Tips voor een bezoek aan het Alhambra Paleis

Het Alhambra is een onmisbare plek om te bezoeken in Granada. Let op deze tips om het meeste uit je bezoek te halen.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

9 minuten lezen

Tips voor een bezoek aan het Alhambra Paleis

Het Alhambra | Cayetano Gros

Als we aan Granada denken, is het eerste monument dat ons te binnen schiet en waarmee we deze charmante stad in Zuid-Spanje associëren het Alhambra. Het bezoek stelt niet teleur en daarom is het de populairste toeristische attractie van het land.

Om het meeste uit deze ervaring te halen, zijn hier een paar tips die altijd goed zijn om te weten.

1. Koop je tickets online en van tevoren om de wachtrij over te slaan

Het Alhambra| ©Dimitry B
Het Alhambra| ©Dimitry B

Veel reizigers dromen ervan om naar Granada te gaan om het legendarische Alhambra te zien, het embleem van de stad en de belangrijkste toeristische attractie, waarvan de schoonheid al generaties lang mensen van over de hele wereld inspireert. Het is dan ook een zeer populair monument in Spanje en daarbuiten, dus om er zeker van te zijn dat je toegang hebt tot het Nasrid fort op de datum en tijd die jij wilt, raad ik je aan om je tickets zo ver mogelijk van tevoren te boeken, zodra je je vlucht of hotel hebt geboekt.

Dit is het eerste advies dat ik je zou geven als je het wilt leren kennen. Als je op deze manier je tickets voor het Alhambra koopt, kun je niet alleen prijzen en soorten tickets vergelijken (met of zonder rondleiding, in kleine of standaardgroepen, dag- of nachtbezoek, enz.), maar voorkom je ook eindeloze rijen bij de kassa's en het risico dat je zonder tickets komt te zitten, want de vraag is extreem hoog en de capaciteit is elke dag beperkt.

Naar mijn mening is de beste optie om online een skip-the-line ticket voor het Alhambra te kopen, waarmee je directe toegang tot het monument krijgt en een professionele gids die je tijdens het hele bezoek begeleidt om je alle geheimen van deze oude paltsstad te laten zien.

Boek je ticket voor het Alhambra

2. Een rondleiding is altijd beter dan een bezoek op eigen houtje

Rondleiding naar het Alhambra| ©FlyingCrimsonPig
Rondleiding naar het Alhambra| ©FlyingCrimsonPig

Hoewel je het Alhambra op eigen houtje kunt bezoeken, als het de eerste keer is dat je dit monument bezoekt en je niet bekend bent met de geschiedenis en de verschillende ruimtes waaruit het bestaat, is mijn advies om een rondleiding door het Alhambra te boeken om alle verbazingwekkende hoekjes en curiositeiten te ontdekken met een deskundige gids. Hier zijn de twee voorstellen:

Als je het Alhambra op eigen houtje verkent, zul je ongetwijfeld een prachtig monument zien, maar de ervaring is misschien niet genoeg omdat je de context en de globale visie van het Alhambra mist die door een gids wordt gegeven. Niet alleen over de historische en artistieke dimensie, maar ook over de anekdotes en legendes die de gidsen kennen en die een cultureel bezoek erg vermakelijk en plezierig maken.

Daarom zijn naar mijn mening rondleidingen door het Alhambra de beste manier om de oude Nasridijnse paltsstad te bezoeken, het laatste levende spoor van deze dynastie in Spanje.

Boek je rondleiding door het Alhambra

3. Leer de meest mysterieuze kant van het Alhambra kennen met een nachtelijk bezoek

Ontdek de schoonheid van het Alhambra met een nachtelijke tour| ©dr_zoidberg
Ontdek de schoonheid van het Alhambra met een nachtelijke tour| ©dr_zoidberg

Als je het Alhambra al eerder hebt bezocht en er tijdens deze reis naar Granada op een originele en andere manier van wilt genieten, wat dacht je er dan van om een nachtelijke rondleiding door het Alhambra te boeken?

Overdag is de schoonheid van deze oude paleisstad al indrukwekkend, maar 's nachts heeft het een speciale charme: het bekijken in het maanlicht en in de stilte van de nacht is een magische en intieme ervaring die je moet beleven! Bovendien kun je dankzij de delicate verlichting van het monumentale complex bepaalde decoratieve elementen van de architectuur beter waarderen en de meer raadselachtige kant van het Alhambra leren kennen.

Nachtelijke bezoeken zijn ook een goede optie voor reizigers die liever de drukte vermijden die op bepaalde tijdstippen in de ochtend in het fort te vinden is. Als jij een van deze mensen bent, aarzel dan niet om mee te gaan, want je zult een geweldige tijd hebben en het Alhambra vanuit een uniek perspectief zien.

  • Prijs: Vanaf 61 €.
  • Meer info: Als je meer wilt weten, raad ik je aan mijn artikel over nachtelijke bezoeken aan het Alhambra te lezen waarin ik je alles vertel over deze fascinerende tours.

Boek een nachtelijke rondleiding door het Alhambra met gids

4. Goed eten in de buurt van het Alhambra is mogelijk

Proef de heerlijke Andalusische ossenstaart| ©Javier Lastras
Proef de heerlijke Andalusische ossenstaart| ©Javier Lastras

Als er iets is waar Granada bekend om staat, dan is het wel de rijke gastronomie. Het lijdt geen twijfel dat een van de beste souvenirs die je mee kunt nemen van je reis het proberen van de heerlijke lokale gerechten is, waarvan de smaken het resultaat zijn van een mix van verschillende culturen. Zodat je aan het eind van je bezoek aan het Alhambra geen odyssee hoeft te doorlopen om een vrije tafel te vinden in zo'n toeristisch gebied, is mijn advies om proactief te zijn en van tevoren een goede plek te zoeken.

Normaal gesproken wordt bij het plannen van een reis meer aandacht besteed aan het vinden van vervoer of accommodatie dan aan het vinden van restaurants om te eten tijdens je verblijf, en door dit kleine detail te vergeten loop je het risico in een toeristenval terecht te komen als de honger je overvalt. Vooral als je reist met je gezin en jonge kinderen.

Dus om je een uitstekende gastronomische ervaring te geven in Granada, laat ik je in de post waar te eten in de buurt van het Alhambra een kleine lijst achter met een aantal van de beste plekken om te eten in de buurt van het monument en met een spectaculair uitzicht. En als je bezoek samenvalt met de zonsondergang, kun je een flamencovoorstelling boeken in een grot-restaurant inclusief diner, een ervaring die je versteld zal doen staan.

Boek een flamenco show in een grot-restaurant

5. Als je met kinderen gaat, plan je bezoek dan van tevoren

Bereid het bezoek voor zodat de kinderen ervan kunnen genieten.| ©José Antonio Morcillo Valenciano
Bereid het bezoek voor zodat de kinderen ervan kunnen genieten.| ©José Antonio Morcillo Valenciano

Met het hele gezin naar Granada is een fantastisch plan, maar net als alle bezoeken met kinderen heeft het zijn trucjes en vergt het een beetje organisatie zodat alles perfect verloopt. Zeker als het een lang bezoek is dat meerdere uren duurt, zoals het geval is bij het Alhambra.

Daarom raad ik je aan om je bezoek aan het monument een beetje te plannen als je kinderen bij je hebt. Let op deze kleine tips die je zullen helpen om een geweldige gezinservaring te hebben:

  • Koop je kaartjes online en van tevoren om te voorkomen dat de kinderen moe worden van het wachten in lange rijen bij de kassa.
  • Vertel ze voor het bezoek wat jullie gaan zien, zodat ze iets over het Alhambra weten en hun fantasie de vrije loop kunnen laten als ze binnen zijn.
  • Als je het Alhambra in de zomer met kinderen bezoekt, ga dan vroeg in de ochtend als het nog koel is en ze nog vol energie zitten.
  • Het bezoek aan het Alhambra is lang. Neem snacks en water mee in je tas voor het geval de kinderen honger of dorst krijgen. Er zijn geen restaurants in het Alhambra.
  • Ik raad je aan om een rondleiding door het Alhambra te boeken, omdat de gids het bezoek leuker maakt.

In het bericht Bezoek het Alhambra in Granada met kinderen vind je meer tips die handig zijn om het meeste uit dit plan te halen met je gezin. Mis ze niet!

Boek je rondleiding door het Alhambra

6. Bescherm jezelf tegen de hitte: neem water, een hoed en zonnebrandcrème mee

Bescherm jezelf tegen de zon| ©Soroush Alavi
Bescherm jezelf tegen de zon| ©Soroush Alavi

Veel reizigers profiteren van de zomervakantie om het Alhambra te bezoeken en in deze tijd van het jaar is het erg warm in Granada, waar de temperatuur kan oplopen tot 40ºC.

Het is daarom erg belangrijk om jezelf te beschermen tegen de hitte en de zon om opvliegers te voorkomen en om goed voorbereid te zijn. Vergeet niet om koel water in je rugzak mee te nemen, een zonnebril te dragen, je hoofd te bedekken met een hoed, je in te smeren met zonnebrandcrème en een ventilator te gebruiken.

Oh, en vergeet niet om comfortabele schoenen te dragen want het bezoek aan het Nasrid fort is lang en je zult veel lopen van de ene plek naar de andere. Aan het eind van de dag zullen je voeten je er dankbaar voor zijn.

Boek je tickets voor het Alhambra

7. Hoeveel tijd moet je doorbrengen in het Alhambra?

Ontdek alles wat het Alhambra je te bieden heeft| ©Austin Gardner
Ontdek alles wat het Alhambra je te bieden heeft| ©Austin Gardner

Of je nu een rondleiding neemt door het Alhambra of op eigen houtje het hele monumentale complex gaat bekijken, op je gemak genietend van de wandeling en het uitzicht, je hebt minstens 3 tot 4 uur nodig.

Als je het Alhambra echter alleen van bovenaf wilt zien om het toe te voegen aan je lijst van bezienswaardigheden, heb je misschien minder tijd nodig om een idee te krijgen van hoe het monument eruitziet.

In elk geval moet de Alhambra tour worden georganiseerd op basis van het tijdstip van toegang tot de Nasrid Paleizen, omdat elke bezoeker dit deel van het fort alleen mag betreden op het tijdstip dat op hun ticket staat aangegeven. Ik raad je dus aan om eerst de koninklijke residentie van de sultans te zien en daarna het Alcazaba en de Generalife te verkennen.

Isabel's Traveler Tip

Om het meeste uit je bezoek aan de Nasrid Paleizen te halen, probeer er 15 minuten voor de aangegeven tijd bij de ingang te zijn. Stiptheid is belangrijk, anders mag je later niet naar binnen.

8. De mooiste zonsondergang bij het uitkijkpunt van San Nicolás

Toeristen fotograferen het Alhambra vanaf het uitkijkpunt San Nicolás| ©-JvL-
Toeristen fotograferen het Alhambra vanaf het uitkijkpunt San Nicolás| ©-JvL-

Wist je dat de zonsondergang bij het Alhambra in Granada wordt beschouwd als de mooiste van Spanje? Deze is het beste te zien vanaf het uitkijkpunt San Nicolás, in de wijk Albaicín.

Hier heb je het beste panoramische uitzicht op het Alhambra met de spectaculaire Sierra Nevada op de achtergrond. Je hebt ook een onovertroffen uitzicht op het Generalife, de Nasrid Paleizen en het Alcazaba.

De zon geleidelijk zien ondergaan achter het Alhambra, terwijl het licht de torens, muren en paleizen rood kleurt, is een magische sensatie die je niet mag missen, en na afloop kun je van de gelegenheid gebruik maken om het Albaicín te bezoeken, een van de mooiste wijken van de stad.

Hoe kom je er?

Om bij het San Nicolás uitkijkpunt te komen kun je de Paseo de los Tristes oplopen of de C1 of C2 bus nemen. Een andere optie is om de Plaza Larga over te steken en de Alhacaba helling te nemen. Of boek een tour door Sacromonte en het Albaicín.

Boek een rondleiding door Sacromonte en Albaicín

9. Wat is de beste tijd om het Alhambra in Granada te bezoeken en wat is de beste tijd van het jaar?

Geniet van de schoonheid van het Alhambra| ©Fran Fernández
Geniet van de schoonheid van het Alhambra| ©Fran Fernández

De beste tijd

De beste tijd om het Alhambra te bezoeken is meestal vroeg in de ochtend wanneer het zijn deuren opent.

Er zijn dan meestal niet veel toeristen of grote groepen, dus je kunt alle hoeken van het monumentale complex in alle rust bezoeken en het is aangenamer om er rond te lopen zonder mensenmassa's. Bovendien heb je na het bezichtigen van het Alhambra de rest van de dag de tijd om het te bezichtigen.

Bovendien heb je na het zien van het Alhambra de rest van de dag de tijd om andere plannen in de stad te maken. In het artikel De beste excursies en rondleidingen in Granada geef ik je een aantal ideeën om andere interessante plekken te ontdekken tijdens je reis.

De beste tijd van het jaar

Om van mooi weer te genieten en de schoonheid van het Partal en de tuinen van Generalife in al hun pracht te bewonderen, is de beste tijd van het jaar om het Alhambra te zien de lente (april, mei, juni) en de herfst (september en oktober).

Boek je tickets voor het Alhambra

10. Vergeet niet je identiteitsbewijs mee te nemen voor een bezoek aan het Alhambra

Nasrid Paleizen| ©Kazuo ota
Nasrid Paleizen| ©Kazuo ota

Vergeet niet om op de dag van je bezoek aan het Alhambra je ID-kaart of paspoort mee te nemen. Omwille van de veiligheid en het behoud van het monument voert het personeel identificatiecontroles uit op bezoekers en het is noodzakelijk om dit document te tonen samen met de tickets, die persoonlijk en niet overdraagbaar zijn.

Wanneer je je Alhambra tickets boekt, wordt je gevraagd om bepaalde informatie op te geven, zoals je naam, achternaam, nationaliteit, geboortedatum, paspoortnummer of ID-nummer en de vervaldatum van je paspoort.

Let op: Deze stap is van vitaal belang, want als je deze informatie niet correct invult, kun je niet deelnemen aan de tour en heb je geen recht op restitutie.

Boek je Alhambra tickets