Beste rondleidingen en daguitstappen vanuit Granada

De beste manier om de belangrijkste toeristische iconen van Granada te bezoeken is met een gespecialiseerde gids, u zult veel meer van het bezoek genieten en u zult veel leren!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

12 minuten lezen

Beste rondleidingen en daguitstappen vanuit Granada

Luchtfoto van Granada | ©Clark Van der Beken

Er zijn weinig plaatsen met meer charme en mooier dan Granada om van een heel bijzondere reis te genieten. Een stad vol magische plaatsen om te ontdekken en een absoluut fascinerende natuurlijke omgeving.

Er zijn vele manieren om Granada te leren kennen, maar een rondleiding langs de belangrijkste toeristische attracties is een van de beste. De oude hoofdstad van het Nasridische koninkrijk ontvangt miljoenen bezoekers per jaar en het aantal aangeboden rondleidingen kan overweldigend zijn. Om het u gemakkelijker te maken een keuze te maken, volgen hier de beste manieren om de stad, haar monumenten en haar omgeving te leren kennen.

1. Wandeling door de wijken Albaicín en Sacromonte van Granada:

Grotwoningen van Sacromonte| ©-JvL-
Grotwoningen van Sacromonte| ©-JvL-

Wanneer ik voor het eerst een stad bezoek, is een van mijn favoriete dingen om te doen: verdwalen in de straten om de echte en authentieke kant ervan te leren kennen. Degene die de lokale bevolking normaal ziet op een dagelijkse basis.

Als u net als ik een reiziger bent die van deze kleine details houdt, dan kan ik u deze wandeling door de wijken Albaicín en Sacromonte in Granada van harte aanbevelen, twee echte plaatsen met een zeer interessante geschiedenis en uitzichten om verliefd op te worden.

Met deze rondleiding door de wijken Albaicín en Sacromonte in Granada ontdekt u enkele van de parels die verborgen liggen in het labyrint van middeleeuwse straatjes die de hoofdstad van het Nasridrijk vormen en die haar wereldberoemd hebben gemaakt.

Waar bestaat deze tour uit?

De wijken Albaicín en Sacromonte zijn twee van de meest verbazingwekkende plaatsen om tijdens uw reis te verkennen. Als je er niet doorheen bent gelopen, kun je niet zeggen dat je in Granada bent geweest, want dit is het hart van de stad.

Op het afgesproken tijdstip vertrekt u met uw groep vanaf het Isabel la Católica plein voor deze 2 en een half uur durende rondleiding door de wijken Albaicín en Sacromonte.

Onder begeleiding van een gespecialiseerde gids ontdekt u de prachtige architectuur van de twee oudste en meest traditionele wijken van Granada, een lust voor het oog!

Wat zal je zien?

Deze Andalusische stad heeft veel geschiedenis achter de rug, zodat de uitleg van een gids op bepaalde plaatsen zoals het Albaicín en Sacromonte onontbeerlijk is als we het heden en verleden van het oude Nasridische koninkrijk willen begrijpen.

Stap voor stap, glijdend door de gangen en bogen van het centrum van Granada, had ik de gelegenheid om enkele schatten te zien, zoals de Mudejar kerk van San Gil en Santa Ana, het monument voor koningin Isabel la Católica, de magie van de grotwoningen van Sacromonte, de schoonheid van de Paseo de los Tristes aan de voet van het Alhambra of het uitkijkpunt van San Nicolás, waarvan het uitzicht op de Andalusische paltsstad en de Sierra Morena me de adem benam. Hier realiseerde ik me dat het niet alleen het Alhambra is waar de inwoners van Granada naar verlangen!

Bovendien is deze rondleiding zeer onderhoudend omdat u niet alleen toeristische attracties te zien krijgt, maar ook meer te weten komt over de mythen en legenden die rond Granada, het Albaicín en Sacromonte de ronde doen en over personages die ooit in deze wijken woonden, zoals de heldin Mariana Pineda, de minnaars van de Aljibe of de zigeuner Chorrohumo, wier figuren voor altijd in de populaire verbeelding zijn gebleven.

De rondleiding eindigde op hetzelfde plein vanwaar de groep vertrok. Aarzel niet om voor uw vertrek uw gids om allerlei aanbevelingen te vragen om uw bezoek aan Granada compleet te maken. Zij weten veel en zullen u graag helpen.

Routebeschrijving

 • San Nicolás uitzichtpunt
 • Kerk van San Gil en Santa Ana
 • Sacromonte
 • Paseo de los Tristes
 • Plaza de Isabel La Católica
 • Plaza Larga

Talen

Deze tour is beschikbaar in het Engels en Spaans.

2. Stap in het Alhambra: Toegang tot de Nasrid Paleizen en het Generalife met audiogids

El Partal Paleis, Het Alhambra| ©Cayetano Gros
El Partal Paleis, Het Alhambra| ©Cayetano Gros

Bij een reis naar Granada denkt men in de eerste plaats aan het legendarische Alhambra, een van de mooiste monumenten van Spanje en een culturele referentie van Spaans-Moslimse kunst in het Westen.

De schoonheid ervan inspireert reizigers van over de hele wereld al generaties lang en het wordt elk jaar door miljoenen mensen bezocht, dus ik raad aan om ten minste een maand of twee van tevoren kaartjes te kopen voor het Alhambra in Granada.

Vergeet niet om uw Alhambra tickets van tevoren te kopen, want er is altijd veel vraag naar en tickets raken meestal uitverkocht. U kunt ook kiezen voor een rondleiding door het Alhambra, waarbij een gids u niet alleen het Alhambra bezoekt, maar u ook alle geheimen uitlegt van de paleizen, tuinen en forten die samen het Alhambra vormen. Een rondleiding is altijd leuker en vermakelijker.

Wat u zult zien na de audiogids

 • De Alhambra
 • De Nasrid Paleizen
 • De Alcazaba
 • Het Generalife
 • Het paleis van Karel V
 • El Partal Palace

Waarom ik deze optie wil

Ten eerste, als u niet verleid wordt door het idee om u bij een gesloten groep aan te sluiten , kunt u altijd kiezen voor een rondleiding op eigen gelegenheid onder begeleiding van een audiogids, die alles wat u ziet zal aanvullen.

En ten tweede, omdat u met deze wachtrijvrije toegang tot het Alhambra verzekerd bent van directe toegang tot het monument op het gekozen tijdstip. Dit is een plaats die echte hartstochten opwekt en er staan gewoonlijk lange rijen voor de kassa's om hem te bezoeken. Als u niet lang in de rij wilt staan, raad ik u aan deze kaartjes online te kopen, wat uw bezoek veel gemakkelijker zal maken.

Eenmaal binnen heeft u 3 tot 6 uur de tijd om alle hoeken van het Alhambra te bezoeken, de geschiedenis, de legendes, de betekenis van de symbolen en nog veel meer op een ontspannen manier en in uw eigen tempo.

Talen

De audiogidsen zijn beschikbaar in het Spaans, Engels, Frans, Portugees, Russisch, Italiaans, Duits, Arabisch, Vereenvoudigd Chinees, Koreaans en Japans.

3. Geniet van een nachtelijke rondleiding door het Albaicín en de Sacromonte van Granada

Nachtzicht op Granada en het Alhambra vanaf Sacromonte| ©José Sáez
Nachtzicht op Granada en het Alhambra vanaf Sacromonte| ©José Sáez

Als er één ding is dat me tijdens mijn reis in Granada is opgevallen, dan is het wel dat de essentie ervan van dag tot nacht verandert. Elk moment toont de verschillende facetten van Granada, kleine details in een unieke stad die nooit ophoudt u te fascineren.

Als de zon ondergaat, verandert Granada en daarmee ook de sfeer op de pleinen en in de straten. Ook de buurten. Het Albaicín en de Sacromonte zijn de oudste en meest authentieke van de Nasridische hoofdstad. Als u er niet doorheen bent gewandeld, kunt u niet zeggen dat u nooit in Granada bent geweest, want dit is het hart van de stad.

Ik moet bekennen dat ik een voorliefde heb voor 's avonds verlichte steden, maar de wijken Albaicín en Sacromonte overtroffen al mijn verwachtingen. Het zijn twee van de meest verbazingwekkende en mooiste plaatsen die u kunt verkennen tijdens uw reis naar Granada tijdens deze nachtelijke rondleiding.

Waar bestaat deze tour uit?

Zonsondergang is een ideaal moment om een rustige en romantische wandeling te maken door de meest traditionele wijken van Granada. De drukte die overdag in de meest toeristische straten heerst, maakt plaats voor de kalmte van de nacht, het zonlicht vervaagt langzaam en met het maanlicht verschijnt de meest raadselachtige versie van de stad voor ons.

De sfeer is bevorderlijk om u te laten meeslepen door deze wijken van Granada, een reis terug in de tijd te maken met een rondleiding waar het Andalusische Granada eeuwen geleden is ontstaan. Gezien alle verhalen en legenden die de wijken Albaicín en Sacromonte omringen, denk ik dat de ervaring veel aangenamer is als u door deze plaatsen wandelt met een plaatselijke gids die u de juwelen zal tonen die in deze straten liggen, die in 1984 tot werelderfgoed werden verklaard.

U kunt Granada niet verlaten zonder minstens één keer in uw leven deze pittoreske wijken te hebben bezocht.

Wat zie je op deze tour?

Het avontuur begint om 20.00 uur bij Calle Cárcel Baja nº 2. U heeft 2 en een half uur de tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden van de wijken Albaicín en Sacromonte te bezoeken, zoals:

 • De Carrera del Darro (een van de mooiste en oudste straten ter wereld)
 • De kerk van San Gil en Santa Ana (een kleine tempel met een Mudejar-achtige sfeer)
 • Plaza Nueva (waar het Real Chancillería-gebouw gehuld is in spooklegendes)
 • Het uitkijkpunt van San Nicolás (in het Albaicín, vanwaar u het beste panoramische uitzicht heeft op het Alhambra).
 • De grotten van Sacromonte en zijn tablaos flamencos (waar u aan het eind van de route weer kunt gaan feesten).
 • Onder vele andere plaatsen!

Routebeschrijving

 • Nieuw Vierkant
 • Kerk van San Gil en Santa Ana
 • Carrera del Darro
 • Albaicín
 • Mirador de San Nicolás
 • Sacromonte

Talen

Deze tour is beschikbaar in het Engels, Spaans, Frans, Portugees, Italiaans en Duits.

Isabel's Reizigerstip

Dit is de perfecte tour voor de zomer. Als u 's avonds door het Albaicín en het Sacromonte wandelt, leert u de charme van deze wijken kennen zonder dat het warm is en genietend van een zacht briesje.

4. Maak een privérondleiding door het Alhambra, de Nasrid Paleizen, het Generalife en het Alcazaba in Granada

Het Generalife| ©Shadowgate
Het Generalife| ©Shadowgate

Het Alhambra in Granada is een wereldicoon, een paltsstad die uniek is in Europa en een referentiepunt voor islamitische architectuur en kunst in Spanje.

Een bezoek aan dit legendarische Nasrid-fort, het laatste levende spoor van deze dynastie in Spanje, is een droom die uitkomt. Het is iets dat elke reiziger ten minste één keer in zijn leven zou moeten doen. Niet voor niets wordt het beschouwd als het achtste wereldwonder volgens de New7Wonders Foundation.

Omdat dit het meest bezochte monument van Spanje is, kunt u het beste ruim van tevoren online kaartjes voor dit monument reserveren. Mijn advies is om dit ten minste een maand of twee voor uw reisdatum te doen.

Met dit skip-the-line ticket voor het Alhambra in Granada heeft u direct toegang tot de binnenkant van het Alhambra zonder te hoeven wachten. Bovendien krijgt u de kans om de belangrijkste hoekjes van de paltsstad te verkennen tijdens een privérondleiding onder leiding van een kunsthistorische gids, alleen voor u en uw reisgenoten. Gaaf, nietwaar?

Waar bestaat deze tour uit?

Als u een unieke ervaring wilt beleven tijdens uw bezoek, zijn de belangrijkste voordelen van deze rondleiding door het Alhambra in Granada.

 • Om te beginnen zult u snel en zonder te wachten het monument kunnen betreden om uw privérondleiding door de paleisstad Nasrid te beginnen.

 • Ten tweede wordt u begeleid door een deskundige gids die tijdens de 3 uur durende rondleiding door het interieur van het paleis uitsluitend tot uw beschikking en die van uw reisgenoten staat. U bezoekt de paltsstad in uw eigen tempo, in uw eigen tempo en in uw eigen tempo door de verschillende zalen.

 • Bovendien heeft u, aangezien dit een privérondleiding door het Alhambra is, de mogelijkheid om deze te personaliseren. Dat wil zeggen dat u zelf kunt kiezen welke van de sites die deel uitmaken van de rondleiding u meer of minder tijd wilt doorbrengen, de uitleg over de geschiedenis van het monument, of u zich meer wilt richten op het ene of het andere aspect van de vesting, enz.

 • Tenslotte past de gids zich volledig aan uw wensen aan, terwijl hij u details van het Alhambra in Granada onthult en u curiosa en legendes over dit monumentale complex vertelt.

Wat zal je zien?

U reist terug in de tijd om te ontdekken hoe het islamitische koninkrijk Granada er in de Middeleeuwen uitzag, wie de opdracht gaf het Alhambra te bouwen, waarom het werd gebouwd en hoe het in 1492 de residentie van het christelijke koningshuis werd.

Het is niet alleen vanuit historisch oogpunt een belangrijk monument, maar ook vanuit artistiek oogpunt, aangezien het een icoon is van de Andalusische architectuur en kunst in Spanje. Als u van culturele bezoeken houdt, is het Alhambra in Granada een fascinerend monument vol kunst en geschiedenis dat u in verrukking zal brengen.

Om het belang ervan in de geschiedenis van het land beter te begrijpen, raad ik u aan een rondleiding te nemen, die altijd veel interessanter en completer is dan het op eigen houtje te doen.

Routebeschrijving

 • De Alhambra
 • Het Generalife
 • De Alcazaba
 • De Nasrid Paleizen

Talen

Deze privérondleiding door het Alhambra in Granada is beschikbaar in het Spaans, Engels, Frans en Arabisch.

5. Ontsnap aan een excursie naar de Alpujarras van Granada

Geniet van de natuurlijke schoonheid van de Alpujarras| ©Simon Harrod
Geniet van de natuurlijke schoonheid van de Alpujarras| ©Simon Harrod

De Alpujarras zijn een magische plek in Granada. Een gebied tussen Granada en Almería dat, op een hoogte van meer dan 1.200 meter, vanaf de zuidelijke hellingen van de Sierra Nevada neerkijkt op de Middellandse Zee. Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om niet gegrepen te worden door de schoonheid van dit natuurlandschap dat bezaaid is met een veelheid aan pittoreske witte dorpjes.

De eerste keer dat u door de Alpujarras reist, wordt u overvallen door een gevoel van ontroering bij het aanschouwen van het adembenemende landschap, de toppen van de Sierra Nevada en de unieke architectonische kenmerken van de bijzondere dorpen.

Waarom de Alpujarras bezoeken?

Deze excursie naar de Alpujarras is de perfecte aanvulling op een reis naar de hoofdstad van het Nasrid-koninkrijk. Het was een geweldige ervaring, een prachtig souvenir en een die ik ten zeerste aanbeveel tijdens een reis naar Granada.

Naar mijn mening zijn de redenen waarom u zou moeten gaan de volgende:

 • De historische achtergrond laat u meer te weten komen over het Andalusische verleden van Granada door de unieke architectuur van de Alpujarras-dorpen. Dit was immers het laatste bolwerk waar de Moorse bevolking in Spanje leefde.

 • Anderzijds is deze excursie naar de Alpujarras een uitgelezen kans om een dag in de open lucht door het natuurpark Sierra Nevada te trekken, waar zich de hoogste bergketen van Zuid-Europa bevindt. Liefhebbers van ecotoerisme en trektochten kunnen de prachtige landschappen van een van de meest unieke gebieden van Spanje bezoeken.

 • Proeven van de typische gastronomie van een plaats is een van de beste manieren om de cultuur ervan te leren kennen. De Andalusische keuken is een van de rijkste van Spanje, en tijdens deze excursie door de Alpujarras krijgt u de kans een ham- en wijnproeverij bij te wonen om de smaken en texturen van het land van de specerijen te leren kennen.

Hoe is de excursie naar de Alpujarras?

Het mooie van deze georganiseerde tocht naar de Alpujarras is dat u in één dag naar Granada en weer terug reist, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over hoe u er moet komen of hoe u door de dorpen in de regio moet rijden. Alles is zo georganiseerd dat de bezoekers zich kunnen ontspannen en van elk moment van de reis ten volle kunnen genieten.

Het avontuur begint vroeg, om 8.30 uur, wanneer de groep vanuit Granada vertrekt naar de Alpujarras. Op deze tocht naar het zuiden van de provincie komt u door deze dorpen:

 • Lanjarón: beroemd om zijn geneeskrachtige mineraalwater.
 • Órgiva: het hart van de westelijke Alpujarra, bekend om de tweelingtorens van de kerk van Nuestra Señora de la Expectación.
 • Carataunas: het kleinste dorp van de Alpujarras, zowel qua inwonertal als qua oppervlakte.
 • Pitres: nog een van de kleinste dorpen van de Alpujarras, gekenmerkt door de Moorse invloed van zijn architectuur.
 • Trevélez: het hoogst gelegen dorp van Spanje, op 1.476 meter boven de zeespiegel, en de beste producent van Serrano-ham in de Alpujarras.
 • Pórtugos: het stadscentrum en de bron van ijzerhoudend water aan de rand van de gemeente zijn twee enclaves die een ansichtkaart waard zijn. Prachtig!
 • Bubión, Capileira en Pampaneira: Zij worden beschouwd als de mooiste dorpen van de Alpujarras en zijn uitgeroepen tot historisch-artistieke plaatsen. Ze zijn gelegen in de Poqueira-kloof, een van de meest bijzondere natuurgebieden van Granada, ideaal om van het uitzicht te genieten.

Isabel's Reizigerstip

Tijdens de Alpujarras zult u veel wandelen. Denk eraan comfortabele kleding en schoenen te dragen, en u te beschermen tegen de kou in de winter en de zon in de zomer.

6. Wat te doen na een rondleiding in Granada?

Ontspan in de Hammam ervaring.| ©Logan Stone
Ontspan in de Hammam ervaring.| ©Logan Stone

Zelfs de meest ervaren reiziger voelt zich uitgeput, met vermoeide benen en zere voeten van al dat lopen na een excursie of rondleiding van enkele uren tijdens zijn vakantie. Ik weet zeker dat je bekend bent met dat ongemakkelijke gevoel, of niet?

Maak je geen zorgen, ik heb de oplossing! De beste manier om nieuwe energie op te doen en te ontspannen na een drukke dag is een bezoek aan de Arabische baden in Granada.

Reserveer wat tijd tijdens uw reis om te genieten van de voorouderlijke Andalusische hammam en al zijn gezondheidseigenschappen. In mijn artikel De beste hammam in Granada leg ik alle details uit van dit ritueel waarmee u uw lichaam en geest kunt laten rusten en voorbereiden op uw volgende avontuur. Mis het niet!