9 Tips voor een bezoek aan de Dubai woestijn

Als dit je eerste keer is in de woestijn van Dubai, neem dan nota van deze basistips om in gedachten te houden tijdens je bezoek.

María Cano

María Cano

8 minuten lezen

9 Tips voor een bezoek aan de Dubai woestijn

Kamelen in de woestijn van Dubai | © Fernando Jorge

De Rub al-Khali woestijn ligt in de Verenigde Arabische Emiraten en is een van de indrukwekkendste woestijnen ter wereld. Een must als je naar Dubai reist.

Het is echter essentieel dat je rekening houdt met een aantal tips, zowel voor de veiligheid als om maximaal en zo comfortabel mogelijk van je bezoek te genieten. Lees verder!

1. Wat is de beste manier om de woestijn van Dubai te bezoeken?

Toeren door de woestijn van Dubai| ©MART PRODUCTION
Toeren door de woestijn van Dubai| ©MART PRODUCTION

Je kunt de woestijn van Dubai zowel solo als in groep bezoeken. Het voordeel van een solotour is dat je kunt genieten van de uitgestrektheid en eenzaamheid van de woestijn en dat het een activiteit wordt om nooit te vergeten. Er is echter een nadeel en dat is dat het veiligheidsniveau altijd hoger zal zijn dan bij een groepsreis.

Aan de andere kant, als je kiest voor een groepsreis, heb je een ruimer aanbod aan activiteiten. Hier zijn enkele opties die je kunt boeken:

Het grootste nadeel van deze tours is dat je wordt vergezeld door een grotere groep en het kan altijd een beetje lastig zijn om met meer mensen rond te lopen.

  • Solo tour
  • Vanaf 100 euro
  • Voordeel: In je eentje genieten van de woestijn.
  • Nadeel: Veiligheid en een beperkter aanbod aan activiteiten
  • Groepsexcursie
  • Vanaf 36 euro
  • Voordeel: Breed scala aan activiteiten
  • Nadeel: Afhankelijk van een grote groep

2. Welke veiligheidsaanbevelingen moeten in acht worden genomen bij een bezoek aan de woestijn van Dubai?

Wandelen in de woestijn| ©thinkrorbot
Wandelen in de woestijn| ©thinkrorbot

Internationaal gezien zijn de Verenigde Arabische Emiraten een van de veiligste landen ter wereld. Toch is het belangrijk om een aantal aanbevelingen in acht te nemen als je naar de woestijn gaat, zoals constant water drinken om gehydrateerd te blijven en een hitteberoerte te voorkomen.

Het is ook een goed idee om een verzekering af te sluiten, vooral als je een avontuurlijke sport gaat beoefenen zoals sandboarden door de duinen of een buggytocht maken. Meestal hebben excursies met dit soort activiteiten een verzekering voor het geval zich een incident voordoet, maar aarzel niet om de clausule te controleren wanneer je de verzekering afsluit, want de ziektekostenverzekering in dit land is erg duur.

Daarnaast raad ik je aan om gepaste kleding te dragen. Idealiter kies je voor lichte kleding en het is essentieel om iets mee te nemen om je hoofd te bedekken. En voor het geval dat, raad ik je aan om een biodraminetablet mee te nemen, want een groot percentage van de bezoekers van de woestijn heeft last van reisziekte omdat het rijden over de duinen een beetje hobbelig en ongemakkelijk is. Vergeet je camera op dit punt en concentreer je gewoon op het landschap.

Boek een tour naar de woestijn van Dubai

3. Hoe kleed ik me als ik de woestijn van Dubai ga bezoeken?

Vier personen quadrijden in de woestijn| ©Andre Mouton
Vier personen quadrijden in de woestijn| ©Andre Mouton

Als je op excursie gaat naar de woestijn van Dubai, moet je rekening houden met een aantal aanbevelingen met betrekking tot geschikte kleding voor een bezoek aan Dubai, zowel om schade aan de huid te voorkomen als voor je eigen comfort.

Ten eerste kun je wat kleding betreft het beste kiezen voor linnen en katoenen kleding die zo licht en los mogelijk zit. Deze stoffen zijn het meest comfortabel en beschermen je zo goed mogelijk tegen de hoge temperaturen die in de zomermaanden kunnen oplopen tot 50ºC. Het is ook essentieel om je hele lichaam te bedekken om zonnebrand te voorkomen.

Wat betreft schoeisel kun je het beste kiezen voor een bedekte schoen, omdat je dan comfortabeler loopt. Sandalen of onbedekte schoenen komen meestal vol zand te zitten en zijn oncomfortabeler als je in de woestijn loopt. Daarnaast is het essentieel dat je een aantal accessoires meeneemt, zoals een zonnebril om je te beschermen tegen het zonlicht midden op de dag, en een sjaal, pet of hoed om je hoofd te beschermen en een mogelijke zonnesteek te voorkomen.

Reizigersadvies

Mijn advies is dat je de kleding die je draagt tijdens je bezoek aan de woestijn van Dubai heel goed kiest. Bedek je hele lichaam en kies voor loszittende kleding van comfortabele stoffen zoals linnen of katoen, kies voor bedekt schoeisel en vergeet een hoed en zonnebril niet.

4. Wat zijn de meest aanbevolen activiteiten in de woestijn van Dubai?

Trekking op een kameel in de woestijn| ©Yasin Gündogdu
Trekking op een kameel in de woestijn| ©Yasin Gündogdu

Naast het adembenemende landschap en de spectaculaire omgeving biedt de woestijn van Dubai een breed scala aan activiteiten naar ieders smaak. Ben je er klaar voor?

Boek activiteiten in de woestijn van Dubai

5. Wat is de beste tijd van het jaar om de woestijn van Dubai te bezoeken?

Buggytocht door de duinen van Dubai| ©Explorer Tours
Buggytocht door de duinen van Dubai| ©Explorer Tours

De beste tijd om naar Dubai te reizen is tussen november/december en maart, omdat dit de maanden zijn waarin de temperaturen koeler zijn en de hitte niet zo verstikkend en verzengend. Dit betekent dat je comfortabeler van deze tocht kunt genieten en dat je je niet zoveel zorgen hoeft te maken om jezelf te beschermen tegen een zonnesteek.

Je moet er wel rekening mee houden dat het hoogseizoen precies om deze reden samenvalt met de maanden december in Dubai en januari in Dubai en dat het daarom iets ongemakkelijker kan zijn om te reizen omdat de excursies en belangrijkste attracties drukker zijn met toeristen en je niet kunt genieten van de rust van de woestijn zoals op andere tijden van het jaar.

Het is ook heel belangrijk om het weerbericht te controleren voordat je je tour boekt, want hoewel de temperaturen in januari en februari lager zijn, is de kans op zandstormen groter en als je in de woestijn bent, kunnen ze heel oncomfortabel zijn en je dag bederven.

Boek een woestijntour in Dubai

6. Wat zijn enkele tips om in gedachten te houden als je met kinderen naar de woestijn van Dubai gaat?

Kinderen genieten van de rit in de woestijn| ©Viator.com
Kinderen genieten van de rit in de woestijn| ©Viator.com

Als je met de kleintjes naar Dubai gaat, aarzel dan niet om een dagtocht naar de woestijn van Dubai te boeken. Het is een ervaring waar ze dol op zullen zijn. Iedereen die met kinderen gaat, is het met deze mening eens. De kans krijgen om de onmetelijkheid van de woestijn te zien is een filmervaring voor ze. In het zand spelen of van de zandduinen glijden.

Als je besluit om het te doen, raad ik je natuurlijk aan om een 4x4-excursie te nemen, want buggy- of quadexcursies zijn niet toegestaan voor kinderen tot 16 jaar onder begeleiding van een volwassene, of zelfs tot 18 jaar. Ze kunnen ook genieten van een barbecue in de woestijn, een henna tattoo laten zetten of de kamelen zien en aaien. Aarzel niet! Ze zullen de ervaring geweldig vinden.

Boek een reis naar de woestijn in Dubai

7. Hoe bescherm je je persoonlijke bezittingen in de woestijn van Dubai?

Backpacken in de woestijn| ©Rachel Claire
Backpacken in de woestijn| ©Rachel Claire

Tijdens je excursie naar de woestijn van Dubai moet je er rekening mee houden dat je de elektronische apparaten die je bij je hebt, zoals camera's of mobiele telefoons, zo goed mogelijk moet beschermen, omdat ze krassen kunnen oplopen die volledig te vermijden zijn.

Om dit te doen, raad ik je aan om naast de tas of rugzak waarin je ze vervoert, ze ook in een plastic zak te doen met een goed passende maat en met een luchtdichte afsluiting zodat ze niet beschadigd raken door het fijne zand. Zo voorkom je een onaangename verrassing aan het einde van de tocht.

Het is ook belangrijk dat je ze niet in een broek- of kledingzak stopt, want daar lopen ze meer risico dan in je rugzak, dus als je er geen hebt, laat ze dan achter bij je begeleider.

Boek een woestijntour in Dubai

8. Welke producten en medicijnen zijn onmisbaar tijdens je bezoek aan de woestijn van Dubai?

Neem zonnebrandcrème en een camera mee| ©Wendy Wei
Neem zonnebrandcrème en een camera mee| ©Wendy Wei

Als je naar de woestijn van Dubai gaat, is het essentieel dat je voldoende zonnebrandcrème bij je hebt , bij voorkeur factor 50, want de zon is er vrij intens en het komt vaak voor dat je verbrandt, zelfs als je kleding draagt die je hele lichaam bedekt. Aan de andere kant is het aan te raden om naast water ook isotone of hydraterende drankjes mee te nemen.

Het is ook aan te raden om een pil of kauwgom tegen duizeligheid in je tas of rugzak mee te nemen, want het is ingewikkeld om immuun te zijn voor het rijden over de woestijnduinen en het komt vaak voor dat je je duizelig of zelfs misselijk voelt op de route. Daarnaast kunnen enkele pillen tegen hoofdpijn door de intense hitte en sterke zon nuttig zijn.

De lijst met medicijnen die reizigers mee mogen nemen naar Dubai is echter zeer beperkt, dus ik raad je aan om de lijst te controleren of ze direct te kopen wanneer je landt.

Boek een excursie naar de woestijn van Dubai

9. Hoe kom ik in de woestijn van Dubai?

Groepsreizen naar Dubai| ©trec_lit
Groepsreizen naar Dubai| ©trec_lit

Om naar de woestijn van Dubai te gaan, kun je het beste een tour per auto boeken. Het is zelfs belangrijk dat je deze ervaring ruim van tevoren boekt, vooral in de maanden december en januari, die samenvallen met het hoogseizoen, omdat het een van de populairste excursies is en ervoor zorgt dat je deze must-do activiteit niet mist.

De woestijn van Dubai ligt op ongeveer een uur rijden van de stad. Ongeveer drie kwartier nadat je in de auto bent gestapt, begin je het dorre landschap al te zien.

Het is ook heel belangrijk om de instructies van de gids te allen tijde op te volgen en de woestijnbewoners te respecteren. Hun leven is heel anders dan het onze en het is essentieel om hun manier van doen, hun geloof en hun gewoonten te respecteren. En nog een laatste advies: voordat je je bezoek aan de woestijn plant, raad ik je aan het bericht Wat te zien en te doen in Dubai te lezen, waarin een groot aantal plannen en activiteiten wordt beschreven, zowel in de woestijn als in Dubai in het algemeen.

Boek een reis naar de woestijn van Dubai