Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 Dingen om te Doen in Granada in de winter

Granada wordt door velen beschouwd als een van de mooiste steden van Spanje en is een ideale stad om op elk moment van het jaar te komen ontdekken. Als u besloten hebt om er in de winter even tussenuit te gaan, vindt u hier 10 plannen om er ten volle van te genieten.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

11 minuten lezen

10 Dingen om te Doen in Granada in de winter

Ansichtkaart van Granada | ©Olya Kobruseva

Granada is een stad waar het hele jaar door van alles te zien en te doen is. Zijn ongelooflijk cultureel erfgoed verovert alle toeristen die het komen bezoeken. De grote Arabische erfenis die men in de straten kan ruiken, het folkloristische erfgoed en de hartelijkheid van de bevolking zijn enkele van de aspecten die van deze stad een zeer populaire bestemming maken.

Als u besloten hebt om in de winter een paar dagen te vragen om aan de routine te ontsnappen en Granada te leren kennen, kan ik u zeggen dat u er een groot aantal activiteiten zult vinden. Voel de kerstsfeer van Granada, schuil voor de kou in de honderdjarige grotten, ontspan in de beroemde hammams of ga naar de befaamde Sierra Nevada, dat zijn enkele van de plannen die u niet mag missen, wilt u er meer over weten? Wel, ik zal u er alles over vertellen!

1. Vier de feestelijkheden van de Dag van de Opname

Stadhuis van Granada met Kerstmis| ©Mari Fernández
Stadhuis van Granada met Kerstmis| ©Mari Fernández

Kerstmis en Nieuwjaar zijn twee van de meest verwachte festiviteiten van de winter in alle Spaanse steden. In Granada wordt echter, naast de traditionele nationale feestdagen, een zeer belangrijk feest gevierd in de eerste dagen van de maand binnen de Granadese gemeenschap: de Día de la Toma.

Als u in januari naar Granada reist, kunt u het einde vieren van de zogenaamde herovering door de katholieke vorsten en het is een dag vol evenementen en tradities.

Het gaat om 2 januari, een feestdag in de hele gemeente, die samenvalt met de voortzetting van de oudejaarsfestiviteiten. Gewoonlijk vinden op deze dag allerlei evenementen plaats, zoals de bedevaart naar het graf van de katholieke vorsten of de processie vanaf het stadhuisplein.

De traditionele optochten "Moren en Christenen" worden ook in de stad gehouden en u kunt de parade van de garde en het leger vanaf het stadhuis door de hoofdstraten van Granada zien. Een zeer autochtoon en belangrijk evenement voor de inwoners van Granada dat u niet mag missen.

Details van het belang

 • Prijs: gratis.
 • Datum: het wordt elk jaar gehouden op 2 januari, de datum waarop "la Toma" plaatsvond.
 • Plaats: De meeste evenementen vinden plaats op het Stadhuisplein.
 • Aanrader: Als u van geschiedenis en tradities houdt en een moment vol betekenis wilt meemaken voor de meer conservatieve Grenadiërs.

2. Opwarmen met de hotpot van San Antón

Pot van San Antón| ©JJ Merelo
Pot van San Antón| ©JJ Merelo

Als u van plan bent half januari naar Granada te komen en u houdt van eten, dan kan ik u verzekeren dat een van de beste plannen is om naar een van de vele restaurants te gaan die San Antón vieren met een speciaal menu, zoals La Cueva de 1900.

In Granada is er een heilige die met veel meer vuur wordt gevierd dan in andere gemeenschappen en die zich perfect aanpast aan de koude van de winter. San Antón, patroonheilige van de dieren, wordt elk jaar op 17 januari gevierd en de inwoners van Granada brengen een bijzonder eerbetoon aan de figuur van het varken. Hoewel het paradoxaal mag klinken, is een van de beste manieren die zij hebben gevonden om dit dier te vieren de popularisering geweest van een lepelgerecht dat in de hele stad een hit is: de San Antón-pot.

Dit is een stoofpot van gedroogde bonen, rijst en verschillende soorten varkensvlees, ideaal om in de koude maanden op te warmen. U kunt ook een van de tapasrondleidingen in Granada volgen, want tijdens de weken van deze maand worden er zeker proeverijen van deze speciale stoofpot aangeboden.

Details van het belang

 • Prijs: Restaurants bieden meestal een volledig menu aan voor ongeveer 30€ per persoon.
 • Datum: van 17 januari tot het einde van de maand.
 • Plaats: In elk restaurant van Granada kan men in januari een stoofpot van San Antón vinden.
 • Aanrader: als u van eten houdt en een vleesliefhebber bent.

Boek de beste tapas tours in Granada

3. Beleef Kerstmis in Granada

Grenada met Kerstmis| ©Alison Waller
Grenada met Kerstmis| ©Alison Waller

Kerstmis doorbrengen in Granada is zonder twijfel een ervaring die u betoverd zal achterlaten, want deze stad weet de typische tradities te vermengen met de Andalusische sfeer die overal zo populair is.

Gedurende de hele maand december en profiterend van de komst van de winter, is een van de populairste plannen een bezoek te brengen aan de kerstmarkten en deel te nemen aan de activiteiten die gewoonlijk plaatsvinden op de Plaza Bib Rambla, de Paseo del Violón en de Plaza del Humilladero, waar ze gewoonlijk draaimolens en spelletjes voor de kleintjes opzetten.

Bovendien zijn er veel restaurants die in de nacht van 24 december menu 's organiseren om kerst avond op een speciale manier te vieren. Sommige, zoals El Cortijo, bieden vaste menu's, zodat u met uw gezin kunt komen en deze speciale avond vol flamenco en Andalusische essentie kunt beleven.

Interessante details

 • Prijs: de prijs van een kerstmenu ligt rond de 25 euro per persoon en de kerstfeestactiviteiten in het centrum zijn meestal gratis.
 • Datum: 24 en 25 december.
 • Plaats: De kerstmarkten en de draaimolen zijn meestal in het centrum, op de pleinen Bib Rambla en Humilladero.
 • Aanrader: Als u in de kerststemming bent en de feestdagen wilt doorbrengen om Granada te leren kennen.

4. Wandel door de verlichte stad

Kerstverlichting| ©mi)
Kerstverlichting| ©mi)

Op 1 december vindt in Granada het officiële ontsteken van de kerstverlichting plaats. Als u van plan bent tijdens de eerste weken van de winter te komen om de stad te zien, hebt u geluk, want ze zijn meestal tot half januari aan de gang en het is een prachtig schouwspel om te zien.
De dagen zijn in de winter meestal korter en als u in december in Granada bent, kunt u om 19.00 uur langs enkele van de belangrijkste lanen slenteren of de wijk Albaicín bezoeken terwijl u geniet van alle lichtversieringen.

Afgezien van de kerstfestiviteiten heeft Granada een nationale reputatie voor alle inspanningen die jaar na jaar in de versiering van de lichtjes worden gestoken. Ze worden gewoonlijk ingehuldigd op de Plaza del Carmen en men kan er de hele maand december en januari van genieten.

Het enige wat u hoeft te doen is wat warme kleren in uw koffer te stoppen en te gaan dwalen door de betoverende verlichte steegjes van Granada.

Interessante details

 • Prijs: dit is een gratis activiteit.
 • Datum: vanaf 1 december en tijdens de eerste weken van de winter, tot eind januari.
 • Plaats: het hele centrum van de stad is gehuld in kleur en licht, maar de meest indrukwekkende plaatsen zijn de Plaza del Carmen en de Paseo de Violón.
 • Aanrader: als u Granada op een andere manier wilt verkennen en wilt genieten van de decoraties die van jaar tot jaar veranderen.

Boek een rondleiding in Granada

5. Speel als een kind bij Juveandalus

Juveandalus| ©GranadaD
Juveandalus| ©GranadaD

Als u op zoek bent naar wat u in Granada met kinderen kunt doen, moet u weten dat de winter een seizoen lijkt te zijn dat speciaal voor hen is ontworpen. Niet alleen omdat er alle kerstfestiviteiten te beleven zijn, maar ook omdat juist in deze periode een van de jaarmarkten voor de allerkleinsten van het huis plaatsvindt. Dit is Juveandalus, een festival dat elk jaar plaatsvindt op het kermisterrein van Fermasa en gericht is op vermaak van jongeren.

Deze jaarmarkt trekt gezinnen van overal aan, niet alleen uit Granada, maar ook uit naburige steden en als u met jonge kinderen komt, mag u dit niet missen.

U kunt deelnemen aan workshops, wedstrijden, verhalenvertellingen en allerlei gezinsactiviteiten. Het heeft ook een overdekking met attracties voor de dappersten. Een hele belevenis om uw bezoek aan Granada met het hele gezin tot een waar genoegen te maken.

Interessante details

 • Prijs: de toegang bedraagt tussen €5 en €8.
 • Datum: Vindt plaats van eind december tot begin januari.
 • Plaats: op het kermisterrein van Fermasa, aan de Ctra. de Armilla.
 • Aanrader: als u met kinderen naar Granada komt en een leuke tijd met het gezin wilt hebben.

6. Het Nieuwjaarsconcert bijwonen

Nieuwjaarsconcert| ©Alex Camara
Nieuwjaarsconcert| ©Alex Camara

Als u eind december, begin januari een paar dagen in Granada verblijft en een van de meest verwachte evenementen van het jaar voor de inwoners van Granada wilt bijwonen, moet u zeker komen luisteren naar de live muziek van de grote componisten, uitgevoerd door het Symfonieorkest.

Wanneer het tijd is om afscheid te nemen van het jaar, organiseren veel grote steden evenementen en concerten zodat de mensen samen kunnen komen om de komst van de winter en een nieuwe cyclus te vieren.

Granada wilde niet achterblijven en daarom wordt elk jaar een nieuwjaarsconcert gehouden in het Auditorium Manuel de Falla door het Symfonieorkest van Granada.

Interessante details

 • Prijs: de ticketprijs ligt meestal rond de €20 en het is raadzaam vooraf te reserveren.
 • Datum: gewoonlijk op 2 januari, om niet samen te vallen met de voorafgaande feestdagen.
 • Plaats: in het Manuel de Falla Auditorium.
 • Een aanrader als u van livemuziek houdt en de komst van het nieuwe jaar op een bijzondere manier wilt vieren.

7. Profiteer van de winteruitverkoop

Verkoop| ©cottonbro
Verkoop| ©cottonbro

De winter is voor velen synoniem met winkelen en u mag niet vergeten dat u tijdens dit seizoen enkele van de beste koopjes op de markt kunt vinden.

De winteruitverkoop begint meestal begin januari en duurt drie maanden, dus in welke tijd van het jaar u ook komt, u kunt altijd van uw reis naar Granada profiteren om te zien of u een koopje kunt bemachtigen.

Een van de grootste winkelcentra in Granada is Nevada Shopping, waar de meeste grote merken gevestigd zijn.

Als u echter al toegang hebt tot dit soort winkels in uw stad, vindt u de beste koopjes tijdens de uitverkoop in Granada in meer ambachtelijke en typische winkelstraten zoals de Alcaicería, vol kraampjes met de beste kunstnijverheid, stoffen, kleding en decoratie waar u tijdens deze weken echte koopjes kunt oppikken.

Details van het belang

 • Prijs: hangt af van hoeveel u wilt uitgeven, maar u kunt kortingen tot 75% vinden.
 • Datum: van begin januari tot begin maart.
 • Ligging: het winkelcentrum Nevada ligt aan de Avenida de las Palmeras, 75 en de Alcaicería aan de gelijknamige straat.
 • Aanrader: als u graag op zoek gaat naar de beste aanbiedingen en geschenken en souvenirs van uw vakantie mee naar huis wilt nemen.

8. Schuilen voor de kou op het ritme van de flamenco in Sacromonte

Flamenco in Sacromonte| ©Jeanne Menjoulet
Flamenco in Sacromonte| ©Jeanne Menjoulet

Andalusië is een regio die, naast al zijn attracties en toeristische belangen, een onbetwistbaar erfgoed heeft: de Flamenco. In Granada kunt u het hele jaar door voorstellingen en concerten van deze populaire stijl vinden, maar het is juist in de winter wanneer ze het populairst zijn.

Een van de gebieden waar de beste flamencoshows worden aangeboden is in de omgeving van Sacromonte, waar zich nog steeds zalen bevinden in grotten die honderden jaren oud zijn. Ik kan me geen betere manier indenken om te schuilen voor de kou dan met een goed glas wijn op te warmen en te kijken naar een van deze shows die zo vol passie en kracht zijn.

Ook is het, ondanks de kou, altijd aan te raden om de wijken Albaicín en Sacromonte te bezoeken om de essentie en het erfgoed van Granada te begrijpen.

Details van het belang

 • Prijs: deze shows kosten gewoonlijk ongeveer €25.
 • Datum: Het is ideaal om te gaan als het in de wintermaanden is om te kunnen schuilen voor de kou.
 • Plaats: er zijn veel plaatsen waar voorstellingen worden gegeven in de omgeving van Sacromonte, zoals de Rocío of de Tarantos.
 • Aanrader: Als u van folklore houdt en een live flamenco show wilt zien.

Boek uw ticket voor een flamenco show in Granada

9. Ontspannen en opwarmen in een authentieke hammam

Arabisch bad in Granada| ©James C
Arabisch bad in Granada| ©James C

Wat is er aantrekkelijker bij koud weer dan een warm bad? Op andere bestemmingen moet u misschien wachten tot u in uw hotel bent, maar niet in Granada. Het enorme erfgoed van de stad op het gebied van de Arabische cultuur heeft geleid tot een gewoonte die diep in de stad is ingesleten en waar alle bezoekers gek van worden: de Hammams.

Dit is een soort Turks bad waar u toegang hebt tot een ruimte met thermale baden, sauna's en warme zwembaden, groene thee met munt kunt drinken en zelfs een van de aangeboden herstellende massages kunt krijgen. Klinkt goed, nietwaar?

Het is zonder twijfel een van de meest smakelijke dingen om te doen in de winter en Granada heeft enkele van de beste hammams van Spanje.

Interessante details

 • Prijs: de toegangsprijs ligt meestal rond de €70.
 • Datum: Het is ideaal voor de koude maanden, vooral januari en februari, omdat het een activiteit is om op te warmen en te ontspannen.
 • Plaats: Er zijn verschillende hammams in Granada, zoals de Al Andalus in Calle Santa Ana, 16.
 • Aanrader: als u zich wilt loskoppelen en twee uur lang wilt opwarmen en ontspannen.

Boek uw hammam ervaring

10. Geniet van de sneeuw in de Sierra Nevada

Een bezoek aan de Sierra Nevada| ©Steve Slater
Een bezoek aan de Sierra Nevada| ©Steve Slater

U hebt misschien het gevoel dat Andalusië een warme streek is waar zelfs de winter milder is dan in de rest van het land. Maar in Granada is dat niet het geval en dat is gedeeltelijk te danken aan de ligging. Dit maakt het een ongelooflijke plek om naartoe te gaan in de winter, want u kunt niet alleen genieten van de sneeuw, maar ook van een veelheid aan wintersporten.

De stad ligt in de uitlopers van de Sierra Nevada, een van de grote longen van Andalusië met een van de hoogste toppen, de Mulhacén.

Als je je afvraagt hoe je vanuit Granada in de Sierra Nevada komt, het ligt op slechts een uur van de stad en is gemakkelijk te bereiken met de auto of de bus voor minder dan 5 euro, hoewel je ook kunt rekenen op een dagtocht die je door het besneeuwde landschap kan voeren.

U kunt boven ook een slee of zelfs ski's huren en op avontuur gaan in dit natuurparadijs.

Interessante details

 • Prijs: Georganiseerde excursies naar de Sierra Nevada kosten gewoonlijk ongeveer 70 euro.
 • Datum: De Sierra Nevada heeft bijna de hele winter sneeuw, vooral in januari en februari.
 • Plaats: Sierra Nevada
 • Aanrader: Als u van de natuur houdt en van de winter wilt profiteren om de sneeuw te zien.

Temperaturen in Granada in de winter

Grenada in de winter| ©Kent Wang
Grenada in de winter| ©Kent Wang

Als je 3 dagen in Granada doorbrengt in de winter, zal het koud zijn. Van eind december tot eind februari zijn de temperaturen meestal stabiel tussen 2ºC en 10ºC, waarbij februari de maand is met het hoogste percentage neerslag.

Zodra we in maart komen, beginnen de temperaturen beetje bij beetje te stijgen, tot 15ºC of 16ºC.

Wees echter niet overmoedig en als u in de winter komt, neem dan altijd warme kleren mee, want met uitzondering van binnenevenementen zoals flamencoshows, kerstconcerten of de ontspannende hammams, zijn de meeste attracties van Granada buiten.

Toeristenaantallen in Granada in de winter

Granada's Alhambra bij zonsondergang| ©Leon LEE
Granada's Alhambra bij zonsondergang| ©Leon LEE

Het is waar dat Granada met Kerstmis een groot deel van december en januari vol toeristen zit. Maar met de komst van februari en de intensivering van het koude weer, is Granada over het algemeen veel minder druk met toeristen en is het veel aangenamer om te zien, ondanks de lage temperaturen.

Toch is de stad een ideale bestemming voor een weekendje weg en veel stellen en gezinnen komen in deze maanden massaal naar de stad om de stad te bekijken. Mijn aanbeveling is dat u, zelfs als u minder toerisme ziet, ervoor zorgt dat u bepaalde bezoeken boekt en van tevoren reserveert, bijvoorbeeld kaartjes voor het Alhambra, een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad.

Granada is een stad die u op elk moment van het jaar zal verrassen, maar in de winter is er iets speciaals aan. De kerstsfeer, het gezellige eten en dat vleugje culturele mix maken het tot een onvergetelijke ervaring, gaat u het missen?