Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Flamenco Shows

Spreekt het idee om tijdens uw reis naar Madrid naar een flamencoshow te gaan kijken u aan? Ik zal je vertellen wat de beste tablaos in de stad zijn en hoe je aan tickets tegen de beste prijs kunt komen.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Flamenco Shows

Flamenco show | ©Edmund Gall

Flamenco is een van de diepst gewortelde culturele tradities in Spanje, en in Madrid heeft u de kans om enkele van de meest prestigieuze shows van het genre te zien in verschillende gerenommeerde tablaos.

1. De beste Flamencoshows

Flamenco vanaf de grond
Flamenco vanaf de grond

Het eerste wat u moet weten is dat de tablaos zeer regelmatig en het hele jaar door voorstellingen geven (er zijn dus zeker verschillende mogelijkheden tijdens de data van uw reis). U moet altijd vooraf reserveren, want sommige zalen zijn klein en zitten snel vol. Ik zal je alles vertellen over de meest populaire shows in Madrid:

2. Flamencoshow in Cardamomo met nachtelijke rondleiding door Madrid

Flamencodansers| ©isabella
Flamencodansers| ©isabella

Dit is de voordeligste optie en omvat ook een rondleiding langs de bezienswaardigheden van Madrid vóór de show. Deze nachtelijke tour door Madrid met flamenco show is geschikt voor kleine groepen van maximaal 15 personen. U wandelt door de stad met de hulp van een deskundige gids die u interessante verhalen zal vertellen over de stad Madrid. Aan het einde van de tour is het tijd om te ontspannen met een flamenco show in Cardamomo, een van de beroemdste podia in de hoofdstad.

Tip: draag comfortabele schoenen voor de rondleiding (u kunt zich tijdens de show kleden zoals u wilt, aangezien er geen dresscode is).

Routebeschrijving

 • Koninklijk Paleis
 • Puerta del Sol
 • Plaza Mayor
 • Gran Vía

3. Flamencovoorstelling in het Centro Cultural Flamenco de Madrid

Flamenco Tablao| ©Flavio~
Flamenco Tablao| ©Flavio~

Flamenco is een dans met vele vertakkingen en het is mogelijk dat sommige voorstellingen die u in Madrid of in steden als Córdoba, Sevilla of Granada ziet, ver afwijken van het vooropgezette idee dat u van flamenco hebt. Als u kaartjes koopt voor de voorstelling in het Centro Cultural Flamenco de Madrid zal u dit niet overkomen, want hier krijgt u een staaltje van de meest traditionele flamenco.

Technische perfectie is het sterke punt van dit kwartet dat bestaat uit twee dansers, een zangeres en een gitarist. De show duurt ongeveer een uur. Na uw online-boeking ontvangt u een voucher die u ter plekke (in de centrale wijk Chueca, vlak bij Gran Vía) kunt inwisselen voor uw tickets, zonder dat u in de rij hoeft te staan.

Tip: als u nog nooit in aanraking bent geweest met flamencodans, is deze show een van de beste opties om mee te beginnen.

4. Flamencoshow in La Cueva de Lola

Flamenco in zijn zuiverste vorm
Flamenco in zijn zuiverste vorm

Deze flamencovoorstelling van La Cueva de Lola vindt plaats in een restaurant in de populaire wijk La Latina, dus u kunt alleen een kaartje voor de show boeken of ook een diner of een drankje. De flamencogroep bestaat uit een groep van vier tot zes artiesten met internationale carrières en improvisatie is zeer aanwezig in de show.

Zodra u online reserveert voor de dag en het tijdstip van uw keuze, krijgt u een voucher toegestuurd die u bij de ingang van de zaal kunt tonen om toegang tot de show te krijgen.

Tip! De show duurt een uur. Voor of na de voorstelling raad ik u aan in de wijk La Latina rond te dwalen op zoek naar een goede wijn en wat tapas; ze zijn heerlijk in de buurt.

5. Flamencovoorstelling in Teatro Flamenco de Madrid

Zuivere kunst| ©Edmund Gall
Zuivere kunst| ©Edmund Gall

Het Flamenco Theater in Madrid heeft bijna het hele jaar door flamencoshows. Afhankelijk van de datum van uw reis naar Madrid zult u het een of het ander tegenkomen, maar ze hebben allemaal de traditionele kleding van bata de cola en zang, gitaar en dans als belangrijkste elementen gemeen. De ruimte heeft de juiste afmetingen om alle details van deze show van dichtbij te kunnen bekijken.

De voorstelling duurt een uur en de zaal bevindt zich in de Calle del Pez, die gemakkelijk bereikbaar is vanaf het metrostation Noviciado op lijn twee.

Tip: er is een barservice, maar die is slechts beschikbaar tot vijf minuten voor aanvang van de show, dus als u iets wilt bestellen, doe dat dan voor of na de show.

6. Flamenco show in Las Tablas

Flamencodansers| ©Flavio~
Flamencodansers| ©Flavio~

Dit is een van de beroemdste podia van Madrid en een van de plaatsen die het grootste aantal buitenlandse toeristen ontvangt, maar de flamencoshows verliezen niet aan kwaliteit. Er zijn meerdere voorstellingen per dag en de duur is een uur. Het meest in het oog springende kenmerk van deze tablao is het prestige van de artiesten die er werken en de samenwerking met de Círculo Flamenco de Madrid, een organisatie die waakt over de overdracht van de flamencocultuur op internationaal niveau.

Las Tablas is een restaurant in het centrum van Madrid (u krijgt instructies over hoe u er moet komen als u reserveert) met vegetarische tapas en eetgelegenheden; als u gebruik wilt maken van de optie show en drank of diner, kunt u uit verschillende opties kiezen, afhankelijk van uw budget.

Tip: de shows zijn, op enkele uitzonderingen na, in het weekend, dus ik raad aan vooraf te reserveren, omdat het in het hoogseizoen vaak voorkomt dat de shows uitverkocht zijn.

Ana's Reizigerstip

Als u het moeilijk vindt om tussen zoveel opties te kiezen, kunt u Youtube-video's van de beroemdste tablaos in Madrid bekijken om de stijlen te vergelijken.

7. Flamenco show in de Mister Pinkleton Tavern

Flamenco avondvoorstelling
Flamenco avondvoorstelling

Deze flamencotablao is een instituut in Madrid en heeft een van de langste shows in de stad. Gitaristen, zangers en dansers komen samen in dit trefpunt, dat tevens een restaurant is, gelegen in de nabijheid van de Plaza Mayor.

De maaltijd bestaat uit een menu van traditionele gerechten en het dessert en de drankjes kunnen een of meerdere zijn. Zodra u online reserveert, hoeft u alleen nog maar uw voucher aan de ingang te laten zien.

Tip: het repertoire van deze show is zeer gevarieerd, want het behandelt de verschillende flamencopalos (stijlen). Als u geïnteresseerd bent in het onderwerp, kunt u vóór het bijwonen meer te weten komen en proberen elk van de dansen in de show te lokaliseren.

8. Flamencoshow in Corral de la Morería

Flamencoshow in Corral de la Morería| ©BluEyedA73
Flamencoshow in Corral de la Morería| ©BluEyedA73

Een van de meest emblematische en traditionele tablaos van de hoofdstad en daarom ook een van de drukste en populairste. Het Corral de la Morería is ook een restaurant dat Spaanse specialiteiten serveert en in het historische centrum van Madrid ligt. Enkele van de belangrijkste flamencodansers van het land hebben in deze tablao opgetreden en doen dat nog steeds.

Flamencoshows in Corral de la Morería kunnen tot drie uur duren. Ik raad aan het diner aan de show toe te voegen, zowel voor de duur van de show als omdat u dan de mogelijkheid van een degustatiemenu hebt en u verschillende typisch Spaanse gerechten kunt proberen.

Tip: reserveer ruim van tevoren als u weinig tijd hebt en de show op een bepaalde dag wilt bijwonen. Vergeet niet om voor of na de show in de omgeving rond te lopen.

9. Flamenco show met workshop en diner in Taberna El Cortijo

Flamenco show| ©Flavio~
Flamenco show| ©Flavio~

Deze optie is een van de meest complete voor flamencoliefhebbers. Vóór de voorstelling in Taberna El Cortijo krijgt u ook een workshop waarin professionals van het genre u enkele passen van deze discipline laten zien en krijgt u de gelegenheid de castagnetten te bespelen. Dit pakket bevat ook een menu met verschillende opties om uit te kiezen.

De hele ervaring duurt drie uur en de flamencoshow is verdeeld in twee delen van elk veertig minuten. Taberna El Cortijo ligt in een afgelegen deel van het centrum van Madrid, maar u kunt er komen door metrolijn 1 te nemen vanaf Atocha of Sol en uit te stappen bij Portazgo. Om toegang te krijgen tot de workshop, hoeft u alleen maar het ontvangstbewijs te tonen dat u per e-mail wordt toegestuurd wanneer u uw reservering hebt voltooid.

Alsu meer wilt weten over de discipline en niet alleen naar de show wilt kijken, raad ik u deze optie aan en ik moedig u aan de gastvrouw alle vragen te stellen die u hebt. Flamenco is een fascinerende wereld die het verdient om verkend te worden.

10. Andere flamencotablaos in Madrid die u moet bezoeken

Flamenco in Las Carboneras| ©Eliane Kobayakawa
Flamenco in Las Carboneras| ©Eliane Kobayakawa

Zoals u ziet, zijn er veel mogelijkheden om van een traditionele show te genieten en er zijn er nog meer. Flamencoshows zijn erg populair in Madrid vanwege het grote aantal bezoekers dat deze ervaring wil meemaken. Als u meer wilt weten over dit onderwerp of als u gewoon meer wilt weten, moet u weten dat andere legendarische flamencotablaos in Madrid, allemaal met restaurant, zijn:

 • Café de Chinitas
 • Casa Patas
 • Carboneras
 • Villa Rosa
 • Bermejas Towers
 • Zalen als Galileo Galilei of Clamores zijn ook vaak gastheer van flamencoconcerten.

Ana's Reizigerstip

Als men u op straat kaartjes voor een flamencoshow probeert te verkopen, controleer dan altijd de staat van dienst van de zaal en de echtheid van de kaartjes.

11. Enkele interessante feiten over de traditie van Flamenco

De straten ademen flamenco
De straten ademen flamenco

Flamenco in Spanje, en vooral in bepaalde plaatsen zoals Andalusië, is veel meer dan een muziekgenre. Het is een cultuur op zich die gebaseerd is op het zich uitdrukken door middel van beweging, uiterlijk en de snaren van een gitaar. Voor veel mensen is flamenco een manier van leven en daarom moedig ik u aan om wat meer over deze discipline te weten te komen voordat u naar een voorstelling gaat, zodat u er meer van kunt genieten.

 • De flamenco overschrijdt grenzen omdat hij is ontstaan in Andalusië (18e eeuw) te midden van een mengeling van culturen: zigeuners, joden, Arabieren en christenen. Daarom kan niet worden gezegd dat de flamenco slechts aan één volk of één oorsprong "toebehoort".
 • Flamenco heeft zijn eigen elementen zoals de cajón, de castagnetten, de waaiers of de beroemde bata de cola (staartjas).
 • Flamenco kent vele "palos" of vertakkingen, zodat twee shows die als flamencoshows worden geclassificeerd totaal verschillendkunnen zijn.
 • Flamenco "duende" is de naam die gegeven wordt aan de emotionele expressie van de artiesten tijdens hun optreden en aan hun talent om deze emoties over te brengen op hun publiek.
 • Flamenco is niet alleen gebaseerd op muziek, maar ook op emotie en gevoelens; daarom kunnen sommige artiesten tijdens hun optreden "overdreven" overkomen.
 • Over de oorsprong van het woord flamenco bestaan verschillende theorieën, maar de meest verbreide is dat het gebaseerd is op een Andalusische uitdrukking die **"landloze boer"**betekent.

12. Als u geïnteresseerd bent in het bijwonen van een flamenco show, zult u ook geïnteresseerd zijn in

Koninklijk Paleis| ©Leo Korman
Koninklijk Paleis| ©Leo Korman

De nieuwsgierigheid om de wereld van de flamenco te benaderen door een voorstelling te zien, impliceert dat u van traditie en het traditionele houdt. Het is moeilijk om in Madrid of in welke andere stad dan ook een ervaring te vinden die vergelijkbaar is met die van het bijwonen van een flamencovoorstelling, maar het is heel goed mogelijk dat deze nieuwsgierigheid en dit respect voor de traditie u doen genieten van een ervaring die voor mij, hoewel in een andere lijn, een van de meest authentieke is die u in Madrid kunt hebben: een rondleiding.

Wat is het verband? Dat een gespecialiseerde gids u tijdens een stadswandeling over nog veel meer tradities en anekdotes zal vertellen, zodat u zich uw reis naar Madrid niet alleen zult herinneren vanwege de Puerta del Sol of het Prado-museum, maar ook vanwege de essentie van de mensen en de gebruiken. Informatie over dit soort tochten vindt u in dit artikel: Madrid reizen.

Als u uw reis wilt afronden met een dosis cultuur, raad ik u aan het Koninklijk Paleis van Madrid te bezoeken. Gelegen in het hart van het historische centrum, zal het gebouw u van buiten bekoren, maar van binnen is het een echt juweeltje. In dit artikel kunt u de openingstijden, prijzen, soorten tickets... Koninklijk Paleis en Stadsrondleidingen.

Veelgestelde vragen

 • Wat is de beste flamencoshow in Madrid?

  De flamenco-ervaring met de beste beoordelingen op onze site is die welke wordt gehouden in de Corral de la Morería, een klassieke "tablao", waar u kunt genieten van een 3 uur durende show met een optioneel stevig diner.

 • Wat kan ik verwachten van een flamencoshow?

  Een flamencoshow bestaat uit een muzikaal optreden van flamencogitaristen en percussionisten samen met enkele andere gelegenheidsartiesten, en al een danseres die een traditionele "taconeo" en een dans uitvoert.

 • Worden tapas meestal geserveerd bij een flamenco show?

  Sommige flamenco-ervaringen omvatten een dineroptie, waar u tapas vindt naast vele andere traditionele Spaanse specialiteiten zoals paella, sangria, ham, pinchos, vlees en zeevruchten.