Granada in 2 Dagen: alles wat je moet weten

Als u van plan bent om Granada in slechts 2 dagen te bezoeken, dan is hier een lijst van de must-do activiteiten in deze prachtige stad. Laat het avontuur beginnen!

Nicolas Reffray

Nicolas Reffray

11 minuten lezen

Granada in 2 Dagen: alles wat je moet weten

©Austin Gardner

Wilt u Granada leren kennen en hebt u maar een weekend? Maak je geen zorgen, ik zal je helpen de tijd te vinden om de must-see plaatsen te bezoeken zoals het Alhambra, de wijken Albaicín en Sacromonte, de Koninklijke Kapel en de Kathedraal, de Plaza Nueva, een flamencoshow, en natuurlijk enkele tapasbars, want niet alles is wandelend in dit leven!

Na 2 dagen bezienswaardigheden bezoeken, zult u zeker terug willen komen om te genieten van alles wat er in Granada te zien en te doen is. Deze Spaanse stad heeft, boven alle andere, dat speciale vermogen om het hart van elk van haar bezoekers te veroveren.

Dag 1: Bezoek aan het Alhambra, Plaza Nueva, Paseo de los Tristes en de wijk Albaicín

De Alcaicería| ©Eric Titcombe
De Alcaicería| ©Eric Titcombe

Een bezoek aan Granada vergt tijd, want het is een absoluut ongelooflijke stad, vol geschiedenis en charmante hoekjes. Draag comfortabele schoenen, want je gaat een lange dag lopen tegemoet.

Bezoek het Alhambra en ontdek al zijn schatten

Het Alhambra, misschien wel een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in heel Spanje, is werkelijk een plaats om van te dromen.

Dit complex, dat eeuwenlang het thuis was van de Nasrid-koningen, is een bewijs van de grootsheid van het moslimrijk in Spanje, aangezien het een van de mooiste voorbeelden is van de Moorse architectuur die nog overeind staat.

De fonteinen, tegels, zuilen en tuinen, evenals de aandacht voor detail in elke hoek van het complex, maken het werkelijk uniek.

Maar u vraagt zich waarschijnlijk af hoe lang een bezoek aan het Alhambra duurt. Hoewel het Alhambra zo uitgestrekt is dat het wel een stad op zich lijkt, kunnen de belangrijkste bezienswaardigheden op eigen gelegenheid in ongeveer 3 of 4 uur worden bezocht, als u zich een beetje haast, natuurlijk.

Bedenk dat u voor een gedetailleerde bezichtiging van het Alhambra ongeveer 6 à 7 uur nodig heeft, dat wil zeggen praktisch een groot deel van de dag, zodat u geen tijd zult hebben om andere bezienswaardigheden in de stad te bezoeken. Beschouw het dus maar als een eerste glimp van deze geweldige plek. Ik verzeker u: u zult terug willen komen.

Op onze rondleiding door dit Nasridse paradijs mag u de Patio de los Leones, de ommuurde stad (het Alcazaba), de tuinen van Generalife en de Nasridse paleizen niet missen, want u kunt het Alhambra niet verlaten zonder van al deze wonderen te hebben genoten.

Als u direct naar de interessantste punten wilt gaan en tegelijkertijd informatie wilt krijgen over wat u ziet, is het sterk aan te bevelen een rondleiding door het Alhambra te huren.

Maar als je een krap budget hebt, kun je hier zien hoe je gratis of goedkopere kaartjes voor het Alhambra kunt krijgen. En hier zijn enkele tips voor een bezoek aan het Alhambra om in gedachten te houden, zowel bij dit als uw volgende bezoek.

Koop uw kaartjes voor het Alhambra

Een pauze in de Plaza Nueva

Na een bezoek aan het Alhambra ligt op iets minder dan een half uur lopen van de ingang de Plaza Nueva, een ideale plek om even uit te rusten en een koel drankje te nuttigen, terwijl u de imposante gebouwen eromheen bekijkt.

Plaza Nueva is het belangrijkste en oudste plein van heel Granada, dus de naam lijkt niet helemaal juist... als er één ding is wat dit plein niet is, dan is het nieuw.

Het is getuige geweest van vele momenten in de geschiedenis van Andalusië. Vroeger vonden hier stierengevechten en zelfs executies plaats.

Tegenover het plein liggen het Palacio de la Cancillería Real en de Iglesia de Santa Ana, beide met hun mengeling van renaissance- en mudejarstijl.

Vandaag de dag is het een ontspannen en zeer centrale plek waar u een biertje kunt drinken en uw tocht door de stad kunt voortzetten, want van hieruit kunt u uw bezoek aan het Albaicín en Sacromonte beginnen, via de prachtige Carrera del Río Darro, een golvend en pittoresk stenen pad dat langs de gelijknamige rivier loopt.

De Carrera del Darro zou een artikel op zich waard zijn. Deze prachtige geplaveide wandelweg, met zijn mooie en historische bruggen van steen en metselwerk (14 in totaal) is zeker een van de plaatsen om te zien en van te genieten in de stad Granada.

Het is ook een van de plaatsen die in de loop der eeuwen het minst is veranderd, het is bijna intact gebleven, dus als u er langs loopt, voelt u zich deel van de Andalusische geschiedenis.

Wandeling door de meest romantische hoek van Granada: de Paseo de los Tristes (Wandeling van de Droevigen)

Paseo de los Tristes| ©Pepe Serrano
Paseo de los Tristes| ©Pepe Serrano

Voordat u de wijk Albaicín bereikt, en gelegen in het hart van de Darro-vallei, komt u de gezelligste straat van heel Granada tegen: El Paseo de los Tristes.

De oorspronkelijke naam was niet zo, maar omdat het op de weg lag naar het kerkhof van San José, noemden de inwoners van de stad het uiteindelijk Paseo de los Tristes.

Van daaruit kunt u een deel van de vegetatie van het Alhambra zien en enkele van de prachtige stenen bruggen over de rivier Darro.

Ongetwijfeld een van de meest bohemienachtige en romantische wandelingen van heel Granada, met zijn kleine straatjes en bars een ruimte vol charme, die u niet mag missen tijdens een 2-daags bezoek aan deze prachtige stad.

Maar voordat we verder gaan naar de wijk Albaicín, is het tijd voor de lunch. In dit gebied zijn er veel restaurants waar u kunt gaan zitten en nieuwe energie kunt opdoen. Bij mooi weer kunt u op een van de vele terrassen in de open lucht genieten van een hapje uit de keuken van Granada.

Ik beveel vooral het restaurant La Ruta del Azafrán aan, gelegen aan de Paseo de los Tristes. Met uitzicht op het Alhambra en een menu voor alle smaken en fijnproevers, zult u geen betere optie vinden.

Bezoek de wijk Albaicín

Na gegeten te hebben als een koning (of koningin), vervolgt u uw weg naar El Albaicín, de oudste wijk van Granada.

Het Albaicín werd in 1994 door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed, vanwege zijn grote schoonheid. Het is een van de mooiste voorbeelden van de middeleeuwse islamitisch-Spaanse architectuur, waardoor het een must-see is.

U hebt misschien niet genoeg tijd voor een grondige rondleiding door de wijk, maar u moet zeker even stoppen bij het beroemde Casa de Zafra, het enige moslimhuis dat dateert van vóór de katholieke vorsten. Het is uitgeroepen tot Goed van Cultureel Belang en Historisch-Artistiek Monument en huisvest het Interpretatiecentrum van Albaicín.

Het Casa de Zafra ligt in het lager gelegen Albaicín, vlak bij de Paseo de los Tristes.

Geniet van het beste uitzicht over de stad bij de Mirador San Nicolás en de Mirador de La Vereda de Enmedio

Wat u in gedachten moet houden als u door deze wijk toert, is dat, naast de bezienswaardigheden die u niet mag missen, de charme ervan ligt in het wandelen door de middeleeuwse straatjes, het ontdekken van onontdekte hoekjes, de mooie en traditionele Granadiaanse cármenes en uitzichtpunten, zoals San Nicolás of La Vereda de Enmedio.

Vanaf deze uitzichtpunten kunt u de zonsondergang bewonderen boven een Alhambra dat al in roodachtige tinten is verlicht. Dit is een van de meest typische ansichtkaarten van de stad, hoewel ik u aanraad er ruim op tijd te zijn, want ze hebben de neiging vol te lopen met mensen.

Er is niets beter dan de dag te eindigen in de buurt met de meeste persoonlijkheid van de stad. In elk van zijn restaurants kunt u typisch Andalusische gerechten proberen, gerechten zoals amandelsoep, Salmorejo of Patatas a lo Pobre, zijn nu klassiekers.

Hoewel, als je het over klassieke gerechten uit de streek moet hebben, de gefrituurde aubergines met honing zijn met niets te vergelijken. Probeer ze en vertel me er dan over.

Boek een rondleiding in het Albaicín

Dag 2: Koninklijke Kapel en Kathedraal van Granada, tapasbars, Sacromonte wijk en Flamencoavond

Granada Kathedraal bij Nacht| ©Gotardo González
Granada Kathedraal bij Nacht| ©Gotardo González

Als je dacht dat de eerste dag in Granada geweldig was, wacht dan maar tot je ziet wat ik op deze tweede en laatste dag voor je in petto heb. We wandelen door de oude stad en proeven van enkele van haar meest diepgewortelde tradities: flamenco en tapas.

Bezoek aan de oude stad, de kathedraal en de koninklijke kapel

Begin uw tweede en laatste dag in Granada met een bezoek aan de historische wijk. Naast een stratenstelsel dat in de tijd lijkt te zijn bevroren, vindt u er de imposante kathedraal van Granada, en ernaast de Koninklijke Kapel.

Na de kathedraal van Sevilla is dit de grootste kathedraal van Spanje en de eerste die in renaissancestijl werd gebouwd. Ernaast staat de Koninklijke Kapel, waar de stoffelijke resten van de katholieke koningen Isabella I van Castilië en Ferdinand II van Aragon rusten. Bovendien is het hoofdaltaarstuk een waar wonder en een voorbeeld van Spaanse kunst.

Hoewel het misschien niet de faam heeft van het Alhambra, raad ik toch een bezoek aan de kathedraal van Granada aan. Tickets beginnen bij €5 en zijn inclusief een audiogids via een app.

Zowel de kathedraal als de koninklijke kapel zijn architectonisch indrukwekkend, en binnen kunt u genieten van vele kunstwerken van de in Granada geboren Alonso Cano, en van andere ontzagwekkende details.

Tegenover de Koninklijke Kapel bevindt zich La Madraza, een gebouw uit 1349 dat dienst deed als eerste centrum van hogere studies in theologie, wiskunde, geneeskunde en rechten. Tegenwoordig kan dit gebouw worden bezichtigd, aangezien het als tentoonstellingscentrum wordt gebruikt door de Universiteit van Granada.

Bezoek een van de levende monumenten van het moslimverleden van de stad: La Alcaicería

In de 14e eeuw was dit netwerk van straten een van de belangrijkste handelscentra van Granada. In deze oude souk kon men delicate zijde, specerijen en honderden andere producten kopen.

Tegenwoordig is de Alcaicería een niet te missen plaats geworden om iets van het Arabische verleden van Granada te leren kennen, dus u mag het niet missen.

Hoewel de oorspronkelijke Alcaicería in 1843 door een grote brand volledig werd verwoest, werd bij de wederopbouw de oorspronkelijke architectuur, met een neo-Moorse en romantische stijl, gerespecteerd. Vandaag behoudt het de charme en de kleur van de eerste. Zeker een plek om te zien tijdens uw 2-daags bezoek aan Granada.

Het is tijd om te genieten van goede tapas

Tapas en wijn tour| ©rob thompson
Tapas en wijn tour| ©rob thompson

Zoveel wandelen wekt de eetlust op, en er is niets beters dan op een terrasje te zitten en te genieten van een goede portie tapas. Ik beveel Bar La Riviera aan, met een grote verscheidenheid aan tapas en een onovertroffen sfeer. Of het klassieke Los Manueles, dat al sinds 1917 tapas serveert! Allemaal zelfgemaakt en van uitstekende kwaliteit.

Zoals altijd zijn de tapas gratis, je hoeft alleen voor de drank te betalen. Ga niet weg zonder de kroketten geprobeerd te hebben... ze zijn echt een droom.

Met slechts 2 dagen kun je maar een klein idee krijgen van hoe lekker alles hier is, en voor je volgende reis raad ik je aan om een van de beste tapas tours in Granada te huren, een tour langs de lekkerste bars en restaurants in de stad, speciaal voor degenen die graag genieten van de smaken van Granada.

Boek een tapas tour in Granada

Bezoek de wijk Sacromonte, de geboorteplaats van de Flamenco

De wijk Sacromonte is, samen met het Albaicín, een van de meest emblematische plaatsen van Granada.

Er wordt gezegd dat een van de meest traditionele Spaanse muziekstijlen hier is ontstaan: de flamenco. Hoewel een flamencozanger of -danser zou zeggen dat flamenco geen muziekstijl is maar een manier van leven.

Sacromonte, hoog gelegen, met uitzicht op het Alhambra en het Albaicín, was oorspronkelijk een zigeunerwijk, waar de meest traditionele en pittoreske huizen de zogenaamde grotten zijn. Eeuwenlang heeft de zigeunergemeenschap haar toevlucht gezocht in deze nederige grotwoningen.

Uit deze merkwaardige mengeling van culturen, zigeuners, Spanjaarden en moslims, ontstond de zambra mora, de meest typische flamenco van Granada.

De bekendste grotten zijn tegenwoordig de Cueva de la Rocío en de Cueva de María la Canastera, beide gewijd aan flamencoshows. Vroeger waren de shows meer spontaan en geïmproviseerd, tegenwoordig worden de shows opgevoerd voor de toeristen die naar Sacromonte komen op zoek naar de meest traditionele flamenco.

Mis een bezoek aan het museum Cuevas del Sacromonte niet, ideaal om iets meer te weten te komen over de geschiedenis van de wijk, de zigeunercultuur en het ontstaan van de flamenco als de lijdende stem van een heel volk.

Geniet van een authentieke flamenco show

Na een rondleiding door de wijk Sacromonte bent u vast en zeker in de stemming voor een beetje flamenco. Op deze tweede en laatste avond in Granada is er niets beters dan afscheid te nemen van de stad met pure zigeunerzang en -dans.

Omdat het een van de bakermatten ervan is, zijn er in de stad veel tablaos of centra waar u goede flamenco kunt beluisteren en zien.

In de omgeving van Sacromonte heb je de zambras die ik heb genoemd (Cueva de la Rocío en Cueva de María la Canastera). In andere delen van de stad kunt u shows van uitstekende kwaliteit vinden, zeer aan te bevelen, zoals de tablaos La Alboreá en Casa Ana, met artiesten van het hoogste niveau.

Mijn advies is een keuze te maken uit de beste flamencoshows in Granada, en u te laten veroveren door de levendige geest ervan.

Voor het geval u het nog niet wist: in 2010 heeft de Unesco de flamenco uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat deze uitdrukking, die zo typerend is voor de identiteit van Andalusië en Spanje, behouden blijft.

Wij hebben het einde van onze reis bereikt en wij zijn er zeker van dat u naar meer heeft verlangd. Als u nog niet klaar bent om terug te gaan naar uw hotel, zijn hier nog enkele ideeën, dit zijn 10 dingen om 's nachts te doen in Granada, want het nachtleven van de stad is bruisend, u zult het zien.

boek uw ticket voor een van de beste flamencoshows in Granada

Hoe kunt u zich verplaatsen in de stad Granada?

Trein vanuit Granada| ©VivirElTren.es
Trein vanuit Granada| ©VivirElTren.es

Granada is een relatief kleine stad, vooral in het centrum, dus het is heel gemakkelijk om te voet naar alle plaatsen te gaan die ik in dit artikel heb genoemd.

Van het Alhambra naar de kathedraal duurt ongeveer 20 minuten, en van de kathedraal naar de wijk Albaicín nog eens 5 minuten. Bovendien is de stad ideaal om je op deze manier te verplaatsen, want met de bus of de auto zou je niet van de omgeving kunnen genieten of stoppen om je een deel van de plaats te voelen. En Granada is een echte nachtmerrie om te parkeren.

De steilste straatjes met hun hoekjes en doorkijkjes zijn perfect om te verdwalen en de charme van de stad te ontdekken. Natuurlijk, als je een gezondheidsprobleem hebt dat de steilte moeilijk maakt, kun je op Plaza Nueva op bus 2 stappen en uitstappen in het hoger gelegen deel van de stad.

Wanneer is de beste tijd om naar Granada te reizen?

Straten van Granada| ©SnippyHolloW
Straten van Granada| ©SnippyHolloW

De beste tijd van het jaar om deze prachtige stad te bezoeken is beslist in de herfst- en lentemaanden (maart tot juni en september tot december), want de winters zijn erg koud en de zomers zijn behoorlijk verstikkend, met temperaturen van meer dan 40 graden Celsius.