10 Dingen om te Doen in Granada in Januari

Laat je verleiden door de Nasrid stad in januari, een tijd waarin je kunt genieten van activiteiten in Granada die je op andere momenten niet kunt doen.

Ana C.R.

Ana C.R.

8 minuten lezen

10 Dingen om te Doen in Granada in Januari

Zonsondergang in Granada | ©calabria_7

Met de komst van de winter verliest Granada haar magie niet, integendeel. In deze prachtige stad, vol geschiedenis en tradities, heb je tal van leuke opties die je zullen verbazen. Of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, gastronomie, kunst of sport, als je Granada in januari bezoekt kun je dit alles en nog veel meer ervaren.

Bovendien, omdat het laagseizoen is, neemt het toerisme aanzienlijk af en kun je comfortabel van de stad genieten. Maak gebruik van deze unieke kans om een van de mooiste steden ter wereld te bezoeken. Het is de ideale tijd om dit te doen, want de hitte in de hoogseizoenmaanden kan verstikkend zijn. Hier zijn de top 10 beste dingen om te doen in Granada in januari.

1. Bezoek het Alhambra, een must-do plan

Alhambra bij nacht| ©wingpix
Alhambra bij nacht| ©wingpix

Als we het over Granada hebben, is het eerste wat in je opkomt het prachtige geheel van monumenten, paleizen, muren en tuinen die samen het Alhambra vormen. Het is sinds de 13e eeuw de residentie van koningen en sultans en verblindt iedereen die het bezoekt.

Januari is de ideale maand om het Alhambra te bezoeken omdat het enorm groot is en je veel moet lopen, dus in de zomer kan het een beetje benauwd zijn vanwege de hitte. Een groot voordeel is dat er geen vaste toegangstijd is, je kunt op elk moment naar binnen en zonder shifts, behalve voor de Nasrid Paleizen die wel shifts hebben.

Ik raad je aan om je kaartjes voor het Alhambra van tevoren te reserveren, want er is meestal veel vraag naar. Je kunt het meest complete ticket kopen voor ongeveer 15 euro. Er zijn ook andere opties voor ticketprijzen en bezoeken. Je kunt er ook voor kiezen om een rondleiding door het Alhambra, de Generalife tuinen en de Nasrid Paleizen in Granada te boeken en geen enkel detail te missen dankzij de begeleiding van een professionele gids.

Boek je tickets voor het Alhambra

2. Dompel jezelf onder in de Moorse cultuur in de historische wijk Albaicín

Albaicín bij nacht| ©José Ruiz
Albaicín bij nacht| ©José Ruiz

Deze wijk ademt geschiedenis. Het is de Moorse wijk van Granada en ondanks de eeuwenlange geschiedenis zijn hier nog steeds de typische geplaveide straatjes en middeleeuwse sporen bewaard gebleven. Er zijn verschillende cafés en restaurants waar je kunt genieten van de gastronomie van Granada. Je kunt ook genieten van een ongelooflijk uitzicht op het Alhambra. Bovendien kun je in het Albaicín cadeautjes kopen voor je familie en vrienden, want er zijn veel winkels met typisch keramiek uit Granada.

In de maand januari is het aangenamer om in het Albaicín rond te lopen dankzij het weer. Omdat het een middeleeuwse wijk is, moet het grootste deel van de wandeling te voet worden afgelegd en in de zomer met de hoge temperaturen is de wandeling een beetje verstikkend. In de winter daarentegen kun je het hele gebied verkennen en ook interessante kortingen vinden in de ambachtelijke winkels.

Er zijn verschillende manieren om het Albaicín te verkennen: te voet, per segway of op de fiets.

Boek een tour door de Albaicín

3. Geniet van flamenco zonder grenzen in Sacromonte

Flamenco in Granada| ©Veroxs
Flamenco in Granada| ©Veroxs

Meer dan 600 jaar geleden kwamen de zigeuners naar Spanje en vestigden zich in wat nu de wijk Sacromonte is. De mix van Arabische cultuur en zigeunergebruiken gaf geboorte aan de ex libris muziek van Granada, Flamenco.

In Sacromonte kun je veel traditionele flamenco shows zien in een van de vele restaurants, cafés en bars die, naast hun gastronomische aanbod, shows van een uitstekend niveau bieden, bijvoorbeeld:

Het grote voordeel van een bezoek aan Sacromonte in januari is dat je de verschillende locaties met flamencoshows kunt bezoeken zonder van tevoren te hoeven reserveren en je kunt zelfs de plekken bezoeken die in het hoogseizoen altijd druk bezocht worden.

Boek een flamencoshow in Granada

4. Treed in de voetsporen van de meest illustere artiest van Granada, Federico García Lorca

Huerta de San Vicente| ©Alimanja
Huerta de San Vicente| ©Alimanja

Als je een passie hebt voor literatuur, is het een must om in de voetsporen te treden van Federico García Lorca in de stad Granada. Je kunt de meest emblematische plaatsen bezoeken die verband houden met de schrijver.

Er is veel te zien en daarom raad ik je aan om een Federico Garcia Lorca tour te boeken. Bovendien is januari er een ideale tijd voor, omdat de stad dan rustiger is dan op andere tijden van het jaar.

Ik raad je vooral aan om de Huerta de San Vicente te bezoeken, waar Lorca veel van zijn belangrijkste werken schreef en zijn laatste dagen in vrijheid doorbracht voor zijn arrestatie en daaropvolgende moord.

5. Skiën in de Sierra Nevada, het ideale plan voor wintersportliefhebbers

Een bezoek aan de Sierra Nevada| ©Steve Slater
Een bezoek aan de Sierra Nevada| ©Steve Slater

Granada biedt haar bezoekers in januari de kans om de Sierra Nevada te bezoeken, een plek die je adem zal benemen met haar onvergelijkbare schoonheid. In de Sierra Nevada kun je niet alleen genieten van de prachtige landschappen, maar ook verschillende wintersporten beoefenen, zoals

. Het skigebied van de Sierra Nevada behoort tot de beste van Europa en beschikt over uitstekende infrastructuren en diensten. Naast skiën kun je in de Sierra Nevada ook andere sporten beoefenen zoals schaatsen, snowboarden en rodelen of sneeuwschoenwandelen.

Er zijn sportactiviteiten voor elk wat wils. Ik raad je echter aan om je excursie naar de Sierra Nevada zo snel mogelijk te boeken, omdat dit de drukste tijd van het jaar is om te bezoeken.

Boek een excursie naar Sierra Nevada

6. Beoefen religieus toerisme in Granada

Gevel van de kathedraal| ©José vargas.
Gevel van de kathedraal| ©José vargas.

Granada heeft een rijke geschiedenis en aangezien Spanje een van de meest katholieke landen ter wereld is, is religie een belangrijk onderdeel van de cultuur van Granada.

Als je een fan bent van religieus toerisme, moet je een rondleiding boeken door de kathedraal van Granada en de Koninklijke Kapel. De maand januari is ideaal voor deze bezoeken omdat er dan niet zo'n grote menigte toeristen is als in andere maanden en je de religieuze kunst in al haar pracht en praal op tijd kunt bewonderen zonder te hoeven wachten om naar binnen te mogen.

Boek een rondleiding door de kathedraal van Granada

7. Woon de "Día de la Toma" herdenkingen bij op 2 januari

Dag van de inname van Granada| ©Brian Snelson
Dag van de inname van Granada| ©Brian Snelson

Op 2 januari wordt de Dag van de Inname van Granada herdacht. De stad verkleedt zich om de dag te herdenken waarop de katholieke vorsten in 1492 de controle over de stad Granada terugkregen.

De viering begint met een eerbetoon aan de katholieke vorsten bij hun graven, gevolgd door een mis en vervolgens een optocht door de straten van de stad, die eindigt bij het stadhuis. Als je op 2 januari het Alhambra bezoekt, kun je het luiden van de klokken ter ere van deze historische gebeurtenis horen.

8. Mis de Parade van Drie Koningen niet, de favoriete activiteit voor kinderen

Drie Koningen Parade| ©RaMaOrLi
Drie Koningen Parade| ©RaMaOrLi

Als je in januari met kinderen naar Granada reist, is er één activiteit die je niet mag missen, anders zullen je kleintjes het je nooit vergeven. Elke 6 januari vindt de Driekoningenparade plaats. Dit is de oudste optocht in Spanje en wordt sinds 1917 elk jaar herhaald.

Op deze dag is er een optocht van ongeveer twintig praalwagens met versieringen die verwijzen naar de periode, op een route die elk jaar varieert, maar over het algemeen meer dan 8 kilometer lang is om mensenmassa's te vermijden. Het is een spektakel van muziek, plezier en kleur dat tot diep in de nacht duurt en waarbij meer dan een ton aan snoep wordt uitgedeeld aan degenen die de show bijwonen.

9. Proef een traditionele wintermaaltijd, de Olla de San Antón

San Antón Pot| ©JJ Merelo
San Antón Pot| ©JJ Merelo

17 januari wordt in Granada gevierd als de dag van Sint Anton. Deze heilige, beschermer van de dieren, wordt zeer vereerd in Granada en is traditioneel verbonden met het varken. La olla de San Antón is een gerecht met varkensvlees, vooral op 17 januari, maar het staat de hele maand op het menu van verschillende restaurants.

Het is een pot maaltijd, vergelijkbaar met een stoofpot, met veel calorieën, ideaal om de kou van de bergen te trotseren, het werd eeuwen geleden gemaakt door de boeren op het moment van het slachten van de varkens en de oogst van de olijven om de lage temperaturen te kunnen weerstaan.

10. Maak kennis met het strand tijdens het winterseizoen

Strand van Granada| ©Carmen VG
Strand van Granada| ©Carmen VG

Geloof het of niet, maar je kunt ook in januari genieten van het strand in Granada. In de zogenaamde Costa Tropical van Granada zijn er zelfs midden in de winter temperaturen rond de 20 graden Celsius, dus het is mogelijk om midden in januari van een paar uurtjes strand te genieten.

Aan de Costa Tropical van Granada zijn er veel stranden met zand en schoon water die je uitnodigen om zelfs in de winter te ontspannen. Je kunt je vrienden en familie vertellen dat je op dezelfde dag hebt geskied in de Sierra Nevada en ook hebt gebaad op een strand!

Januari is de beste maand om van Granada te genieten

Straten van Granada| ©SnippyHolloW
Straten van Granada| ©SnippyHolloW

Zoals je kunt zien, biedt Granada in januari activiteiten voor alle smaken, sport, geschiedenis, gastronomie, poëzie, muziek, tradities en veel plezier. Er zijn veel voordelen als je besluit om in januari naar Granada te reizen.

Aan de ene kant heb je de mogelijkheid om de reis van je dromen te maken tegen een veel lagere prijs. Vliegtickets zijn in deze tijd van het jaar veel goedkoper en hotels hebben ook laagseizoenprijzen, omdat de reisprijzen in de wintermaanden sterk dalen, vooral in januari. Veel van de attracties hebben ook promotieprijzen in het laagseizoen.

Daarnaast zijn er dingen die je alleen in januari in Granada kunt doen en niet in andere maanden van het jaar, zoals genieten van een aantal van de traditionele festivals van de stad zoals de Día de la Toma of de evenementen voor Nieuwjaarsdag en Driekoningen. Wintersport is ook op zijn best in januari, wanneer de Sierra Nevada is aangekleed om sneeuwliefhebbers te verwelkomen.

Boek een tour door Sacromonte en Albaicín

Het weer in Granada in januari

Granada bij nacht| ©SnippyHolloW
Granada bij nacht| ©SnippyHolloW

In tegenstelling tot andere Europese steden, zelfs in Spanje zelf, heeft de stad Nasrid een zeer vriendelijk klimaat in de winter om te genieten van alle activiteiten en bezienswaardigheden in Granada. Tijdens de maand januari vind je volop zonnige dagen met een heldere hemel voor de beste rondleidingen en excursies in Granada.

Omdat het een droog klimaat is, is de kou niet zo voelbaar als in andere regio's, zodat je kunt genieten van veel wandelingen en buitenactiviteiten, omdat er ook zelden regen valt. s Nachts daalt de temperatuur behoorlijk, dus het is aan te raden om altijd een jas mee te nemen. Tijdens de nachtelijke uren kan het ook vriezen.

In Granada zijn er tijdens de zomer dagen met temperaturen boven de 40 graden Celsius, waardoor het erg moeilijk is om buitenactiviteiten te doen. Maak van de gelegenheid gebruik om Granada in januari te bezoeken als je deze prachtige stad in alle comfort wilt leren kennen, zonder je te haasten, zonder drukte en met een aangenaam klimaat.

Boek een elektrische fietstour in Granada