10 Dingen om te Doen in Granada in Oktober

De zomer is voorbij en de temperaturen nodigen ons weer uit om te genieten van Granada in al zijn pracht en praal. Oktober is de perfecte maand voor wandelingen, culturele bezoeken en "granaíno" flamenco.

Ana C.R.

Ana C.R.

9 minuten lezen

10 Dingen om te Doen in Granada in Oktober

Grenada | ©Amamolina

Oktober is een van de beste maanden om naar Granada te reizen. Ja, ik weet het, het is waar dat je op elk moment van het jaar naar deze stad kunt gaan, maar deze maand is de perfecte maand om dat te doen. Waarom? Heel eenvoudig, de zomervakantie is voorbij en de frisse lucht verzacht de straten, het is een uitnodiging voor rustige wandelingen en ontspannen bezoeken, zonder twijfel.

Het ontbreekt Granada aan niets, het is niet alleen rijk aan architectuur en muziek; het is ook rijk aan zee en bergen... en natuurlijk aan gastronomie. In dit artikel leg ik tien activiteiten uit die je kunt toevoegen aan je lijst van wat te zien en te doen in Granada.

1. Romantische herfst bij Mirador de San Nicolás

San Nicolás uitzichtspunt| ©Serguei
San Nicolás uitzichtspunt| ©Serguei

De kerk van San Nicolás, gebouwd in de 16e eeuw bovenop een moskee, geeft zijn naam aan het plein en aan dit uitkijkpunt, het beroemdste in Granada en gelegen in de wijk Albaicín. En ja, het biedt uitzichten die je niet mag missen: het Alhambra en de Generalife, met de stad aan haar voeten en de Sierra Nevada op de achtergrond.

Waarom zou je in oktober naar dit uitkijkpunt gaan? Omdat in oktober de lucht fris is, de dagen helderder en vooral het groen van de bomen glanst na de zomer. Een heel romantisch plaatje om samen met je geliefden van te genieten, vind je niet?

Bovendien is het hier meestal vrij levendig en vind je kleine kraampjes met allerlei voorwerpen, dus je kunt hier rustig rondneuzen. Het is een geweldige manier om het Alhambra en het Generalife vanuit een ander oogpunt te bekijken, nadat je deze twee wonderen van cultuur en erfgoed hebt bezocht.

Boek een rondleiding door het Alhambra en Generalife

2. Dompel jezelf onder in het water van een echte Hammam

Arabisch bad in Granada| ©James C
Arabisch bad in Granada| ©James C

Tussen zoveel wandelen en zoveel activiteiten, wil je aan het eind van de dag vast een moment vinden om even uit te rusten. Hoe kun je dat beter doen dan in een Hammam? Hoewel oktober niet een van de koudste maanden is, is het in deze tijd van het jaar heel gebruikelijk dat het 's avonds koeler begint te worden, dus het is een perfect plan waar je van kunt gaan genieten, in gezelschap of alleen.

Mijn aanbeveling is om een sessie te boeken in de beste hammam in Granada, de Hammam Al Andalus, geopend tussen 9.00 en 20.00 uur. Deze hammam, of Arabisch bad, is de eerste die werd geopend in Spanje, na vijf eeuwen gesloten te zijn geweest. Niets meer en niets minder.

Hier kun je niet alleen een ontspannend bad nemen, maar jezelf ook zuiveren in Andalusische stijl of trakteren op een aangename massage. En, het beste van alles, het is op loopafstand van het Alhambra, dus je kunt het perfect combineren met je bezoek.

Boek je sessie bij Hammam Al Ándalus in Granada

3. Bezoek de Koninklijke Kapel van Granada op het feest van 12 oktober

Voorgevel van de kathedraal| ©José vargas.
Voorgevel van de kathedraal| ©José vargas.

Deze kapel, gebouwd tussen 1506 en 1517 op verzoek van koningin Isabella I van Castilië, bevat de graven van belangrijke historische figuren zoals de katholieke vorsten Juana de Waanzinnige en Filips de Schone. Om de geschiedenis van de Koninklijke Kapel in detail te leren kennen, raad ik je aan deze rondleiding te boeken, waarbij je ook toegang krijgt tot de Kathedraal van Granada

. Hoewel de buitenkant erg opvallend is, is het interieur sober, een beetje krap en een beetje donker naar de smaak van sommige mensen. In de sacristie kun je echter een deel van de nalatenschap van de katholieke vorsten zien: schilderijen, hun kroon, de scepter en wat boeken en kleding.

Als je hier op 12 oktober komt, zul je het interessant vinden om te weten dat het de belangrijkste locatie is voor de vieringen ter gelegenheid van Columbusdag, zoals de merkwaardige tremolatie van de standaard van de stad.

Boek een rondleiding door de Koninklijke Kapel en Kathedraal van Granada

4. Mis de concerten van Granada Vibra niet

Granada Vibra| ©SnippyHolloW
Granada Vibra| ©SnippyHolloW

Als je een muziekliefhebber bent en Granada bezoekt in oktober heb je geluk. Naast de traditionele flamencoshows die de stad biedt, is er een geweldig festival met allerlei stijlen, de Granada Vibra.

In feite bestaat dit evenement uit vier grote muzikale evenementen, met een gevarieerd programma van stijlen en de aanwezigheid van gerenommeerde artiesten:

 • Het eerste van deze evenementen, Granada Urbana, is gewijd aan reggaeton en trap.
 • De volgende twee, de Bull Days, staan meestal in het teken van rock, pop en fusionmuziek.
 • De dag die het festival afsluit is meestal gewijd aan elektronische muziek en er wordt ook een afscheidsfeest georganiseerd.

Maar als je van flamenco houdt, vergeet dan niet dat je in Granada ook kunt genieten van zang- en dansshows in oktober, en op elk ander moment van het jaar.

Praktische informatie

 • Waar: Paseo Cortijo del Conde
 • Prijs: elk evenement heeft een andere prijs.
 • Wanneer: elke zaterdag in oktober

Boek een flamenco show in een grot-restaurant in Granada

5. Mis de tapas niet, zelfs niet in oktober

Tapas| ©Granada Inn
Tapas| ©Granada Inn

Ja, in oktober zijn tapas nog steeds tapas. Vooral in Granada zijn ze een instituut. Op sommige plekken krijg je er twee tegelijk. Op andere plekken kun je kiezen wat je wilt, terwijl je het op weer andere plekken moet doen met wat zij voor je kiezen. Natuurlijk zijn de tapas altijd gratis en worden ze geserveerd met een drankje, waarvan de prijs meestal niet meer dan 2,10 euro is. Niet slecht, vind je niet?

En waar kun je deze tapas eten? Ik stel verschillende gebieden voor:

 • Ga in de buurt van het stadhuis naar La Chicotá, een klassieker.
 • Als je wilt, kun je rondwandelen in de buurt van Darro en Camino de Ronda, ik raad de gebakken aubergines van La Blanca Paloma aan, ze zijn voortreffelijk. Als je een route doet door de wijk Albaicín, vraag dan naar Casa Rafa, de plaatselijke bewoners kunnen je laten zien hoe je bij deze emblematische plek komt.
 • Een andere wijk voor tapas is de Realejo en het Alhambra. In deze oude Joodse wijk vind je veel bars om uit te kiezen. Wees voorzichtig, het kan er druk zijn en het zou niet vreemd zijn als je staand moet eten.

6. Hou je van noir? Dan zul je Granada Noir geweldig vinden

Bier proeven| ©ELEVATE
Bier proeven| ©ELEVATE

Als je een liefhebber bent van detectiveverhalen en misdaden die opgelost moeten worden, dan heb je geluk. Het Granada Noir festival is het enige festival in Andalusië dat gewijd is aan het noir-genre en je kunt er in oktober van genieten.

Alle verschillende aspecten van het genre komen aan bod: strips, romans, film en zelfs muziek. Granada Noir biedt ook activiteiten zoals leesclubs, rondetafelgesprekken en boekpresentaties.

Wie zijn passie voor dit genre wil combineren met gastronomie heeft ook geluk. Een onderdeel van het festival, genaamd Gastronomía Noir, organiseert bierproeverijen en daarnaast bieden verschillende bars in de stad een speciale tapa met dit thema.

Praktische informatie

 • Waar: verschillende culturele locaties in de stad
 • Prijs: gratis
 • Wanneer: meestal eind oktober

7. Neem deel aan Halloween en het nachtleven in Granada

Halloween vieren| ©Kenny Eliason
Halloween vieren| ©Kenny Eliason

Zoals je al weet, is de viering van Halloween geleidelijk opgenomen in onze cultuur en Granada is daarop geen uitzondering. Sterker nog, met de terugkeer van de duizenden universiteitsstudenten na de vakantie, kun je wel zeggen dat het een feest is dat in een stroomversnelling is geraakt.

Als je het geluk hebt om op 31 oktober in Granada te zijn en deze dag wilt vieren, maak je dan geen zorgen, je zult nooit een tekort aan evenementen hebben:

 • Thema-avonden komen vaak voor in de bars en nachtclubs van Granada. Over het algemeen komen de klanten naar de bars en krijgen in ruil daarvoor een gratis drankje.
 • In de winkels van Almuñécar delen ze bijvoorbeeld snoep uit onder het motto "Truco o trato" (truc of traktatie) en in Soportújar organiseren ze "heksenavonden".

Ik raad je aan om een paar weken voor deze magische nacht een activiteitenoverzicht te maken om te beslissen wat je het meest interesseert. Het is meestal gemakkelijk om verschillende opties te vinden als je online kijkt.

Spooktocht door Granada

Hoewel dit soort tours ook op andere tijden gedaan kunnen worden, is mijn advies om je aan te melden als je op zoek bent naar activiteiten in Granada in de winter of natuurlijk eind oktober, vlak voor Halloween.

Er zijn talloze verhalen in Granada vol mysterie en terreur, sommige echt en sommige legendes. Verschillende bedrijven in de stad bieden rondleidingen met dit thema aan, waarbij deelnemers worden meegenomen door de straten en buurten die het meest bekend staan om hun paranormale mythes.

Veel van deze rondleidingen zijn gedramatiseerd, dus misschien kunnen de bangeriken zich beter onthouden.

8. Geniet van een bezoek aan het Alhambra en de omgeving

Het Alhambra in Granada bij zonsondergang| ©Leon LEE
Het Alhambra in Granada bij zonsondergang| ©Leon LEE

Toegegeven, dit bezoek was voorspelbaar... maar kan iemand zich voorstellen naar Granada te gaan zonder alles te zien wat er in het Alhambra te zien is?

Bovendien is het weer in oktober fantastisch om rond te wandelen terwijl een deskundige gids de curiositeiten van dit architecturale juweel uitlegt en met uitzondering van het lange weekend van 12 oktober is er misschien niet zoveel volk bij het monument.

Het Alhambra staat op de Werelderfgoedlijst en is een van de meest bezochte plaatsen ter wereld, dus ik raad je aan om je tickets voor het Alhambra twee maanden van tevoren te reserveren. En na een rondleiding door het Alhambra, raad ik je aan om de omgeving te bezoeken waar je prachtige plekken vindt zoals de tuinen van Generalife (hier laat ik je informatie achter over kaartjes voor de Generalife), waar de koningen zich vroeger terugtrokken.

Boek een rondleiding door het Alhambra en Generalife in Granada

9. Prachtige natuur, Sierra Nevada

Een bezoek aan de Sierra Nevada| ©Steve Slater
Een bezoek aan de Sierra Nevada| ©Steve Slater

De Sierra Nevada is een bergketen tussen Granada en Almeria. Het is de hoogste bergketen van West-Europa, na de Alpen, en de botanische, landschappelijke en natuurlijke waarde is enorm. Normaal gesproken begint het skiseizoen in november, maar ik stel voor dat je op een andere manier van de sierra geniet.

Bijvoorbeeld door vanuit Granada een 4x4 excursie naar de Sierra Nevada te boeken, waar je wordt verrast door dit biosfeerreservaat en zijn typische bergdorpjes, zijn meren, zijn oude mediterrane bossen, zijn bergmassieven en zijn diepe valleien die in de loop van duizenden jaren door ijs en rivieren zijn uitgeslepen. Absoluut niet te missen.

Daarnaast kun je in oktober vele andere activiteiten ondernemen: trektochten, bergwedstrijden, fietstochten en zelfs astronomische observaties. De Sierra Nevada bereiken vanuit Granada is eenvoudig, want je kunt met de bus of met een georganiseerde excursie gaan, zoals ik al eerder zei.

Boek een reis naar de Sierra Nevada vanuit Granada

10. FICH - La Chana Onafhankelijk Festival

Alquerías Park| ©Ronie
Alquerías Park| ©Ronie

Het is mogelijk dat jij een van die mensen bent die een stad verder willen leren kennen dan de meest toeristische plekken. Er gaat dan niets boven een wandeling door de minder centrale wijken. Als er, zoals in Granada in oktober, een festival plaatsvindt, neemt de kans toe dat je de plaats beter leert kennen.

In de wijk La Chana vindt begin oktober de FICH plaats in het Parque de las Alquerías. Het evenement begint vroeg en eindigt pas rond middernacht.

Dit is een feestelijke dag met muziekconcerten (met speciale nadruk op kleine groepen uit de omgeving), tentoonstellingen, kinderactiviteiten en creatieve workshops. Als je langskomt vind je ook plekken waar je het beste zelfgemaakte eten van de stad kunt proeven.

Praktische informatie

 • Waar: Alquerías Park, wijk La Chana,
 • Prijs: gratis
 • Wanneer: meestal het eerste weekend van oktober.

Temperaturen in Granada in oktober

Straten van Granada| ©SnippyHolloW
Straten van Granada| ©SnippyHolloW

Het weer in Granada in oktober is vrij aangenaam. De maximumtemperatuur ligt meestal rond de 15 graden, de minimumtemperatuur komt zelden onder de 10 graden.

Om deze redenen is het een ideale tijd om het gebied te bezoeken, vooral als je van plan bent lange sightseeingtours te maken of veel tijd te besteden aan rondwandelingen. In elk geval is het altijd een goed idee om het weer te controleren kort voordat je aan je reis begint.