11 Dingen om te Doen met Kinderen in Granada

Granada is een stad die veel te bieden heeft, zelfs voor de kleintjes. Hier zijn de beste tips om je bezoek perfect te maken

Nicolas Reffray

Nicolas Reffray

9 minuten lezen

11 Dingen om te Doen met Kinderen in Granada

Uitzicht op Granada | ©Ronny Siegel

Elke reis vereist een goede planning en organisatie, en nog meer als je met kinderen reist. Granada is een stad die de goede gewoonte heeft om alle gezinsleden te betoveren, dankzij haar schoonheid en haar hoeken vol geschiedenis.

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten om het beste uit je verblijf te halen, want er is zoveel te zien en te doen in Granada. Daar gaan we!

1. Tour en ontdek het Alhambra met het gezin

Het Alhambra in Granada bij zonsondergang| ©Leon LEE
Het Alhambra in Granada bij zonsondergang| ©Leon LEE

Het Alhambra is een van de bezienswaardigheden in Granada die je gezien moet hebben, zeker als je met kinderen reist. De rondleiding is vrij uitgebreid, dus vergeet niet een paar flessen water en wat snacks mee te nemen en comfortabele kleding en schoenen te dragen. Houd er ook rekening mee dat het veel beter is als je je kaartjes voor het Alhambra van tevoren koopt om wachtrijen en lange wachttijden te vermijden, iets wat je moet vermijden als je met kinderen reist. Wat de prijs betreft, kinderen onder de 12 jaar zijn gratis.

Omdat het een plek is met veel geschiedenis, is het een goed idee om je kinderen wat te vertellen over de plek en wie er gewoond hebben of te kiezen voor een rondleiding door het Alhambra zodat de gids alle details van de plek kan uitleggen. Er is ook een groot aantal kinderverhalen over het Alhambra, zodat de kleintjes enthousiast kunnen worden over het leren over deze magische plek.

Daarnaast zijn er op zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.30 uur rondleidingen voor het hele gezin, waarbij de gidsen de wandeling tot een avontuur maken, verlevendigend met verhalen voor de allerkleinsten, zodat een rondleiding door dit ongelooflijke monument onvergetelijk wordt.

Boek je rondleiding naar het Alhambra

2. Sierra Nevada, het hele jaar door

Een bezoek aan de Sierra Nevada| ©Steve Slater
Een bezoek aan de Sierra Nevada| ©Steve Slater

Wie Sierra Nevada zegt, denkt aan sneeuw en ski's. Maar deze bestemming heeft veel meer te bieden.

  • Tijdens je reis naar de Sierra Nevada in het zomerseizoen kunnen je kinderen genieten van activiteiten zoals Russische sleeën, motorloze auto's, opblaasbare spellen en boogschieten met pijlen.
  • En in de winter kun je al die klassieke activiteiten doen, zoals speciale sneeuwscooters voor kinderen, rodelen, sneeuwschoenwandelen in de Sierra Nevada en nog veel meer.

Op het centrale plein, voor de Sierra Nevada kabelbaan, is zelfs een crèche voor kinderen van 4 maanden tot 6 jaar. Hier kunnen de kleintjes de hele dag spelen of deelnemen aan leuke workshops die speciaal voor hen zijn ontworpen, terwijl jij een activiteit doet die exclusief voor volwassenen is.

Als je meer in detail wilt zien over de verscheidenheid aan activiteiten die hier te doen zijn, raden we je aan de officiële website van Sierra Nevada te bezoeken. Je zult versteld staan van alles wat je hier met je kinderen kunt doen. En misschien vind je het interessant om te weten hoe je vanuit Granada naar de Sierra Nevada komt, je zult zien dat het heel gemakkelijk is.

Boek een excursie naar Sierra Nevada

3. Een rondleiding door de wijk Albaicín

Albaicín bij nacht| ©José Ruiz
Albaicín bij nacht| ©José Ruiz

De oude Moorse wijk Albaicín is een klassieke en niet te missen wandeling als je in Granada bent. En als je met kinderen gaat, is het heel interessant om een rondleiding door Albaicín en Sacromonte te boeken.

De ster van deze wijk is de Mirador de San Nicolás, die je te voet of met een minibusje (afhankelijk van de leeftijd van de kinderen) kunt bereiken. Op het uitkijkpunt kun je het beste uitzicht op het Alhambra met de kinderen delen.

Daarnaast zullen de traditionele huizen met hun prachtige tuinen, de verborgen hoekjes en de labyrintische opzet van deze wijk de kinderen verrassen en in verrukking brengen. Een must op deze tour is de wandeling langs de Darro rivier, waar je het Alhambra op de Sabika heuvel ziet liggen.

Boek een tour door de Albaicin en Sacromonte

4. Tour de stad op de leukste manier met het toeristentreintje

Granada Stadstour|©Miniautobusero
Granada Stadstour|©Miniautobusero

En wat is een betere manier om door deze prachtige stad te toeren en de meest emblematische plekken te ontdekken dan met het toeristentreintje Granada City Tour. In een tijdsinterval van ongeveer 1 uur en 30 minuten kom je langs de kathedraal van Granada, de Mirador de San Cristóbal, de Paseo de los Tristes, het Cartuja-klooster en het Alhambra en de Generalife.

Bovendien kun je in- en uitstappen wanneer je maar wilt, zodat je de stad vrij en comfortabel kunt verkennen. Houd er rekening mee dat de treinen elke 30-45 minuten rijden, afhankelijk van de tijd van het jaar.

Boek de toeristische trein van Granada

5. Het Science Park, waar leren leuk is

Wetenschapspark Granada| ©Manutses
Wetenschapspark Granada| ©Manutses

Dit is de ideale plek om een onvergetelijke ervaring met je kinderen te beleven. In het kunnen de kleintjes, door middel van leuke spelletjes en ervaringen, leren over zeer interessante onderwerpen zoals astronomie, biologie, muziek en robotica.

Het park is verdeeld in themakamers volgens onderwijsgebieden, en heeft ook buitenruimtes, een reuzenschaakspel, een labyrint en de opmerkelijke Biodomo, een ruimte die volledig gewijd is aan educatie over de biodiversiteit van de planeet. Ook een bezoek waard is het planetarium, met projecties over het heelal en het astronomisch observatorium, evenals de indrukwekkende tropische vlinderboerderij.

Daarnaast heeft het Science Park ook specifieke workshops en tijdelijke tentoonstellingen. Houd er rekening mee dat dit een groot complex is, met een groot aantal activiteiten om te doen, dus het leent zich voor een volledig dagje uit. In het volgende artikel vind je alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek aan het Science Park. En een belangrijk feit, in het park zijn restaurants en ruimtes met stoelen en tafels, dus je kunt eten wat je wilt.

Openingstijden en locatie

  • Openingstijden: Het park is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur en op zondag van 10.00 tot 15.00 uur.
  • Waar: Het park ligt aan de Science Avenue.

6. Ontdek Guadix en ontdek het Geopark

Guadix .Granada . Spanje .|©Carmen VG
Guadix .Granada . Spanje .|©Carmen VG

Een ander ideaal plan met de kleintjes is een excursie naar Guadix en het Geopark van Granada, waar je de kans krijgt om een van de oudste en meest karakteristieke nederzettingen van het land te ontdekken, evenals de grotwoningen die de kinderen sprakeloos zullen laten.

Guadix heeft talloze kerken en kloosters, statige huizen en overblijfselen van muren. Bovendien vind je in het Geopark, dat wordt gekenmerkt door zijn geologische en paleontologische rijkdom, onthullingscentra zoals de vallei van de rivier de Gor of de Castril Castle Site.

Een excursie van ongeveer 7 uur waarin je meegaat met een lokale gids die je informeert en alle details geeft over de prehistorische monumenten en vestingwerken die in overvloed aanwezig zijn in dit gebied van grote geologische en historische relevantie.

Boek je excursie naar Guadix en Geoparque

7. Wandel door de groene ruimten van de stad en haar spelen

Federico García Lorca Park.| ©Vanessa
Federico García Lorca Park.| ©Vanessa

Er zijn veel dingen te zien en te doen in Granada en natuurlijk zijn er veel parken om van de buitenlucht te genieten. De meeste hebben leuke spelletjes voor kinderen. De drie grootste en meest opvallende parken in Granada zijn: Federico García Lorca Park, Carmen de los Mártires Park en Tico Medina Park. Kinderen kunnen genieten van een moderne en ruime speeltuin, inclusief een leuke tokkelbaan in het Federico García Lorca Park. Dit recreatiegebied heeft ook een restaurant waar je je kinderen in de gaten kunt houden.

Carmen de los Mártires Park heeft een schilderachtig landschap met prachtige tuinen, vijvers en standbeelden. De kleintjes zullen genieten van een ontmoeting met de nieuwsgierige bewoners van dit enorme park: pauwen, eekhoorns en eenden, die ze zelfs kunnen voeren. Deze historische ruimte heeft ook een bevoorrecht panoramisch uitzicht op zowel de stad als de Sierra Nevada.

Tot slot kun je in het Tico Medina Park je fietsen meenemen om met je kinderen te fietsen, want het heeft een exclusief fietspad. Dit grote park heeft een exclusieve speelzone voor de kleintjes en zelfs een zone voor honden.

Boek een segway tour in Granada

8. Ontdek het Pequemuseo en de geschiedenis van Andalusië bij de Caja Granada Foundation

Stichting Caja Granada| ©equinenqueen
Stichting Caja Granada| ©equinenqueen

De Fundación Caja Granada is gevestigd in een gebouw tegenover het Parque de las Ciencias en binnen vind je activiteiten exclusief voor kinderen in hun Pequemuseo. Kaartjes voor deze evenementen beginnen vanaf 4 €, en je kunt de details bekijken op de officiële website van Caja Granada. Zelfs op bepaalde data in het jaar zijn er activiteiten voor baby's tussen 6 en 36 maanden.

Dit zijn activiteiten met geuren, texturen en geluiden, om baby's en hun families een onvergetelijke zintuiglijke ervaring te geven waarbij de museumbezoekers de hoofdrol spelen.

De stichting beheert ook het Museo Memoria de Andalucía, waar bezoekers de geschiedenis en de identiteit van Andalusië leren kennen door middel van talloze interactieve en speelse middelen, waardoor de ervaring leuk is voor zowel volwassenen als kinderen. Het museum biedt rondleidingen met participatieve workshops voor het hele gezin. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

9. Wandel door de wijk Realejo en laat ze spelen op de pleinen

Door de straten van de wijk Realejo| ©Alberto Grau
Door de straten van de wijk Realejo| ©Alberto Grau

De Realejo is de oude Joodse wijk. In deze populaire en charmante plek leven kunstenaars, muzikanten, toeristen en de lokale bevolking samen in een bohemienachtige sfeer. Een wandeling door de straten met de kinderen kan een leuke ervaring zijn.

Een andere aanrader is het Campo del Príncipe, een charmant en rustig plein waar de kleintjes heerlijk kunnen spelen. Volwassenen vinden rond het plein verschillende terrassen waar ze kunnen genieten van lekkere tapas. En boven in de wijk kun je de Bermejas-torens bezoeken, die ooit werden gebruikt voor defensie. Door over die tijd te vertellen, kun je dit een heel interessante plek maken voor de kinderen om hun fantasie de vrije loop te laten.

Een interessante attractie in de Realejo is de muurschildering El niño de las pinturas, van de kunstenaar Raúl Ruiz, die kinderen kan inspireren om hun eigen tekeningen te maken. Het kan ook een goed idee zijn om naar het hoger gelegen deel van de Realejo te gaan en het Plaza de la Puerta del Sol te bezoeken, waar enkele van de beste uitzichten over de stad te vinden zijn.

10. Bezoek de dieren in het Mascotario

Mascotario| ©Alejandro Molina
Mascotario| ©Alejandro Molina

Een van de dingen die kinderen het leukst vinden is de interactie met dieren. Hiervoor heb je in Granada het Mascotario, gelegen in Cenes de la Vega. Hier kunnen kinderen van dichtbij kennismaken met de dieren die er leven.

Hier kunnen ze genieten van onder andere paarden, papegaaien, egels en zelfs een Vietnamees varken. Het Mascotario is een plek die zo is ontworpen dat kinderen volop van de natuur kunnen genieten. Daarnaast ligt de nadruk op paardrijden voor kinderen, een sport die de organisatie promoot en waar ze lessen in geeft.

Op de officiële website van het Mascotario kun je in detail de activiteiten, rondleidingen, workshops en zelfs kampen bekijken.

Openingstijden en locatie

  • Openingstijden: Het Mascotario is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 18:30 tot 21:00 uur en op zaterdag en zondag van 10:00 tot 14:00 uur.
  • Waar: Het bevindt zich in Cortijo de las Angustias 18190, Cenes de La Vega.

11. Verwen jezelf met de gastronomie van Granada

Casa Torcuato| ©Claudia F
Casa Torcuato| ©Claudia F

Gastronomie is een must op elke goede reis. Het ontdekken van nieuwe restaurants, cafés en ijssalons is een activiteit die je kinderen net zo leuk zullen vinden als jij. Overal in de stad vind je talloze gastronomische mogelijkheden om te delen met de kleintjes. Van de typische tapas van Granada tot meer standaardgerechten, het is altijd aan te raden om op zoek te gaan naar restaurants met een terras, en ook naar restaurants die zich bevinden op plekken die niet te lawaaierig zijn.

Een van de favoriete plekken is restaurant El Trillo in het Albaicín, waar je kunt genieten van de beste mediterrane gerechten op een prachtig terras; en Casa Torcuato, met zijn voortreffelijke visgebakken tapas. Hoewel je kinderen een aantal van de meest traditionele ijsjes van Granada niet mogen missen. De traditionele ijssalon La Perla, die al sinds 1932 bestaat, is een van de favorieten van de plaatselijke bevolking, samen met de Heladería Los Italianos aan de Gran Vía.

Maar als je bezoek in het koude seizoen valt, mag je de churros met chocolade in het emblematische Café Fútbol op Plaza Mariana Pineda niet missen. Een echte traktatie waar je geen spijt van zult krijgen.