Wisselen van de Wacht Rondleidingen

De wisseling van de wacht bijwonen of Buckingham Palace bezoeken is een must tijdens je reis. Zo doe je dat.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minuten lezen

Wisselen van de Wacht Rondleidingen

Tijdens de wisseling van de wacht. | ©Luke Ow

Buckingham Palace bezoeken en de wisseling van de wacht bijwonen is een van de meest typische en essentiële dingen om te doen in Londen. Wie herinnert zich niet de Foot Guards in rode jassen en grote berenharen hoeden?

En als de koninklijke familie op vakantie gaat, zijn de poorten van Buckingham tussen eind juli en begin september een paar weken per jaar open voor bezoekers. Als je de residentie van de Britse koninklijke familie en hun eigenzinnige escorte altijd al hebt willen leren kennen, dan is hier alles wat je moet weten.

De meest complete optie

Aanbieding: Tower of London, wisseling van de wacht en cruise op rivier de Theems

Bekijk de meest iconische bezienswaardigheden van Londen in één dag

Maak een rondrit door de Britse hoofdstad in een luxe touringcar, bezoek de Tower of London en St Paul's Cathedral, geniet van de wisseling van de koninklijke wacht bij Buckingham Palace en vaar over de Theems tijdens een privécruise over de rivier.

Mis deze 10 uur durende bustour met gids langs de meest iconische bezienswaardigheden van Londen niet, zoals de Tower of London en St Paul's Cathedral. Je woont ook de ceremonie van de wisseling van de wacht bij en maakt een cruise over de Theems.

Afhankelijk van de optie die je kiest, kun je de tour afsluiten met een kopje thee in het legendarische winkelcentrum Harrods of met een ritje in het reuzenrad London Eye. Jij beslist!

Aanbevolen als... je de belangrijkste bezienswaardigheden van de Britse hoofdstad in één dag wilt zien en geld wilt besparen.

Wat is de wisseling van de wacht in Londen?

Wisseling van de wacht in Londen| © R Spegel
Wisseling van de wacht in Londen| © R Spegel

Dit is een militaire ceremonie die wordt gehouden bij de hoofdingang van Buckingham Palace om de bewakers af te lossen die belast zijn met de beveiliging van Buckingham Palace en St James's Palace, een ander paleis dat dicht bij de residentie van de Britse koninklijke familie ligt.

Degenen die de wisseling van de wacht in Londen uitvoeren zijn een speciale sectie van het Britse leger genaamd de Queen's Guard (degenen in het rode uniform met de enorme bontmuts) wiens missie het is om het staatshoofd, d.w.z. koningin Elizabeth II, te beschermen.

Het is een zeer kleurrijke parade waarbij je regimenten wachters te voet en te paard ziet, begeleid door een militair orkest dat zowel traditionele als hedendaagse muziek speelt om het spektakel op te vrolijken. Ik was echt verrast toen ik zag dat de muzikanten midden in de militaire parade liedjes speelden van The Beatles, Star Wars en The Lion King, wat erg leuk was!

Boek een tour om de wisseling van de wacht te zien

Wat ga jij zien in Buckingham Palace?

Buckingham Paleis| © Sung Shin
Buckingham Paleis| © Sung Shin

Na het bijwonen van de wisseling van de wacht in Londen is het tijd om Buckingham Palace van binnen te bekijken. We wisten dat dit een zeldzame kans was, omdat het maar een paar weken per jaar open is voor het publiek, dus we waren geïntrigeerd door wat we achter de deuren zouden zien.

Tijdens deze rondleiding door Buckingham Palace zie je niet de privévertrekken van de koninklijke familie, maar wel enkele van de kamers die samen de zogenaamde State Rooms vormen, dat wil zeggen de kamers waar koningin Elizabeth II haar openbare audiënties houdt en haar gasten ontvangt bij officiële evenementen.

Ik moet bekennen dat de rondleiding door dit deel van het paleis absoluut spectaculair is, wat een luxe en wat een prachtige decoratie! Het is alles wat je verwacht te zien als je je voorstelt hoe het huis van een vorstin eruit ziet. Het stelt absoluut niet teleur.

 • De Grote Trap: Majestueuze trap die leidt naar de Staatsievertrekken van het Paleis. Kijk naar de muren! Je ziet enkele portretten van de koninklijke familie.
 • De Troonzaal: deze is versierd met rood fluweel, geïnspireerd op de oude theaters, en hier vind je de fauteuils die werden gebruikt bij de kroning van Elizabeth II en prins Philip in 1953. Het is ook de plek waar vaak foto's worden genomen op koninklijke bruiloften.
 • White Drawing Room: Een van de meest vorstelijke en mooie kamers in het paleis, gebruikt door wijlen de koningin wanneer ze een gast wilde ontmoeten voor een grote receptie en om te ontspannen met haar familie.
 • Fotogalerij: Een kleine galerij met enkele van de belangrijkste schilderijen uit de koninklijke collectie. Deze wordt nu gebruikt als wachtkamer voor gasten of voor kleine recepties.
 • De Balzaal: Een van de grootste en mooiste kamers die je tijdens je rondleiding door Buckingham Palace zult zien. Hier worden koninklijke banketten, bals en investitures gehouden.
 • Buckingham Gardens: De rondleiding eindigt in de paleistuinen waar je een aangename wandeling kunt maken voordat je je gids ontmoet en naar de theeceremonie gaat.

Thee drinken in de namiddag

Thee in de namiddag in Londen| © Jalleke Vanooteghem
Thee in de namiddag in Londen| © Jalleke Vanooteghem

Aan het einde van de rondleiding door Buckingham Palace vertrokken we en ontmoetten we onze gids Amber weer voor een wandeling door het prachtige St. Jame's Park, het meest geliefde park voor de Engelsen, voordat we naar een nabijgelegen hotel gingen voor de beroemde Britse afternoon tea.

Daar werden we getrakteerd op sandwiches, cakes, taarten en zelfgemaakte scones met jam en clotted cream, evenals een verscheidenheid aan thee die heerlijk zijn op zichzelf, met melk of met citroen. Nadat we het banket hadden vastgelegd voor onze sociale netwerken (nog zo'n 21e-eeuwse traditie) gingen we verder met het proeven van alle heerlijkheden van deze zeer speciale afternoon tea - het was allemaal heerlijk!

De afternoon tea-ceremonie was de perfecte afsluiter van een dag waarop we de meest "Britse" kant van onze reis hadden ervaren. De setting was fantastisch en we voelden ons meteen thuis. Aan het einde namen we afscheid van Amber die erg aardig en attent was voor de groep, ik zou deze ervaring zonder aarzeling nog een keer doen!

Nuttige informatie over deze activiteit

 • 4 uur durende rondleiding door Buckingham Palace gevolgd door een theeceremonie in een nabijgelegen hotel.
 • Wandeling met gids in het Engels en audiogids bij Buckingham Palace.
 • Voor de traditionele theeceremonie, gelieve bij boeking te vermelden of u allergieën of specifieke dieetwensen hebt.
 • Deze excursie is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Waarom het de moeite waard is om de wisseling van de wacht in Londen te zien

Wisseling van de wacht| © Mark Leishman
Wisseling van de wacht| © Mark Leishman

Het spectaculaire karakter van de paleizen in combinatie met de militaire formaliteit, de parade, de kleurrijke uniformen van de soldaten en de muziek van het militaire orkest is een lust voor het oog en trekt veel aandacht.

Er zijn verschillende landen in Europa die de plechtige wisseling van de wacht vieren voor hun koninklijke paleizen (zoals Noorwegen, Denemarken, Monaco of Spanje), maar die in Engeland is het populairst van allemaal en heeft van deze ceremonie een toeristische attractie gemaakt, dus die wilde ik voor geen goud missen!

Wanneer kun je de wisseling van de wacht zien in Londen en hoe lang duurt het?

De parade duurt ongeveer 45 minuten en vindt elke dag plaats om 11 uur in juni en juli. De rest van het jaar wordt het om de dag gehouden (maandag, woensdag, vrijdag en zondag), behalve als het regent, want dan wordt het spektakel meestal afgelast.

Om in real time op de hoogte te blijven van last-minute afgelastingen, bekijk je het Twitter-profiel van de London Changing of the Guard.

Isabel's Traveler Tip

Hoewel het evenement om 11 uur begint, is het meestal al veel eerder druk, dus ik raad je aan om rond 10 of 10.15 uur bij het paleis te zijn voor een goede plek.

Boek een tour om de wisseling van de wacht te zien

Waar kun je de wisseling van de wacht het beste zien in Londen?

Buckingham Palace wacht| © Kutan Ural
Buckingham Palace wacht| © Kutan Ural

Het beste uitzicht heb je bij het Victory Monument in het midden van de rotunda voor de Buckingham Palace Gate.

Om hier te komen, bovenaan de trappen van het monument of vooraan, moet je er vroeg bij zijn omdat ze de straat afsluiten en geen mensen meer toelaten.

Omdat er veel mensen vlak voor de paleispoort staan, raad ik je niet aan om daar te gaan staan omdat je de parade niet goed kunt zien tenzij je op de eerste rij staat. En dat is een beetje moeilijk maar niet onmogelijk.

Wat is er nog meer te zien in Londen?

De Big Ben van Londen| © Marcin Nowak
De Big Ben van Londen| © Marcin Nowak

Met zijn kosmopolitische en moderne karakter is Londen een fascinerende stad die iets speciaals heeft waar iedereen dol op is en verslaafd aan raakt. Je zou de stad meerdere keren kunnen bezoeken en bij elke reis zou het je blijven verrassen.

Als dit de eerste keer is dat je de stad bezoekt, raad ik je aan om het bericht De beste dingen om te zien en te doen in Londen te lezen om de toeristische attracties te leren kennen die je niet mag missen. Je kunt de route op eigen houtje afleggen of de stad vanuit een toeristenbus bewonderen.

Dit is een van de meest typische ervaringen om in Londen te wonen en, hoewel het misschien een beetje een "guiri" plan lijkt, is het een van de beste ideeën om de stad te ontdekken, hetzij door de volledige bustours te doen of door op en af te stappen (het beroemde "Hop on-Hop off" in het Engels) wanneer je een gebied te voet wilt verkennen. Als je meer wilt weten over deze activiteit, mis dan het artikel over sightseeing bustours in Londen niet.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen in de stad? Kijk dan eens naar het artikel De beste sightseeingtours en excursies in Londen, waarin je de verschillende gezichten van Londen en zijn monumenten op verschillende manieren kunt zien.

Tot slot is Londen een enorme stad die veel te bieden heeft, maar ook de omgeving is het waard om ten minste één dag van je reis aan te besteden om deze te ontdekken. Klik op het artikel De beste rondleidingen vanuit Londen om alle leuke uitstapjes te zien waarmee je het meeste uit je reis naar de Britse hoofdstad kunt halen.

Boek een rondreis door Londen

Veelgestelde vragen

 • Waarom is het wisselen van de wacht zo'n belangrijke ceremonie?

  De waarheid is dat de Buckingham Palace Guard uit een heel regiment bestaat, dus het wisselen van de wacht omvat het wisselen van een heel regiment, wat een optreden van een militaire band en een parade inhoudt.

 • Hoe laat vindt de wisseling van de wacht plaats?

  De wisseling van de wacht begint om 10.30 uur in St. James Park, vanwaar het nieuwe regiment (Nieuwe Garde) via de Wellingtonkazerne naar Buckingham Palace marcheert, waar de wisseling om 11.00 uur plaatsvindt. Op dat moment marcheert de Oude Garde naar de kazerne om om 11.30 uur aan te komen.

 • Waar vindt de wisseling van de wacht plaats?

  De wisseling van de wacht vindt plaats op verschillende locaties in de ochtend, maar de beroemdste plek om het te zien is net buiten Buckingham Palace.