Koninklijk Paleis en Stadsrondleidingen

Het Koninklijk Paleis is een van Madrid's architectonische juweeltjes, zowel van binnen als van buiten. Ik zal je vertellen hoe je de binnenkant kunt bezoeken

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuten lezen

Koninklijk Paleis en Stadsrondleidingen

Koninklijk Paleis van Madrid | ©Juanedc

Het Koninklijk Paleis, gelegen aan het Plaza de Oriente, is een gebouw met een rijke geschiedenis en herbergt kunstwerken en waardevolle voorwerpen in zijn weelderige zalen die een bezoek meer dan waard zijn.

Door vooraf online tickets te kopen, kunt u uw bezoek plannen voor een specifieke datum en tijd zonder het risico te lopen dat u zonder komt te zitten en bespaart u zich natuurlijk de urenlange wachtrijen in de zon.

De beste optie

Madrid rondleiding door het Koninklijk Paleis

Tour het Koninklijk Paleis met een deskundige gids

Als u het interieur van het Koninklijk Paleis wilt ontdekken en de kamers, geheimen en legendes wilt leren kennen, ga dan mee met deze rondleiding met een professionele gids.

Duur: 1 uur 30 minuten

Als u deze tour boekt, ontmoet u uw gids op de door u gekozen dag op het Plaza de Isabel II (vlakbij de Ópera de Madrid), zodat u, voordat u het paleis binnengaat, een rondwandeling kunt maken terwijl u van een deskundige hoort over de geschiedenis van het gebouw en de mensen die erin woonden. De rondleiding kost 28 euro en duurt anderhalf uur, maar als u het Koninklijk Paleis verder wilt verkennen nadat de gids klaar is met zijn rondleiding is er geen probleem.

Als u de dag van het bezoek wilt vermijden, bedenk dan dat de toegang van maandag tot donderdag van 17.00 tot 19.00 uur gratis is en er dus meer mensen het paleis zullen bezoeken (hoewel u dan niet in de rij hoeft te staan); daarom is een vrijdag- of zaterdagmiddag, afhankelijk van het seizoen, wellicht een betere optie.

In het paleis ziet u onder meer de officiële vertrekken, de koninklijke wapenrustingen, de Troonzaal en de schilderijen van Goya.

Waarom ik deze optie leuk vind: op een plek die zo vol is van historische context en symboliek, is de hulp van een deskundige gids essentieel om het meeste uit het bezoek te halen.


Spaarpakket

Madrid Combo: rondleiding Prado Museum en Koninklijk Paleis

Een rondleiding door het Koninklijk Paleis en het Prado Museum

Het Prado Museum en het Koninklijk Paleis zijn twee must-sees op elke reis naar Madrid. Met deze combo kunt u van beide plaatsen genieten met een deskundige gids.

Duur: 5 uren

Deze dubbele rondleiding begint met een anderhalf uur durende rondleiding in het Prado Museum, waar de gids u meeneemt naar de belangrijkste werken van het museum en uitlegt wat u over elk ervan moet weten. Na een bezoek aan de meest relevante werken van bekende kunstenaars zoals Goya of Murillo, wandelt u door het centrum tot u het Koninklijk Paleis bereikt.

Daar gaat u met de gids het interieur binnen en doorloopt u de belangrijkste vertrekken van het Paleis, waar u ook wat leert over de geschiedenis van de Spaanse koninklijke familie en het gebruik van elk van de belangrijkste vertrekken van het Paleis.

In zowel het Prado als het Koninklijk Paleis zijn kaartjes inbegrepen, waardoor u de wachtrijen voor de ingang kunt overslaan, wat het bezoek veel dynamischer en lichter maakt.

Waarom ik deze optie leuk vind: dit is de meest praktische en comfortabele manier om twee van de belangrijkste bezienswaardigheden in Madrid te bezoeken. Een deskundige gids zorgt ervoor dat u geen enkel detail mist en het meeste uit beide plaatsen haalt.


Koop tickets voor het Koninklijk Paleis aan de kassa

Ingang Koninklijk Paleis
Ingang Koninklijk Paleis

De kassa is geopend tijdens de openingstijden van het paleis: maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur en op zon- en feestdagen van 10.00 tot 16.00 uur (de laatste toegang is altijd een uur voor sluitingstijd). Het probleem met het kopen van kaartjes aan de kassa is dat u lange rijen kunt verwachten en, eenmaal bij de kassa aangekomen, kunnen de kaartjes voor die dag uitverkocht zijn. U kunt tussen de 3 en 5 euro besparen ten opzichte van de online voorverkoop.

Wat te zien in het Koninklijk Paleis

Kapel van het Koninklijk Paleis| ©Eric Chan
Kapel van het Koninklijk Paleis| ©Eric Chan

Troonzaal

Dit is de kamer die in elk paleis de meeste nieuwsgierigheid opwekt, en met name in het Koninklijk Paleis van Madrid stelt hij niet teleur. De troonzaal is uitbundig versierd in rood en goud en is een van de weinige kamers die bewaard zijn gebleven met vrijwel dezelfde decoratie als tijdens de regering van Karel III.

Koninklijke wapenkamer

De collectie wapens en militaire voorwerpen in het Koninklijk Paleis van Madrid is een van de meest prestigieuze in Europa. De meeste wapens die u in de wapenzalen ziet, zijn galawapens en u vindt er ook diplomatieke geschenken en trofeeën die de collectie sinds de tijd van Filips II hebben aangevuld.

Hal van Kolommen

Deze ruime zaal is een van de lichtste in het paleis en werd oorspronkelijk gebruikt als balzaal. Behalve het gewelfde plafond en de luxueuze kristallen kroonluchters mag u ook het fresco niet missen dat vanaf de ingang te zien is en waarop verschillende godheden zijn afgebeeld die, als u een rondleiding neemt, tijdens uw bezoek worden toegelicht.

Gasparinihal

Dit is de kamer waar privé audiënties plaatsvonden en het is anders dan alle andere kamers in het paleis. De decoratie is barok en sierlijk en geeft de indruk dat er geen vrije ruimte is op de vloer of de muren. Het is de moeite waard om de details en schilderijen die u hier aantreft nader te bekijken.

Gala eetzaal

Een tafel als de galazaal vol lekkernijen en belangrijke hoogwaardigheidsbekleders is moeilijk voor te stellen, maar ook nu nog wordt hij sporadisch gebruikt voor staatsdiners. Vooral deze kamer geeft u het gevoel in een historische film te zitten.

Koninklijke Kapel

Binnen de luxe waarvoor het paleis bekend staat, is de Koninklijke Kapel een relatief eenvoudige kapel, ontworpen door Sacchetti in de 18e eeuw. Dit is een ideale halte voor een rondleiding met een gids over het belang van religie in de Spaanse monarchie en de relatie van muziek met het hele bouwwerk.

Halberdiers zaal

Hoewel het oorspronkelijk bedoeld was als zaal voor feesten, gebruikte Karel III deze zaal als wachtkamer. Hoewel eenvoudig ingericht, mogen de schilderijen in deze zaal niet over het hoofd worden gezien, waaronder een schilderij uit 2014 van Antonio López over de familie van Juan Carlos I.

Koninklijke keuken

Voor toegang tot de Koninklijke Keuken moet u een kleine toeslag betalen naast de toegangsprijs voor het paleis. Het bevindt zich in de kelder van het gebouw en je kunt zien hoe verschillende vorderingen in de loop der jaren zijn verwerkt. De indeling en inrichting zijn ontworpen om het zo comfortabel mogelijk te maken voor de tientallen arbeiders die er de dag doorbrachten.

Ana's Traveller Tip

De toegang tot de tuinen rondom het paleis is gratis en u kunt ze bezichtigen op de dag van uw bezoek aan het paleis of op een andere dag.

Plan uw bezoek aan het Koninklijk Paleis

Plaza de Armas, Koninklijk Paleis| ©Bogdan Migulski
Plaza de Armas, Koninklijk Paleis| ©Bogdan Migulski

Gratis toegang

Sommige monumenten en musea in Madrid hebben een tijdstip waarop het gratis is om ze te bezoeken. Het Koninklijk Paleis is gratis toegankelijk van maandag tot en met donderdag van 17.00 tot 19.00 uur. Maar als u van dit tijdstip gebruik gaat maken, plan dan vooruit, want de rijen zijn vrij lang en als u bij de ingang komt, heeft u misschien nauwelijks tijd om rond het paleis te lopen.

Werklozen, kinderen onder de vijf jaar, onderwijzend personeel, leden van grote gezinnen en gehandicapten hebben altijd gratis toegang op vertoon van de desbetreffende accreditatie.

Wisseling van de wacht

Als u de wisseling van de wacht bij het Koninklijk Paleis wilt zien, kunt u dat gratis doen. Elke woensdag en zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur vindt de wisseling van de wacht plaats bij de Puerta del Príncipe, waar de koninklijke wacht te voet samenvalt met de wachters te paard.

Sabatini en Campo del Moro tuinen

Het paleis heeft twee tuinen in de buurt, die beide gratis zijn en een wandeling waard. De eerste bevinden zich aan één kant van het paleis en zijn toegankelijk via trappen, de tweede zijn groter en bevinden zich aan de achterkant. Mis ze niet (bij voorkeur vroeg in de ochtend om de hitte te vermijden), zelfs als u het paleis niet bezoekt.

Waar te eten

Als u voor of na uw bezoek aan het paleis iets wilt eten, loopt u langs Plaza de Oriente naar Plaza de España, waar de Gran Vía begint. U kunt ook picknicken in de tuinen achter de Opera van Madrid.

Het Koninklijk Paleis met kinderen

Als u met kinderen reist, is een bezoek aan het Koninklijk Paleis een goed idee. De versiering van de zalen, het harnas en andere elementen zullen de aandacht van de kleintjes trekken. Wat ik aanraad is dat je, als je niet meegaat met een rondleiding, wat onderzoek doet voordat je gaat, zodat je sommige van de kamers die je ziet in hun eigen taal kunt uitleggen.

Ana's Traveller Tip

Als je Madrid in de zomer bezoekt en je wilt je kaartjes kopen bij de kassa, let er dan op dat de rij meters lang is en er lange stukken in de zon zijn.

Als u geïnteresseerd bent in een bezoek aan het Koninklijk Paleis van Madrid, zult u ook

Prado Museum| ©Carmelo Peciña
Prado Museum| ©Carmelo Peciña

Alle verhalen van koningen en koninginnen die het Koninklijk Paleis herbergt, zijn ook vastgelegd in de schilderijen van het Prado Museum. Veel van de kunstwerken in het belangrijkste museum van Spanje zijn gemaakt in opdracht van leden van het koningshuis of beelden rechtstreeks episodes uit uit hun leven.

Als u meer wilt weten over de Habsburgse en Bourbon dynastieën, sluit dan een rondleiding door het Prado Museum niet uit, waarover u meer kunt lezen in dit artikel: Prado Tickets.

Als u daarentegen zin hebt in meer Spaanse folklore, kunt u altijd een flamencoshow bijwonen. Er zijn verschillende 'tablaos' in Madrid met bijna elke dag optredens, maar ik vertel je er alles over in dit artikel, zodat je er zeker van kunt zijn dat je een kwaliteitsshow bijwoont: Flamenco Shows.

Veelgestelde vragen

  • Wat is er zo bijzonder aan het Koninklijk Paleis in Madrid?

    Het Koninklijk Paleis is de officiële residentie van de Spaanse Koninklijke familie en, voor architectuurliefhebbers, een van de belangrijkste barokpaleizen in Europa.

  • Wat is er nog meer te zien in Madrid?

    Behalve het Koninklijk Paleis, El Prado en het Reina Sofia zijn er in de stad nog een aantal andere bezienswaardigheden. De Gran Vía is de belangrijkste toeristische en winkelstraat van de stad en is een spektakel, er is ook El Rastro (een enorme markt met elke zondag meer dan 1000 straatverkopers), Plaza Mayor (het belangrijkste plein van de stad) en Puerta del Sol (het stadscentrum).

  • Is er iets dat ik moet weten om me in de stad te verplaatsen?

    Hoewel Madrid een zeer veilige stad is, kunnen vooral toeristen het slachtoffer worden van zakkenrollers als zij niet oppassen. Ons advies is dus om uw portemonnee en mobiele telefoon in uw voorste zakken te bewaren, uw bezittingen altijd in het zicht te houden en uw paspoort in het hotel of ergens veilig achter te laten.