Harry Potter Rondleidingen en Ervaringen

Londen is de stad van Harry Potter en overal in de stad vind je verwijzingen en locaties uit de saga. Ik vertel je over de verschillende rondleidingen over de jonge tovenaar die je in de Britse hoofdstad kunt volgen.

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

10 minuten lezen

Harry Potter Rondleidingen en Ervaringen

Zweinstein Express Trein | © Martin Pettitt

Voor velen van ons is Londen niet alleen de Big Ben, Nothing Hill of Hyde Park; voor velen van ons is Londen ook Diagon Alley, Perron 9 en ¾, Gringotts en de Lekke Ketel. Welkom op Zweinstein (of bijna...).

Een van de activiteiten die ik je aanraad in Londen als fan van de Harry Potter saga is een rondleiding langs de locaties waar de films zijn opgenomen. Met een gespecialiseerde gids kun je de belangrijkste plaatsen in de stad bezoeken die leven gaven aan de acht verhalen van deze beroemde tovenaar, zoals Trafalgar Square, Covent Garden of Soho.

De voordeligste optie

Harry Potter tour in Londen

Tour langs Harry Potter locaties in de stad Londen

Terwijl je door de straten van Londen dwaalt, laat een deskundige gids je plekken zien die in de Harry Potter-films voorkomen of als inspiratiebron dienden.

De stad Londen is vol plaatsen die te maken hebben met de Harry Potter films en met deze tour zullen ze niet onopgemerkt blijven. Een gids leidt je rond langs Perron 9 en 3/4, Diagon Alley en Gringotts Bank terwijl je als een Dreuzel door Londen dwaalt.

Deze tour is ook in kleine groepen van (maximaal) 25 personen. Dit betekent dat de gids zich kan richten op de uitleg die je vraagt op een meer persoonlijke manier. De gidsen op dit type tour hebben twee dingen gemeen: ze kennen Londen door en door en ze zijn fans van de Harry Potter boeken en films, dus maak van de gelegenheid gebruik en geniet van elk moment van de tour!

 • Aanrader als... je wilt genieten van het Harry Potter-universum tegen een gereduceerde prijs of als je meer wilt na een bezoek aan Warner Bros. Studios.

Hier zijn de wandelingen langs de Harry Potter locaties in Londen

De Harry Potter ruimte bij het St. Pancras treinstation
De Harry Potter ruimte bij het St. Pancras treinstation

Door heel Londen heb je verschillende locaties die de inspiratie vormden voor de boeken en films. Jaren geleden moesten fans ze zelf opsporen, nu zijn er deskundige gidsen die ze je laten zien tijdens een wandeltocht langs Harry Potter locaties terwijl ze je interessante feiten over de saga vertellen.

Tijdens deze ongeveer twee uur durende wandeltocht neemt een gids, die niet alleen gespecialiseerd is in de saga maar ook in de geschiedenis van Londen, je mee naar Harry Potter locaties in Londen zoals de volgende:

Perron 9 en ¾ op King Cross Station

Op King's Cross Station vind je een hoek waar het beroemde perron is nagebouwd met een bagagekarretje door de muur. Je kunt er een foto laten maken en dan even stoppen bij de Harry Potter souvenirwinkel terwijl de gids je vertelt hoe deze toeristische plek werd opgezet na het succes van de films en hoe J.K. Rowling het station gebruikte als decor voor haar boeken. Jammer genoeg kun je de Zweinsteinexpres niet halen...

Diagon Alley in Leadenhall Market

Dit is een van de oudste markten in Londen en is geïnspireerd op de beroemde Diagon Alley waar Harry boeken, toverdranken en natuurlijk de toverstokken van Ollivander kocht. Dit is een van de langste en meest bijzondere stops op de tour; je zult ontdekken hoe de werkelijkheid fictie inspireert en hoe fictie de werkelijkheid transformeert. Je gids vertelt je alles over Knockturn Alley of de Leaky Cauldron Inn en laat je daarna een paar minuten vrij om de omgeving op je gemak te verkennen.

Gringotts Bank en Australische Ambassade

De beroemde goblinbank die in verschillende films voorkomt, is geïnspireerd op de Australische ambassade in Londen. Misschien ben je er al eens langsgelopen en is de opvallende gelijkenis je niet opgevallen, maar om je er een duidelijker beeld van te geven, zal je gids je foto's uit de films laten zien om te bewijzen dat de tovenaarsbank inderdaad geïnspireerd is op dit gebouw.

Premières en Trafalgar Square

Niet alles op deze tour draait om de locaties van de films, je leert ook anekdotes over de acteurs en het belang van de saga, en Trafalgar Square is waarschijnlijk de plek die je gids zal kiezen om je deze te vertellen. Het is precies van hieruit dat duizenden fans het einde van de saga en andere momenten in verband met de release van de films meemaakten.

Boek een Harry Potter rondleiding in Londen

Andere opties om van Harry Potter te genieten in Londen: Thames cruise tour of privé tour

Originele Harry Potter kostuums
Originele Harry Potter kostuums

Als je de ervaring van een wandeling langs de Harry Potter locaties in Londen compleet wilt maken, kun je een tour boeken waarbij je een cruise op de Theems maakt. Ook onder begeleiding van een gids kun je weetjes en anekdotes over de films leren, terwijl je ontspant op een boottochtje op de rivier. Deze activiteit omvat ook interactieve spelletjes die je aan boord kunt delen met andere fans van de saga.

En als de twee uur durende wandeltour te kort voor je is, raad ik je aan om een privérijtour langs de Harry Potter locaties te overwegen, waarbij de gids zich uitsluitend op jou en de groep waarmee je reist richt. Deze tour duurt ongeveer vier uur, is volledig aanpasbaar aan je voorkeuren en is beschikbaar in het Engels, Spaans en Frans.

Dit is een zeer aan te raden optie als je naar Londen reist met kinderen, omdat je de gids kunt vragen om locaties uit de film af te wisselen met andere Londense bezienswaardigheden tijdens de tour.

We vergelijken alle opties

Organiseer je eigen tour langs Harry Potter locaties in Londen

Simon Rae| ©Leadenhall Market
Simon Rae| ©Leadenhall Market

Als je besluit om een rondleiding door het Harry Potter universum in Londen te doen, of het nu een groepsrondleiding of een privérondleiding is, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Aangezien de rondleiding te voet is, is het logisch dat je niet alle locaties zult bezoeken, aangezien Londen een enorme stad is en veel locaties vrij ver uit elkaar liggen.
 • Het ontmoetingspunt zal altijd op een centrale locatie zijn die je gemakkelijk kunt bereiken vanuit je accommodatie. Als je vragen hebt, kun je die stellen aan je gids zodra je hebt geboekt of vragen om tegen een toeslag te worden opgehaald bij je hotel.
 • Tours duren tussen de twee en drie uur, dus bereid je voor om te lopen. Ze worden bijna elke dag van de week gehouden en de beste tijd om te gaan hangt af van het weer.
 • Je hebt de kans om Harry Potter souvenirs te kopen bij veel van de rondleidingen, want je komt langs Harry Potter winkels in verschillende delen van Londen en de gids laat tijd voor je vrij.
 • Als je een London Pass hebt, is een rondleiding inbegrepen waarbij je locaties ziet uit Harry Potter en vele andere films die zijn opgenomen of geïnspireerd door Londen, zoals Mary Poppins, Sherlock Holmes en James Bond. Je kunt meer te weten komen over de London Pass in dit artikel over de London Pass. London Pass.
 • Bekijk de theateroverzichten als je je reis naar Londen hebt vastgelegd. Als je geluk hebt, kun je misschien een voorstelling van Harry Potter and the Cursed Legacy meepikken.

Boek een Harry Potter rondleiding in Londen

Bezoek de Warner Bros. Harry Potter Studios

Simon Rae| ©Leadenhall Market
Simon Rae| ©Leadenhall Market

Als je, net als ik, een echte Harry Potter fan bent, moet je ook een bezoek aan het Harry Potter Park in Warner Bros Studios Londen overwegen. Om er het beste van te maken geef ik je wat tips:

 • Hoe kom je er: Vervoer naar Warner Bros Studios is een belangrijk detail om in gedachten te houden. Vergeet niet dat ze ver van het centrum van Londen liggen, dus je kunt het beste van tevoren reserveren voor de heen- en terugreis. Er rijden rechtstreekse bussen van het treinstation Watford Junction naar de studio's.
 • Duurvan het bezoek: Neem de tijd in elk van de Warner Bros. studio's. Wees niet gehaast om alles te zien; de details zijn zo goed doordacht dat het de moeite waard is om elk hoekje en gaatje te bekijken. Om alles goed te kunnen zien, raad ik je aan tussen de 3 en 5 uur uit te trekken voor het bezoek.
 • Tijdschema: wanneer je je kaartje koopt (altijd van tevoren, want je kunt het alleen in de studio's inwisselen), kun je de dag en het tijdstip van je bezoek kiezen. Ik raad je aan de eerste keer te kiezen om drukte te vermijden. Houd er rekening mee dat je wel naar binnen kunt, maar niet naar buiten, dus er zullen steeds meer mensen in de faciliteiten zijn.
 • Neemde audiogids: het kost ongeveer vijf pond, maar het is het waard. Terwijl je je onderdompelt in de magische wereld, vertellen ze je details die je nog niet wist over de film, de acteurs en de saga.
 • Als je met kinderen gaat, zullen ze gefascineerd zijn door de rondleiding, maar de jongere kinderen zullen misschien schrikken van het realisme van sommige sets of het bezoek aan het Verboden Bos. Houd hier rekening mee als je deze kamers wilt vermijden.
 • Waar te eten: Vergeet niet langs de bar te gaan als je het beroemde Boterbier wilt proberen of het Kikkercafé als je een chocoladekikker wilt. In de omgeving kun je nergens eten, dus als je bezoek samenvalt met lunchtijd, kun je alleen in het eigen restaurant van de studio eten, waar de prijs niet erg goedkoop zal zijn.
 • Souvernirs: De cadeauwinkel is ook een bezoek waard, al is het maar om je tanden in te zetten. Hier vind je alle merchandising van de saga. Je kunt foto's nemen, maar laat de camera de ervaring niet bederven; beter om het te beleven dan het vast te leggen.

Boek tickets voor Harry Potter Park

Zo ziet de Harry Potter tour van Warner Bros. Studios eruit

Kostuums uit de saga tentoongesteld in de Warner Bros Studio's
Kostuums uit de saga tentoongesteld in de Warner Bros Studio's

Tijdens deze rondleiding zie je niet alleen het decorontwerp en de kostuums uit de films, maar leer je ook meer over de saga en hoe de films werden gemaakt, inclusief de speciale effecten. Met het oog op de Dreuzels raden we je aan om van tevoren kaartjes te reserveren voor de Warner Bros Studios vanwege het grote aantal bezoekers en om vervoer te regelen van en naar de Warner Bros Studios, want die liggen ver van het centrum. Een advies: pas op als je doorverkoopkaartjes voor de Harry Potter Studios aangeboden krijgt.

Als je zeker wilt weten of het de moeite waard is om de Warner Bros. Studios te bezoeken voor de Harry Potter tour, zal ik je een klein voorproefje geven van wat je er zult aantreffen. Om te beginnen zijn de studio's verdeeld in binnen- en buitenruimtes en de sets op beide locaties hebben niet alleen originele rekwisieten uit de films, maar ook filmische informatie over hoe ze gemaakt werden. Maar stap voor stap.

De Harry Potterstudio's in Londen zijn niet alleen om naar te kijken - in veel ervan kun je toveren door met een toverstok te zwaaien of een bezem op te tillen.

Wat zie je in de binnenstudio's?

 • Begin je bezoek in de Grote Eetzaal, waar je begroet wordt door de figuren van de professoren aan de hoofdtafel zoals ze dat elk jaar doen met Harry, Ron en Hermelien, of tenminste de jaren waarin niemand een vliegende auto tegen een boksende wilg botst (wat je trouwens ook te zien krijgt op deze rondleiding).
 • Daarna is het op naar de gangen van de school, inclusief de veranderende trappen, waar je een veelheid aan foto's van voormalige hoofden van Zweinstein huizen ziet, waaronder de Dikke Dame.
 • Daarna volg je de typische startroute door de gemeenschappelijke ruimte en door naar de slaapzaal van Gryffindor.
 • De kantoren van de professoren wachten ook op je tijdens je bezoek, net als vitrines waar je alle informatie over de Zwerkbalsport kunt vinden.
 • Je bezoekt het huis van Lucious Malfoy (griezelig), de woonkamer van de Wemel of een zeer uitgebreid Verboden Bos vol wezens, beelden en geluidseffecten.

Wat je te zien krijgt in de buitenstudio's

De buitenstudio's zitten ook vol verrassingen. Je ziet het huis van de Dursley's op Privet Drive (inclusief het trappenhuis), de nachtbus, Perron 9 en ¾, de winkel van Ollivander en vele andere hoekjes en gaatjes. Het enige nadeel van deze tour is dat zodra je de studio's verlaat, je het moeilijk zult hebben om je weer onder de Dreuzels te mengen.

Vervoer huren naar de studio's vanuit Londen

Het is niet aan te raden om vervoer te boeken zonder je tickets te hebben bemachtigd, want de beschikbaarheid is zeer beperkt en je loopt het risico dat je daar aankomt en uitverkocht bent. Bovendien omvatten veel parkticketopties ook de reis vanuit Londen.

Als je echter je ticket al hebt en je wilt een pendeldienst van en naar het park boeken om je aan de poort af te zetten, dan kun je dit bericht lezen over hoe je vanuit Londen naar de Harry Potter Studios komt.

Boek tickets voor Harry Potter Park

Als je geïnteresseerd bent in een rondleiding door Harry Potter Londen, ben je misschien ook geïnteresseerd in

Simon Rae| ©Leadenhall Market
Simon Rae| ©Leadenhall Market

Als je hebt genoten van de Harry Potter wandeltour, doe dan zeker de Londen wandeltour tijdens je bezoek aan de Britse hoofdstad. Je denkt misschien dat de Dreuzelwereld niet zo charmant is als de magische, maar vergeet niet dat Londen ook de stad van Sherlock Holmes of Peter Pan is en dat het op zichzelf al veel verhalen te bieden heeft zonder je toevlucht te nemen tot fantasie.

Zoals ik al zei, was dit mijn favoriet, maar de waarheid is dat het aanbod van rondleidingen in Londen oneindig is en ik heb een gids geschreven om je te helpen alle ideeën op een rijtje te zetten, welke de beste rondleidingen zijn en waarom. Je kunt het lezen in dit artikel op Londen Rondleidingen.