10 Dingen om te Doen in Granada in de winter

Granada wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Spanje en is een ideale bestemming voor een winteruitstapje. Ontdek 10 plannen om er optimaal van te genieten.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

11 minuten lezen

10 Dingen om te Doen in Granada in de winter

Ansichtkaart van Granada | ©Olya Kobruseva

Granada is een stad waar het hele jaar door van alles te zien en te doen is. Het ongelooflijke culturele erfgoed verovert alle bezoekers. De grote Arabische erfenis die je in de straten kunt ruiken, de folklore en de hartelijkheid van de mensen zijn enkele van de aspecten die het een zeer populaire bestemming maken.

In de winter kun je genieten van een groot aantal activiteiten. De kerstsfeer van Granada voelen, schuilen voor de kou in eeuwenoude grotten, ontspannen in de beroemde hammams of zelfs ontsnappen naar de Sierra Nevada zijn enkele plannen die je niet mag missen. Wil je er meer over weten? Lees dan verder!

1. Schuilen voor de kou op het ritme van flamenco in Sacromonte

Flamenco in Sacromonte| ©Jeanne Menjoulet
Flamenco in Sacromonte| ©Jeanne Menjoulet

Andalusië is een regio die, naast al zijn attracties en toeristische interesses, een onbetwistbaar erfgoed heeft: flamenco. In Granada kun je het hele jaar door voorstellingen en concerten van deze populaire stijl vinden, maar juist in de winter zijn ze het populairst.

Een van de gebieden waar de beste flamencoshows worden aangeboden is in het Sacromonte-gebied, waar zelfs vandaag de dag nog zalen zijn in grotten die honderden jaren oud zijn. Ik kan geen betere manier bedenken om te schuilen voor de kou dan met een goed glas wijn op te warmen en te kijken naar een van deze shows zo vol passie en kracht. Hier zijn een paar opties:

Interessante details

 • Prijs: deze shows kosten ongeveer €12 tot €40.
 • Datum: het is ideaal als je in de wintermaanden komt om te kunnen schuilen voor de kou.
 • Locatie: er zijn veel plaatsen in de omgeving van Sacromonte waar voorstellingen worden gegeven, zoals de Rocío of de Tarantos.
 • Aanrader: als je van folklore houdt en een live flamencoshow wilt zien.

Boek je ticket voor een flamencoshow

2. Ontspan en warm op in een authentieke hamam

Arabisch bad in Granada| ©James C
Arabisch bad in Granada| ©James C

Wat is er aangenamer als het koud is dan een warm bad? Op andere bestemmingen moet je misschien wachten tot je in je hotel bent, maar niet in Granada. Het enorme erfgoed van de Arabische cultuur van de stad heeft geleid tot een gewoonte die een echte publiekstrekker is: de Hammams.

Dit is een stijl van Turkse baden waarin je toegang hebt tot een ruimte met thermale baden, sauna's en warme baden, groene thee met munt kunt drinken en zelfs een van de aangeboden herstellende massages kunt krijgen. Klinkt goed, nietwaar?

Het is zonder twijfel een van de meest appetijtelijke dingen om te doen in de winter, en bovendien heeft Granada een aantal van de beste hammams van Spanje. Aarzel niet om een Hammam-ervaring te boeken, het is een onvergetelijke ervaring!

Interessante details

 • Prijs: de toegangsprijs ligt meestal rond de 60 €.
 • Datum: Ideaal voor de koude maanden, vooral januari en februari, want het is een geweldige manier om op te warmen en te ontspannen.
 • Plaats: Er zijn verschillende hammams in Granada, zoals de Al Andalus in Calle Santa Ana, 16.
 • Aanrader: als je de verbinding wilt verbreken en twee uur lang wilt opwarmen en ontspannen.

Boek je Hammam ervaring

3. Wandel door de verlichte stad

Kerstverlichting| ©mi)
Kerstverlichting| ©mi)

Elk jaar op 1 december wordt in Granada officieel de kerstverlichting ontstoken. Als je van plan bent om in de eerste paar weken van de winter naar de stad te komen, dan heb je geluk, want de lichtjes branden meestal tot half januari en het is een prachtig gezicht. Een ideale tijd om een rondleiding door Granada te boeken.

De dagen in de winter zijn meestal korter en als je in december in Granada bent, kun je om 19.00 uur langs een aantal van de belangrijkste lanen wandelen of de wijk Albaicín bezoeken terwijl je geniet van alle lichtversieringen.

Naast de kerstfestiviteiten heeft Granada een nationale reputatie vanwege alle moeite die ze jaar na jaar doen om de lichtjes te versieren. Ze worden meestal ingehuldigd op het Plaza del Carmen en je kunt er de hele maand december en januari van genieten. Het enige wat je hoeft te doen is wat warme kleren in je koffer te stoppen en op weg te gaan om door de betoverende verlichte steegjes van Granada te dwalen.

Interessante details

 • Prijs: deze activiteit is gratis.
 • Datum: vanaf 1 december en tijdens de eerste weken van de winter, tot eind januari.
 • Plaats: het hele centrum van de stad is gekleurd in kleur en lichtjes, maar de meest indrukwekkende plekken zijn de Plaza del Carmen en de Paseo de Violón.
 • Aanrader: als je Granada op een andere manier wilt verkennen en wilt genieten van de decoraties die van jaar tot jaar veranderen.

Boek een rondleiding door Granada

4. Geniet van de sneeuw in de Sierra Nevada

Een bezoek aan de Sierra Nevada| ©Steve Slater
Een bezoek aan de Sierra Nevada| ©Steve Slater

Je hebt misschien het gevoel dat Andalusië een warme regio is waar zelfs de winter milder is dan in de rest van het land. Maar in Granada is dat niet het geval en dat komt deels door de ligging. Dit maakt het een ongelooflijke plek om naartoe te gaan in de winter, want je kunt er niet alleen genieten van de sneeuw, maar ook van een veelheid aan wintersporten.

De stad ligt in de uitlopers van de Sierra Nevada, een van de grote longen van Andalusië met een van de hoogste toppen, de Mulhacén. Als je je afvraagt hoe je vanuit Granada in Sierra Nevada komt, moet je weten dat het maar een uur van de stad is en dat je er gemakkelijk met de auto of bus kunt komen voor minder dan €5, hoewel je ook een excursie naar Sierra Nevada kunt boeken om er gemakkelijk te komen.

En als je er eenmaal bent, kun je een sneeuwschoentocht boeken in de Sierra Nevada.

Interessante details

 • Prijs: Georganiseerde excursies naar de Sierra Nevada kosten meestal rond de €80.
 • Datum: In de Sierra Nevada ligt bijna de hele winter sneeuw, vooral in januari en februari.
 • Plaats: Sierra Nevada.
 • Aanrader: Als je van de natuur houdt en van de winter wilt profiteren om sneeuw te zien.

Boek een excursie naar Sierra Nevada

5. Profiteer van de winteruitverkoop

Uitverkoop| ©cottonbro
Uitverkoop| ©cottonbro

De winter is voor veel mensen synoniem met winkelen en je mag niet vergeten dat je in dit seizoen de beste koopjes op de markt kunt vinden.

De winteruitverkoop begint meestal begin januari en duurt drie maanden, dus in welke tijd van het jaar je ook komt, je kunt altijd van je reis naar Granada profiteren om te zien of je een koopje kunt scoren. Een van de grootste winkelcentra in Granada is Nevada Shopping, waar de meeste grote merken gevestigd zijn.

Als je echter al toegang hebt tot dit soort winkels in je stad, zijn de beste koopjes in de uitverkoop in Granada te vinden in meer ambachtelijke en typische winkelgebieden zoals de Alcaicería, vol met kraampjes met de beste ambachten, stoffen, kleding en decoratie waar je tijdens deze weken echte koopjes kunt doen.

Interessante details

 • Prijs: hangt af van hoeveel je wilt uitgeven, maar je kunt kortingen tot 75% krijgen.
 • Datum: van begin januari tot begin maart.
 • Locatie: het Nevada winkelcentrum ligt aan de Avenida de las Palmeras, 75 en de Alcaicería aan de gelijknamige straat.
 • Aanrader: als je graag op zoek gaat naar de beste aanbiedingen en cadeaus en souvenirs van je vakantie mee naar huis wilt nemen.

6. Vier de feesten van de Dag van de Inname

Stadhuis van Granada met Kerstmis| ©Mari Fernández
Stadhuis van Granada met Kerstmis| ©Mari Fernández

Kerstmis en Nieuwjaarsdag zijn twee van de meest verwachte festiviteiten van de winter in alle Spaanse steden. Maar in Granada wordt, naast de traditionele nationale feestdagen, in de eerste dagen van de maand een heel belangrijk feest gevierd binnen de Granadagemeenschap: de Día de la Toma (Dag van de Inname). Als je in januari naar Granada reist, kun je het einde vieren van de zogenaamde herovering door de katholieke vorsten en het is een dag vol evenementen en tradities.

De specifieke dag is 2 januari en het is een feestdag in de hele gemeente, die samenvalt met de voortzetting van de nieuwjaarsfestiviteiten. Op deze dag worden meestal allerlei evenementen gehouden, zoals de pelgrimstocht naar het graf van de katholieke vorsten of de processie vanaf het Plaza del Ayuntamiento.

De traditionele optochten "Moren en Christenen" worden ook in de stad gehouden en je kunt de parade van de wacht en het leger vanaf het stadhuis door de hoofdstraten van Granada zien lopen. Een zeer autochtoon en belangrijk evenement voor de inwoners van Granada dat je niet mag missen.

Interessante details

 • Prijs: gratis.
 • Datum: elk jaar wordt het gevierd op 2 januari, de datum waarop "la Toma" plaatsvond.
 • Plaats: de meeste evenementen vinden plaats op het Stadhuisplein.
 • Aanrader: als je van geschiedenis en tradities houdt en een moment vol betekenis wilt meemaken voor de meer conservatieve Grenadians.

7. Warm op met de San Antón pot.

Pot van San Antón| ©JJ Merelo
Pot van San Antón| ©JJ Merelo

Als je van plan bent om half januari naar Granada te komen en je houdt van eten, dan kan ik je verzekeren dat een van de beste plannen is om naar een van de vele restaurants te gaan die San Antón vieren met een speciaal menu, zoals La Cueva de 1900.

In Granada is er een heilige die met veel meer vuur wordt gevierd dan in andere gemeenschappen en die zich perfect aanpast aan de kou van de winter. San Antón, beschermheilige van de dieren, wordt elk jaar op 17 januari gevierd en de inwoners van Granada brengen een speciaal eerbetoon aan de figuur van het varken. Hoewel het misschien paradoxaal klinkt, is een van de beste manieren die ze hebben gevonden om dit dier te vieren de popularisering van een lepelgerecht dat in de hele stad een hit is: de San Antón pot.

Het is een stoofpot gemaakt van gedroogde bonen, rijst en verschillende soorten varkensvlees, ideaal om op te warmen in de koude maanden. Je hebt ook de mogelijkheid om een van de tapastours door Granada te volgen, want tijdens de weken van deze maand bieden ze zeker proeverijen van deze speciale stoofpot aan.

Interessante details

 • Prijs: Restaurants bieden meestal volledige menu's aan voor ongeveer 30 € per persoon.
 • Datum: Van 17 januari tot het einde van de maand.
 • Plaats: In elk restaurant in Granada kun je in januari een stoofpotje van San Antón vinden.
 • Aanrader: Als je van eten houdt en een vleesliefhebber bent.

8. Beleef Kerstmis in Granada

Granada met Kerstmis| ©Alison Waller
Granada met Kerstmis| ©Alison Waller

Kerst vieren in Granada is zonder twijfel een ervaring die je zal betoveren, want deze stad weet de typische tradities te mengen met de Andalusische sfeer die overal zo populair is.

Gedurende de hele maand december en profiterend van de komst van de winter, is een van de populairste plannen om de kerstmarkten te bezoeken en deel te nemen aan de activiteiten die meestal plaatsvinden op de Plaza Bib Rambla, de Paseo del Violón en de Plaza del Humilladero, waar ze meestal draaimolens en spelletjes voor de kleintjes opzetten.

Er zijn ook veel restaurants die menu's organiseren in de nacht van 24 december om kerstavond op een speciale manier te vieren. Sommige, zoals El Cortijo, bieden vaste menu's zodat je met je familie kunt komen en deze speciale avond vol flamenco en Andalusische essentie kunt meemaken.

Interessante details

 • Prijs: de prijs van een kerstmenu is ongeveer 25 € per persoon en de kerstfeestactiviteiten van het centrum zijn meestal gratis.
 • Datum: 24 en 25 december.
 • Plaats: De kerstmarkten en de draaimolen zijn meestal in het centrum, op de pleinen Bib Rambla en Humilladero.
 • Aanrader: Als je in de kerststemming bent en de feestdagen wilt doorbrengen om Granada te leren kennen.

9. Speel als een kind bij Juveandalus

Juveandalus| ©GranadaD
Juveandalus| ©GranadaD

Als je op zoek bent naar dingen om te doen in Granada met kinderen, moet je weten dat de winter een seizoen lijkt te zijn dat speciaal voor hen is gemaakt. Niet alleen omdat het alle kerstfestiviteiten heeft om van te genieten, maar ook omdat juist in deze tijd een van de jaarlijkse beurzen plaatsvindt die gewijd is aan de kleintjes van het huis. Dit is Juveandalus, een festival dat elk jaar plaatsvindt op het beursterrein van Fermasa en gericht is op vermaak voor de jeugd.

Deze beurs trekt families van overal aan, niet alleen uit Granada, maar ook uit naburige steden en als je met jonge kinderen komt, mag je het niet missen.

Je kunt meedoen aan workshops, wedstrijden, verhalen vertellen en allerlei gezinsactiviteiten. Er is ook een overdekte ruimte met attracties voor de dappersten. Een hele belevenis om je bezoek aan Granada met het hele gezin leuk te maken.

Interessante details

 • Prijs: de entreeprijs ligt tussen € 5 en € 8.
 • Datum: vindt plaats van eind december tot begin januari.
 • Plaats: op het Fermasa kermisterrein, aan de Ctra. de Armilla.
 • Aanrader: als je Granada met kinderen bezoekt en een leuke tijd wilt hebben met het gezin.

10. Woon het nieuwjaarsconcert bij

Nieuwjaarsconcert| ©Alex Camara
Nieuwjaarsconcert| ©Alex Camara

Als je eind december en begin januari een paar dagen in Granada verblijft en een van de meest verwachte evenementen van het jaar voor de inwoners van Granada wilt bijwonen, moet je zeker komen luisteren naar de live muziek van de grote componisten uitgevoerd door het Symfonieorkest.

Als het tijd is om afscheid te nemen van het jaar, organiseren veel grote steden evenementen en concerten zodat mensen samen kunnen komen en de komst van de winter en een nieuwe cyclus kunnen vieren.

Granada laat zich niet overtreffen en daarom wordt er elk jaar een nieuwjaarsconcert door het Granada Symfonieorkest gehouden in het Manuel de Falla Auditorium.

Interessante details

 • Prijs: de ticketprijs ligt meestal rond de € 20 en het is aan te raden van tevoren te reserveren.
 • Datum: meestal op 2 januari, zodat het niet samenvalt met de voorafgaande feestdagen.
 • Plaats: in het Manuel de Falla Auditorium.
 • Aanrader als je van live muziek houdt en de komst van het nieuwe jaar op een speciale manier wilt vieren.

Temperaturen in Granada in de winter

Granada in de winter| ©Kent Wang
Granada in de winter| ©Kent Wang

Als je in de winter 3 dagen in Granada doorbrengt, moet je er rekening mee houden dat het koud zal zijn. Van eind december tot eind februari blijven de temperaturen meestal stabiel tussen 2ºC en 10ºC, waarbij februari de maand is met de meeste neerslag.

Zodra we in maart aankomen, beginnen de temperaturen beetje bij beetje te stijgen tot 15ºC of 16ºC.

Wees echter niet overmoedig en als je in de winter komt, neem dan altijd warme kleren mee, want met uitzondering van de binnenactiviteiten zoals flamencoshows, kerstconcerten of de ontspannende hammams, vinden de meeste bezienswaardigheden in Granada buiten plaats.

Boek de sightseeingtrein van Granada

Toeristenaantallen in Granada in de winter

Granada's Alhambra bij zonsondergang| ©Leon LEE
Granada's Alhambra bij zonsondergang| ©Leon LEE

Het is waar dat Granada met Kerstmis een groot deel van december en januari vol zit met toeristen. Maar met de komst van februari en de intensivering van de kou, is het veel minder druk met toeristen en is het veel aangenamer om, ondanks de lage temperaturen, te zien en te genieten van alle dingen die er te zien en te doen zijn in Granada.

Toch is de stad een ideale bestemming voor weekendjes weg en er zijn veel stellen en gezinnen die in deze maanden als een stroompje komen om de stad te leren kennen. Mijn aanbeveling is dat je, ook al zie je minder toerisme, ervoor zorgt dat je bepaalde bezoeken boekt en je kaartjes voor het Alhambra, een van de belangrijkste toeristische attracties, van tevoren reserveert.

Granada is een stad die je op elk moment van het jaar zal verrassen, maar in de winter is er zonder twijfel iets speciaals aan. De kerstsfeer, het gezellige eten en dat vleugje culturele mix maken het tot een onvergetelijke ervaring, ga je dat missen?

Boek een rondleiding door het Albaicín