Rondleidingen in het Alhambra

Bezoek de legendarische Nasrid paleisstad, het laatste levende spoor van deze dynastie in Spanje, waarvan de schoonheid al eeuwenlang reizigers van over de hele wereld inspireert.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

13 minuten lezen

Rondleidingen in het Alhambra

Binnen in het Alhambra | ©Cayetano Gros

Als we aan Granada denken, is het eerste waar veel reizigers aan denken het legendarische Alhambra. Granada is uitgeroepen tot Werelderfgoed en ontving in 2019 meer dan vijf miljoen toeristen, waarmee het record werd gebroken.

Als populairste monument van Spanje is het aan te raden om minstens een maand of twee van tevoren kaartjes te kopen voor het Alhambra in Granada. Als je het wilt opnemen in je reis naar de stad, zijn er verschillende manieren om deze oude Andalusische paleisstad te ontdekken. Ik zal ze hieronder uitleggen:

De beste optie

Granada Alhambra en Generalife rondleiding

De volledige rondleiding door het Alhambra inclusief toegangstickets

Het Alhambra en zijn historische en artistieke belang ontdekken is veel interessanter als je het met een deskundige gids doet. Bij deze rondleiding zijn ook alle entreegelden inbegrepen.

Duur: 3 uren

Het beste aan deze activiteit is de goede prijs-kwaliteitverhouding, omdat je het Alhambra, de Nasrid Paleizen en de Generalife kunt bezoeken met een gespecialiseerde lokale gids. Deze rondleiding duurt bijna 4 uur en is erg leuk dankzij de ongelooflijke plekken die je zult ontdekken en de ervaring van de gids, die de tour tot een zeer aangenaam bezoek maakt.

Bovendien ben je met deze skip-the-line tickets verzekerd van directe toegang tot het monument zonder te hoeven wachten (iets wat erg belangrijk is gezien het grote aantal bezoekers aan het Alhambra). Je kunt de Nasrid paleizen, het Alcazaba, het Generalife, het paleis van Karel V, het paleis van El Partal en de tuinen van het Alhambra bezichtigen.

Je maakt een echte reis terug in de tijd om te zien hoe het islamitische koninkrijk Granada er in de Middeleeuwen uitzag, wie het Alhambra liet bouwen, waarom het werd gebouwd en hoe het in 1492 de residentie werd van het christelijke koningshuis.

Waarom ik deze optie leuk vind: dit is de meest complete optie om het Alhambra, de Nasrid Paleizen en de Generalife te leren kennen met een deskundige gids tegen een zeer redelijke prijs.

Aanbevolen als... je je bezoek aan Granada wilt afronden met de best bewaarde geheimen van het Alhambra.

s Nachts

Granada Alhambra nachtrondleiding

Voor iets meer, dezelfde rondleiding door het Alhambra bij maanlicht

Als je het Alhambra wilt bezoeken met een deskundige gids, maar je wordt niet verleid door het idee om je bij een grote groep toeristen aan te sluiten, overweeg dan de nachtoptie in een kleine groep. Net als bij de vorige optie is ook hier de toegang tot het monument inbegrepen.

Duur: 2 uren

Als een wandeling door het Alhambra en de tuinen met een deskundige gids een ervaring is die 100% aan te bevelen is, dan voegt het doen in kleine groepen en 's nachts charme toe aan het bezoek. In een kleine groep (hier zijn er maximaal 10 mensen) heb je een beter contact met de gids, kun je meer vragen stellen, suggesties doen...

Over het algemeen zijn nachtelijke rondleidingen door het Alhambra leuker en het prijsverschil maakt het goed. Bovendien betekent een rondleiding in de schemering dat het minder druk is in het complex en dat je op een heel speciale manier van het bezoek kunt genieten.

Waarom ik deze optie leuk vind: het is de complete rondleiding door het Alhambra om de majesteit ervan te ontdekken met een gids, maar in een kleine groep, wat de kwaliteit van de ervaring ten goede komt.

Aanbevolen als... je zin hebt om een premium tintje aan de ervaring toe te voegen.


Samengevat vergelijken we de opties


Hoeveel kost een rondleiding door het Alhambra in Granada?

De prijs van de entree tot het Alhambra hangt af van het soort tour dat je boekt en wat er allemaal bij zit. Op Hellotickets kun je prijzen en soorten tickets vergelijken (dag- of nachttours, met of zonder rondleiding, in kleine of standaardgroepen, etc.) om de tour te kiezen die het beste bij jouw smaak en budget past.

Je vindt bijvoorbeeld een rondleiding door het Alhambra vanaf €37 (inclusief de Nasrid Paleizen, het Generalife, het Alcazaba en het Paleis van Karel V) in een standaard groep, maar als je op zoek bent naar een meer persoonlijke ervaring, vind je ook opties vanaf €50 voor een meer exclusieve versie van deze tour in een kleine groep.

In de post Alhambra ticketprijzen vertel ik je alles wat je moet weten over dit en andere zaken zoals hoe je vooraf tickets kunt boeken of wat je gratis kunt zien in het Nasrid fort. Mis het niet!

Boek een rondleiding door het Alhambra

Waarom zou je een rondleiding nemen in plaats van het Alhambra op eigen houtje te bezoeken?

Binnenplaats van het Paleis van Karel V| ©Clark Van Der Beken
Binnenplaats van het Paleis van Karel V| ©Clark Van Der Beken

Tickets kopen en het Alhambra bezoeken zonder een deskundige gids is niet de optie die ik aanraad. Het lijdt geen twijfel dat als je het Alhambra op eigen houtje verkent je een prachtig monument zult zien, maar de ervaring is misschien niet genoeg.

Het is een heel groot monumentaal complex dat in verschillende delen is verdeeld, waar je als je niet bekend bent met de geschiedenis en architectuur veel details en curiositeiten over de verschillende ruimtes waaruit het bestaat zou kunnen missen als het de eerste keer is dat je het bezoekt. Kortom, je krijgt niet het overzicht van het Nasrid fort dat een professionele gids je geeft.

Bovendien kun je er zeker van zijn dat je een geweldige tijd zult hebben als je een rondleiding door het Alhambra neemt, omdat de gidsen niet alleen saaie feiten opnoemen, maar ook interactie hebben met de groep en weten hoe ze van een cultureel bezoek een erg leuke ervaring kunnen maken.

Boek een rondleiding door het Alhambra

Hoe lang duurt het om het Alhambra te bezoeken?

Detail van de Nasrid Paleizen| ©Clark Van Der Beken
Detail van de Nasrid Paleizen| ©Clark Van Der Beken

De gemiddelde geschatte tijd voor een bezoek is 3 uur met een wachttijd van 30 minuten bij de ingang. Het is echter moeilijk om te bepalen hoe lang het duurt om het Alhambra in Granada te bezichtigen, omdat een bezoek aan een monument van deze omvang, historisch belang en artistieke schoonheid afhangt van je fascinatie ervoor.

Als je het Alhambra alleen wilt zien om het toe te voegen aan je lijst van reizende bezienswaardigheden, kan deze tijd genoeg zijn om een idee te krijgen van hoe het paleizencomplex eruitziet, of zelfs minder. Als je echter een passie hebt voor geschiedenis en kunst, wil je niet minder dan 4 of 6 uur in het Alhambra doorbrengen om het centimeter voor centimeter in detail te kunnen verkennen.

Als je een reis naar Granada plant, vertel ik je in mijn artikel Duur van het bezoek aan het Alhambra in detail hoeveel tijd je nodig hebt om het monument in zijn geheel te zien of hoe lang het bezoek aan de Nasrid Paleizen en de Generalife duurt, onder andere.

Boek een rondleiding door het Alhambra

Hoe lang van tevoren moet ik het bezoek boeken?

De Generalife| ©Paul VanDerWerf
De Generalife| ©Paul VanDerWerf

Het Alhambra is het meest bezochte monument in Spanje en het achtste wereldwonder, dus er is een grote vraag om het te bezoeken, zowel nationaal als internationaal.

Om veiligheids- en conservatieredenen is de capaciteit beperkt, dus ik adviseer je om je rondleiding door het Alhambra in Granada zo ver mogelijk van tevoren te boeken.

Als je reis samenvalt met lange weekenden, weekends of feestdagen, doe dit dan minstens een of twee maanden voor het bezoek.

Boek een rondleiding door het Alhambra bij nacht

Moeten kinderen betalen om het Alhambra binnen te gaan?

Uitzicht op het Alhambra| ©Vidar Nordli-Mathisen
Uitzicht op het Alhambra| ©Vidar Nordli-Mathisen

Het bezoek aan het Alhambra is inderdaad betalend en kinderen moeten een ticket hebben om toegang te krijgen tot dit monumentale complex. Kinderen kunnen ze echter voor een lagere prijs krijgen dan volwassenen, waardoor gezinnen een beetje kunnen besparen op vakantie, wat altijd een goede zaak is.

Als het je droom is om het Alhambra te bezoeken en je wilt het als gezin bezoeken voor minder geld of gratis, dan vertel ik je in het bericht Hoe krijg ik gratis of tickets met korting voor het Alhambra hoe je dat kunt doen.

Dit is een van de tips die ik je geef bij een bezoek aan het Nasrid fort, maar als je naar Granada reist met kinderen, raad ik je aan om het bericht Bezoek het Alhambra in Granada met kinderen te lezen voor nog meer tips die zeker nuttig voor je zullen zijn.

Boek een rondleiding door het Alhambra

Openingstijden van het Alhambra

Laat je verblinden door de schoonheid van de decoratie van de paleizen| ©Austin Gardner
Laat je verblinden door de schoonheid van de decoratie van de paleizen| ©Austin Gardner

Het monumentale complex van het Alhambra is elke dag geopend behalve op 25 december en 1 januari. De openingstijden van het Alhambra zijn als volgt:

  • Laagseizoen (van 15 oktober tot 31 maart) geopend van 8:30 tot 18:00 uur.
  • Hoogseizoen (van 1 april tot 14 oktober) geopend van 8:30 AM tot 20 PM.

Als je meer wilt weten over de openingstijden van het Alhambra en in het bijzonder van de emblematische plekken in het monument zoals de Nasrid Paleizen of de Generalife, dan raad ik je aan om het artikel Tijdschema's van het Alhambra in Granada te lezen, waar ik alles in detail uitleg.

Boek een nachtelijke rondleiding door het Alhambra

Wat is de beste tijd om het Alhambra in Granada te bezoeken?

Normaal gesproken is de beste tijd wanneer het Alhambra open gaat. Vroeg in de ochtend is het minder druk bij het monument en na het bezoek heb je de rest van de dag de tijd om andere excursies in de stad te doen.

In de middag, rond 15.00 of 16.00 uur neemt het aantal bezoekers iets af, dus dat is ook een goede tijd om het Alhambra te bezoeken. Je hebt ook de gelegenheid om van de zonsondergang te genieten terwijl je binnen de muren wandelt en naar het Alhambra kijkt terwijl het rood kleurt door het licht van de zonsondergang.

Als je je echter wilt concentreren op het bezichtigen van de Nasrid Paleizen of het Generalife en zijn tuinen, zijn de nachtelijke bezoeken aan het Alhambra(in de zomer om 22.00 uur en in de winter om 20.00 uur) erg charmant en een aanrader als je op een originele en intieme manier van het monument wilt genieten. Het bekijken in de stilte van de nacht en in het maanlicht is een magische en raadselachtige ervaring waar je dol op zult zijn.

Boek een nachtelijke rondleiding door het Alhambra met gids

Wat is de beste tijd van het jaar om het Alhambra in Granada te bezoeken?

Om de schoonheid van de tuinen van Generalife in al hun pracht te bewonderen en te genieten van het mooie weer, zijn de lente (april, mei, juni) en de herfst (september en oktober) de beste tijd van het jaar.

In de zomer zijn de temperaturen erg hoog en is de hitte verstikkend. Als je echter besluit om het Alhambra in de zomer te bezoeken, vergeet dan niet om koele, comfortabele kleding, een ventilator en een hoed mee te nemen en altijd goed gehydrateerd te zijn.

In de winter beginnen de bomen van het Alhambra van kleur te veranderen en de bloemen te verdwijnen. De seizoenswisseling tijdens het laagseizoen kan ook een goed moment zijn om dit monument te bezoeken, als je prioriteit ligt bij het bewonderen van de architectuur en het nemen van foto's.

Boek een rondleiding door het Alhambra

Hoe bereik je het Alhambra?

Met de bus naar het Alhambra| ©Tim Adams
Met de bus naar het Alhambra| ©Tim Adams

Het fort ligt in het centrum van de stad, op een heuvel die je kunt bereiken door verschillende hellingen op te klimmen. Er zijn verschillende opties om bij het Alhambra te komen en afhankelijk van je voorkeur kun je lopen, de bus nemen of met de auto gaan.

Te voet

Als je de Plaza Nueva verlaat, hoef je alleen maar de Gomérez-piste te nemen. Als je bij de Puerta de las Granadas komt, sla je linksaf en loop je door tot je bij de Puerta de la Justicia komt, die dienst doet als ingang van het Alhambra in Granada.

Bus

Verschillende stadsbuslijnen rijden naar het Alhambra. Dit zijn onder andere de C30, C32 en C35. Een enkeltje kost 1,40 euro.

Met de auto

Auto's kunnen het Alhambra bereiken via de Ronda Sur (A-395). Ga richting de ringweg van Granada (N-323/ A-44), richting het zuiden (Motril). Als je eenmaal de stad bent uitgereden zie je de richting Alhambra (Ronda Sur) naar de parkeerplaats van het monument waar je je auto kunt parkeren. De prijs is 2,35 euro per uur.

Als je van plan bent het Alhambra te bezoeken, vertel ik je alle manieren om bij het monument te komen in het bericht Hoe kom ik bij het Alhambra?

Waarom is het de moeite waard om het Alhambra in Granada te bezoeken?

De Patio de los Leones| ©Junta de Andalucía
De Patio de los Leones| ©Junta de Andalucía

Er zijn verschillende redenen waarom ik denk dat een bezoek aan het Alhambra in Granada een must is voor elke reiziger. Het hele monument is absoluut bewonderenswaardig en alleen al door het te bekijken vanaf een van de uitkijkpunten, opgaand in de prachtige natuurlijke omgeving, waan je je in een droom.

Het is het mooiste monument van Spanje

Om te beginnen is het een wereldicoon, een paleisstad die uniek is in Europa en een referentiepunt voor islamitische architectuur en kunst in Spanje. Als je van culturele bezoeken houdt, vind je in het Alhambra in Granada een heel bijzonder monument vol kunst en geschiedenis dat je sprakeloos zal achterlaten.

Om het belang ervan in de geschiedenis van het land beter te begrijpen, raad ik je aan een rondleiding te nemen, die altijd veel completer en interessanter is dan wanneer je het op eigen houtje doet.

Wandelen door het Alhambra is de pracht en praal van Nasrid aanschouwen

In tegenstelling tot Medina Azahara, de andere grote Andalusische paleisstad in Cordoba die werd verwoest na het einde van het Umayyad kalifaat, is het Alhambra in Granada in een uitstekende staat van conservering en wandelen door de verschillende ruimtes is als een reis terug in de tijd naar de laatste jaren van de pracht en praal van Al-Andalus. Je voelt de Arabische essentie in elk gebouw en in elke straat zoals nergens anders.

Tussen alle ruimtes die deel uitmaken van de Nasrid vesting, vallen vooral de Nasrid Paleizen op, het grote juweel van het monumentale complex en een voorbeeld van de goede smaak en verfijning van deze dynastie. Ze zullen je sprakeloos achterlaten!

Een bron van artistieke inspiratie

Bovendien is het Alhambra in Granada een plek vol mysteries en legendes die veel reizigers en romantische kunstenaars inspireerden, zoals Washington Irving voor zijn beroemde boek "Tales of the Alhambra". Wie weet? Als je een bohemienziel hebt, is het Alhambra misschien ook jouw inspiratiebron.

De onvergelijkbare schoonheid van de omgeving

Zonder twijfel neemt het Alhambra in Granada een bevoorrechte plaats in, waar het prachtige landschap eromheen en de architectonische verfijning perfect samengaan. Een droomplek waar je de mooiste foto's van je reis kunt maken.

De prachtige en delicate tuinen van het Alhambra

Genieten van de omgeving en de Generalife tuinen op de Cerro del Sol heuvel is een andere reden om het Alhambra in Granada te bezoeken. Het mooiste aan deze tuinen vind ik het samenspel tussen de vegetatie, het licht en het water in de zwembaden. Een symbool van het door God beloofde paradijs op aarde.

Boek een nachtelijke rondleiding door het Alhambra

Hoe haal je het meeste uit je bezoek aan het Alhambra

Als we aan Granada denken, is het eerste monument dat ons te binnen schiet en waarmee we deze charmante Andalusische stad associëren het Alhambra.

Het bezoek stelt niet teleur en daarom is het de populairste toeristische attractie van Spanje en een must tijdens een reis naar het oude Nasrid koninkrijk.

Als je van plan bent om Granada binnenkort te bezoeken, raad ik je aan om eens te kijken naar het bericht Tips voor een bezoek aan het Alhambra waar je zeer nuttige informatie vindt om het meeste uit deze ervaring te halen.

Goed eten in de buurt van het Alhambra

Met toestemming van het legendarische Alhambra, als Granada ergens bekend om staat, dan is het wel om de heerlijke gastronomie en de kunst van tapas. Een van de beste herinneringen die ik meenam was precies dit, de smaken van dit land.

Als je je hotel en kaartjes voor het Alhambra al hebt geboekt, is de volgende stap om hetzelfde te doen in een restaurant in de stad, zodat je bij het verlaten van de rondleiding door het monument geen odyssee midden in de spits hoeft af te leggen om een vrije tafel te bemachtigen in zo'n toeristisch gebied.

Zodat je niet op het laatste moment op zoek hoeft naar een goed restaurant met alle stress van dien, vind je in het artikel Waar eten in de buurt van het Alhambra een aantal suggesties waar je heerlijk kunt eten vlakbij de paleisstad en met een prachtig uitzicht.

Boek een rondleiding door het Alhambra

Wat is er nog meer te zien in Granada?

Ontdek de charme en schoonheid van het Albaicin| ©L'odyssée Belle
Ontdek de charme en schoonheid van het Albaicin| ©L'odyssée Belle

Granada is het land van dromen voor veel reizigers voor een onvergetelijk uitje.

Het iseen charmante stad waar velen verliefd op worden vanwege de levendige sfeer in de straten en bars, de warmte van de mensen en natuurlijk het prachtige historische en culturele erfgoed dat het koestert, het resultaat van de doortocht van verschillende volkeren die hier door de eeuwen heen hun sporen hebben achtergelaten.

Het Alhambra is het populairste monument van de stad, maar het is niet het enige,Granada zit vol met droomplekken die wachten tot jij ze ontdekt!

Als je niet weet waar je moet beginnen, raad ik je aan het artikel De beste rondleidingen en excursies in Granada te bekijken om ideeën op te doen. Het beste is dat het georganiseerde activiteiten zijn waarbij je je gewoon moet laten gaan en een geweldige tijd moet hebben.

Als je zin hebt in een meer ontspannen maar even authentieke ervaring, aarzel dan niet om te genieten van een hammamritueel in de Arabische baden van Granada.