Granada in 4 Dagen: alles wat je moet weten

Granada is een stad die veel te bieden heeft, dus neem nota van mijn aanbevelingen en begin met het plannen van uw vierdaagse reis.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

13 minuten lezen

Granada in 4 Dagen: alles wat je moet weten

Alcazar, Granada | ©Dimitry B

Er is altijd wat te zien en te doen in Granada, de Nasridse hoofdstad en thuisbasis van flamenco, tapas en, natuurlijk, het Alhambra. Gelukkig bent u vier dagen in de stad en hebt u de tijd om niet alleen de must-sees te zien, maar ook de verborgen schatten die een bezoek meer dan waard zijn, zoals de Paseo de los Tristes.

Omdat ik begrijp dat het organiseren van de reis soms overweldigend kan zijn, heb ik een voorstel voor u opgesteld om het beste uit elke dag te halen. U bezoekt de typische wijken van Granada, zoals Sacromonte en Albaicín, en historische gebouwen (niet alleen het Alhambra, maar ook de kathedraal met zijn koninklijke kapel, of het koninklijke klooster van San Jerónimo). Hebt u alles klaar?

Dag 1: Een wandeling door het historische centrum van Granada

De kathedraal van Granada bij nacht| ©Gotardo González
De kathedraal van Granada bij nacht| ©Gotardo González

Op uw eerste dag in Granada raad ik u aan deze te besteden aan een kennismaking met de emblemen van het historische centrum van de stad, zoals de kathedraal en de Koninklijke Kapel. Het is een gebied waar alles dichtbij is, zodat u kunt rondwandelen terwijl u deze historische schatten ontdekt.

Begin de dag op het Plaza de Isabel la Catolica

De plaats vanwaar de beste rondleidingen door Granada beginnen is het Plaza de Isabel Católica. U zult geen moeite hebben om het te vinden, want het ligt midden in het centrum, tussen de Gran Vía en de straat Reyes Católicos. In het midden staat een fontein met een beeldhouwwerk ter herinnering aan de overeenkomst die Columbus met de vorsten sloot en die zou eindigen met de verovering van Amerika.

Naast een bezoek aan het plein is ook een bezoek aan de kerk van het klooster van de ongeschoeide karmelieten aan te bevelen. Binnen ziet u een beroemd beeldhouwwerk van de Heilige Familie door Alonso de Mena.

Boek een rondleiding in Granada

Breng een bezoek aan de immense kathedraal van Granada

Op slechts twee minuten lopen van Plaza Isabel la Católica ligt de kathedraal van Granada, een must-see. Het werd gebouwd in opdracht van de koningin op de plaats van een oude moskee in de stad. U zult verbaasd zijn wanneer u aankomt en de omvang ervan ziet, want het is een van de grootste van Europa.

Tijdens uw bezoek aan de kathedraal van Granada moet u niet alleen de voorgevels bewonderen, maar ook het interieur.

De toegang kost ongeveer 5 euro en is zeker de moeite waard om te begrijpen waarom het wordt beschouwd als een van de grote juwelen van de Spaanse Renaissance. Let vooral op de glas-in-loodramen en het orgel, dat er al staat sinds de 18e eeuw.

Stap binnen in het grote mausoleum van de Koninklijke Kapel

De Koninklijke Kapel van Granada maakt deel uit van het complex van de kathedraal, dus u kunt er met hetzelfde kaartje naar binnen, dat ongeveer 5 euro kost.

Er is echter zoveel te zien dat het als een volledig onafhankelijk bezoek zou kunnen worden beschouwd. Het hoogtepunt is dat de katholieke vorsten en hun nakomelingen er begraven liggen.

De graftombes van Isabella van Castilië en Ferdinand van Aragon zijn twee grote kunstwerken; ze zijn ontworpen door Domenico Fancelli en gemaakt van het fijnste Italiaanse marmer. Naast deze graftombes zijn er nog vele andere kunstwerken, vooral goud- en zilverwerk.

Maak een wandeling en eet een hapje in de Alcaicería

Na een bezoek aan het hele monumentale complex van de kathedraal van Granada, met inbegrip van de kapel, hebt u misschien wel trek gekregen. Een goede plek om te eten is Calle de la Alcaicería, op slechts drie minuten lopen.

Sinds de 14e eeuw is het een grote markt. Tegenwoordig zijn er naast zijde, handwerk en zilverwerk ook restaurants en theewinkels waar Arabisch eten wordt geserveerd.

Na de lunch kunt u een wandeling maken door de Alcaicería, een soort open markt. In de winkels kunt u kennismaken met de cultuur en de geschiedenis van deze plaats, die ooit de grote soek van Granada was.

Ga naar de Madraza, de eerste universiteit van Granada

Alvorens de dag af te sluiten, stel ik u voor de Madraza van Granada te bezoeken, die zich naast de Alcaicería en de kathedraal bevindt.

Dit gebouw herbergde de eerste universiteit van de stad tijdens de Nasrid-periode. In feite komt de naam van het Arabische "medersa", wat school betekent.

Vandaag kunt u het interieur bezichtigen, dat barok werd na de verovering van Granada door de christenen. De toegang kost ongeveer €2.

Hoewel veel voorwerpen in de loop der jaren verloren zijn gegaan of zijn vernietigd, zijn er nog steeds overblijfselen van de Moorse constructie te zien, zoals de mihrab (het oratorium). Het is ook aan te raden om naar boven te gaan naar de Ridderzaal.

Breng voor het einde van de dag een bezoek aan de Corral del Carbón

Misschien heb je nog niet veel gehoord over de Corral del Carbón, maar ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen als je erheen gaat. Deze plaats heeft sinds zijn bouw in de 14e eeuw vele functies gehad: kolenopslagplaats, korenmarkt, koopmanswoning, buurthuis... Tegenwoordig kan het gratis worden bezocht.

De Corral del Carbón is een Moorse constructie, dus heeft het Arabische elementen (zoals de hoefijzerboog bij de ingang). Het opvallendste kenmerk is het plafond, waarvan de gewelven prachtig versierd zijn met muqarnas.

Maak kennis met het nachtleven van Granada

Op de terugweg kunt u genieten van de nachtelijke sfeer in het historische centrum van Granada, wanneer de gebouwen die u de hele dag hebt gezien verlicht zijn en de mensen eromheen dineren of iets drinken.

Afhankelijk van uw leeftijd vindt u verschillende ruimtes om van een laatste drankje te genieten. Jongeren kunnen terecht in de Calle Pedro Antonio de Alarcón, het centrum van het bruisende universitaire nachtleven.

Als u het liever wat rustiger aan doet, kunt u naar een van de bars in de Calle Elvira gaan of naar de buurt van de Plaza de Toros.

Dag 2: Ontdek de geheimen van het Alhambra

Het Alhambra in Granada bij zonsondergang| ©Leon LEE
Het Alhambra in Granada bij zonsondergang| ©Leon LEE

Ik denk niet dat u veel langer kunt wachten om het beroemde Alhambra in Granada te zien, dus besteed de tweede dag aan het ontdekken van de hele ommuring (die niet klein is) en het omliggende gebied.

Betreed het interieur van het Alhambra

Mijn advies is om een rondleiding te boeken in het Alhambra in Granada. Het is een enorm paleizencomplex met veel geschiedenis; men denkt dat het in de 13e eeuw werd gesticht door de Nasrid-dynastie, maar aan het eind van de 15e eeuw, met de verovering van de katholieke vorsten, onderging het vele wijzigingen.

Een andere aanbeveling is om uw kaartjes voor het Alhambra in Granada op tijd te kopen, want er komen altijd veel bezoekers en het is vaak uitverkocht.

Ze kosten ongeveer 14 euro en omvatten ook een bezoek aan de Nasrid-paleizen, waartoe de toegang enigszins beperkt is en waarvoor strikte tijdschema's gelden.

Kaartjes kopen voor het Alhambra in Granada

Maak een wandeling door de tuinen van Generalife

U kunt het Alhambra niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan Granada's Generalife, het voormalige zomerpaleis van de Nasrid dynastie.

De toegang tot deze plaats is inbegrepen in het algemene toegangsticket (ongeveer 14€), maar het is beter om het bezoek als een apart bezoek te beschouwen en er een specifieke tijd aan te besteden.

Naast het ostentatieve interieur is het meest opvallende aan het Generalife de tuinen, vol aromatische planten, fonteinen, vijvers, acacia's... Bovendien kunt u vanuit dit gebied het Alhambra en de stad Granada zien liggen.

Boek uw rondleiding door het Generalife en het Alhambra van Granada

Eten in de omgeving van het Alhambra

Voordat u vertrekt, raad ik u aan in de buurt van het Alhambra te eten. Er zijn verschillende tapasrestaurants, zoals gebruikelijk in Granada.

De prijs is misschien iets hoger, maar veel van deze plaatsen hebben een onovertroffen uitzicht op het Nasrid-paleis en de tuinen.

Bovendien zijn er restaurants in de buurt van het Alhambra die op de een of andere manier ook deel uitmaken van het Alhambra of van de geschiedenis van de Nasrid-dynastie en de katholieke vorsten. De Parador de Granada bijvoorbeeld was een klooster dat op bevel van de vorsten werd gebouwd, of La Mimbre, dat midden in het bos ligt.

Loop van het Alhambra naar beneden naar Paseo de los Tristes

Laat u niet misleiden door de naam van dit pad, het is een heel mooie plek en een must-see. Het is ongeveer 15 minuten naar beneden vanaf het Alhambra, net over de Aljibillo Brug.

Vanaf de Paseo de los Tristes heb je een ongelooflijk uitzicht op het paleisterrein, dus stop even en maak wat mooie foto's.

Waarom dan die naam? Hier kwamen vroeger de begrafenisstoeten langs op weg naar de begraafplaats. Wat vandaag opvalt is de fontein, die dateert uit het begin van de 17e eeuw, en een oud gebouw dat toebehoorde aan een adellijke familie.

Zeg vaarwel tegen het Alhambra vanaf Mirador de San Nicolás

Jaren geleden klom Bill Clinton naar de Mirador de San Nicolás en zei dat hij vanaf daar de mooiste zonsondergang had gezien.

U bent er in 10 minuten vanaf de Paseo de los Tristes, tegenover de wijk Albaicín. Na een paar treden te hebben beklommen, kunt u vanaf de top een deel van de stad Granada zien liggen en bovenal het Alhambra met daarachter de Sierra Nevada.

Als u genoeg heeft van het uitzicht, raad ik u aan een kijkje te nemen in de kerk van San Nicolás, die zich op het plein bevindt. Het is een tempel in Mudejar- en gotische stijl; de toegang is gratis.

Dag 3: Een rondleiding in Sacromonte en Albaicin

Sacromonte Wijk| ©Jorge Franganillo
Sacromonte Wijk| ©Jorge Franganillo

Bereid u tijdens uw derde dag in Granada voor op een bezoek aan de wijken Sacromonte en Albaicín, waar traditie, cultuur en geschiedenis door elke straat lopen. Het zijn ook geweldige plaatsen voor een goede tapas tour, je zult zien!

Begin de dag met een bezoek aan de Grote Moskee van Granada

De dag begint bij de Grote Moskee van Granada, die zich in de wijk Albaicín bevindt, vlak bij het Plaza de San Nicolás.

De toegang is gratis en biedt de mogelijkheid het hoofdgebouw, de tuinen en het Centrum voor Islamitische Studies, waar historische documenten en teksten over de islam worden verzameld, te bezichtigen.

Let wel, dit is een religieus gebouw en hoewel ze een opendeurbeleid hebben, is respect belangrijk.

Als u binnen bent, moet u zeker even de tijd nemen om de houten panelen te bekijken, waarop afleveringen uit de Koran zijn gekerfd.

Slenteren door de straten van het Albaicín

Als u de Grote Moskee verlaat, is het tijd om rond te wandelen in de wijk waarin zij is gelegen, het Albaicín.

Deze wijk is altijd beschouwd als bijna een andere stad, maar dan binnen Granada. U zult verrast zijn door de hellingen en smalle straatjes, maar ook door de kleine huisjes tussen de grote paleizen.

Wat u ook zal opvallen is dat er veel kerken zijn, maar let op, dit waren vroeger moskeeën. Hoewel de moslims die altijd in het Albaicín hadden gewoond, uiteindelijk werden verdreven, is hun culturele en artistieke erfgoed vandaag de dag nog steeds zichtbaar.

Boek een rondleiding door de wijken Sacromonte en Albaicín van Granada

Maak een smakelijke tapastour door het Albaicín

Naast een wandeling door de straten kunt u in het Albaicín ook een van de beste tapastochten van Granada maken. Je bent nu al een paar dagen in de stad, dus je zult je al wel gerealiseerd hebben dat je voor elk drankje dat je in een bar betaalt (en dat ongeveer 2€ kost) een tapa krijgt, en dat je met drie of vier van die tapa's uiteindelijk wel moet eten.

Welnu, het Albaicín is de juiste wijk om een route te nemen en de beste gastronomie van Granada te proeven. Bovendien heeft deze culinaire tour een gids die het culturele aspect van dit alles uitlegt.

Ontdek de traditie van Sacromonte

Op slechts 15 minuten lopen van het Albaicín bereikt u een andere van de meest traditionele wijken van Granada: Sacromonte.

Hier hebben de bergen, rivieren en religies zich door de jaren heen vermengd. Als u door de straten slentert, treft u een moskee aan, maar ook een synagoge en vele grotten.

U kent de grotten misschien wel, want zij zijn de grote symbolen van Sacromonte. Ze werden bewoond door zigeunerfamilies, hoewel ze tegenwoordig openstaan voor bezoekers. Als u ze van binnen wilt bekijken, raad ik u aan naar het Museo Cuevas te gaan ( ongeveer 5€/toegang).

Voel de sensatie van flamenco met een show in Sacromonte

De wijk Sacromonte is ook bekend als de geboorteplaats van de flamenco. In veel van de grotten worden 's avonds flamencoshows gegeven.

Flamenco is veel meer dan alleen maar dans, dus het is bijna verplicht om Granada niet te verlaten zonder het live gezien te hebben.

Als u naar een flamencovoorstelling in Granada wilt, raad ik u ten zeerste aan naar Sacromonte te gaan. De coëxistentie van culturen heeft zich ook in deze kunstvorm doen gevoelen; aan de oorspronkelijke zigeunerzambra zijn moslimelementen toegevoegd, wat het resultaat nog spannender maakt.

Boek uw ticket voor een flamenco show in Granada

Dag 4: Neem afscheid van Granada door een aantal van zijn verborgen schatten te leren kennen

Arabisch bad in Granada| ©James C
Arabisch bad in Granada| ©James C

De vierde en laatste dag in Granada raad ik u aan te wijden aan die plaatsen die misschien niet zo bekend zijn, maar die net zo interessant zijn. En, om de reis af te sluiten, heb ik een zeer ontspannend plan voor jullie.

Bezoek het koninklijke klooster van San Jeronimo

Het koninklijk klooster van San Jerónimo ligt in de buurt van de kathedraal van Granada, tussen de wijken Realejo en San Ildefonso.

Het was de eerste christelijke tempel die in de stad werd gebouwd na de verovering. Je kan de binnenkant bezoeken voor ongeveer 4€, wat ik aanbeveel om de decoratie en de barokke architectuur te zien.

Binnen gaat uw blik meteen naar de hoofdkapel, waar zich een groot altaarstuk in maniëristische stijl bevindt dat er, dankzij een recente restauratie, onberispelijk uitziet. Er zijn echter andere elementen die er niet meer zijn als gevolg van plunderingen door de Fransen.

Het voelt alsof je de stad weer binnenkomt door de Elvira Poort

Een deel van het klooster van San Jeronimo werd gebouwd met de Arabische steen van de Puerta de Elvira, die op slechts 10 minuten lopen van Granada's Plaza del Triunfo ligt. Deze poort werd in de 11e eeuw gebouwd door de Ziridische sultans. Loop er doorheen zoals de burgers jaren geleden deden om dit deel van de stad binnen te komen.

De poort is volgens de normen van de Moorse architectuur. Het is hoefijzervormig en heeft kantelen aan de bovenkant. Het is jammer dat er misschien een tweede poort is geweest, hoewel die tot op heden niet bewaard is gebleven.

Proef de Arabische tapas van de Calle Elvira

Met uw rug naar Puerta de Elvira, slaat u rechtsaf om Calle Elvira in te gaan en te lunchen. Deze keer zullen de tapas die u zult proeven een beetje anders zijn, aangezien dit gebied vol zit met restaurants en bars die Arabische gerechten serveren, zoals shawarmas of typische zoetigheden.

Naast eten kunt u in de Calle Elvira nog eens zien hoe de Arabische en christelijke culturen zich eeuwen geleden vermengden. Het is ook een goede plaats om souvenirs te kopen voor u vertrekt.

Ontdek de mooiste promenade van Granada op de Carrera del Darro

Als je de Calle Elvira verder volgt, kom je uit bij Carrera del Darro, je volgende bestemming.

Het is een goede plek om na de lunch heen te gaan, want het loopt langs de linkeroever van de rivier en er heerst een ontspannen sfeer. Bakstenen en stenen bruggen en, in de verte, het Alhambra verschijnen op uw pad, zodat u nog een laatste keer gedag kunt zeggen.

De Carrera del Darro is een van de mooiste wandelingen van de stad, misschien omdat hij al eeuwenlang in zo'n goede staat verkeert, ook de bruggen. Tijdens uw wandeling komt u ook historische gebouwen en verschillende Arabische baden tegen, waar ik u aanbeveel te stoppen.

Sluit de dag en de reis af door te ontspannen in een hammam

Na vier dagen rondwandelen in Granada, bent u misschien toe aan wat rust en ontspanning. Er is geen betere plaats om dit te doen dan in een Arabisch bad.

In en rond de Carrera del Darro zijn er verschillende om uit te kiezen. De ervaring bestaat meestal uit een lichaamsbehandeling en een ontspannende sessie voor ongeveer 65 euro.

De beste hammams in Granada zijn die welke de Arabische tradities in ere hebben gehouden; met gebruikmaking van aromatische oliën en met zorg voor de inrichting en de ruimtes, creëren ze een unieke ervaring tussen stoombaden en massages. U zult zich als herboren voelen en uw reis naar de Nasridstad helemaal afmaken!

Boek een sessie in de beste hammam van Granada

Rondreizen in Granada

Granada Metro| ©José Francisco Pujazón
Granada Metro| ©José Francisco Pujazón

Als u de route volgt die ik heb voorgesteld voor uw vierdaagse reis naar Granada, hoeft u de auto of het openbaar vervoer niet te nemen, want alle afstanden zijn te voet bereikbaar.

Als uw hotel echter wat ver weg ligt, zult u misschien de bus moeten nemen om in sommige wijken te komen en vooral in het Alhambra, dat aan de rand van de stad ligt.

Gelukkig is er een goede stadsbusdienst in Granada, waarvan u de frequentie en routes kunt controleren op hun website. Lijnen zoals de C30 verbinden het stadscentrum met het Alhambra, terwijl de C31, C32 en C34 door de wijken Albaicín en Sacromonte lopen, die, afhankelijk van waar u verblijft, een beetje ver weg kunnen zijn.

Een overzicht van uw 4-daagse rondreis in Granada

Opdat u een meer schematisch beeld krijgt van uw vierdaagse reisroute in Granada, laat ik u achter met deze tabel waarin u de essentiële informatie hebt. Veel plezier op uw reis!

 • Dag 1
 • Bezoek het Plaza de Isabel la Católica
 • Bezoek de Kathedraal van Granada
 • Betreed de Koninklijke Kapel
 • Een hapje eten in de Alcaicería
 • Bezoek de Madraza
 • Sluit de dag af in de Corral del Carbón
 • Dag 2
 • Bezoek het Alhambra
 • Wandel door het Generalife en zijn tuinen
 • Lunch in de omgeving van het Alhambra
 • Kom aan op de Paseo de los Tristes
 • Zie Granada vanaf de Mirador de San Nicolás
 • Dag 3
 • Bezoek de Grote Moskee van Granada
 • Wandel door het Albaicín
 • Neem een tapas tour van de Albaicin
 • Ontdek Sacromonte
 • Een flamencovoorstelling bijwonen
 • Dag 4
 • Bezoek het koninklijk klooster van San Ildefonso
 • Steek de Elvira Poort over
 • Een hapje eten in Calle Elvira
 • Wandel langs de Carrera de Darro
 • Ontspannen in een hammam

Ik ben benieuwd van u te horen hoe de reis is verlopen en wat uw favoriete momenten waren tijdens deze vierdaagse reis naar Granada.