Beste Hammam en Spa

Reserveer tijd tijdens je reis naar Granada om het voorouderlijke ritueel van de Andalusische hammam en al zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen te ontdekken, een magische ervaring die je zintuigen zal prikkelen!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuten lezen

Beste Hammam en Spa

Het interieur van Hammam Al Andalus | ©Hammam Al Andalus

Granada is een van de mooiste steden van Spanje. Het historische centrum heeft een eindeloze rijkdom aan monumenten en om elke hoek is wel iets fascinerends te zien.

Maar als je na zoveel sightseeing toe bent aan een pauze, raad ik je aan de Arabische baden in Granada te bezoeken om te genieten van een unieke hammamervaring op een magische plek met de essentie van de traditionele baden van Al-Andalus.

De beste optie

Granada Hammam Al Ándalus met massage

Ontspan met een hammam op weg door Granada

Geniet van een traditioneel Arabisch ritueel in een van de meest exclusieve hammams van de stad. Probeer verschillende ontspannende ervaringen om tot rust te komen na een lange dag sightseeing.

Deze hammam in Granada ligt in de oude wijk van de stad en was de eerste die in Spanje werd geopend om de traditie van de Arabische baden te herstellen, vijf eeuwen nadat ze waren gesloten na de verovering van het koninkrijk Nasrid.

De hammamervaring begint zodra je het gebouw binnenkomt, want de inrichting binnen is ontworpen om de zintuigen te stimuleren en de geest te ontspannen. Het personeel van deze Arabische baden ontvangt bezoekers met grote beleefdheid en voordat het ritueel begint informeren ze je over de verschillende soorten baden en hoe ze werken, hoewel je de rondleiding op je eigen tempo kunt doen.

In deze Arabische baden in Granada krijg je anderhalf uur de tijd om de hammamceremonie te voltooien en maximaal drie baden op verschillende temperaturen te proberen. Daarna kun je je ervaring verbeteren door te kiezen voor een massage van 15 of 30 minuten met essentiële oliën.

Aanbevolen als... je wilt ontspannen na een lange dag sightseeing en wilt genieten van een typisch moderne Arabische ervaring.

Wat is de Hammam en waarom worden de Arabische baden in Granada aanbevolen?

Binnen in de baden| ©Wikipedia - Hammamgranada
Binnen in de baden| ©Wikipedia - Hammamgranada

Naast het feit dat de hammam een belangrijke sociale ontmoetingsplaats was in de middeleeuwse islamitische wereld, van het Oosten tot Al-Andalus, is het vooral een soort stoombad dat de oude Arabieren gebruikten om de geest te ontspannen en het lichaam te reinigen.

Om zelf te voelen hoe het hammamritueel van de oude Andalusiërs was, kun je tijdens een reis naar het zuiden een bezoek brengen aan de Arabische baden van Granada, waar dit prachtige ritueel tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.

Het geheim van de hammam ligt in de combinatie van warmte en kou met waterstoom. Dit contrast van temperaturen heeft veel voordelen voor het lichaam, zoals het verminderen van stress, het ontspannen van de spieren, het verwijderen van gifstoffen uit de huid en het verbeteren van de bloedsomloop en ademhaling. Als je op zoek bent naar het beste, dan kun je terecht bij Hammam Al Andalus Granada.

Boek een sessie bij Hammam Al Ándalus met massage

Wat is er zo speciaal aan Hammam Al Andalus Granada?

Rust en ontspanning| ©Logan Stone
Rust en ontspanning| ©Logan Stone

Als je nog nooit in een hammam bent geweest, kan dit uitje naar het oude Nasrid koninkrijk een geweldige kans zijn om eens iets anders en origineels te doen in Granada.

Er zijn genoeg Arabische baden in de stad, maar als je de authentieke hammamceremonie in Granada wilt ervaren, raad ik je aan om de Hammam Al Andalus Granada te bezoeken, omdat het gevestigd is in een oud gebouw uit de 13e eeuw aan de voet van het Alhambra, waar eeuwen geleden een originele hammam was gevestigd volgens archeologische opgravingen. Verbazingwekkend, nietwaar?

Zodra je deze Arabische baden in Granada binnengaat, zul je zien dat dit niet je typische spa is, maar dat de kamers worden gekenmerkt door hun decoratie in Andalusische stijl met islamitische bogen, tegels met geometrische motieven en prachtige plafonds met sterrenhemels die natuurlijk licht binnenlaten, waardoor een zeer aangename en intieme sfeer ontstaat.

Wat ik het leukst vind

Als er iets is dat me fascineerde aan de Hammam Al Andalus Granada, dan was het wel de ontspannen sfeer van de kamers, waar de tijd lijkt stil te staan en stilte heerst, alleen onderbroken door het zachte ruisen van het water in de thermale baden.

Ondergedompeld in deze kalme sfeer, zorgen het schemerige kaarslicht, de geparfumeerde lucht en de Andalusische muziek ervoor dat je je voelt als een sultana en je voor een moment meevoert naar de pracht en praal van het oude Al-Andalus.

Boek een sessie in de Hammam Al Ándalus met massage

Hoe ziet dit hammamritueel eruit?

Ontspannende massage| ©Katherine Hanlon
Ontspannende massage| ©Katherine Hanlon

Het ritueel, stap voor stap

  • Om te beginnen raad ik je aan een warme douche te nemen en naar de warme kamer (36ºC) te gaan om dezelfde lichaamstemperatuur te behouden aan het begin van de sessie.
  • Daarna wacht je de warme kamer (39ºC) en het Turkse stoombad (90ºC). De warmte en de stoom zetten aan tot zweten en het verwijden van de poriën, waardoor gifstoffen worden afgevoerd en de opperhuid diepgaand wordt gereinigd.
  • Het ontspanningsproces gaat verder in de massageruimte, waar je je eigen massageolie kunt kiezen uit een selectie van rozen-, lavendel-, amber- of granaatappelessences - een genot voor de zintuigen!
  • Tot slot, in de koude kamer (18ºC), activeert de werking van het koude water je bloedsomloop en ontzwelt het je spieren.
  • Eenmaal uit het water kun je uitrusten om weer op temperatuur te komen onder het genot van een heerlijke Moorse muntthee. Je verlaat de hammam heel ontspannen, met een gevoel van lichtheid in je lichaam en rust in je hoofd.

Boek een sessie in de Hammam Al Ándalus met massage

Organiseer je ervaring in de hammam van Granada

Kerk van Santa Ana| ©Matt Kieffer
Kerk van Santa Ana| ©Matt Kieffer

Hoe lang van tevoren moet ik reserveren?

Omdat de plaatsen beperkt zijn en de hammam in Granada een activiteit is waar veel vraag naar is, raad ik je aan om zo snel mogelijk te reserveren.

Hoe werkt de reservering?

Je ontvangt een bevestiging binnen 48 uur na je reservering, afhankelijk van de beschikbaarheid. Zodra je de gewenste service en tijd hebt gekozen, moet je contact opnemen met de lokale aanbieder om de exacte starttijd van je ervaring in deze hammam in Granada te bevestigen.

Waar is de hammam?

Hammam Al Andalus Granada ligt aan de voet van het Alhambra en achter de kerk van Santa Ana, aan de Calle Santa Ana 16 naast Plaza Nueva.

Boek een sessie bij Hammam Al Ándalus met massage

Veelgestelde vragen

Ontspan in de zwembaden met verschillende temperaturen.| ©Haley Phelps
Ontspan in de zwembaden met verschillende temperaturen.| ©Haley Phelps

Wanneer krijg ik de massage?

De massagetijd is inbegrepen in het hammamritueel en je kunt de massage aan het begin, in het midden of aan het einde van de tour krijgen, dus je hoeft je geen zorgen te maken over wanneer je aan de beurt bent. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over wanneer je aan de beurt bent, je hoeft je alleen maar zorgen te maken over het genieten!

Zijn kinderen toegestaan?

Deze hammam in Granada laat kinderen tussen 6 en 17 jaar toe, mits ze vergezeld zijn van een volwassene die een verklaring van afstand moet ondertekenen. Kinderen jonger dan 6 jaar zijn niet toegestaan in de Arabische baden.

De Arabische baden zijn ruimtes voor rust en ontspanning van lichaam en geest. Hun thermale baden zijn geen recreatiebaden, dus tijdens het hammamritueel moet je rustig praten om een vredige sfeer te behouden.

Wat moet je meenemen naar de Arabische baden?

Je hoeft alleen je zwemkleding mee te nemen. Je gaat de hammam binnen op blote voeten, maar als je wilt kun je bij de receptie latex laarsjes kopen om in de baden te dragen, want badschoenen zijn gereserveerd voor de kleedkamers.

Deze hammam in Granada voorziet in een handdoek om je af te drogen en de kleedkamers hebben alles wat je nodig hebt om je klaar te maken na je bad: shampoo, conditioner, gel, haardroger en kluisjes om je persoonlijke spullen in op te bergen.

Moet ik een badmuts dragen in de hammam?

Nee, dat hoeft niet, maar ze vragen klanten met lang haar om het vast te binden in een knot of paardenstaart.

Mag ik foto's maken in de Arabische baden?

Om de privacy van alle bezoekers van de hammam te waarborgen, is het gebruik van video- of fotocamera's niet toegestaan.

Mag ik eten of drinken in de hammam?

De enige drank die je in de hammam mag nuttigen is muntthee en water, dat beschikbaar is voor gasten in de ontspanningsruimte. Eten is niet toegestaan in de hammam.

Boek een sessie in Hammam Al Ándalus met massage

Wat kan ik, naast een bezoek aan de Arabische baden in Granada, nog meer doen in de stad?

Het Alhambra| ©Dimitry B
Het Alhambra| ©Dimitry B

Er zijn maar weinig plekken mooier en charmanter dan Granada om te genieten van een onvergetelijk uitje. Een stad vol dromerige hoekjes vanwege haar enorme schoonheid en haar lange en interessante geschiedenis.

Sierra Nevada en het Alhambra zijn de populairste attracties, maar ze zijn niet de enige. Als je tijdens je vakantie alles wilt ontdekken wat het oude Nasrid koninkrijk te bieden heeft, mis dan niet mijn artikel over wat te zien en te doen in Granada. Je zult er verliefd op worden!