Alpujarra dagtocht vanuit Granada

Klaar om andere wonderen van Granada te ontdekken? De Alpujarra is een gebied dat steeds meer toeristen aantrekt. Vandaag zal ik u vertellen hoe u het kunt leren kennen en waar u rekening mee moet houden bij het organiseren van uw excursie.

Katherine Betances

Katherine Betances

9 minuten lezen

Alpujarra dagtocht vanuit Granada

De Alpujarra | ©José Balsas García

De Alpujarra is wellicht een van de bekendste regio's van de autonome gemeenschap Andalusië. Het gebied, dat door de Unesco is uitgeroepen tot natuurreservaat, is een bezoek waard vanwege de diepgewortelde tradities, de nauwe band van de bevolking met het land en de sfeer die ons meeneemt naar een ander tijdperk.

Steeds meer bezoekers, zowel buitenlanders als plaatselijke bewoners, plannen een dagtocht naar de dorpen van de Alpujarra als een van de dingen die in Granada te zien en te doen zijn.

Ik zou u willen uitnodigen om, nadat u de basisroute van Granada hebt afgelegd, met inbegrip van een bezoek aan het Alhambra, de schitterende kathedraal van Granada en een rondleiding door het Albaicín, op ontdekkingstocht te gaan buiten de stad.

De beste optie

Alpujarra dagtocht vanuit Granada

Breng een dag door met het verkennen van de Sierra Nevada en de prachtige dorpjes van de Alpujarra.

Een rondleiding vertrekt vanuit het hart van Granada en voert de reizigers door de prachtige ongerepte landschappen en traditionele dorpen van Zuid-Spanje.

U krijgt de gelegenheid om prachtige routes te verkennen aan boord van een privé-vervoer dat vroeg in de ochtend de stad verlaat. In het zuiden van de provincie Granada kunt u de meest emblematische dorpen van het Alpujarra-gebied verkennen.

Eenmaal op uw bestemming heeft u tijd om op eigen gelegenheid rond te dwalen, de plaatselijke architectuur te bewonderen, het vakmanschap te leren kennen en, natuurlijk, het heerlijke eten te proeven.

Aanrader als... u Granada tenminste drie dagen of langer bezoekt, en een dag wilt besteden aan het verkennen van een andere kant van Spanje. Dit product biedt u alle faciliteiten, inclusief vervoer en een persoonlijke gids tijdens de hele excursie.

1. Hoe boekt u een excursie naar de Alpujarra vanuit Granada?

In Alpujarra| ©sprklg
In Alpujarra| ©sprklg

Mijn ervaring is dat de beste manier om voor dit soort ervaring in te schrijven en er het maximum uit te halen, is een beroep te doen op de diensten van een plaatselijk bedrijf, met deskundige gidsen die hun stad en het omliggende gebied door en door kennen.

Granada is, zoals te verwachten, een van de meest toeristische steden van Spanje, en daarom zijn er zo veel lokale bedrijven en exploitanten die deze en andere diensten aanbieden aan de duizenden bezoekers die elk seizoen naar de stad komen.

Mijn advies is gebruik te maken van de faciliteiten die het internet te bieden heeft en gebruik te maken van de gratis diensten van online zoekmachines. Zo kunt u de beste aanbieders krijgen, aanbiedingen vergelijken en recensies lezen voordat u ook maar één euro betaalt.

Boek uw excursie naar de Alpujarra vanuit Granada

2. Duur van de excursies naar de Alpujarra vanuit Granada

Alpujarra Huizen| ©Albert
Alpujarra Huizen| ©Albert

Vanwege de afstand tussen beide bestemmingen duren excursies naar de Alpujarra vanuit Granada gewoonlijk tussen 8 en 10 uur.

Houd er rekening mee dat de tijd enigszins kan variëren afhankelijk van het bedrijf dat u inhuurt voor de excursie en dat aspecten zoals de reisroute of het aantal te bezoeken bestemmingen rechtstreeks van invloed zullen zijn op de duur en, in sommige gevallen, de te betalen prijs.

Om de dag zo goed mogelijk te benutten, vertrekken de bedrijven die de Alpujarra-excursies verzorgen vroeg uit Granada, meestal rond 08.00 of 09.00 uur, en keren aan het eind van de dag, net voor zonsondergang, terug.

Het is een excursie van een hele dag en het is niet mogelijk om het in minder tijd te doen. Persoonlijk raad ik het niet aan voor vrienden die slechts twee dagen of minder in Granada zullen zijn, want in dat geval is het beter om de hoogtepunten van de stad te verkennen en de Alpujarra voor een later bezoek over te laten.

3. Wat zal ik zien op dit soort excursies?

Middag in de Alpujarra| ©joan ggk
Middag in de Alpujarra| ©joan ggk

Een bezoek aan de dorpen van de Alpujarra is een unieke ervaring. Hier is een korte lijst van enkele van hen.

Handwerk

Het prachtige vakmanschap van de Alpujarra is niet alleen een staaltje van de creativiteit en de gebruiken van de bevolking, maar ook van hun intelligente manier van overleven. Gedurende bepaalde perioden waren deze dorpen geïsoleerd van de grote stedelijke centra, waardoor zij genoodzaakt waren creatieve alternatieven te vinden om geld mee naar huis te brengen.

Architectuur

Net als bij het prachtige Palacios Nazaries is de enorme invloed van de Moorse cultuur op de gebouwen van de Alpujarra overal voelbaar, maar in plaats van grote civiele bouwwerken, vindt u hier volkse architectuur met een kleiner budget.

Unieke landschappen

Het meest opvallende kenmerk van de Alpujarra is waarschijnlijk het spectaculaire landschap; Granada's imposante Sierra Nevada bergketen wordt gecombineerd met de karakteristieke bergdorpjes om bezoekers een sfeer van vrede en rust te bieden die u elders in Granada moeilijk zou kunnen vinden. Dit alleen al is het bezoek waard.

Boek uw excursie naar de Alpujarras

4. Hoeveel kost een reis naar de Alpujarra vanuit Granada?

Geld in euro's| ©Pixabay
Geld in euro's| ©Pixabay

U moet er rekening mee houden dat de prijs sterk kan variëren, afhankelijk van het bedrijf dat u voor de excursie kiest. Over het algemeen kunnen de kosten van een excursie naar de Alpujarra echter worden ingedeeld naar gelang het soort excursie dat u zoekt.

  • De traditionele excursie heeft een basisprijs van 55€ per reiziger. Dit is een groepsexcursie met privé-vervoer vanaf Grada.
  • De semi-private tour heeft een basisprijs van 79€ per reiziger. Dit is een tour voor kleine groepen (maximaal 8 personen) met privé-vervoer vanuit Granada.

Een bezoek aan de Alpujarra is zonder twijfel een van de beste excursies die je vanuit Granada kunt doen. En het beste? Het is misschien goedkoper dan je zou verwachten, want Granada is over het algemeen een goedkope stad als het gaat om sightseeing.

5. Wat zijn de must-see dorpen in de Alpujarra?

Uitzicht op Pampaneira| ©Mark Chinnick
Uitzicht op Pampaneira| ©Mark Chinnick

Hieronder volgt een selectie van dorpen die een bezoek aan de Alpujarra meer dan waard zijn. Dit is natuurlijk een enigszins persoonlijke keuze, want het is een van de beste dorpen in de Alpujarra. Elke reiziger keert terug van de excursie met zijn eigen lijst van favorieten.

Orgiva

Het is een van de bekendste dorpen en de toegangspoort tot de Alpujarra van Granada, een streek die wordt gekenmerkt door zijn culturele mix. Niet te missen is het Plaza de la Alpujarra met zijn prachtige tinaos.

Pampaneira

Pampaneira wordt door velen beschouwd als het mooiste dorp van de Alpujarra en vormt samen met de twee aangrenzende dorpen (Bubión en Capileira) het gebied dat bekend staat als het historische complex van de Barranco de Poqueira.

Het is zeker een bezoek waard om de smalle steile straatjes en de traditionele witgekalkte huizen te bewonderen die kenmerkend zijn voor de Alpujarra.

Bubión

Bubión, gelegen op ongeveer 1.300 meter boven de zeespiegel, is een klein en mooi historisch stadje met slechts 400 inwoners.

Het ligt midden in de uitlopers van het Sierra Nevada gebied. Hier vindt u voornamelijk volkse architectuur waarin de invloed van de Berberse woestijndorpen merkbaar is.

Lanjarón

In het zuidelijke deel van de Sierra Nevada en grenzend aan de Lecrin Vallei ligt Lanjaron, een klein stadje met slechts 4000 inwoners dat beroemd is om zijn vlechtwerk en geweven tapijten.

Trevélez

Trevélez is een dorp van Romeinse oorsprong, vol indrukwekkende geschiedenis en gezegend met een adembenemend landschap. Het is de moeite waard door de steile straatjes te wandelen en te verdwalen in de oude wijken.

Boek uw excursie naar de Alpujarras

6. Waarom is het aan te raden om vanuit Granada een excursie naar de Alpujarra te maken?

Excursie in de Alpujarra| ©Albert
Excursie in de Alpujarra| ©Albert

De Alpujarra van Granada ligt op slechts 120 km van de stad La Alhambra. Daarom is de verbinding tussen beide bestemmingen veel gemakkelijker dan u zich kunt voorstellen. Vanwege de nabijheid is Granada de beste stad in Andalusië om van hieruit naar dit gebied te reizen.

Mijn persoonlijke ervaring is dat een georganiseerde rondreis tal van voordelen biedt, zoals het vervoer van en naar de stad, het gezelschap van een deskundige gids en ten slotte de mogelijkheid om andere reizigers te ontmoeten die dezelfde interesses hebben als jij.

7. Wat zijn de voordelen van een rondleiding ten opzichte van een bezoek aan de Alpujarra op eigen houtje?

Alpujarra Gebouwen| ©Spencer Means
Alpujarra Gebouwen| ©Spencer Means

Er is veel te zien en te bewonderen in de Alpujarra, dus een rondleiding met een gids is zeker aan te bevelen. Van de geschiedenis van de Alpujarra, die zijn gewoonten en manier van leven vorm geeft, tot de unieke architectuur, met zijn kubusvorm en platte dak, waarvan gezegd wordt dat het verwant is aan de typische architectuur van woestijndorpen.

Een deskundige gids, die u rechtstreeks naar de bezienswaardigheden kan brengen, zal van onschatbare waarde zijn. Vooral als u op korte termijn in de stad Granada bent en het meeste uit uw dagen van verkenning wilt halen.

Als u 4 dagen of minder in Granada verblijft, aarzel dan niet en kies voor de rondleiding.

Als u echter voor een langer verblijf in Granada bent en genoeg tijd hebt om op eigen gelegenheid op verkenning te gaan, maak dan gebruik van deze geweldige kans en breng ten minste een weekend door in het Alpujarra-gebied.

8. Hoe kom ik naar de Alpujarra vanuit Granada?

Met de auto naar Alpujarra| ©Travis and Taska
Met de auto naar Alpujarra| ©Travis and Taska

Er zijn verschillende alternatieven om dit deel van het land te bereiken en afhankelijk van de tijd die u hebt om het te verkennen, kunt u voor de ene of de andere optie kiezen. Hier zijn de meest voorkomende alternatieven.

Reis met de auto vanuit Granada.

Als u met de auto naar Granada reist of er na aankomst een huurt, kunt u dit vervoermiddel gebruiken om in de Alpujarra te komen en de dorpen van dit gebied op eigen gelegenheid te verkennen. Vanuit Granada zijn er drie hoofdroutes te overwegen.

  • Via de A-44 en de A-348: een route van 1 uur en 50 minuten over een afstand van ongeveer 118 km. Beschouwd als de snelste.
  • Via de A44 en vervolgens de A7: een route van 1u50 minuten en ongeveer 156 km afstand, met een prachtig uitzicht op de Iberische Zee.
  • Via de A-92 gevolgd door de A-337: een route van ongeveer 2 uur en 117 km door het Nationaal Park Sierra Nevada.

Reis met het openbaar vervoer vanuit Granada.

Als u besluit met de bus te reizen, rijdt de maatschappij ALSA deze route elke dag meerdere malen per dag. U moet de bus nemen vanaf het busstation van Granada.

Houd er echter rekening mee dat het openbaar vervoer in dit deel van Granada nogal oncomfortabel kan zijn. De best verbonden dorpen zijn Lanjarón en Órgiva, voor de andere kunt u het beste privé-vervoer gebruiken, vooral als u meer dan één dorp op één dag wilt zien.

9. Waar te eten in de Alpujarra?

Restaurant Alcadima| ©Travis and Taska
Restaurant Alcadima| ©Travis and Taska

Een stop om van een goede maaltijd te genieten is een must bij elk bezoek aan de dorpen van de Alpujarra. In deze streek van Granada vallen de op traditionele wijze bereide stoofpotten en stoofschotels en de lokaal geoogste producten op.

Over het algemeen is bij georganiseerde excursies naar de Alpujarra het eten niet in de prijs van de excursie inbegrepen, dus hier volgt een selectie van enkele van de beste restaurants in de omgeving, in de hoop dat u er een paar leert kennen.

  • Restaurant Alcadima: Gelegen in het dorp Lanjarón. Het gastronomische aanbod omvat een verscheidenheid aan typische gerechten en tapas met worst uit de Alpujarras, evenals een rijke variëteit aan gerstebier.
  • Bodega Asador El Lagar: Een van de meest charmante restaurants in de omgeving van Pampaneira. Het gastronomische aanbod omvat traditionele en huisgemaakte gerechten met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en gelegen in een van de meest charmante straatjes van de streek.
  • El Corral del Castaño Dit restaurant ligt in Capileira en heeft een prachtig buitenterras. Ideaal als u Granada in de zomer bezoekt. Het gastronomische aanbod omvat een grote variëteit aan typische gerechten, bereid met een vernieuwend en modern tintje.
  • Restaurante Plaza 6: Restaurante Plaza 6 is gelegen aan het centrale plein van het dorp Bubión met een spectaculair uitzicht op het centrale gebied, waaronder het gemeentehuis van Bubión. Het gastronomische aanbod bestaat uit typische streekgerechten met een originele toets.
  • Restaurante Teide: Tedie, gelegen in Bubión, is een populair restaurant dat diners serveert op een spectaculair tuinterras. Als u langskomt, moet u zeker hun heerlijke huisgemaakte desserts proberen, de beste in de streek!