar buiten een aantal goederen uitgestald staan die doen denken aan de souks van het Midden-Oosten, maar dan zonder Granada te verlaten.

Je kunt hier niet alleen thee drinken in Andalusische stijl, maar ook wat souvenirs kopen van je verblijf in de oude hoofdstad van het Nasrid koninkrijk. Er is van alles wat! Van ansichtkaarten, shisha's en lampen tot sarongs, tassen en sieraden. Je vindt zeker wat je zoekt.

11. Maak een luchtballonvaart boven Granada

Ga de lucht in van Granada in een heteluchtballon| ©star5112
Ga de lucht in van Granada in een heteluchtballon| ©star5112

Als je op zoek bent naar sensatie tijdens je reis en je hebt geen last van hoogtevrees, dan is een van de leukste dingen om te doen in Granada een ballonvaart.

Kun je je voorstellen dat je bij zonsopgang over de stad vliegt terwijl je een vogelperspectief hebt op het Alhambra, de wijk Albaicín, de grotten van Sacromonte en de Sierra Nevada? Aan boord van de luchtballon zie je de stad vanuit een bevoorrecht en ongewoon perspectief, een perspectief dat maar weinig mensen leren kennen.

Niemand die nog nooit in een luchtballon heeft gevaren, kan dat gevoel beschrijven van zachtjes zweven in de lucht, je laten meevoeren door de prachtige blauwe lucht van Granada terwijl de stad begint te ontwaken en de zon een gloeiende gloed uitstraalt over de bergen.

12. Word verliefd op de Paseo de los Tristes

Paseo de los Tristes| ©Sara Amaro
Paseo de los Tristes| ©Sara Amaro

Granada is een unieke stad op zich, maar een van de plekken die bijdragen aan de magische sfeer van de stad is de Paseo de los Tristes, een van de mooiste en meest historische hoekjes van Nasrid.

Het is een prachtige laan die de loop van de rivier de Darro volgt tussen de bruggen Chirimías en Aljibillo en aan de voet een bevoorrecht uitzicht biedt op het Alhambra.

De bekendheid van de Paseo de los Tristes is welverdiend, want het is een van de mooiste en meest bohemienachtige plekjes in Granada voor een romantische wandeling, vooral in het maanlicht en tussen de omringende vegetatie.

Wist je dat...?

De officiële naam is Paseo del Padre Manjón, maar het heeft deze bijnaam omdat het vroeger de weg was naar de begraafplaats van de stad en het toneel van trieste begrafenisstoeten.

13. Cultuur snuiven in de musea van Granada

Wetenschapspark| ©euphro
Wetenschapspark| ©euphro

Hoewel Granada een kleine stad is, heeft het een ongeëvenaard architectonisch en artistiek erfgoed. Geen wonder dat het culturele en museale aanbod in de stad zo gevarieerd en breed is - er is voor elk wat wils! Hier zijn een paar van mijn favorieten:

 • Het Museum voor Schone Kunsten: dit is de belangrijkste kunstgalerie van de stad met stukken die dateren uit de 15e tot de 20e eeuw.
 • Museum van het Alhambra: hier kun je de Spaans-islamitische kunstvoorwerpen zien die zijn teruggevonden in het Alhambra en de Generalife.
 • Archeologisch Museum: hier vind je archeologische vondsten van verschillende volkeren (Iberiërs, Feniciërs, Romeinen en Arabieren) die hun stempel hebben gedrukt op Granada.
 • Casa de los Tiros (Huis van de Schutters): hier worden de geschiedenis en tradities van Granada getoond aan de hand van afbeeldingen, gravures, schilderijen, bibliografische verzamelingen, plattegronden en stukken lokaal handwerk.
 • Manuel de Falla Huis-Museum: dit is de plek waar de componist woonde en je kunt er onder andere zijn persoonlijke voorwerpen, het originele meubilair en zijn piano zien.
 • Lorca Huis-Museum: dit was het zomerverblijf dat de dichter Federico García Lorca had aan de rand van de stad en waar hij werken schreef zoals "Romancero Gitano" of "La casa de Bernarda Alba".
 • Wetenschapspark van Granada: het is het eerste interactieve wetenschapsmuseum in Andalusië en een aanrader om met het gezin te doen.

Kies de juiste datum voor je reis

Een bezoek aan deze prachtige Andalusische stad zal altijd magisch zijn, maar als je je reis organiseert met de best mogelijke plannen op basis van de tijd van het jaar, ben je zeker van een onvergetelijke reis. Lees verder om erachter te komen wat de beste activiteiten zijn:

Misschien wil je liever weten wat de beste maanden zijn om Granada te bezoeken: