10 Dingen om te Doen in Granada met Kerst

Granada verkleedt zich om de komst van Kerstmis te vieren. In dit artikel vertel ik je alles wat deze stad te bieden heeft tijdens deze speciale tijd van het jaar.

Nicolas Reffray

Nicolas Reffray

7 minuten lezen

10 Dingen om te Doen in Granada met Kerst

Kerst in Granada | ©Pau

De stad Granada leeft Kerstmis in stijl. De historische wijk is gevuld met lichtjes en toont de mooiste en origineelste kerststallen, evenals de typische straatmarkt, waar je allerlei speelgoed en handgemaakte producten kunt kopen en de lekkerste turrones en mantecados kunt proeven. Als je wilt weten wat er allemaal te zien en te doen is in Granada, dan is dit artikel echt iets voor jou.

Niet alleen toeristen zijn dol op deze stad, maar ook de Drie Wijzen zelf, die in hun imposante praalwagens door het centrum rijden en een officiële afgezant in het stadhuis hebben om hun post op te halen.

1. Wandel door het Alhambra in het winterlicht

Het Alhambra bij nacht| ©wingpix
Het Alhambra bij nacht| ©wingpix

Als je in Granada bent, ongeacht wanneer, mag je een van de belangrijkste monumenten van de stad niet missen: het onuitputtelijke Alhambra. Met Kerstmis en Driekoningen wordt de algemene sfeer veel emotioneler.

In deze tijd van het jaar zijn er echter meer toeristen in de stad, dus ik raad je aan om een nachtelijke rondleiding door het Alhambra met gids te boeken, omdat het een minder populaire pas is.

Ik raad je echter ook aan om het ruim van tevoren te boeken om het risico te vermijden dat je zonder kaartjes komt te zitten.

Boek een nachtelijke rondleiding door het Alhambra

2. Geniet van een flamenco kerstervaring

Grotten van Sacromonte| ©Pia M
Grotten van Sacromonte| ©Pia M

Flamenco maakt deel uit van de identiteit van Andalusië. Deze uitdrukking en manier van leven is altijd aanwezig in Granada, zelfs tijdens de kerstperiode.

Tijdens de kerstperiode kun je zelfs getuige zijn van de beste flamencoshows van het hele jaar, want naast de gebruikelijke shows worden er panderetas en zambombas opgevoerd en traditionele kerstliederen gezongen.

Een van de belangrijkste plaatsen waar je van deze vieringen kunt genieten is het Auditorio Municipal Enrique Morente La Chumbera. Waar wacht je nog op om een Flamencoshow in Granada te boeken voor Kerstmis?

Boek je ticket voor een Flamenco show

3. Bezoek de kerstmarkt

Plaza Bib-Rambla Kerstmarkt| ©Study Abroad
Plaza Bib-Rambla Kerstmarkt| ©Study Abroad

Dit is zonder twijfel een van de leukste dingen om te doen in Granada met kinderen. Deze markt vindt plaats op twee heel belangrijke pleinen in Granada: Plaza Bib-Rambla en de Fuente de las Batallas.

Beide zijn gevuld met ambachtslieden die hun op Kerstmis geïnspireerde werken aanbieden. Daarnaast kun je er prachtige kerstversieringen vinden, figuren voor je kerststal, snoep en lekkernijen die typisch zijn voor het seizoen, en nog veel meer.

Tijdens dit evenement zijn er ook kindershows en artistieke optredens waar het hele gezin van kan genieten, er worden klassieke kerstliederen gezongen en er is een ecologische draaimolen, een klassieke draaimolen met veertien houten figuren die milieuvriendelijk is.

Boek een privétour door Granada

4. Bezoek de kerststallen en lichtjes van het stadscentrum

Typische kerststallen van Granada| ©Micheo
Typische kerststallen van Granada| ©Micheo

In deze tijd van vrede en hoop mag je de zogenaamde Kerststalroute niet missen, waar verschillende winkels en instellingen van allerlei aard (de meeste in het centrum) hun kerststallen tijdens deze dagen opstellen.

Je zult versteld staan van de creativiteit van de kerststalontwerpen, die variëren van de meest klassieke tot versies met een vleugje humor. In verband met deze tentoonstelling wordt de kerststalwedstrijd van Granada gehouden, waaraan alle kerststallen van de stad meedoen.

Daarnaast zijn de straten in het centrum van Granada, zoals Puentezuelas, Alhóndiga, Gran Vía en Mesones, volledig verlicht voor deze viering. Als je besluit een nachtwandeling te maken, kun je genieten van deze pittoreske versiering vol charme.

Boek een privétour door Granada

5. Geef je Driekoningenbrief af

Stadhuis van Granada in de kersttijd| ©Mari Fernández
Stadhuis van Granada in de kersttijd| ©Mari Fernández

De Drie Wijzen is een langverwachte gebeurtenis voor kinderen sinds het begin van de kerstvoorbereidingen, en de stad Granada heeft iets heel speciaals voor deze datum.

Vanaf half december kun je de koninklijke postbode zelf ontmoeten op de binnenplaats van het stadhuis van Granada en je brief achterlaten voor de Drie Wijzen, die hij persoonlijk zal bezorgen. En de kinderen kunnen zelfs met hem op de foto

Zoals bekend zijn alle kinderen erg enthousiast over het voorbereiden van hun brieven voor de Drie Wijzen, en de kans krijgen om ze persoonlijk af te leveren doet je denken dat Melchior, Gaspar en Baltazar een zekere voorliefde hebben voor Granada. Ah! En in het stadhuis kun je ook de kerststal zien die daar elk jaar wordt opgesteld.

6. Mis de optocht van de Drie Wijzen niet

Optocht van de Drie Koningen| ©RaMaOrLi
Optocht van de Drie Koningen| ©RaMaOrLi

Dit is een ander evenement waarbij de Drie Wijzen hun aanwezigheid laten voelen in de stad Granada. Op 5 januari vertrekken hun Majesteiten uit het Oosten in een koninklijke karavaan vanuit Gran Capitán en eindigen hun reis bij het stadhuis, op het Plaza del Carmen.

Melchor, Gaspar en Baltazar, samen met hun koninginnen en hun hele gevolg, rijden door de stad in hun praalwagens terwijl ze het publiek begroeten en snoepjes uitdelen aan de kleintjes. Dit spektakel valt op door de charmante praalwagens vol kleur, lichtjes en levendige muziek die de parade begeleidt.

Voor het geval je het nog niet wist, de Drie Koningen-parade in Granada is de oudste in Spanje. De eerste werd gehouden in 1912, gepromoot door het Artistiek Centrum van de stad. Zowel kinderen als volwassenen genieten ervan.

7. Drink de 12 druiven op het Plaza del Carmen

Kerstmis op het Plaza del Carmen| ©JTVfoto
Kerstmis op het Plaza del Carmen| ©JTVfoto

Het Plaza del Carmen ligt in het epicentrum van de stad en is het toneel van verschillende festiviteiten. Op de laatste dag van het jaar verzamelen honderden inwoners en toeristen zich in dit deel van de stad om het nieuwe jaar te verwelkomen door om middernacht de druiven te eten.

Rond 23.00 uur worden zakken druiven en confetti uitgedeeld aan alle inwoners en toeristen die op het plein aanwezig zijn om de komst van het nieuwe jaar te vieren. Na het klassieke middernachtklokkenspel wordt de hemel verlicht met een vuurwerk.

Ondertussen vermaakt een orkest iedereen met zijn muziek tot bijna 2 uur 's nachts. Daarna, als je wilt blijven feesten, zijn er genoeg pubs, bars en clubs om het feest door te laten gaan tot het ochtendgloren.

Mis je oudejaarsdiner niet voor de druiven

Als je je afvraagt of je een plek kunt vinden voor je oudejaarsdiner, dan is het antwoord ja. Hoewel de traditie voorschrijft dat families samenkomen voor het diner, kun je in Granada gelukkig een reservering maken bij een van de restaurants in de stad die die avond open blijven.

Bij dit soort oudejaarsdiners hoort meestal een speciale muzikale of komische show.

Je kunt dineren in het hart van de wijk Albaicín, op slechts een paar meter van de Mirador San Nicolás, bij restaurant Carmen de Aben Humeya. Met een gevarieerd menu van Granadiaanse gerechten vanaf 60 euro. Ideaal om een geweldige nacht door te brengen in de meest traditionele wijk van Granada, vind je niet?

Boek een privétour door Granada

8. Opwarmen met een chocolaatje met churros (beignets)

Chocolade en Churros| ©Brian Snelson
Chocolade en Churros| ©Brian Snelson

Het kerstseizoen in Granada is meestal behoorlijk koud. Daarom is het, na al dat wandelen en sightseeing, perfect om een plek te vinden om even te stoppen en uit te rusten en je batterijen op te laden.

Een klassieker in Granada om je lichaamstemperatuur te verhogen en jezelf te verwennen is de heerlijke chocolade met churros. Er zijn twee zeer populaire plekken in Granada die zich onderscheiden door hun chocolade met churros:

  • La Alhambra Cafetaria: gelegen aan Plaza Bib-Rambla en omgeven door een uitstekende omgeving en met een buitenterras dat de ervaring nog specialer maakt.
  • Café Futbol: opgericht in 1922, ligt aan het Plaza de Mariana Pineda en heeft in de loop van zijn geschiedenis een welverdiende reputatie opgebouwd.

Nicolas' Traveller Tip

Houd er rekening mee dat deze plekken druk zijn, vooral in deze tijd van het jaar, dus ik raad je aan geduldig te zijn. Ik verzeker je dat je er geen spijt van zult krijgen.

9. Koop kloostersnoepjes

Kloostersnoepjes| ©Ofer Deshe
Kloostersnoepjes| ©Ofer Deshe

Een van de oudste en mooiste tradities van Kerstmis is het kopen van de snoepjes die in deze tijd van het jaar in kloosters worden aangeboden. Je kunt ze gemakkelijk tegenkomen, want ze liggen meestal in het stadscentrum en heel dicht bij elkaar.

In de kloosters en conventen gaan de nonnen aan de slag om de heerlijkste typische kerstsnoepjes aan te bieden. De handgemaakte producten die in de kloosters worden gemaakt, worden altijd al gekenmerkt door hun exquise smaak, de hoge kwaliteit van de ingrediënten en de zorg waarmee ze worden gemaakt.

De verscheidenheid aan kerstsnoepjes die in de kloosters kunnen worden gekocht, is echt uitgebreid, van amandelmantecados, anijsdeegnoten en kokosballen, tot kastanjes of marsepeinen palingen en perrunillas, naast vele andere heerlijke opties.

Enkele kloosters waar je snoep kunt kopen

  • Het Santísimo Corpus Christi-klooster
  • Het klooster van Zafra
  • Het klooster van El Carmen
  • Het klooster van San José
  • Het klooster van de Comendadoras van Santiago

Boek een privétour door Granada

10. Woon klassieke kerstconcerten bij

Stedelijk orkest van Granada| ©Landa
Stedelijk orkest van Granada| ©Landa

Elk jaar organiseert de stad een reeks muzikale evenementen voor Kerstmis, variërend van klassieke muziek tot modernere genres. Maar wat je nooit mag missen zijn de kerstliederen. Hier zijn een paar van de meest kenmerkende concerten:

  • Het Orquesta Ciudad de Granada dat elk jaar zijn inmiddels typische concert met kerstliederen van de wereld geeft.
  • De participerende Messiah.
  • Het nieuwjaarsconcert.

Al deze voorstellingen worden traditioneel gehouden in het Manuel de Falla Auditorium.

Boek een privétour door Granada

Wat moet ik meenemen voor een bezoek aan Granada met Kerstmis?

Bagage| ©Craig Adderley
Bagage| ©Craig Adderley

De temperaturen in Granada schommelen in deze tijd van het jaar rond de 15 graden overdag en dalen tot 4 of 5 graden 's nachts, dus het kan geen kwaad om een lichte jas, een trui en een jack in te pakken. Als je het echter erg koud hebt, heb je een warmere jas nodig.