10 Dingen om te Doen in Granada in December

Reis in december naar Granada om de festiviteiten, bezienswaardigheden en culturele warmte van Andalusië te ervaren met deze heerlijke plannen om van je verblijf te genieten: Concerten, restaurants, zelfs skiën!

Ana C.R.

Ana C.R.

8 minuten lezen

10 Dingen om te Doen in Granada in December

Manutses | ©Manutses

De langverwachte maand december sluit het jaar af met cruciale data en talloze evenementen die je kunt toevoegen aan je lijst met plannen in Granada. In deze tijd van het jaar verwelkomt de stad veel mensen die de monumenten van de historische architectuur en de exquise tapas komen ontdekken!

En dat niet alleen, na het skiën in de Sierra Nevada kun je genieten van de islamitische schatten en jezelf vernieuwen in de beste hammam in Granada om de dag af te sluiten met vrijetijdsactiviteiten en de beste gastronomie. Je kunt ook veel andere dingen doen. Dit is wat je niet mag missen.

1. Ontdek het Alhambra met Kerstmis

Granada's Alhambra bij zonsondergang| ©Leon LEE
Granada's Alhambra bij zonsondergang| ©Leon LEE

Hoewel je het hele jaar door tickets kunt boeken om het Alhambra te bezoeken, is een van de charmes de manier waarop het verandert met de seizoenen. Van de kleuren van de tuinen als Granada in de herfst of lente is, tot de speciale activiteiten die je kunt vinden als je het eind december bezoekt.

Het is juist eind december dat het Alhambra en de Generalife activiteiten presenteren die speciaal gericht zijn op gezinnen via het programma Kerst met de familie. Min of meer vanaf het begin van de schoolvakantie, rond 22 of 23 december, kunnen routes worden geboekt met een speels, educatief en creatief perspectief. Als je het Alhambra met kinderen wilt bezoeken, zullen deze themaroutes hen alle attracties laten zien op een unieke manier en gericht op hun smaak en behoeften.

De bezoeken vinden meestal 's ochtends plaats, rond 10 uur, en 's middags, rond 15 uur. Beide tijden zijn geschikt voor het vinden van een plek om te eten in de buurt van het Alhambra, zowel voor als na het bezoek. Wat de prijs betreft: de rondleiding kost € 34 voor volwassenen en € 27 voor kinderen tot 11 jaar. Wacht niet langer en boek je bezoek aan het Alhambra.

Boek je tickets voor het Alhambra

2. Ontspan met een Arabisch bad in de beste hamam in Granada

Arabisch bad in Granada| ©James C
Arabisch bad in Granada| ©James C

De temperaturen dalen in december en er is geen betere tijd om een sessie in de Hammam Al Ándalus te boeken dan met Kerstmis. Je kunt jezelf onderdompelen in een prachtig Arabisch bad naast het Alhambra Paleis. Naar mijn mening bestaat er geen twijfel over dat dit de beste hammam in Granada is.

Je kunt anderhalf uur doorbrengen in de rustgevende thermale baden en stoombaden terwijl je geniet van muntthee omringd door prachtige decoraties. Je kunt ook kiezen voor een massage met geselecteerde oliën of voor een ritueel met scrubbehandelingen.

Boek je sessie bij Hammam Al Ándalus

3. Skiën in de sneeuw op de hoge toppen van de Sierra Nevada

Een bezoek aan de Sierra Nevada| ©Steve Slater
Een bezoek aan de Sierra Nevada| ©Steve Slater

Wie van skiën houdt, weet al dat het essentieel is om een excursie naar de Sierra Nevada te boeken. Zonder twijfel een essentiële stop voor fans van deze sport.

Met 124 pistes voor alle niveaus verspreid over een zeer groot gebied, is het een leuke activiteit die een middag, een hele dag of zelfs meer in beslag kan nemen, afhankelijk van wat je van plan bent. Het is ook een van de leukste dingen om te doen als je naar Granada gaat met kinderen.

Om het makkelijker te maken, lees je hier hoe je van Granada naar de Sierra Nevada komt. Deze activiteit geeft je ook een voorproefje van de kerstsfeer die in de besneeuwde bergen begint te komen, met livemuziek, rodelen, rondleidingen, arrensleetochten en schaatsen.

Boek een excursie naar Sierra Nevada

4. Luister naar de kerstliedjes op de pleinen van Granada

Kerstmis op het Plaza del Carmen| ©JTVfoto
Kerstmis op het Plaza del Carmen| ©JTVfoto

Als je in de maand december door de straten van Granada loopt, specifiek vanaf 22 of 23 december, raad ik je aan om even te stoppen op de pleinen waar podia zijn opgezet, waar je waarschijnlijk kleine gratis kerstconcerten kunt zien. Daar kun je waarschijnlijk kleine gratis kerstliedjesconcerten zien.

Naast de kerststallen staan de kerstliedjes centraal, die de aandacht trekken van zowel kinderen als ouders. Eind december organiseert het gemeentebestuur van Granada een kerstliedjeswedstrijd op verschillende pleinen in de stad.

Als je niet zo dol bent op klassieke kerstliedjes, kun je in Granada ook andere soorten muziek beluisteren die van groot artistiek, antropologisch en natuurlijk toeristisch belang zijn. Als je tijd hebt, ga dan naar de wijk Sacromonte en boek een flamencoshow in een grotrestaurant. Het is een ideale ervaring in deze tijd van het jaar.

Boek een flamenco show in een grot-restaurant

5. Ontsnap naar de Alpujarra

De Alpujarra leren kennen| ©a13n5
De Alpujarra leren kennen| ©a13n5

Zoals je ziet is de lijst met dingen die je kunt zien en doen in Granada erg lang. Als je van plattelandstoerisme houdt, vind je in de buurt van Granada het perfecte gebied voor jou: de Alpujarra. In december, met het winterweer, krijgen alle dorpen die samen de Alpujarra vormen een speciale charme, om nog maar te zwijgen van het voordeel van minder toeristen.

Daarom kan het boeken van een uitstapje naar de Alpujarra de perfecte afsluiting van je verblijf zijn, zolang je tenminste 4 dagen in Granada blijft.

Mijn advies is om je goed te verdiepen in de dorpen die het gebied vormen en hoe je er kunt komen, omdat sommige moeilijker bereikbaar kunnen zijn door de aanwezigheid van sneeuw.

Boek je bezoek aan de Alpujarra

6. Ervaar de feestelijke sfeer in de straten van Granada

Kerstsfeer| ©Ralf Peter Reimann
Kerstsfeer| ©Ralf Peter Reimann

Granada is echt een prachtige stad, vooral wanneer de gekleurde lichtjes en de geur van gepofte kastanjes elke hoek van de straten verrukken. Het proeven van die laatste is bovendien een van de dingen die je niet mag missen als je in de winter naar Granada reist.

Als je tijdens het lange weekend in december (rond 6 en 8 december) in Granada aankomt, zul je waarschijnlijk de stad met haar kerstversieringen zien. Nu het steeds kouder wordt, raad ik je aan om een rondleiding door Granada te boeken. Je kunt onderweg ook een stop maken voor wat churros met heerlijke warme chocolademelk.

Kerstliedjes en -concerten en kerststallen, maar ook klokken op het plein, feesten en cotillions, zorgen voor een warme sfeer die veel toeristen en de lokale bevolking graag zullen verwelkomen. Bij de kerstversieringen hoort ook een reuzenrad waar je in kunt zitten en het uitzicht op Granada van bovenaf kunt bewonderen.

Boek een rondleiding door Granada

7. Neem een souvenir van de kerstmarkten mee naar huis

Plaza Bib-Rambla kerstmarkt| ©Study Abroad
Plaza Bib-Rambla kerstmarkt| ©Study Abroad

Als er iets typisch is om te doen in Granada tijdens de kerstperiode, dan is het wel de kerstmarkten bezoeken. Ik raad een bezoek aan de Puerta Real en Bib-Rambla markten aan. De laatste bevat veel kerststallen die het een emblematische plek maken in deze tijd van het jaar. Door de ligging is het ideaal om deze te bezoeken na je bezoek aan de kathedraal.

In Puerta Real zie je een andere zeer populaire markt met veel kraampjes rond de Fuente de las Batallas (Fontein van de veldslagen). Hier vind je veel originele cadeaus, omdat lokale ambachten worden gepromoot, zoals keramiek, handgemaakt speelgoed en leer.

Mis de handgemaakte nougat niet op alle markten en ga naar de kerstkloosters, die meestal veel typische zoetigheden hebben!

Boek een rondleiding door de kathedraal van Granada

8. Ervaar het theater en zijn kerstpracht

Binnen in het Isabel la Católica theater| ©PhotoLanda
Binnen in het Isabel la Católica theater| ©PhotoLanda

Gedurende de maand december organiseert het Isabel la Católica Theater een reeks voorstellingen om de kerstsfeer ten volle te beleven.

Het theater laat vele bekende toneelstukken herleven, evenals concerten met kerstliederen die elk jaar in december het publiek in vervoering brengen met kenmerken van de Granada-ervaring

Dit emblematische theater, gelegen in het centrum van Granada, is het enige dat open is gebleven ondanks de veranderingen die de stad tot op heden heeft ondergaan. De verschillende voorstellingen vinden de hele maand december plaats, zodat je op je gemak kunt genieten en kiezen als je reisschema krap is.

Praktische informatie

  • Waar: Isabel la Católica Theater, Calle Acera del Casino.
  • Prijs: Afhankelijk van de voorstelling.
  • Wanneer: De hele maand december, meestal 's middags.

9. Laat je verblinden door de ervaring van Granada's verlichting

Kerstverlichting| ©mi)
Kerstverlichting| ©mi)

Elk jaar versiert de verlichting de straten met kleuren die de sfeer van het kerstfeest bepalen: bomen, dennenbomen en klokken zijn te zien als je door de hoofdstraten loopt.

De pleinen worden niet over het hoofd gezien en zijn een centrum waar markten met handwerk worden gehouden en nog meer lichtjes worden uitgestald, waarvan sommige wel twee meter hoog kunnen worden, zoals in de straat Pedro Antonio de Alarcón, waar vaak een simulatie van een sterrenregen wordt opgevoerd.

Kortom, er zal geen tekort zijn aan kerstverlichting in Granada, en ze zullen zelfs zo overvloedig zijn dat ze deel uitmaken van het hele landschap, vliegend over de stad in de vorm van bogen en engelen.

Reizigerstip

Ga naar het uitkijkpunt San Nicolás, in de wijk Albaicín, als je het beste uitzicht wilt op het met kerst verlichte Granada.

10. Beleef oudejaarsavond in Granada

Vuurwerk in Granada| ©Javi
Vuurwerk in Granada| ©Javi

Misschien heb je besloten om afscheid te nemen van het jaar in Granada (eigenlijk raad ik je aan om dat te doen als je kunt). Hoewel het de gewoonte is om met de familie te eten, vind je zeker alternatieven om een leuke avond door te brengen. Wil je het jaar afsluiten met een geweldig diner?

  • Je kunt genieten van een artistiek diner in restaurant La Platea aan de José Luis Pérez Pujadas straat. Het is een bekende plek in Granada vanwege de promotie van lokale kunstenaars, wier werken samengaan met een zeer uitgebreid menu. Naast het belangrijke en onderscheidende concept van deze gastronomische ervaring, heeft het menu dat is voorbereid voor oudejaarsavond een nieuwjaarsplan voor ongeveer 90 €. Een echte aanrader!
  • Een zeer terugkerende aanbeveling in Granada is El Claustro, een plek die een andere unieke ervaring belooft door te gaan eten in een eetzaal met een verbazingwekkende 16e-eeuwse architectuur. Een zeer avant-gardistisch menu in een unieke en historische omgeving, met een veelgeprezen chef-kok, zorgt ervoor dat je het nieuwe jaar goed begint. Hun oudejaarsmenu kost niet meer dan 140 €, met prijzen die de aandacht en uitstekende service rechtvaardigen voor een uitstekende oudejaarsavond in Granada.

Na het diner is het tijd om te feesten. Het stadhuis organiseert een spectaculaire viering op het Plaza del Carmen om het nieuwe jaar te verwelkomen met livemuziek en vuurwerk. Daarnaast worden meestal tussen 22:30 en 23 uur de cotillionzakken uitgedeeld. Vanaf 00.00 uur gaat het feestgedruis in talloze disco's en bars de hele nacht door.

Het weer in Granada

Granada met Kerstmis| ©Alison Waller
Granada met Kerstmis| ©Alison Waller

In december kan het weer in Granada een maximumtemperatuur bereiken van 13 graden Celsius en een minimumtemperatuur van 4 graden Celsius.

In de koelere avonden kan het nodig zijn om warme kleding te dragen, vooral op bewolkte dagen. Als je naar de Sierra Nevada gaat, kun je het beste kiezen voor thermokleding.

Boek een excursie naar Sierra Nevada