Stonehenge Dagtrips vanuit Londen

De magie van Stonehenge kan alleen worden begrepen door een bezoek aan de meest mysterieuze cirkel ter wereld. Zo kom je vanuit Londen bij Stonehenge.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minuten lezen

Stonehenge Dagtrips vanuit Londen

Stonehenge | ©Sung Shin

Een reis naar Stonehenge, ongeveer 80 mijl ten westen van Londen, is een van de meest verbazingwekkende ervaringen die u moet hebben tijdens een reis naar Engeland. Er is weinig bekend over de oorsprong, behalve dat het dateert uit het late neolithicum, maar het beroemdste prehistorische monument van Europa is gehuld in een magisch aura dat een echte fascinatie inhoudt voor degenen die de kans krijgen het te zien.

Hoewel u Stonehenge op eigen gelegenheid per trein of bus kunt bezoeken, is mijn advies, gezien de afstand tot Londen en de moeilijke bereikbaarheid per openbaar vervoer, om een georganiseerde tour naar Stonehenge te nemen in een comfortabele bus, die het u gemakkelijker maakt en waar u de hulp van een gids krijgt om de betekenis van dit raadselachtige megalithische monument beter te begrijpen. Hier zijn de beste opties:

De beste optie

Stonehenge dagtocht vanuit Londen

De voordeligste georganiseerde tour naar Stonehenge

Perfect als u het meeste wilt halen uit uw bezoek aan een van de beroemdste bezienswaardigheden van Engeland en uw tijd zo comfortabel mogelijk wilt doorbrengen. Inclusief audiogids en tijd om de site op uw gemak te verkennen.

Duur: 6 uren 30 minuten

Ik raad u 100% aan om tijdens uw reis naar de Britse hoofdstad tijd te maken voor deze volledige dagexcursie naar Stonehenge en de beroemdste megaliet ter wereld in levenden lijve te zien. Het is een verbazingwekkende plek die indruk op u zal maken! Om de dag optimaal te benutten, begint de tour vroeg, om 7 uur. U kunt de bus nemen op twee verschillende punten in de stad (London Bridge Street en Harrington Gardens) om bij Stonehenge te komen.

Voor ons ligt een twee uur durende rit naar Salisbury Plain, een eenzame, boomloze woestenij waar dit eeuwenoude monument staat.

Het mooie van deze Stonehenge tour is dat hij het gemak biedt van een georganiseerde tour met de onafhankelijkheid van een audiogids, zodat u de beroemde megaliet, het museum en de reconstructie van een neolithische nederzetting in uw eigen tempo en op uw gemak kunt verkennen.

Daar aangekomen krijgt u 3 uur de tijd om te genieten van deze magische plek waaraan de mens sinds mensenheugenis een speciale betekenis toekent van verbinding tussen het aardse en het bovennatuurlijke, die vandaag de dag door vele onderzoekers wordt bestudeerd om de raadselachtige symboliek ervan te ontrafelen.

Aan het einde van de tocht stapt u weer in de bus naar Londen, waar u kunt nagenieten van wat u tijdens deze spannende reis in Stonehenge hebt geleerd en beleefd.

Waarom ik deze tour leuk vind: Deze tour biedt de voordelen van een georganiseerde tour (u hoeft zich geen zorgen te maken over tijdschema's of vervoer) en de voordelen van een tour op uw eigen tempo. U zult het commentaar van de audiogids kunnen volgen om alles wat u ziet te begrijpen zonder u te hoeven houden aan de stappen en schema's van een groep, want u krijgt tot 3 uur de tijd om in uw eigen tempo rond te lopen.

Aanbevolen als... u het beste wilt halen uit dit mysterie van de mensheid, maar niet te veel tijd of geld wilt investeren tijdens uw reis naar Londen.

Wanneer Stonehenge bezoeken?

Uitzicht op Stonehenge| ©Ankit Sood
Uitzicht op Stonehenge| ©Ankit Sood

Dit monument, dat door de Unesco is uitgeroepen tot werelderfgoed, is op elk moment van het jaar een bezoek waard, maar er zijn bijzondere momenten zoals de zomer- en winterzonnewende (wanneer de zon haar hoogste punt aan de hemel bereikt en met precisie de as van het monument kruist en tussen de rotsen doorglijdt).

Tijdens de zomerzonnewende komen groepen Druïden, vergezeld van een grote verscheidenheid aan mensen, naar Stonehenge om rituelen met een magische achtergrond uit te voeren, waarbij de vereniging tussen de zon en de aarde wordt gevierd. Het is een hoogst merkwaardige gebeurtenis!

Boek een tour naar Stonehenge

Wanneer boekt u uw tickets voor Stonehenge?

Overvol Stonehenge| ©Dyana Wing So
Overvol Stonehenge| ©Dyana Wing So

Aangezien het een zeer populaire toeristische attractie is, raad ik u aan uw tickets zo lang mogelijk van tevoren online te reserveren om uw plaats op de tour van uw keuze veilig te stellen.

Hoe lang duurt het om van Londen naar Stonehenge te komen?

Stonehenge Road| ©Raoul du Plessis
Stonehenge Road| ©Raoul du Plessis

Dit prehistorische monument ligt op bijna twee uur rijden van de Britse hoofdstad.

Wat te dragen om Stonehenge te zien?

Stonehenge| ©Cajeo Zhang
Stonehenge| ©Cajeo Zhang

Dit megalithische monument staat in de open lucht, midden in een landschap dat niet beschermd is tegen wind of regen. Voordat u aan uw excursie begint, raad ik u aan de weersvoorspellingen voor het gebied te bekijken om te proberen een dag met stabiel weer te kiezen.

Met dit in gedachten is mijn advies om warme kleren mee te nemen, want behalve op de heetste zomerdagen waait er bijna altijd een koele (of zelfs ijskoude!) bries. Vergeet niet een mackintosh in uw rugzak te stoppen voor het geval er op de dag van uw bezoek regen dreigt. Het is essentieel om uw kleding aan te passen aan het weer op de dag van de excursie.

Aan de andere kant is het, zoals bij elke excursie, het beste om comfortabele schoenen te dragen om Stonehenge te zien, aangezien u meerdere uren zult lopen.

Is Stonehenge een monument om met kinderen te bezoeken?

Stonehenge met kinderen| ©Tatyana Tomsickova
Stonehenge met kinderen| ©Tatyana Tomsickova

Absoluut. De kleintjes kunnen in de weide rondrennen en zich verbazen over de grootte van de rotsen, terwijl de ouderen de kans krijgen om tijdens een leuke excursie dichter bij de geschiedenis te komen.

Maar... wat is Stonehenge eigenlijk?

Stonehenge| ©K Mitch Hodge
Stonehenge| ©K Mitch Hodge

U hebt het waarschijnlijk al ontelbare keren gezien in boeken en documentaires, want het is het beroemdste prehistorische monument van Europa en een van de iconische monumenten van Groot-Brittannië.

Stonehenge, omgeven door een gracht, is een megalithische constructie in de vorm van twee concentrische ringen bestaande uit grote verticale stenen blokken die een uniek gezicht vormen dat van mijlenver herkenbaar is.

Er is weinig bekend over de site, en het blijft een raadsel voor antropologen en historici over de hele wereld. Alleen dat het werd gebouwd tussen 3000 en 1500 voor Christus (laat neolithicum en vroege bronstijd) en dat het deel uitmaakte van een grotere structuur die ceremoniële lanen en steencirkels omvatte.

Al het andere is verondersteld, van wie het gebouwd heeft tot het doel ervan. Sommige theorieën suggereren dat het een astronomisch observatorium kan zijn geweest om de seizoenen te voorspellen, aangezien bij de zomerzonnewende de zon door de as van de megaliet opkwam.

Anderen beweren dat Stonehenge een religieuze tempel was of een grafmonument dat werd gebruikt als necropolis voor notabelen uit die tijd, want er zijn honderden begrafenissen in de buurt gevonden.

Terwijl onderzoek blijft proberen meer licht te werpen op dit mysterieuze megalithische monument, is Stonehenge nu een belangrijke plaats geworden waar moderne Druïden mystieke rituelen uitvoeren op midzomeravond.

Wat zie je bij Stonehenge?

Stonehenge| ©Alec Foege
Stonehenge| ©Alec Foege

Mijn ervaring met een bezoek aan Stonehenge

Na een ontspannen rit van twee uur door Engeland zette de bus ons af bij het bezoekerscentrum van Stonehenge en voordat we aankwamen moesten we door een vliegveldachtige veiligheidscontrole waar onze spullen werden doorzocht.

Hoewel er op het terrein van Stonehenge ook een museum is en een reproductie van een prehistorische nederzetting, was het voor ons duidelijk dat het eerste wat we wilden zien dit legendarische megalithische monument was. Dus gingen we naar het gebied waar je de gratis minibus neemt om er zo snel mogelijk te komen, want het was nogal druk en er stonden wat rijen.

Ik had het al vaak op foto's gezien en me er vaak een voorstelling van gemaakt, maar niets is beter dan het in het echt te zien. Het is een mengeling van opwinding en ongeloof. Ik had een van de weinige overblijfselen uit de prehistorie voor me. Hoe konden ze zoiets bouwen met nauwelijks middelen?

Je wilt zo dicht mogelijk bij komen om de rotsen te voelen en te proberen dit raadsel te ontrafelen dat ouder is dan de piramides van Egypte, maar een touwhek beperkt de afstand tot het monument en de te volgen route.

Je moet er genoegen mee nemen om het van een afstand te aanschouwen, maar het bezoek stelt je in staat om rond Stonehenge te lopen om vanuit alle hoeken foto's te maken en te genieten van het prachtige groene landschap dat het omringt.

Daar krijg je een idee waarom deze plek zo belangrijk was voor de vroege beschavingen. Er is iets aan dat het zo bijzonder maakt dat het moeilijk onder woorden te brengen is - je moet het zien!

Boek een reis naar Stonehenge, Windsor & Bath

Ontdekking van het Neolithicum

Stonehenge onderdeel van het Neolithicum| ©Hulki Okan Tabak
Stonehenge onderdeel van het Neolithicum| ©Hulki Okan Tabak

Onderweg ziet u, als u goed oplet, enkele borden die u op andere bezienswaardigheden wijzen, zoals een oude necropolis of een laan uit 2300 v. Chr. die de megaliet met de rivier de Avon verbindt. Men gelooft dat deze weg verbonden was met een ceremoniële route om het verstrijken van de seizoenen volgens de beweging van de zon te vieren.

In het museum in het bezoekerscentrum kunt u hierover veel meer te weten komen. Na het bezoek aan Stonehenge gaan we terug naar het beginpunt om de tentoonstelling binnen te gaan die ingaat op de geschiedenis van Stonehenge en de betekenis ervan, maar ook op het leven van de mensen die dit monument duizenden jaren geleden hebben opgericht.

Hier kunt u verschillende prehistorische voorwerpen zien (gereedschap, juwelen, aardewerk...) afkomstig van verschillende archeologische opgravingen, evenals de forensische reconstructie van het gezicht van een man die mogelijk 5500 jaar geleden in Stonehenge was.

Ik raad u ook aan de recreatie van een neolithische nederzetting op de site te bezoeken, die is ontstaan uit opgravingen in Durrington uit die periode.

Hoewel we op de Stonehenge tour de hulp hebben van een audiogids die uitlegt wat we zien, denk ik dat dit museum de perfecte aanvulling is om deze voor het grote publiek zo onbekende fase van de geschiedenis beter te begrijpen, dus ik raad u aan er tijdens uw bezoek wat tijd aan te besteden.

Misschien ben je geen grote fan van musea, maar het Stonehenge museum heeft een heel gaaf interactief gedeelte dat de ervaring altijd leuker maakt. Vooral als je met kinderen reist.

Boek een tour naar Oxford, Windsor en Stonehenge

Als je deze tour leuk vindt, ben je misschien geïnteresseerd in

Als u Londen al vaker hebt bezocht en andere pareltjes van Engeland wilt ontdekken, raad ik u aan het artikel De beste excursies vanuit Londen te bekijken, waar u enkele van de leukste en interessantste voorstellen vindt om tijdens uw vakantie te doen. Het zal moeilijk zijn er slechts één te kiezen!

Mocht u zich na de Stonehenge excursie willen richten op het verkennen van Londen om wat meer te weten te komen over de geschiedenis ervan, mis dan niet de artikelen over de Tower of London of Westminster Abbey, evenals De beste excursies en rondleidingen in Londen of De beste toeristenbussen om de mooiste plekjes van de stad te leren kennen.

Boek een tour naar Stonehenge

Veelgestelde vragen

  • Hoe lang duurt het om van Londen naar Stonehenge te komen?

    Aangezien Stonehenge ongeveer 145 km ten westen van Londen ligt, duurt het ongeveer 2 uur en 20 minuten om er te komen, met de auto of de trein.

  • Kan ik zelfstandig naar Stonehenge reizen?

    Er kunnen echter enkele voorbehouden zijn. De trein van Waterloo naar Salisbury, het dichtstbijzijnde station op 15 km afstand, is meestal vrij duur, en u zult de pendelbus naar Stonehenge moeten nemen om de afstand tussen het station en de plaats te overbruggen. Daarom kiezen veel reizigers voor een rondleiding met gids, omdat het de gemakkelijkste oplossing is om rechtstreeks naar Stonehenge te gaan.

  • Mag ik de stenen bij Stonehenge aanraken?

    Normaal gesproken niet, want de stenen worden 364 dagen per jaar beschermd door een fluwelen koord. Er is echter één uitzondering, tijdens het Summer Solstice Festival, waar mensen op de zomerzonnewende kamperen in het veld naast Stonehenge om de zonsopgang te zien op de eerste dag van het nieuwe seizoen.