Bezoek de Albaicin en Sacromonte in Granada

De beste manier om de pittoreske wijken van Albaicín en Sacromonte te bezoeken is met een gespecialiseerde gids. Deze suggesties mag u niet missen!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

10 minuten lezen

Bezoek de Albaicin en Sacromonte in Granada

Uitzicht op het Albaicín | ©Rosa Armada

Tijdens uw reis naar het koninkrijk Nasrid mag u de wijken Albaicín en Sacromonte niet missen, twee van de meest emblematische, traditionele en interessante plaatsen van Granada. U kunt niet zeggen dat u hier geweest bent als u ze niet kent!

1. Albaicín en Sacromonte rondleidingen

Sacromonte wijk| ©Jorge Franganillo
Sacromonte wijk| ©Jorge Franganillo

Er zijn weinig steden mooier en charmanter dan Granada, de essentie van Al-Andalus, om te genieten van een onvergetelijke reis. Monumentaal, vol legenden en dromerige hoekjes, is het een genot voor reizigers die op zoek zijn naar een spannende vakantie.

Van alle enclaves in de stad zijn de wijken Albaicín en Sacromonte twee van de meest authentieke om te verkennen. Deze wijken, gelegen op de heuvels die over Granada uitkijken, hebben niet alleen een interessante geschiedenis maar ook prachtige uitzichten om verliefd op te worden, en het was hier dat ik me realiseerde dat het niet alleen het Alhambra is waar de lokale bevolking naar hunkert!

De wijken Albaicín en Sacromonte zijn de oudste van de stad, waar eeuwen geleden het Andalusische Granada werd geboren, en zijn vol labyrintische steegjes, doorgangen en pleinen die prachtige schatten en legendes bevatten die de tand des tijds hebben doorstaan.

Wat is de beste manier om ze te leren kennen?

Er is hier veel te zien en het is gemakkelijk om te verdwalen als u voor het eerst reist. Uit ervaring denk ik dat de beste manier om van het Albaicín en de Sacromonte te genieten is zich te laten meeslepen door het hart van deze wijken van Granada, door een reis terug in de tijd te maken met een rond leiding die u de must-sees van deze straten van het werelderfgoed laat zien.

Ik raad u twee rondleidingen aan door het Albaicín en het Sacromonte, die u in staat stellen de vele facetten ervan zowel overdag als 's nachts te ontdekken:

U kunt niet weggaan zonder minstens één keer in uw leven deze schilderachtige buurten te hebben bezocht. En niet zonder herhaling, want als er één ding is dat me is opgevallen aan de wijken Albaicín en Sacromonte, dan is het wel dat hun essentie verandert van dag tot nacht.

Elk moment onthult andere details en percepties in een prachtige stad die nooit ophoudt u te fascineren en te verbazen.

2. Wandeltocht door Granada: wijken Albaicín en Sacromonte

Geniet van het prachtige uitzicht op het Alhambra vanaf het uitkijkpunt van San Nicolas.| ©Pom'
Geniet van het prachtige uitzicht op het Alhambra vanaf het uitkijkpunt van San Nicolas.| ©Pom'

Als u een van die reizigers bent die graag een stad leert kennen door in de straten te verdwalen, dan is deze wandeling door de wijken Albaicín en Sacromonte in Granada een fantastische optie, omdat ze verschillende van de emblematische plaatsen aandoet die verborgen liggen in het labyrint van middeleeuwse straatjes die een van de mooiste en historischste delen van het Nasrid-koninkrijk vormen.

Waar bestaat deze tour uit?

Deze rondleiding van 2,5 uur door de wijken Albaicín en Sacromonte, die op het afgesproken tijdstip vanaf Plaza Isabel la Católica vertrekt, neemt u mee op een rondleiding langs de verbluffende architectuur van de twee oudste wijken van Granada - een lust voor het oog!

Deze Andalusische stad heeft veel geschiedenis achter zich. Verschillende volkeren hebben het door de eeuwen heen bewoond en allen hebben er op de een of andere manier hun stempel op gedrukt, zodat de uitleg van een gids op plaatsen als deze van essentieel belang is.

Wat zal je zien?

U ziet het monument voor koningin Isabella de Katholieke (een sleutelfiguur in de herovering en de ontdekking van Amerika), de Plaza Larga (het populairste plein van het Albaicín), het uitkijkpunt San Nicolás (waarvan het uitzicht op het Alhambra en de Sierra Morena u de adem zal benemen) of de Paseo de los Tristes (een van de mooiste straten van Granada aan de voet van de palts), naast andere zeer bijzondere plaatsen.

U zult ook de mythen en legenden leren kennen die rond Granada, het Albaicín en Sacromonte de ronde doen, evenals de populaire personages die ooit in deze wijken woonden (de heldin Mariana Pineda, de zigeunerin Chorrohumo of de minnaars van de Aljibe) en wier figuren in het volksgeheugen bewaard zijn gebleven.

De rondleiding eindigt op hetzelfde plein als vanwaar de groep is vertrokken. Aarzel niet om aan het einde van de rondleiding uw gids te vragen naar eventuele aanbevelingen om uw bezoek aan de stad Nasrid compleet te maken, hij/zij zal u graag helpen!

Routebeschrijving

 • San Nicolás uitzichtpunt
 • Kerk van San Gil en Santa Ana
 • Sacromonte
 • Paseo de los Tristes
 • Plaza de Isabel La Católica
 • Plaza Larga

Talen

Deze tour is beschikbaar in het Engels en Spaans.

Isabel's Reizigerstip

Neem deze rondleiding aan het begin van uw reis. U zult de geschiedenis en de legenden van Granada in u opnemen en de rest van uw reis zult u de stad met nieuwe ogen zien.

3. Granada: nachtelijke rondleiding door het Albaicín en Sacromonte

Nachtzicht van het Albaicín| ©www.twin-loc.fr
Nachtzicht van het Albaicín| ©www.twin-loc.fr

Als de zon ondergaat, verandert de stad Granada. De schemering kan het ideale moment zijn om een romantische en rustige wandeling te maken door de mooiste wijken van Granada, aangezien de drukte van overdag in de meest toeristische straten plaats maakt voor de stilte van de nacht en een meer raadselachtige versie van de stad. Ik geef toe dat ik een voorliefde heb voor het aanschouwen van de oude Nasrid stad 's nachts en verlicht!

Waar bestaat deze tour uit?

Gezien alle legenden en verhalen die de wijken Albaicín en Sacromonte omringen, is mijn advies om deze plaatsen te bezoeken met een plaatselijke gids die u alle anekdotes zal vertellen en u de meest bijzondere hoekjes zal laten zien om het meeste uit uw bezoek te halen.

De rondleiding begint om 20.00 uur bij Calle Cárcel Baja nº 2. U heeft 2,5 uur de tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden van de wijken Albaicín en Sacromonte te bezoeken, zoals de Plaza Nueva (het meest centrale plein van Granada), de Plaza de Santa Ana waar u de kerk van San Gil en Santa Ana vindt (een van de mooiste kerken van de stad met een prachtige Mudejar toren), de Carrera del Darro (een van de mooiste en oudste straten ter wereld) of het uitkijkpunt van San Nicolás (in de wijk Albaicín, vanwaar u het beste panoramische uitzicht op het Alhambra van Granada heeft), naast vele andere mooie plekjes.

Hoe te boeken?

Om de Granada: nachtelijke rondleiding door het Albaicín en Sacromonte te doen, hoeft u alleen maar de datum te selecteren waarop u de activiteit wilt doen en de informatie in te vullen die u bij de online reservering wordt gevraagd. U ontvangt dan een e-mail met alle nodige informatie.

Routebeschrijving

 • Nieuw Vierkant
 • Kerk van San Gil en Santa Ana
 • Carrera del Darro
 • Albaicín
 • Mirador de San Nicolás
 • Sacromonte

Talen

Deze tour is beschikbaar in het Engels, Spaans, Frans, Portugees, Italiaans en Duits.

Isabel's Reizigerstip

Dit is de perfecte tour voor de zomer. Als u 's avonds door het Albaicín en het Sacromonte wandelt, leert u de charme van deze wijken kennen zonder dat het warm is en genietend van een zacht briesje.

4. Wat zie je tijdens de Albaicín en Sacromonte tours?

De Darro Rivier| ©Juan Luis
De Darro Rivier| ©Juan Luis
 • Sacromonte: een schilderachtige wijk aan de rand van Granada waar al sinds de 16e eeuw zigeuners wonen. Het is beroemd om zijn uitzicht op het imposante Alhambra en de bergen, zijn witgekalkte huizen, zijn typische grotten en zijn tablaos flamencos waar u kunt feesten. Zonder twijfel een van de meest authentieke en traditionele plaatsen die ik u aanbeveel om te bezoeken in de Andalusische stad.

 • Albaicín: Deze op het eerste gezicht bescheiden wijk met smalle straatjes, rode daken en witte huizen herbergt de oorsprong van wat eens de hoofdstad van het Nasrid-koninkrijk was. Een wandeling door het Albaicín is een wandeling door de geschiedenis van Granada en een lust voor het oog. Het is niet tevergeefs dat de unieke schoonheid ervan in 1984 terecht tot werelderfgoed is uitgeroepen!

 • Carrera del Darro: een van de oudste en mooiste straten van Granada. Van hieruit kunt u het Alhambra op de top van de Sabika en de lommerrijke bossen eromheen bekijken. Erlangs slenteren met het ruisen van het water van de rivier Darro op de achtergrond is een plezier dat geen enkele bezoeker mag missen.

 • Kerk van San Gil en Santa Ana: Op de Plaza de Santa Ana bezoekt u de schitterende kerk van San Gil en Santa Ana, een kleine Mudejar tempel gebouwd op de resten van de Almanzora aljama moskee. Het is een van de meest unieke kerken van Granada en naar mijn mening een van de mooiste.

 • Plaza Nueva: een van de levendigste pleinen van Granada, vol souvenirwinkels, bars en restaurants waar u kunt zitten en een kopje koffie kunt drinken terwijl u naar de optredens van muzikanten en andere straatartiesten kijkt. Hier bevindt zich de Real Chancillería, een betoverend gebouw uit de 16e eeuw dat gehuld is in mysterie en waarover vele legenden over geesten de ronde doen.

 • Paseo de los Tristes: Ondanks zijn melancholieke naam heeft deze straat een zeer feestelijke sfeer en een uniek uitzicht op het Alhambra. De Paseo de los Tristes, gelegen naast de rivier de Darro, is een van mijn favoriete plaatsen om een paar glazen wijn te drinken op de charmante terrassen. De herkomst van de naam zal u verbazen, net als alles wat u in de straat tegenkomt.

 • Plaza Larga: Dit uit de 14e eeuw daterende plein is het bekendste van het Albaicín. Hier kunt u een souvenir of een snoepje kopen in de banketbakkerij "Casa Pasteles", die zeer populair is in de stad. Het is er altijd erg druk omdat het aansluit op straten die naar het uitkijkpunt van San Nicolás of de Paseo de los Tristes leiden. Veel mensen zitten echter gewoon en vermaken zich op de terrassen van de bars.

 • Plaza de Isabel la Católica: Dit centrale plein, omgeven door bomen en verschillende historiserende gebouwen, is het trefpunt voor veel plaatselijke bewoners en bezoekers. Op het plein staat een monument ter ere van koningin Isabella I van Castilië, een sleutelfiguur in de geschiedenis van de stad. Het ligt op enkele meters van de kathedraal, waar u de graftombe van de katholieke vorsten kunt bezoeken.

 • Mirador de San Nicolás: Het beroemdste uitkijkpunt van Granada vanwaar u het beste panoramische uitzicht heeft op het Alhambra met de met hermelijnen bedekte Sierra Nevada op de achtergrond. Het is zowel overdag als 's nachts een spektakel. Het bevindt zich in het Albaicín en is een van de grootste geneugten die u in Granada kunt beleven, het zal u sprakeloos maken!

5. Organiseer uw rondleiding door de wijken Albaicín en Sacromonte

Wandel door de pittoreske straatjes van het Albaicín.| ©Esteban Romero
Wandel door de pittoreske straatjes van het Albaicín.| ©Esteban Romero

Hoe te boeken

Het is makkelijk. Deze rondleidingen door Granada kunnen online worden geboekt en zodra u uw aankoop hebt voltooid, ontvangt u een voucher met de nodige instructies om uw gids te ontmoeten op de dag en het tijdstip dat u hebt gekozen.

Ik raad deze twee rondleidingen door de wijken Albaicín en Sacromonte aan als u een van die reizigers bent die graag improviseren tijdens uw reis en ruimte laten voor het onverwachte, aangezien ze gratis annulering hebben en u 24 uur van tevoren kunt verplaatsen naar een andere dag zonder uw geld te verliezen.

Duur

Deze rondleidingen duren meestal twee en een half uur, maar kunnen ook iets langer zijn. Het zijn activiteiten die rustig worden uitgevoerd omdat het de bedoeling is dat de reizigers genieten van de stad, zich ontspannen, vragen stellen aan de gids en nieuwe dingen leren door de ervaring.

Dienstregeling

Rondleidingen door dit deel van Granada zijn elke dag van de week beschikbaar en er zijn gewoonlijk verschillende dienstregelingen waaruit u kunt kiezen. Als u aan de drukte wilt ontsnappen, vermijd dan de weekends in het hoogseizoen en kies voor avondrondleidingen.

Kleding

Draag comfortabele schoenen tijdens de excursie, aangezien u veel zult wandelen en een aantal heuvels zult beklimmen. Als u in de zomer gaat, denk er dan aan om gehydrateerd te blijven en u te beschermen tegen de zon.

Maaltijden

Neem water en iets te eten mee voor onderweg. Langere tochten hebben meestal een korte pauze in het midden van de tocht. Afhankelijk van waar de tour eindigt, zal de gids waarschijnlijk goede plaatsen voor lunch of diner aanbevelen.

Foto's

Tijdens de rondleiding door de wijken Albaicín en Sacromonte krijgt u ruim de tijd om de verschillende bezienswaardigheden te bekijken en kunt u zoveel foto's nemen als u wilt zonder de groep te vertragen. Vergeet niet dat u nadien altijd kunt terugkomen om de monumenten te bezoeken en zoveel tijd kunt besteden aan het maken van foto's als u wilt.

Talen

Bezoekers komen van over de hele wereld naar Granada en daarom zijn de meeste rondleidingen in verschillende talen beschikbaar. Spaans en Engels zijn bijna gegarandeerd, maar bij andere rondreizen kan ook Frans, Portugees, Duits of Italiaans worden gekozen.

Prijs

Hoewel u deze rondleiding op eigen houtje kunt doen, raad ik u aan een rondleiding door de wijken Albaicín en Sacromonte te nemen met een gids. De prijzen zijn zeer betaalbaar en met alles wat u zult leren, verzeker ik u dat u waar voor uw geld zult krijgen.

Rondleidingen met kinderen

De afstanden die op de meeste wandeltochten door de stad worden afgelegd zijn goed te doen, dus als u Granada als gezin bezoekt, kunnen de kinderen gerust met u meelopen, want ze zijn niet zo lang en kunnen het tempo goed bijhouden.

En als de kinderen zich op een bepaald moment tijdens de tour vervelen, omdat dit buitenactiviteiten zijn, kunnen ze altijd rondrennen en spelen terwijl de gids doorgaat met de volwassenen de bezienswaardigheden te laten zien. Dit zijn tenslotte geen museumtours waar ze stil moeten zitten.

6. Als u een rondleiding door de buurten Albaicín en Sacromonte leuk vindt, zult u ook geïnteresseerd zijn in

Interieur van het Alhambra| ©Callum Parker
Interieur van het Alhambra| ©Callum Parker

Als een rondleiding door de wijken Albaicín en Sacromonte u enthousiast heeft gemaakt, neem dan de ervaring naar een hoger niveau en vul het aan met andere rondleidingen om andere juweeltjes van Granada te ontdekken.

Er zijn heel veel rondleidingen in Granada en ik heb een gids samengesteld om u te laten zien wat volgens mij de beste rondleidingen zijn en waarom. U kunt het lezen in dit artikel over de beste excursies en rondleidingen in Granada.

En als u uw bezoek aan Granada liever wilt afronden met een excursie rond de stad, raad ik u aan dit artikel over Excursies naar de Alpujarra vanuit Granada te lezen, waar u voor mij een selectie van de beste kunt vinden.