12 Dingen om te Doen in Granada in September

Granada is een van de meest toeristische steden van Spanje. De landschappen, geschiedenis en indrukwekkende monumenten maken Granada tot een bijzondere plek die je graag zult bezoeken.

Andressa García

Andressa García

11 minuten lezen

12 Dingen om te Doen in Granada in September

Herfst in Granada | ©Thomas Andersen

Het Alhambra en al zijn bezienswaardigheden, de Generalife, de Nasrid Paleizen, de Alcazaba en de Medina; zelfs de kleinste dorpjes zijn oogverblindend. Veel toeristen zijn het erover eens dat een bezoek aan Granada in de herfst een goede optie is omdat het dan de beste tijd van het jaar is. Tussen september en november zijn de temperaturen veel aangenamer en is het minder druk. Bovendien biedt de stad in september veel recreatieve en culturele activiteiten om alle bezoekers te vermaken.

1. 1001 musicals in "September in de Generalife"

Generalife - Het Alhambra - Granada|©Elliott Brown
Generalife - Het Alhambra - Granada|©Elliott Brown

Als je Granada bezoekt, deze tijd van het jaar of een andere tijd van het jaar, is een van je verplichte stops het Alhambra, maar we raden je wel aan om je kaartjes voor het Alhambra en het Generalife of een rondleiding door zowel het Alhambra als het Generalife ruim van tevoren online te boeken.

Maar als je je reis naar de stad in september plant, mag je de concertreeks '1001 musics' in het kader van "September in the Generalife", die meestal in deze maand plaatsvindt, niet missen. Het is een heel voorstel van concerten met een aantal van de beste artiesten van het moment die plaatsvinden op het podium van het Generalife Theater. Een cultureel evenement dat werd geboren in 2020 en dat zich inzet voor muzikale kwaliteit en culturele uitmuntendheid binnen de onvergelijkbare setting van het Alhambra in Granada. De laatste edities brachten gerenommeerde artiesten samen zoals Ara Malikian, Luz Casal, Andrés Calamaro en Pablo López.

Boek je tickets voor het Alhambra en de Generalife

2. Maak kennis met een van de schatten van de natuur in Granada, de Alpujarra.

De Alpujarra|©Heinrich Plum
De Alpujarra|©Heinrich Plum

De Alpujarra is zeker een bezoek waard als je een excursie vanuit Granada boekt. Je leert meer over de geschiedenis en cultuur door de prachtige dorpen die de Alpujarra vormen: Lanjarón, Pampaneira, de Poqueira-vallei, Bubión en Capileira. Je wandelt door de steile straatjes en smalle paadjes met een lokale gids die je alle details van het gebied vertelt, hoe de lokale bevolking leeft, wat het meest typische eten is, de meest voorkomende activiteiten...

Ontdek de Andalusische erfenis van deze bergachtige regio die je vanaf het begin van de excursie zal verrassen. Je reist ongeveer 100 km met de bus en je doet er ongeveer 7 uur over. Een ideaal plan voor deze data vanwege de aangename temperaturen in de late zomer en vroege herfst in de hele provincie Granada.

Boek je excursie naar de Alpujarra vanuit Granada

3. Geniet van de nog warme stranden als je aankomt in Granada

Strand van Granada| ©Carmen VG
Strand van Granada| ©Carmen VG

Een van de eerste dingen om te zien en te doen in Granada, in dit geval in september, is een wandeling langs de kust. Hoewel het misschien een beetje vreemd klinkt om de kust in de herfst te bezoeken, is het eigenlijk de beste tijd van het jaar om dit te doen. Begin september zijn de temperaturen wat gedaald, maar de zee is nog warm dankzij de zonneschijn van de zomer.

Omdat het vakantieseizoen ten einde loopt, blijven de kusten een beetje verlaten. De geringe toestroom van mensen maakt een bezoek aan de stranden in deze tijd van het jaar een van de beste ervaringen van je reis.

Boek de beste excursies vanuit Granada

4. Geniet van de Musketiers van het Heilig Sacrament in Lecrín

De musketiers van Béznar| ©Pepe Maldonado Gijon
De musketiers van Béznar| ©Pepe Maldonado Gijon

Van alle excursies rondom Granada raden we je aan om naar de festiviteiten in Lecrín te gaan tijdens het eerste weekend van september. Het feest van de musketiers van het Heilig Sacrament is een van die ervaringen die je moet meemaken als je Granada in september bezoekt. Als je in deze tijd van het jaar vanuit Granada een excursie naar de vallei van Lecrín boekt, is dat een geweldig idee; bovendien kun je tijdens deze excursie olijfolie proeven.

De herdenking, ook wel bekend als de Musketiers van Béznar, vindt plaats in deze stad in Lecrín. De oorsprong van deze traditie gaat terug tot de opstand van de Alpujarras in het midden van de 16e eeuw. Het is gebaseerd op het eren van de overwinning van een klein lokaal leger op de Moorse rebellen uit die tijd.

Béznar is een klein dorp, met iets meer dan 250 inwoners in 2018. Ondanks het feit dat het een klein stadje is met een bevolking die van jaar tot jaar daalt, is het een goede bestemming in september, zowel om de omgeving te leren kennen als voor culturele tradities zoals de Musketiers van het Heilig Sacrament.

5. Verf jezelf zwart en vermijd de ingang van de Cascamorras

In het zwart bij Cascamorras| ©Antonio Lopez Garcia
In het zwart bij Cascamorras| ©Antonio Lopez Garcia

Een van de meest vreugdevolle feesten in Granada is ongetwijfeld dat van de Cascamorras, op 6 september. Het verhaal gaat dat een boer, toen hij het land aan het bewerken was, een in steen gekerfde afbeelding ontdekte van wat leek op een maagd. Er was een conflict tussen de inwoners van Baza en Guadix dat helemaal doorging tot aan de hoven van dat verre tijdperk, steden die je kunt bezoeken door vanuit Granada een excursie naar Guadix en het Geopark te boeken.

Het verhaal gaat dat de Maagd van Barmhartigheid uiteindelijk in Baza bleef, met de mogelijkheid voor Guadix om haar één dag per jaar te hebben. Een groep opstandige Accitanos organiseerde een bezoek aan Baza om het beeld van de Maagd met geweld mee te nemen. Toen ze in Baza aankwamen, sloegen de Bastetanos hen de stad uit.

Met de oprichting van de Broederschap van de Virgen de la Piedad in Guadix in de 19e eeuw, werd dit geschil teruggebracht en is nu een traditie geworden. Tegenwoordig maakt iemand uit Guadix (Cascamorras) de reis naar Baza om de figuur te nemen. Hij kan het alleen meenemen als hij aankomt waar de maagd is, zonder een enkele zwarte verfvlek, terwijl de mensen van Baza zichzelf zwart verven en zich wapenen met zwarte verf om de Cascamorras te achtervolgen en hem volledig te bedekken om te voorkomen dat hij de maagd meeneemt.

Boek uw excursie naar Guadix en het Geopark vanuit Granada

6. Bevestig je geloof met de processie van de Maagd van de Angustias

Processie van de Virgen de las Angustias| ©Rafa Merelo Guervós
Processie van de Virgen de las Angustias| ©Rafa Merelo Guervós

Een van de meest vertederende en diepgewortelde tradities die je in Andalusië kunt vinden is ongetwijfeld de Virgen de las Angustias. Haar feest wordt in Granada herdacht in de maand september. Het eerste bloemenoffer vindt plaats op 15 september en tot die tijd opent de regio haar deuren voor de festiviteiten.

De festiviteiten beginnen een week voor de dag van de Mariadevotie. De hele week ervoor bereidt de stad Guadix zich voor op het ontvangen van bezoekers uit heel Spanje en de wereld om de beschermheilige te vieren. Je kunt het gebied leren kennen door bijvoorbeeld vanuit Granada een excursie naar Guadix en het Geopark te boeken. De opwinding, vreugde en het geloof, vooral gekenmerkt door de aanwezigheid van oudere mensen, maken deel uit van het gevoel en de sfeer die je tijdens deze dagen zult voelen.

Op de 15e gaat de maagd in processie. Dit is het perfecte moment om te genieten van de vele kraampjes die typisch Granadiaanse gerechten en zoetigheden verkopen. Niet alleen kun je genieten van een verrijkende culturele ervaring, maar je zult ook genieten van het brede scala aan recepten die afkomstig zijn uit deze regio. Na de goede ervaringen in het midden van de maand is de processie van de Virgen de las Angustias terug op de laatste zondag van september, een perfect plan om met je partner of familie heen te gaan!

Boek je excursie naar Guadix en het Geopark vanuit Granada

7. En Olé! Beleef een flamenco show op het Sacromonte festival

Flamenco in Sacromonte| ©Jeanne Menjoulet
Flamenco in Sacromonte| ©Jeanne Menjoulet

Andalusië is een van de regio's waar de flamenco het diepst geworteld is. Granada is het epicentrum van tablao's en plaatsen om ervan te genieten, zoals de flamencoshow in de Zoraya Tuinen, de flamencoshow in een grotrestaurant of de flamencoshow in de Tablao La Alborea. Dansen die je huid doen kriebelen dankzij het talent van de dansers. Hoewel dit geen activiteit is in september, is het wel de beste maand om ervan te genieten.

Een ander plan waar je in deze tijd van het jaar van kunt genieten is het Milnoff Festival in Sacromonte. Dit evenement biedt een gevarieerd aanbod van de meest traditionele flamenco van de hoogste kwaliteit, voor de extase van liefhebbers van dit genre.

Terwijl je geniet van de voorstellingen, heb je de mogelijkheid om het idyllische moment te begeleiden door de typische Andalusische gastronomie te proeven, zoals de typische Iberische worsten. Je kunt je verblijf ook opvrolijken in de bars met een glas witte wijn of een ander drankje naar keuze. Deze heerlijke ervaring mag je niet missen!

Boek een flamencoshow in de Zoraya Tuinen

8. Albaicín verwelkomt je als familie tijdens de festiviteiten van San Miguel

Ontdek de charme en schoonheid van Albaicín| ©L'odyssée Belle
Ontdek de charme en schoonheid van Albaicín| ©L'odyssée Belle

Op de laatste zondag van september vult de stad Albaicín zich met vreugde om de feesten van zijn beschermheilige, San Miguel Arcángel, te vieren. In lijn met de religieuze feesten is dit een van de Granada-evenementen die je niet mag missen als je de streek in september bezoekt.

Dit is vooral een familie-evenement. Als je aanwezig bent bij de San Miguel festiviteiten voel je je thuis. De inwoners van Albaicín organiseren de processie van San Miguel Arcángel en bieden verschillende activiteiten voor het plezier van de hele gemeenschap.

Een goede manier om het gebied in detail te leren kennen is een rondleiding door Sacromonte en Albaicín in Granada. Een van de meest voorkomende evenementen waarvan je kunt genieten tijdens de festiviteiten is de gebruikelijke vriendschappelijke voetbalwedstrijd die door de buren wordt gespeeld. Er is ook een grote familiemaaltijd die plaatsvindt op de Cerro San Miguel. Het is niet alleen een heel gezinsvriendelijk feest waarbij je je thuis voelt, maar je neemt ook een leuk souvenir mee naar huis van de kleurrijke versieringen en inheemse kostuums.

Boek een rondleiding door Sacromonte en Albaicín in Granada

9. Laat je raken door de onschuld van de kinderen tijdens de viering van de Virgen de La Tizná

Maagd van La Tizná| ©Manuel G
Maagd van La Tizná| ©Manuel G

Een mooi verhaal dat een legende is geworden in Jerez del Marquesado is het begin van de Mariaviering van de Maagd van La Tizná. Het verhaal gaat dat tijdens een zeer sterke storm de bliksem insloeg en drie kleine kinderen van het leven beroofde. De maagd zou een wonder op de kinderen hebben verricht en ze weer tot leven hebben gewekt. De inwoners van de regio beloofden sindsdien elk jaar de aanwezigheid van de maagd te herdenken en haar te bedanken voor het geschonken wonder.

Als je een mooi, representatief en magisch voorbeeld wilt zien van de patroonsheiligenfeesten van de dorpen rond Granada die je kunt bezoeken dankzij alle excursies en georganiseerde rondleidingen die er bestaan, dan zul je dol zijn op de Virgen de La Tizná. De dorpelingen organiseren verschillende loterijen, verkopen kaartjes voor de stierenvechtshows en kopen de tijdschriften van het festival om de kosten van de viering te dekken.

In deze Mariadevotie zijn de kinderen de hoofdrolspelers. De dorpelingen zorgen ervoor dat de jongste kinderen bloemen offeren aan de Maagd uit dankbaarheid voor het wonder dat de drie kinderen in het verhaal ontvingen. Deze festiviteiten vinden elk jaar plaats van 8 tot 12 september.

10. Gebruik je verstand tijdens de Nacht van de Onderzoeker

Nacht van de onderzoekers| ©ParqueCiencias
Nacht van de onderzoekers| ©ParqueCiencias

De Nacht van de Onderzoek ers is een activiteit die wordt gepromoot door de Europese Commissie en waar de regio Andalusië, en dus ook Granada, enthousiast aan deelneemt. Voor liefhebbers van wetenschap is dit zeker een activiteit die niet mag ontbreken op het reisprogramma.

Tijdens de Nacht van de onderzoekers wordt eer betoond aan de mensen die hun intelligentie inzetten voor de wetenschap en de vooruitgang van technologieën voor een meer geavanceerde wereld. Onderzoekers zetten wetenschap in een vriendelijker en begrijpelijker daglicht voor de gewone samenleving.

De activiteiten van dit evenement variëren afhankelijk van de voorstellen van de organisatoren, maar het doel is altijd hetzelfde, namelijk dat de samenleving de verantwoordelijkheden van mensen uit de wetenschap een beetje meer erkent en begrijpt. Gewoonlijk georganiseerd in de laatste week van september, mis dit inspirerende en intellectuele uitje niet!

11. Tril mee met de indie-energie van het Granada Sound Festival

Granada Geluid Festival| ©Patricia Cabeza
Granada Geluid Festival| ©Patricia Cabeza

Als je een muziekliefhebber bent en een fan van high-energy festivals, dan moet je hetGranada Sound Festival meemaken.

Dit is een festival met de grootste namen in de indiemuziek in Spanje. Het vindt meestal plaats gedurende twee dagen in de laatste week van september. Het is een uitstekend plan als je de stad Granada bezoekt met vrienden of je partner, en je kunt ook een privétour boeken om de stad te leren kennen.

De Granada Sound wordt sinds 2012 bijna onafgebroken gehouden en is een belangrijk onderdeel geworden van de activiteiten die je niet mag missen als je in september naar de stad gaat.

12. Proef de vruchten van de herfst in Granada

Fruitkraam| ©Bernard DUPONT
Fruitkraam| ©Bernard DUPONT

Naast de onvergelijkbare ervaring van de laatste processie van de Virgen de las Angustias, proef je niet alleen de gastronomie van Granada, maar heb je ook de gelegenheid om over de traditionele markt van herfstvruchten te wandelen. Dit is een ervaring die je niet mag missen, want je kunt er vruchten proeven die je nergens anders in Spanje vindt.

Het meest interessante aan de markt is dat de vruchten die je er kunt krijgen in het seizoen zijn. Veel van deze soorten zijn alleen verkrijgbaar in Granada en zijn alleen te vinden tijdens het herfstseizoen, dat begint in september.

Naar Granada gaan en de herfstvruchten van Granada niet proeven is alsof je helemaal niet in Granada bent geweest. Dit is een sappige ervaring, vooral als je een van die mensen bent die graag verschillende texturen en unieke smaken proeft en proeft. Verwen je gehemelte met unieke smaken!

Het weer in september

Straten van Granada| ©SnippyHolloW
Straten van Granada| ©SnippyHolloW

September is het begin van de herfst. De temperaturen zijn veel vriendelijker in deze tijd van het jaar. Om de herfst in Granada te overleven, moet je rekening houden met koele en luchtige (maar niet zomerse) kleding voor overdag.

's Nachts kunnen de temperaturen een paar graden boven het vriespunt uitkomen. Ideaal is om 's nachts warme jassen en truien mee te nemen. Over het algemeen is het weer aangenaam en bevorderlijk voor een aangename reis om de Grenadiaanse gemeenschap en haar gebruiken te leren kennen.

Waar wacht je nog op om van je vakantie in Granada te genieten?