Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Stonehenge Dagtrips vanuit Londen

De magie van Stonehenge kan alleen worden begrepen door een bezoek aan de meest mysterieuze cirkel ter wereld. Hier is hoe je Stonehenge bereikt vanuit Londen.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

10 minuten lezen

Stonehenge Dagtrips vanuit Londen

Stonehenge | ©Sung Shin

Een reis naar Stonehenge, ongeveer 80 mijl ten westen van Londen, is een van de meest verbazingwekkende ervaringen die u moet hebben op een reis naar Engeland. Er is weinig bekend over de oorsprong ervan, alleen dat het dateert uit het late neolithicum, maar Europa's beroemdste prehistorische monument is gehuld in een magisch aura dat een fascinatie inhoudt voor wie de kans krijgt het te zien.

Hoewel u de trein of de bus kunt nemen om Stonehenge op eigen gelegenheid te bezoeken, is het, gezien de afstand tot Londen en de moeilijkheid om er met het openbaar vervoer te komen, mijn advies om een georganiseerde tour naar Stonehenge te nemen in een comfortabele bus, die het u gemakkelijker zal maken en waarbij u de hulp van een gids krijgt om de betekenis van dit raadselachtige megalithische monument beter te begrijpen. Hier zijn de beste opties:

De beste optie

Stonehenge dagtocht vanuit Londen

De beste prijs voor een georganiseerde tour naar Stonehenge

Perfect als u het meeste uit uw bezoek aan een van Engelands beroemdste monumenten wilt halen, met een maximum aan tijd en het grootste comfort. Inclusief audiogids en tijd om de site op uw gemak te verkennen.

Duur: 6 uur 30 minuten

Ik raad je 100% aan om tijdens je reis naar de Britse hoofdstad tijd vrij te maken voor deze volledige dagtrip naar Stonehenge en de beroemdste megaliet ter wereld persoonlijk te zien. Het is een verbazingwekkende plek die indruk op je zal maken! Om de dag zo goed mogelijk te benutten, begint de tour vroeg, om 7 uur. U kunt de bus nemen op twee verschillende punten in de stad (London Bridge Street en Harrington Gardens) om naar Stonehenge te gaan.

Voor u ligt een twee uur durende rit naar Salisbury Plain, een eenzaam, boomloos heidegebied waar zich dit duizenden jaren oude monument bevindt.

Het beste aan deze Stonehenge tour is dat het het gemak biedt van een georganiseerde tour met de onafhankelijkheid van een audiogids, zodat u de beroemde megaliet, het museum en de reconstructie van een neolithische nederzetting in uw eigen tempo en op uw eigen gemak kunt verkennen.

Eenmaal daar heeft u 3 uur de tijd om te genieten van deze magische plek waaraan de mens sinds onheuglijke tijden een speciale betekenis heeft toegekend van verbinding tussen het aardse en het bovennatuurlijke, die vandaag de dag door vele onderzoekers wordt bestudeerd om de raadselachtige symboliek ervan te ontrafelen.

Aan het einde van de tour stapt u in de bus terug naar Londen, waar u achterover kunt leunen en nagenieten van alles wat u tijdens deze spannende reis bij Stonehenge hebt geleerd en ervaren.

Waarom ik deze tour leuk vind: Deze tour biedt de voordelen van een georganiseerde tour (je hoeft je geen zorgen te maken over tijdschema's of vervoer) en de voordelen van het bezoeken van de site in je eigen tempo. U kunt het audiocommentaar volgen om alles wat u ziet te begrijpen zonder dat u zich aan de stappen en schema's van een groep hoeft te houden, want u hebt tot 3 uur de tijd om in uw eigen tempo over de site te wandelen.

Aanrader als... u het beste wilt halen uit dit mysterie van de mensheid maar niet te veel tijd of geld wilt investeren tijdens uw reis naar Londen.


De meest complete

Stonehenge en Bath dagtocht vanuit Londen

Bezoek Stonehenge en bezoek Bath, de mooiste stad van Engeland

Als u een hele dag buiten de stad wilt doorbrengen, is er niets beters dan niet alleen Stonehenge te ontdekken, maar ook de schoonheid van Bath, de stad van Jane Austen. Als optie kunt u de thermen van Bath bezoeken.

Duur: 11 uur 30 minuten

Als u tijdens uw reis naar Londen een hele dag kunt uittrekken voor een uitstapje naar de buitenwijken van de stad, is mijn advies om van de gelegenheid gebruik te maken en zoveel mogelijk bezienswaardigheden in de buurt in één keer te bekijken. Bijvoorbeeld, Stonehenge en Bath. U krijgt niet alleen de kans om het populairste prehistorische monument van Europa te ontdekken, maar ook een van de charmantste steden op het Britse platteland, dat toevallig heel dicht bij Stonehenge ligt. Klinkt geweldig, nietwaar?

Het avontuur begint om 8u30 wanneer de groep samenkomt aan het Victoria Coach Station (halte W) om aan boord te gaan van de bus naar Stonehenge, de eerste halte op de tour.

De reis is kort omdat de gids een korte briefing geeft over wat u op de bestemming zult zien. Slechts twee uur na uw vertrek uit Londen komt u aan op Salisbury Plain, de plaats van dit schitterende megalithische monument van duizenden jaren oud.

Tijdens uw bezoek heeft u de tijd om Stonehenge op uw gemak te bewonderen , het museum en de neolithische nederzetting te verkennen terwijl u luistert naar het verhaal van de audiogids. Deze prehistorische constructie met eigen ogen aanschouwen is als een reis terug in de tijd naar de oorsprong van de mensheid en een onvergetelijke ervaring.

De tweede halte op de rondreis is Bath. De reis duurt ongeveer een uur enkele reis en onderweg hoort u ook een korte inleiding over dit charmante stadje in het graafschap Somerset. Als Bath ergens beroemd om is, dan is het wel om zijn Romeinse baden met geneeskrachtig water, om zijn universiteit, om de geboorteplaats van de beroemde schrijfster Jane Austen en om zijn elegante straten bezaaid met prachtige 18e-eeuwse herenhuizen.

Tijdens de rondleiding door Bath krijgt u hoogtepunten van de stad te zien zoals Pulteney Bridge, het Jane Austen Centre, de Assembly Rooms en de Royal Crescent en geniet u van vrije tijd om de stad in uw eigen tempo te verkennen of, als u voor de optie kiest, om de Romeinse baden te betreden (maar er niet in te baden, want dat is niet toegestaan).

Aan het einde van de tour naar Stonehenge en Bath stapt u weer op de bus om terug te keren naar Londen na een intense dag vol spanning en herinneringen.

Waarom ik deze tour leuk vind: Deze tour stelt u in staat om twee van Engelands meest iconische bezienswaardigheden in één dag te zien voor een redelijke prijs en in slechts één dag, dus het zal niet te veel van uw tijd in Londen in beslag nemen.

Aanrader als... je iemand bent die wil zien hoe meer hoe beter. Op deze tocht geniet u van de schoonheid van Bath en de enormiteit van het Stonehenge complex.


Wanneer moet je Stonehenge bezoeken?

Uitzicht op Stonehenge| ©Ankit Sood
Uitzicht op Stonehenge| ©Ankit Sood

Dit monument, dat door de Unesco is uitgeroepen tot werelderfgoed, is het hele jaar door een bezoek waard, maar er zijn bijzondere momenten, zoals de zomer- en winterzonnewende (wanneer de zon haar hoogste punt aan de hemel bereikt en met precisie de as van het monument kruist en tussen de rotsen doorglijdt).

Tijdens de zomerzonnewende komen groepen Druïden, vergezeld van een grote verscheidenheid aan mensen, naar Stonehenge om rituelen met een magische achtergrond uit te voeren, waarbij de vereniging tussen de zon en de aarde wordt gevierd. Het is een hoogst merkwaardig evenement!

Boek een tour naar Stonehenge

Wanneer boekt u uw tickets voor Stonehenge?

Stonehenge overvol| ©Dyana Wing So
Stonehenge overvol| ©Dyana Wing So

Aangezien het een zeer populaire toeristische attractie is, raad ik u aan uw tickets zo lang mogelijk van tevoren online te boeken, zodat u zeker bent van uw plaats op de rondleiding op de datum van uw keuze.

Boek een tour naar Stonehenge en Bath

Hoe lang duurt het om Stonehenge te bereiken vanuit Londen?

Stonehenge Road| ©Raoul du Plessis
Stonehenge Road| ©Raoul du Plessis

Dit prehistorische monument ligt op bijna twee uur van de Britse hoofdstad.

Boek een tour naar Stonehenge, Bath en een geheime enclave

Wat moet je aan om Stonehenge te zien?

Stonehenge| ©Cajeo Zhang
Stonehenge| ©Cajeo Zhang

Dit megalithische monument bevindt zich in de open lucht, midden in een landschap dat niet beschermd is tegen wind en regen. Voordat u op excursie gaat, raad ik u aan de weersvoorspellingen voor het gebied te controleren om te proberen een dag met stabiel weer te kiezen.

Met dit in het achterhoofd is mijn advies om warme kleren mee te nemen, want behalve op de heetste zomerdagen waait er bijna altijd een koel (of zelfs ijskoud!) briesje. Vergeet niet een mackintosh in uw rugzak mee te nemen voor het geval er op de dag van uw bezoek een kans op regen bestaat. Het is van essentieel belang uw kleding aan te passen aan het weer op de dag van de excursie.

Zoals bij elke excursie kunt u voor een bezoek aan Stonehenge het best comfortabele schoenen aantrekken, aangezien u enkele uren zult moeten wandelen.

Boek een reis naar Stonehenge, Avebury & West Kennet

Is Stonehenge een monument om met kinderen te bezoeken?

Stonehenge met kinderen| ©Tatyana Tomsickova
Stonehenge met kinderen| ©Tatyana Tomsickova

Absoluut. De kleintjes kunnen in de weide rondrennen en zich verbazen over de grootte van de rotsen, terwijl de groteren de geschiedenis van dichtbij kunnen meemaken tijdens een leuke wandeling.

Boek een reis naar Stonehenge, Bath, Cotswolds en Stratford-upon-Avont

Maar wat is Stonehenge? wat is Stonehenge eigenlijk?

Stonehenge| ©K Mitch Hodge
Stonehenge| ©K Mitch Hodge

U hebt het waarschijnlijk al ontelbare keren gezien in boeken en documentaires, want het is het beroemdste prehistorische monument van Europa en een van de iconische monumenten van Groot-Brittannië.

Stonehenge, omgeven door een gracht, is een megalithische constructie in de vorm van twee concentrische ringen van grote verticale steenblokken die een uniek schouwspel vormen dat van mijlenver herkenbaar is.

Er is weinig bekend over de plaats en hij blijft een raadsel voor antropologen en historici over de hele wereld. Het werd gebouwd tussen 3000 en 1500 v. Chr. (laat neolithicum en vroege bronstijd) en maakte deel uit van een grotere structuur die ceremoniële lanen en steencirkels omvatte.

Al het andere wordt verondersteld, van wie het bouwde tot zijn doel. Sommige theorieën suggereren dat het een astronomisch observatorium kan zijn geweest om de seizoenen te voorspellen, aangezien op de zomerzonnewende de zon door de as van de megaliet opkwam.

Anderen beweren dat Stonehenge een religieuze tempel was of een grafmonument dat gebruikt werd als necropolis voor notabelen uit die tijd, aangezien er in de buurt honderden begravingen zijn gevonden.

Terwijl onderzoek blijft proberen meer licht te werpen op dit mysterieuze megalithische monument, is Stonehenge nu een belangrijke plaats geworden waar moderne Druïden op midzomeravond mystieke rituelen uitvoeren.

Boek een reis naar Stonehenge, Glastonbury en Winchester

Wat zal je zien bij Stonehenge?

Stonehenge| ©Alec Foege
Stonehenge| ©Alec Foege

Mijn ervaring met Stonehenge

Na een ontspannen rit van twee uur door Engeland zette de bus ons af in de buurt van het bezoekerscentrum van Stonehenge en voordat we daar aankwamen moesten we door een luchthavenachtige veiligheidscontrole waar onze bezittingen werden doorzocht.

Hoewel er op het terrein van Stonehenge ook een museum en een reproductie van een prehistorische nederzetting zijn, was het voor ons duidelijk dat wij in de eerste plaats dit legendarische megalithische monument wilden zien. Dus gingen we naar het gebied waar je de gratis minibus neemt om er zo snel mogelijk te komen, want het was nogal druk en er stonden wat rijen.

Ik had het vaak op foto's gezien en me er vaak een voorstelling van gemaakt, maar niets is zo mooi als het in levende lijve te zien. Het is een mengeling van opwinding en ongeloof. Ik had een van de weinige overblijfselen uit de prehistorie voor me. Hoe konden ze zoiets bouwen met nauwelijks middelen?

Het maakt dat je zo dicht mogelijk wilt komen om de rotsen te voelen en te proberen dit raadsel te ontrafelen dat ouder is dan de piramides van Egypte, maar een touwversperring beperkt de afstand tot het monument en de te volgen route.

Je moet het doen met het van een afstand te bekijken, maar het bezoek geeft je de mogelijkheid om rond Stonehenge te lopen om foto's te maken vanuit alle hoeken en te genieten van het prachtige groene landschap dat het omringt.

Daar krijg je een idee van waarom deze plek zo belangrijk was voor de vroege beschavingen. Er is iets dat het zo speciaal maakt dat het moeilijk in woorden uit te drukken is - je moet het zien!

Boek een reis naar Stonehenge, Windsor & Bath

Ontdekking van het Neolithicum

Stonehenge deel van het Neolithicum| ©Hulki Okan Tabak
Stonehenge deel van het Neolithicum| ©Hulki Okan Tabak

Tijdens de rondleiding zult u, als u goed oplet, enkele borden zien die u wijzen op andere bezienswaardigheden, zoals een oude necropolis of een laan uit 2300 v. Chr. die de megaliet met de Avon-rivier verbindt. Men gelooft dat deze weg verbonden was met een ceremoniële route om het verstrijken van de seizoenen volgens de beweging van de zon te vieren.

U kunt hierover veel meer te weten komen in het museum in het bezoekerscentrum. Na het bezoek aan Stonehenge gaan we terug naar het vertrekpunt om de tentoonstelling binnen te gaan die dieper ingaat op de geschiedenis van Stonehenge en de betekenis ervan, alsook op het leven van de mensen die dit monument duizenden jaren geleden hebben opgericht.

Hier kunt u verschillende prehistorische voorwerpen (werktuigen, juwelen, aardewerk...) uit verschillende archeologische opgravingen bekijken, evenals de forensische reconstructie van het gezicht van een man die 5.500 jaar geleden bij Stonehenge zou kunnen zijn geweest.

Ik raad u ook aan de reconstructie van een neolithische nederzetting in dit gebied te bezoeken, die is gemaakt op basis van opgravingen in Durrington uit die periode.

Hoewel we bij de Stonehenge tour de hulp hebben van een audiogids die uitlegt wat we zien, denk ik dat dit museum de perfecte aanvulling is om deze fase van de geschiedenis, die zo onbekend is bij het grote publiek, beter te begrijpen, dus ik raad u aan er wat tijd aan te besteden tijdens het bezoek.

Misschien bent u geen grote fan van musea, maar het Stonehenge museum heeft een heel cool interactief gedeelte dat de ervaring altijd aangenamer maakt. Vooral als u met kinderen reist.

Boek een reis naar Oxford, Windsor en Stonehenge

Als je deze rondleiding leuk vindt, ben je misschien geïnteresseerd in

Als u Londen al vaker hebt bezocht en nog andere pareltjes van Engeland wilt ontdekken, raad ik u aan eens te kijken naar het artikel De beste excursies vanuit Londen, waar u een aantal van de leukste en interessantste dingen vindt om tijdens uw vakantie te doen. Het zal moeilijk zijn om er maar één uit te kiezen!

Als u na de excursie naar Stonehenge Londen wilt gaan verkennen om meer over de geschiedenis van de stad te weten te komen, dan mag u de artikelen over de Tower of London of Westminster Abbey niet missen, net als De beste excursies en rondleidingen in Londen of De beste toeristenbussen om de mooiste plekjes van de stad te ontdekken.

Boek een excursie naar Stonehenge

Veelgestelde vragen

  • Hoe lang duurt het om Stonehenge te bereiken vanuit Londen?

    Aangezien Stonehenge ongeveer 145 km (90 mijl) ten westen van Londen ligt, duurt het ongeveer 2 uur en 20 minuten om er te komen, hetzij met de auto of met de trein.

  • Kan ik zelfstandig naar Stonehenge reizen?

    Er kunnen echter een paar voorbehouden zijn. De trein van Waterloo naar Salisbury, het dichtstbijzijnde treinstation op 15 km (9 mijl) afstand, is meestal vrij duur, en u zult de pendelbus naar Stonehenge moeten nemen om de afstand tussen het station en de site te overbruggen. Daarom kiezen veel reizigers voor een rondleiding met gids, omdat het de gemakkelijkste oplossing is om rechtstreeks naar Stonehenge te gaan.

  • Mag ik de stenen bij Stonehenge aanraken?

    Normaal gesproken niet, want de stenen worden 364 dagen per jaar beschermd door een fluwelen koord. Er is echter één uitzondering, namelijk tijdens het Zomerzonnewendefestival, waar de mensen op de zomerzonnewende in het veld naast Stonehenge kamperen om de zonsopgang op de eerste dag van het nieuwe seizoen te zien.