10 Dingen om te Doen in Granada in de herst

Ga je in de herfst naar Granada? Je had geen beter seizoen kunnen kiezen om te genieten van het mooie weer, de kunst en de geschiedenis van deze stad.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

12 minuten lezen

10 Dingen om te Doen in Granada in de herst

Herfst in Granada | ©Juan Caballero

Ik weet zeker dat je niet kunt wachten om aan je reis te beginnen en te ontdekken wat er allemaal te zien en te doen is in Granada. Geen wonder! De stad Nasrid zit vol cultuur en in de herfst geniet het ook nog eens van een benijdenswaardig klimaat, wat het nog aantrekkelijker maakt om door de straten te slenteren, deel te nemen aan de festivals van de beroemdste wijken of typische vruchten van deze maanden te proeven.

Met de gouden kleur van de bladeren van de bomen, komen er herfstlandschappen in Granada die ik je aanmoedig om te leren kennen. Het mooiste is dat deze tijd van het jaar een soort tussenstap is tussen zomer en winter, dus je kunt naar de kust gaan of naar de besneeuwde bergen. Hoe graag wil je nu naar Granada? Pak pen en papier en schrijf al mijn aanbevelingen op.

1. Doe mee aan Granada's populairste festivals in de herfst

Ontdek de charme en schoonheid van Albaicín| ©L'odyssée Belle
Ontdek de charme en schoonheid van Albaicín| ©L'odyssée Belle

Er zijn veel manieren om de herfst te verwelkomen, maar als je in Granada bent moet je dat doen via de populaire festiviteiten van enkele van de belangrijkste en meest traditionele wijken, zoals het Albaicín.

september is de maand waarin deze festiviteiten plaatsvinden, die het nieuwe seizoen inluiden en afscheid nemen van de zomer met muziek, dans en veel bezoekers. Ga jij ze missen?

De Albaicín-feesten

Er gaat niets boven een bezoek aan de wijk Albaicín in Granada eind september, vooral op de 29e, wanneer de bedevaart van San Miguel wordt gevierd. Dit is een van de oorspronkelijke wijken van de stad (het ligt naast het Alhambra), dus als je er doorheen loopt zie je hoe de christelijke cultuur zich vermengt met het Arabische verleden van de stad.

Wat is de bedevaart van San Miguel? In het verleden lag de oorsprong van het feest in de Cerro del Aceituno; de lokale bevolking beklom deze heuvel en organiseerde daar ambachtelijke markten en de jonge meisjes wachtten met hun moeders om het hof gemaakt te worden door de jongens. Tegenwoordig wordt een deel van de traditie in ere gehouden, hoewel de festiviteiten zijn opengesteld voor de hele buurt en zelfs voor de hele stad Granada.

Neem een kijkje in de wijk Albaicín in Granada

De Zaidín-feesten

Een andere plek om te genieten van de komst van de herfst is in de wijk Zaidín in Granada, hoewel de geschiedenis van deze wijk recenter is, want de bouw begon in de jaren 1950.

Oorspronkelijk waren de festiviteiten meer gericht op de gemeenschap, maar tegenwoordig hebben ze een meer wraakzuchtig doel: ze willen zichtbaarheid geven aan de behoeften en projecten die in de wijk worden ontwikkeld, zoals dansgroepen.

Naast veel flamenco is er ook veel rock, want de Zaidín organiseert een festival gewijd aan deze muziekstijl. De concerten zijn in de open lucht, waarbij geprofiteerd wordt van de laatste dagen van de zomer en de eerste dagen van de herfst die het mogelijk maken om buiten te zijn (en te dansen). En het beste?

De toegang is gratis en het is een kans om nieuwe nationale en internationale groepen te ontdekken.

Nuttige informatie

 • Wanneer: tijdens de maand september.
 • Waar: in de wijken Albaicín en Zaidín.
 • Prijs: gratis.
 • Aanrader: als je mee wilt doen met de festiviteiten van de plaatselijke bevolking.

2. Geniet van de beste flamenco tijdens het Herfstfestival in Granada

Binnen in het Isabel la Católica Theater| ©PhotoLanda
Binnen in het Isabel la Católica Theater| ©PhotoLanda

Granada is een zeer artistieke stad, iets wat je merkt zodra je aankomt en het aantal flamencoclubs, theaters en musea ziet. Vooral aan het eind van de herfst vindt er een evenement plaats dat dit benadrukt: het Granada Herfstfestival.

Elk jaar worden er verschillende voorstellingen georganiseerd op verschillende locaties in de stad, zoals het Isabel la Católica Theater. Kaartjes kosten ongeveer 30-40 euro per evenement.

Het Granada Herfstfestival wordt georganiseerd met als doel het prestige en de identiteit van de stad te laten zien door middel van muziek, dans en podiumkunsten. Zoals je je kunt voorstellen, is flamenco de hoofdrolspeler, hoewel er ook ruimte is voor ballet en muziek van andere stijlen.

Als je zin hebt om een concert van grote flamencozangers bij te wonen, mis die kans dan niet. Je kunt natuurlijk ook naar een van de beste flamencotablao's in Granada gaan.

Nuttige informatie

 • Wanneer: eind november en begin december.
 • Waar: Isabel la Católica Theater en andere locaties in Granada.
 • Prijs: ongeveer € 30-40.
 • Aanrader als: je van flamenco en podiumkunsten houdt.

3. Kom kijken naar het bloemenoffer in de Basílica de las Angustias

Basiliek van las Angustias| ©ANTONIO PINO BELTRAN
Basiliek van las Angustias| ©ANTONIO PINO BELTRAN

Plan je een bezoek aan de Basílica de las Angustias in Granada? Als je in de herfst gaat, heb je het geluk om het te zien zoals nooit tevoren: vol bloemen. Waarom? Omdat er tijdens de herfstmaanden (vooral in september) verschillende bloemenoffers worden georganiseerd voor de Virgen de las Angustias, beschermheilige van de stad. In totaal worden hier duizenden bloemen neergezet, die een bijzonder licht en kleur geven aan deze 17e-eeuwse tempel.

Het mooie is dat je verschillende mogelijkheden hebt om te zien hoe de gevel er nog vrolijker uitziet dan normaal. Bovendien zijn er zoveel bloemen dat de omgeving ook een goede sfeer heeft, met kraampjes die handwerk verkopen en de beroemde Torta de la Virgen, een traditioneel snoepje gemaakt van meel en meestal gevuld met engelenhaar.

Als je de bloemen in de Basílica de las Angustias gaat bekijken, maak dan van de gelegenheid gebruik om het te bezoeken. Het interieur is gemaakt door de beste Castiliaanse barokkunstenaars, dus bereid je voor op veel versieringen en een groot altaarstuk dat de ruimte overheerst.

Interessante feiten

 • Wanneer: de hele maand september.
 • Waar: Basílica de las Angustias.
 • Prijs: gratis.
 • Aanrader als: je van plan bent de Basiliek te bezoeken en het nog specialer wilt maken.

4. Proef de beste producten van Granada op de markt met "herfstvruchten"

Fruitkraam| ©Bernard DUPONT
Fruitkraam| ©Bernard DUPONT

In Granada ruikt en smaakt de herfst naar kastanjes, mispels, kweeperen, granaatappels... Waar kun je ze proeven? In het gebied van Puerta Real en de Fuente de las Batallas, die in de wijk Realejo (vlakbij de kathedraal) liggen, staan verschillende kraampjes waar lokale producenten deze lekkernijen verkopen die alleen in de herfstmaanden verkrijgbaar zijn.

De herfstfruitbeurs van Granada is een unieke gelegenheid om te genieten van typische producten uit de stad. Ik raad je aan er gebruik van te maken en er een paar te kopen, niet alleen om ter plekke te proeven, maar ook om mee naar huis te nemen als souvenir. Mijn favorieten zijn de acerolas, een vrucht die groeit in Midden-Amerika maar ook in Granada en die lijkt op kersen, hoewel ze zuurder zijn en partjes binnenin hebben.

Zoals je kunt zien, kun je op deze markt fruit vinden dat je niet in andere delen van het land of zelfs de wereld zult vinden. Naast de smaken ben ik er zeker van dat je verrast zult zijn door de geuren, die je misschien nog niet kende.

Interessante feiten

 • Wanneer: vanaf september.
 • Waar: wijk Realejo (rond de wijken Puerta Real en Fuente de las Batallas).
 • Prijs: gratis toegang.
 • Aanrader: als je van nieuwe dingen houdt, vooral fruit en noten.

5. Ga naar de concerten in de Generalife

Tuinen van Generalife| ©Raúl Marín
Tuinen van Generalife| ©Raúl Marín

In de herfst vindt in Granada een van de meest bijzondere muzikale evenementen plaats: September in de Generalife. Deze maand durende reeks concerten brengt nationale zangers en groepen samen en de locatie is de Generalife, het zomerpaleis van het Alhambra. Een kaartje kost ongeveer €60.

Mijn advies is om een kaartje voor dit festival te kopen en, na een rondleiding door het Alhambra en een bezoek aan het Generalife en de tuinen, te blijven voor een van de concerten.

Het is niet alleen een kans om naar goede muziek te luisteren, maar ook om op de achtergrond de bossen van het paleiscomplex te zien, die er in de herfst nog indrukwekkender uitzien.

De septemberboodschap in het Generalife is ook heel bijzonder. Sinds de stichting is het Alhambra verbonden geweest met kunst en veel muzikanten hebben er door de jaren heen opgetreden. Dit festival wil traditie en avant-garde blijven combineren in deze unieke en historische omgeving.

Interessante feiten

 • Wanneer: tijdens de maand september
 • Waar: Het Generalife van het Alhambra.
 • Prijs: ongeveer 60€.
 • Aanrader als: je van muziek houdt en het meeste uit je bezoek aan het Alhambra wilt halen.

Koop kaartjes voor het Alhambra in Granada

6. Voel de emotie van poëzie tijdens het Autumn in Verse festival

Poëzie lezen| ©John-Mark Smith
Poëzie lezen| ©John-Mark Smith

Hou je van poëzie? Je zou kunnen zeggen dat Granada een zeer poëtische stad is; op de muren van het Alhambra staan bijvoorbeeld prachtige verzen geschreven. Misschien is dit een van de redenen waarom het Autumn in Verse festival in de herfst wordt gehouden.

Het wordt midden in de herfst georganiseerd (tussen oktober en november) en bestaat uit poëzievoordrachten en culturele evenementen door jongeren uit Granada. De toegang is gratis.

Hoewel de poëzie op het eerste gezicht doet denken aan iets "ouds", geeft het Otoño en Verso festival in Granada er een moderne draai aan. Er worden namelijk hanengevechten georganiseerd tussen rappers en er is ook ruimte voor andere artistieke composities, zoals circus, magie of dansen.

De locaties zijn verdeeld over theaters of culturele centra in Granada en nabijgelegen steden, zoals Vegas de Gentil of Cúllar Vega, die op ongeveer een uur rijden van de hoofdstad liggen.

Interessante feiten

 • Wanneer: oktober en november.
 • Waar: verschillende theaters en culturele centra in Granada en nabijgelegen steden.
 • Prijs: gratis toegang.
 • Aanrader als: je op de hoogte wilt blijven van nieuwe artistieke voorstellen.

7. Dans en maak plezier in Granada Sound

Granada Sound Festival| ©Patricia Cabeza
Granada Sound Festival| ©Patricia Cabeza

Wie zegt dat muziekfestivals alleen in de zomer kunnen plaatsvinden? In Granada weten ze wel beter, en daarom organiseren ze elk najaar (een weekend halverwege september) het Granada Sound. Dit festival brengt de beste indiemuziek van Spanje.

De toegangsprijs is ongeveer €50 en hoewel het wordt gehouden in de Paseo del Cortijo del Conde (aan de rand van de stad), is de pendelbus om er te komen inbegrepen.

De Granada Sound ontstond enkele jaren geleden en is sindsdien een must geworden voor liefhebbers van de modernste muziek. Bovendien wil dit evenement niet alleen bekendheid geven aan bekende groepen, maar ook aan opkomende groepen, dus het is een kans om nieuwe ritmes te leren kennen.

Het beste is dat er, om het toerisme in de stad Granada te bevorderen, andere concerten in de stad worden georganiseerd en die zijn gratis! Je kunt ook deelnemen aan routes langs plaatsen in Granada die belangrijk zijn in de muziekwereld.

Interessante feiten

 • Wanneer: midden september.
 • Waar: het hoofdevenement is in Paseo del Cortijo del Conde, maar er zijn ook andere locaties in de stad Granada.
 • Prijs: ongeveer 55€.
 • Aanrader als: je zelfs op reis geen genoeg kunt krijgen van het ontdekken van nieuwe muziek.

8. Leer de Alpujarra kennen met een wandelroute in de herfst

De Alpujarra leren kennen| ©a13n5
De Alpujarra leren kennen| ©a13n5

Ik durf te zeggen dat de herfst het beste seizoen is om te wandelen in de Alpujarra; als je het probeert, weet ik zeker dat je het met me eens zult zijn. De Alpujarra is een regio in Andalusië die heel dicht bij Granada ligt; er zijn traditionele dorpjes en ook een groot aantal routes voor alle niveaus. Het is vrij gemakkelijk om er te komen (minder dan twee uur) en het landschap is zeker de moeite waard.

Een tocht van Granada naar de Alpujarra is een geweldige manier om van je herfstreis te genieten zonder het te warm of te koud te hebben. Tijdens de tocht kun je een rondleiding door traditionele dorpjes combineren met een wandeling in de bergen. Er zijn er genoeg om uit te kiezen, maar ik wil je graag een paar van mijn favorieten aanraden:

 • Barranco de Poqueira: misschien niet de makkelijkste (het heeft een val van meer dan 600 meter), maar het gaat door de drie beroemdste witte dorpen in het gebied (zoals Pampaneira, Capileira en Bubión), waar je Arabische gastronomie kunt proeven en over de kunst van het tapijtweven kunt leren.
 • Sendero de las Acequias: dit is een meer toegankelijke route, omdat deze door de schaduw loopt. De route loopt ook langs plaatsen van grote schoonheid (vooral in de herfst als het fruit uit de bomen komt) en van grote historische waarde.
 • Sendero de las Encinas: deze route is slechts 5 kilometer lang, dus ik raad hem aan als je niet veel tijd hebt of als je normaal gesproken niet gaat wandelen. Het meest opvallende is dat het langs de Camino Real loopt, die vroeger Granada met Almería verbond.

Interessante feiten

 • Wanneer: de hele herfst.
 • Waar: de Alpujarra.
 • Prijs: gratis.
 • Aanrader als: je van wandelen houdt en de dorpjes van Granada wilt leren kennen.

Boek een tocht naar de Alpujarra vanuit Granada

9. Wandel door het historische centrum van Granada terwijl je geroosterde kastanjes eet, typisch voor de herfst

Kraampje met geroosterde kastanjes| ©Sunny Lapin
Kraampje met geroosterde kastanjes| ©Sunny Lapin

Een van de beste rondleidingen door Granada is door het historische centrum. Het mooie is dat in de herfst de kastanjekraampjes, die direct uit de Alpujarra zijn geoogst, in de straten beginnen te verschijnen. De geur van kastanjes dringt op elke hoek door, dus je zult het moeilijk vinden om ze niet te proeven.

Vanaf eind oktober (hoewel soms eerder) vult het centrum van Granada zich met kastanjekraampjes. Omdat er veel kastanjebomen in de Alpujarra staan, is deze vrucht niet meer weg te denken uit de lokale keuken. Het is zelfs mogelijk dat sommige restaurants in de stad een speciaal gerecht serveren, zoals kastanjestoofpot.

In elk geval raad ik je aan om een hoorntje te kopen (het kost ongeveer 2€ voor een half dozijn) en de kastanjes op te eten terwijl je door de oude binnenstad van Granada wandelt. Ze zullen je handen (en je maag) verwarmen terwijl je emblematische plekken ontdekt zoals de kathedraal van Granada, de koninklijke kapel of de smalle straatjes van de Alcaicería.

Interessante feiten

 • Wanneer: de hele herfst.
 • Waar: historisch centrum van Granada.
 • Prijs: ongeveer €2.
 • Aanrader als: je je wandeling door de oude binnenstad van Granada specialer en smakelijker wilt maken.

10. Profiteer van de laatste dagen aan het strand aan de Costa Tropical

Tropische kust| ©A_Peach
Tropische kust| ©A_Peach

Wie zegt dat je in de herfst niet naar het strand kunt? Vooral tijdens de maand september (en zelfs begin oktober) kun je profiteren van de laatste dagen zon om een dagtochtje te maken naar de Costa Tropical.

Daar vind je steden als Salobreña of Almuñécar die, op ongeveer 1 uur van Granada, de zomer uitrekken zodat je kunt zwemmen in hun turquoise stranden.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze in de herfst veel aangenamer zijn, omdat er dan minder mensen zijn, maar de Middellandse Zee nog steeds een perfect klimaat creëert voor een dagje zonnebaden en een duik in water dat warmer is dan aan het begin van de zomer.

De reden hiervoor is dat al deze dorpen worden beschermd tegen de wind door de bergen en dicht bij Noord-Afrika liggen.

Naast naar het strand gaan, kun je van de gelegenheid gebruikmaken om deze plaatsen te leren kennen. In Salobreña bijvoorbeeld, een stad die je met de auto via de A-44 in slechts 45 minuten of met de bus kunt bereiken, staat een beroemd middeleeuws kasteel. Almuñécar, hoewel de stranden van steen zijn, ligt ook heel dichtbij en in de herfst wordt er ook een jazzfestival gehouden.

Interessante feiten

 • Wanneer: de hele herfst.
 • Waar: Costa Tropical.
 • Prijs: gratis.
 • Aanrader als: je graag naar het strand gaat en de zomer wilt verlengen.

Granada's temperaturen in de herfst

Granada in de herfst| ©Natxus
Granada in de herfst| ©Natxus

Het beste aan een reis naar Granada in de herfst is dat je kunt genieten van zeer goed weer, met temperaturen tussen 25ºC en 10ºC (hoewel deze dalen tot minimaal 5ºC in november), zonder de drukkende hitte van de zomer in Granada.

Regen is waarschijnlijker, vooral tegen het einde van het seizoen, maar als het regent is het meestal licht.

Waar je rekening mee moet houden bij het inpakken van je koffer is dat de temperaturen overdag het hoogst zijn (meer dan 20ºC), maar dat het 's nachts afkoelt, dus een jasje is handig.

Toerisme in Granada tijdens de herfst

Straten van Granada| ©SnippyHolloW
Straten van Granada| ©SnippyHolloW

Hoewel de temperaturen in Granada in de herfst, vooral aan het begin, een beetje doen denken aan de nazomer, neemt de toeristische drukte wel af. Over het algemeen zijn er niet veel minder bezoekers tijdens deze maanden, dus je kunt profiteren van het laagseizoen om goedkopere hotels te vinden.

Let op, ook al zijn er minder mensen, het Alhambra is altijd van groot belang, dus het is altijd aan te raden om je tickets van tevoren te boeken. Op deze manier weet je zeker dat je kunt gaan op de dag dat je wilt en op het tijdstip dat je wilt.

Ben je helemaal klaar om in de herfst naar Granada te reizen? Ik hoop dat deze plannen je zullen helpen om nog meer van je bezoek te genieten.