Hanoi in 3 dagen: een gids om alles uit je bezoek te halen

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en een van de belangrijkste steden van het land, vooral vanwege het multiculturalisme en het aantal bezienswaardigheden. Hier volgt een suggestie voor een reisplan als je van plan bent de stad 3 dagen te bezoeken.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

12 minuten lezen

Hanoi in 3 dagen: een gids om alles uit je bezoek te halen

Pagoda Ngoc Son |©Hanoivn Localtravelidea

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en de op een na grootste stad van het land, na Ho Chi Minhstad, maar het is ook een multicultureel epicentrum dat Chinese, Franse en Zuidoost-Aziatische invloeden combineert. Als je hier een kort verblijf plant, kun je het beste een route plannen op basis van de nabijheid van bezienswaardigheden, anders is het onmogelijk om de architecturale en culturele rijkdom te ontdekken.

Enkele van de beste dingen om te doen in Hanoi in een 3-daagse tour zijn een bezoek aan de Oude Wijk, een rondleiding door het Hoa Lo Gevangenismuseum, een wandeling door de Dong Xuan Markt, een bezoek aan het Ho Chi Minh Mausoleum, het bijwonen van een waterpoppenshow, het ontdekken van de pagodes van de stad en het genieten van het panoramische uitzicht vanaf het observatiedek van een wolkenkrabber.

Dag 1: Wandel door de oude wijk, bezoek het Hoan Kiem meer en de Ngoc Son pagode, bezoek de Hoa Lo gevangenis, bewonder de Hanoi trein en dineer in Dong Xuan

Oude wijk van Hanoi|©Paul Beresford
Oude wijk van Hanoi|©Paul Beresford

Hanoi, met zijn hectische tempo, kan overweldigend zijn voor bezoekers, dus voor de eerste dag stel ik een rondleiding door het centrale circuit van de stad voor, inclusief de oude wijk en enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden die een must zijn op elke rondleiding door deze bestemming.

Wandel door de Oude Wijk, de meest traditionele wijk van Hanoi

De Oude Wijk is de kilometer nul van Hanoi, een oud labyrint waar je een geschiedenisboek in kunt stappen, met elk steegje dat zijn eigen anekdotes vertelt. Deze wijk, met zijn smalle geplaveide straatjes en pittoreske koloniale architectuur, vormt al meer dan duizend jaar het hart van de Vietnamese hoofdstad. De wijk werd gesticht in de 11e eeuw en was getuige van hoe Hanoi uitgroeide van een klein dorp tot de bruisende stad die het nu is.

Een wandeling door deze wijk brengt je langs de handelshuizen met smalle gevels en schuine daken waar handelsgilden en ambachtslieden dit stedelijke labyrint tot leven brachten. Je vindt er ook talloze kraampjes met lokale delicatessen zoals pho en bun cha, waardoor dit het middelpunt is van de culinaire rondleidingen door Hanoi.

De Oude Wijk is echter niet alleen een etalage van de rijke geschiedenis van Hanoi, maar ook een bewijs van de vitaliteit en veerkracht van de Vietnamese bevolking. Ondanks de veranderingen en uitdagingen door de jaren heen heeft deze buurt haar unieke essentie behouden, dus een wandeling door de straten brengt je terug naar het alledaagse Vietnamese leven, waar bruisende straten, verborgen tempels en achtertuinen centraal staan.

Het Oude Kwartier is bereikbaar met de bussen van lijn 13, 33, 41, 55A en 146 en met de hop-on-hop-off sightseeingbussen van Hanoi die ook in dit gebied stoppen.

Doe mee aan een street food tour

Wandel rond het Hoan Kiem meer en bekijk de Ngoc Son pagode

De volgende stap van de tour brengt je naar Hoam Kiem Lake, dat ongeveer vijf straten van het Old Quarter ligt, dus het beste alternatief is om 10 minuten te lopen. Hier vind je een oase van rust temidden van de stedelijke chaos en een stadsmonument omringd door bomen en sierlijke bruggen.

In het hart van het meer, verbonden door een traditionele rode brug, staat de Ngoc Son Pagode. Dit architectonische juweeltje, gebouwd op een kunstmatig eiland, betovert met zijn elegantie en spiritualiteit. De tempel is een eerbetoon aan de geleerdheid en moed die het boeddhisme bevordert en bevat oude beelden en kleurrijke decoraties.

Vanaf het terras van de pagode kun je ook genieten van een panoramisch uitzicht over het meer en de stad, die met zijn labyrintische straatjes een visueel verbluffend landschap vormt. Het is ook een van de beste plekken om foto's te maken in Hanoi.

Doe mee aan een Instagram-waardige tour

Bezoek het Hoa Lo Gevangenismuseum

Na een rondleiding door het rustige Hoam Kiem meer, raad ik je aan het Hoa Lo Gevangenismuseum in Hanoi te bezoeken, waar je een schokkend hoofdstuk uit de Vietnamese geschiedenis kunt ontdekken. Deze voormalige gevangenis, die dateert uit de Franse koloniale tijd, is omgebouwd tot een aangrijpend museum dat vertelt over de ervaringen van de gevangenen die door de cellen zijn gegaan.

Tijdens je bezoek kun je de kamers en tentoonstellingen verkennen die de donkere aspecten van de gevangenis onthullen, maar ook de veerkracht en vastberadenheid van degenen die in de gevangenis hebben geleden. Daarnaast kun je onder de tentoongestelde voorwerpen de onmenselijke leefomstandigheden van politieke gevangenen ontdekken, die in krappe cellen leefden en werden gemarteld.

De geschiedenis van de Hoa Loa gevangenis gaat terug tot de 19e eeuw, toen Franse kolonisten de gevangenis bouwden om politieke gevangenen en revolutionairen op te sluiten. Tijdens de Vietnamoorlog werd de gevangenis ook gebruikt om gevangen Amerikaanse piloten vast te houden.

Vanuit Hoam Kiem kun je de gevangenis bereiken met de buslijnen 24, 36, 42 en 44 of met de hop-on-hop-off bussen van Hanoi.

Boek een culturele en sightseeingtour door Hanoi per Jeep

Laat je verbazen door de intercitytrein van Hanoi

Als je een van de beroemdste bezienswaardigheden van Hanoi wilt zien, die meestal is opgenomen in de beste tours door de stad, mag je de intercitytrein niet missen. Deze rijdt door het hart van de Vietnamese hoofdstad en maakt deel uit van het lokale leven. Deze trein rijdt door bruisende markten en pittoreske buurten en respecteert de oorspronkelijke lay-out, die werd aangelegd in het begin van de 20e eeuw en later werd geïntegreerd in het stedelijk weefsel van Hanoi, waardoor het een dagelijkse bezienswaardigheid werd.

De sporen van de intercitytrein lopen tussen smalle straatjes en kraampjes. Van de chaotische Long Bien markt tot de pittoreske stadsgezichten die zich langs de route ontvouwen, de trein biedt een ongeëvenaard inzicht in het lokale dagelijkse leven. De ervaring om de trein voorbij te zien rijden vanaf de bruggen die de sporen overspannen, is iconisch geworden en stelt je in staat om de dynamische en energieke essentie van de Vietnamese hoofdstad vast te leggen.

Vanaf de verhoogde bruggen, zoals de Long Bien Bridge, kun je de trein langzaam zien voortbewegen terwijl straatverkopers hun tafelkleden optillen om de weg vrij te maken. De beste plek om de trein voorbij te zien komen vanaf de hoogte van de rails is op 224 Le Duan Street. De trein passeert daar elke dag om 15.30 en 19.30 uur.

Vanuit de gevangenis van Hoa Lo kun je met buslijnen 30, 40, 43, 52A en 52B naar Le Duan Street.

Sluit je eerste dag in de stad af met een diner op de Dong Xuan Markt

Dong Xuan Market, gelegen in de oude wijk, staat bekend als een van de grootste en oudste markten van de stad, en hoewel deze plek aanvankelijk bekend stond om zijn gevarieerde kleding- en textielkraampjes, verandert hij na zonsondergang en onthult hij een gastronomische kant waarmee je de lokale keuken kunt ontdekken en je eerste dag in de stad kunt afsluiten met een authentieke ervaring.

Hoewel de markt zijn wortels heeft in de mode, vinden veel reizigers dat het echte juweeltje van Dong Xuan in het culinaire aanbod ligt. Van heerlijke noedelgerechten tot traditionele snacks zoals banh mi, de kraampjes op straat laten je genieten van authentieke lokale gerechten in een traditionele setting. Bussen 1, 3, 8, 9 en 11 brengen je naar deze plek vanaf Le Duan Street.

Dankzij de verscheidenheid aan eetkraampjes op de Dong Xuan Market vind je hier gerechten naar ieders smaak. Bovendien geeft de eetervaring in deze culturele enclave je de kans om te communiceren met de lokale bevolking, authentieke Vietnamese delicatessen te proeven en de unieke energie van het nachtleven van Hanoi op te vangen.

Dag 2: Bezoek het Ho Chi Minh Mausoleum, bezoek Chua Mua Cot en woon een populaire show bij in het Water Puppet Theater

Ho Chi Minh Mausoleum, Hanoi (Vietnam).|©Luis Ramón Pizarro Barcenilla
Ho Chi Minh Mausoleum, Hanoi (Vietnam).|©Luis Ramón Pizarro Barcenilla

Na op de eerste dag een rondleiding door het hart van Hanoi te hebben gehad, stel ik voor de tweede dag een culturele tour voor met een bezoek aan een van de beroemdste mausolea ter wereld, een pittoreske pagode en een traditionele Vietnamese show.

Bezoek het Mausoleum van Ho Chi Minh

Tijdens een bezoek aan het Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi kun je niet alleen de Vietnamese geschiedenis opsnuiven, maar ook een eerbetoon brengen aan een van de meest invloedrijke leiders van het land. Dit op de Sovjet-Unie geïnspireerde gedenkteken, gebouwd om de overblijfselen van president Ho Chi Minh te huisvesten, is een iconische en vereerde plek geworden in de Vietnamese hoofdstad.

De geschiedenis van het mausoleum gaat terug tot de jaren 1970, toen de bouw begon om de overblijfselen van de revolutionaire leider te huisvesten. Sindsdien is het mausoleum een bedevaartsoord voor Vietnamezen en bezoekers van over de hele wereld. Een bezoek aan het mausoleum is een plechtige en respectvolle ervaring, waar je de kans krijgt om eer te bewijzen aan Ho Chi Minh, die een cruciale rol speelde in de strijd van Vietnam voor onafhankelijkheid.

Ondanks het sobere doel van het mausoleum, is het een van de meest bezochte plekken in Hanoi. De constante toestroom van bezoekers weerspiegelt het historische en culturele belang van Ho Chi Minh in de Vietnamese nationale identiteit. Naast het bekijken van het mausoleum zelf, kunnen bezoekers ook de omliggende tuinen en andere nabijgelegen sites verkennen, zoals het Ho Chi Minh Huis en de Pagode van Eén Pijler, die slechts een paar straten verderop ligt.

Het Ho Chi Minh Mausoleum kan worden bereikt met de bussen 14, 18, 23, 143 en 146, of met de hop-on-hop-off bussen van de stad, omdat alle diensten in dit gebied stoppen. Als je kiest voor de historische en culturele sightseeingtours per jeep, kun je deze plek ook zien tijdens je route.

Ga mee met een historische en culturele jeeptour

Bezoek Chua Mua Cot, de beroemde eenzuilige pagode

Een paar straten verwijderd van het Ho Chi Minh Mausoleum, ook in de botanische tuin van Hanoi, kun je Chua Mua Cot bezoeken, de beroemde eenzuilenpagode, een bouwwerk dat je inzicht geeft in de historische en spirituele rijkdom van de Vietnamese hoofdstad. Dit iconische bouwwerk wordt beschouwd als een architectonisch wonder dat boven het water van een vijver uitsteekt.

De geschiedenis van deze pagode gaat terug tot de 11e eeuw, toen het werd gebouwd door keizer Ly Thai Tong als een daad van dankbaarheid nadat hij had gedroomd van vaderschap. Het unieke van deze plek ligt in het ontwerp, waarbij een enkele stenen kolom het hele bouwwerk ondersteunt en boven de vijver lijkt te zweven.

Omringd door eeuwenoude bomen en zorgvuldig aangelegde tuinen die passen bij de stijl van het gebouw, biedt de pagode een serene en rustige omgeving, ver weg van het drukke Oude Kwartier.

Ontdek de voorstellingen in het Water Puppet Theatre

Een van de beste manieren om je tweede dag in Hanoi af te sluiten is het bijwonen van een waterpoppentheater in de buurt van het Oude Kwartier. Deze traditie, een van de populairste en boeiendste van Vietnam, verwijst naar een oude kunst die de vaardigheid van poppenspelers combineert met de beweging van water, waardoor een voorstelling ontstaat die het publiek al eeuwenlang weet te boeien en die vaak is opgenomen in de routes van de beste tours in Hanoi.

De geschiedenis van het waterpoppentheater is niet gedocumenteerd, maar er wordt aangenomen dat het begon in de Middeleeuwen in de overstroomde rijstvelden van de delta van de Rode Rivier, en uiteindelijk een vorm van entertainment werd die werd gewaardeerd door het koninklijk hof, ondanks het feit dat het ontstond in de straten van wat toen een klein dorp was. Deze voorstellingen zijn dus niet alleen een artistieke manifestatie, maar ook een venster op de Vietnamese cultuur en mythologie.

De voorstellingen bevatten vaak volksverhalen, scènes uit het plattelandsleven en mythische figuren, allemaal begeleid door live traditionele muziek. Het theater is geëvolueerd om moderne elementen zoals verlichting en versterkt geluid te integreren, maar behoudt de essentie van de traditie, met vaardige poppenspelers die hun personages tot leven brengen op een waterig podium.

Vanaf Chua Mua Cot kun je het theater bereiken met bussen 14, 22A, 23, 34 en 146.

Koop kaartjes voor een marionettenvoorstelling

Dag 3: Bezoek de Tempel van de Literatuur, bekijk de skyline van de stad vanaf het observatiedek van het Lotte Center Hanoi, ontdek Tran Quoc Pagoda en neem afscheid van Hanoi door Hang Buom te ontdekken

Lotte Centrum Hanoi|©德仁 陳
Lotte Centrum Hanoi|©德仁 陳

Voor de derde en laatste dag van je reis stel ik een tour voor die de traditie van de Vietnamese hoofdstad combineert met de moderniteit die de stad kenmerkt als een wereldwijd financieel centrum. Zo ontdek je niet alleen de eerste universiteit van het land, maar ook een van de hoogste gebouwen van Vietnam en bewonder je de skyline van de stad vanaf het observatiedek.

Bezoek de Tempel van de Literatuur, de eerste universiteit van Vietnam

De Tempel van de Literatuur is een historische plek omdat het de thuisbasis is van de eerste universiteit van het land. Opgericht in 1070 door keizer Ly Thanh Tong, werd dit gebouw, ook bekend als Van Mieu, ontworpen als een centrum van leren gewijd aan het eren van Confucius en de geleerden van die tijd, dus de tempel heeft een centrale rol gespeeld in de educatieve en culturele geschiedenis van Vietnam voor meer dan een millennium.

De architectuur van de Tempel van de Literatuur weerspiegelt de invloed van de traditionele Vietnamese esthetiek, met fijne details en symbolische elementen die de schoonheid van het bouwwerk versterken. Een rondleiding door de verschillende secties, zoals het Paviljoen van de Standvastigheid, geeft je inzicht in de geschiedenis en de onderwijsfilosofie die de culturele identiteit van Vietnam hebben gevormd.

De plek ligt naast het treinstation dat je vanuit Hanoi naar Sa Pa brengt en is bereikbaar met de bussen van lijn 2 en 41.

Geniet van het prachtige uitzicht over de stad vanaf het Lotte Center Hanoi

Nadat je een van de oudste gebouwen van Hanoi hebt bezocht, kun je een van de modernste bezoeken. De wolkenkrabber Lotte Center Hanoi, die in 2014 werd geopend en 267 meter hoog is, is een van de beste plekken in de stad om te genieten van het weidse uitzicht. Vanaf het observatiedek van dit bouwwerk kun je een uniek perspectief ontdekken dat moderniteit laat samensmelten met de rijke geschiedenis van de Vietnamese hoofdstad.

Lotte Center is strategisch gelegen in het financiële en commerciële district van Hanoi en biedt uitzichten variërend van oude tempels en pagodes tot moderne markten en wolkenkrabbers. Vanaf het observatiedek kun je genieten van een uitzicht in vogelvlucht over de stad en ook de Rode Rivier zien, waar de beste cruiseschepen van Hanoi je vanuit de hoofdstad Vientiane naar Halong Bay brengen.

De avant-gardistische architectuur van Lotte Center Hanoi wordt gecombineerd met luxe voorzieningen, winkel- en entertainmentruimtes, waardoor het een veelzijdige bestemming is voor zowel de lokale bevolking als toeristen. De toren getuigt ook van de snelle economische ontwikkeling van Vietnam en vormt een fascinerend contrast met de traditionele architectuur die kenmerkend is voor de stad.

Vanaf de Tempel van de Literatuur kun je Lotte Center Hanoi bereiken met buslijnen 25, 32, 34, 38, 142 en 159.

Boek een Halong Bay Cruise

Bezoek Tran Quoc Pagode

De Tran Quoc Pagode ligt aan de oevers van het Westmeer en is de oudste pagode in Hanoi. De wortels gaan terug tot de 6e eeuw tijdens het bewind van keizer Ly Nam De. Door de eeuwen heen is deze pagode, die wordt beschouwd als het spirituele centrum van Vietnam, herbouwd en gerenoveerd en is het een symbool geworden van de lokale boeddhistische traditie. Vanaf Lotte Center Hanoi kun je er komen met buslijnen 32, 34, 38, 50 en 142.

De geschiedenis van Tran Quoc Pagode is verweven met de evolutie van spiritualiteit in de regio. De pagode werd oorspronkelijk gebouwd aan de oevers van de Rode Rivier, maar werd in de 17e eeuw verplaatst naar zijn huidige locatie. Deze verhuizing maakte deel uit van een reeks veranderingen die gericht waren op het behoud van de pagode en haar spirituele betekenis, waardoor het een plaats van vrede en contemplatie werd, ver weg van wat beschouwd werd als de ondeugden van de moderniteit.

De architectuur van Tran Quoc weerspiegelt de fusie van stijlen door de eeuwen heen, variërend van elementen uit de Ly-dynastie tot Indiase architectonische invloeden. Verken de tuinen, stenen bruggen en sierlijke torens die de essentie van de boeddhistische filosofie in elk detail vastleggen.

Ontdek het nachtleven van Hanoi in de wijk Hang Buom.

Het einde van je rondreis door Hanoi zou in de wijk Hang Buom moeten zijn. Hier vind je bars, pubs, restaurants en nachtclubs met livemuziek en dj's. De wijk staat ook bekend om zijn bier. Het gebied is ook beroemd om zijn bierbars, waar de lokale bevolking en toeristen samenkomen om te genieten van ambachtelijke dranken en het epicentrum van het sociale leven in de Vietnamese hoofdstad te delen.

Hang Buom is ook een culinaire hotspot, met kraampjes die Vietnamese lekkernijen aanbieden zoals pho en bánh xèo. Daarom is de wijk ook een populaire plek voor food tours in Hanoi.

Activiteiten in Hang Buom zijn onder andere nachtwandelingen om de verlichte architectuur van de stad te verkennen en de mogelijkheid om deel te nemen aan traditionele Vietnamese spelletjes die sommige lokale bewoners op straat organiseren.

Doe mee aan een foodtour

Routebeschrijving van de 3-daagse tour door Hanoi

hoa lo gevangenis|©arcibald
hoa lo gevangenis|©arcibald
 • Dag 1
 • Tour oude wijk
 • Bezoek Hoam Kiem Meer
 • Bezoek Hoa Lo gevangenis
 • Dineren op de Dong Xuan markt
 • Dag 2
 • Bezoek Ho Chi Minh's Mausoleum
 • Bezoek Chua Mua Cot
 • Woon een poppenshow bij
 • Diner in het centrum
 • Dag 3
 • Bezoek de Tempel van de Literatuur
 • Geniet van het panoramische uitzicht
 • Ontdek Tran Quoc Pagode
 • Neem afscheid van Hanoi bij Hang Buom