Hanoi in 2 dagen: alles wat je moet weten

Hanoi is een stad die je meeneemt naar een ander tijdperk met zijn oude gebouwen en keizerlijke citadel. In 2 dagen kun je de stad grondig leren kennen via de musea en meest karakteristieke plekken.

Lorena Morales

Lorena Morales

9 minuten lezen

Hanoi in 2 dagen: alles wat je moet weten

Central Sector of the Imperial Citadel of Thang Long|©Hiro_ A

De stad Hanoi is de op één na dichtstbevolkte stad van Vietnam en ligt vlakbij Halong Bay, een waar natuurwonder. Als je de Vietnamese hoofdstad 2 dagen bezoekt, kun je de belangrijkste monumenten, tempels en oude gebouwen bezichtigen, maar ook de meest kenmerkende musea, zoals het Museum voor Militaire Geschiedenis en het Museum voor Vrouwengeschiedenis.

Van alle dingen die er te zien en te doen zijn in Hanoi, zijn hier de meest representatieve van de geschiedenis en cultuur, evenals unieke activiteiten zoals de waterpoppenshow van de stad, zodat je kunt beginnen met het plannen van je volgende bezoek aan Hanoi.

Dag 1: Tran Quoc Pagode, Quan Thanh Tempel, Ho Chin Minh Mausoleum, Tempel van de Literatuur en gastronomische tour

Hanoi - Tran Quoc Pagode|©pululante
Hanoi - Tran Quoc Pagode|©pululante

Op je eerste dag in Hanoi kun je na een typisch ontbijt van koffie met ei de Tran Quoc Pagode en de Quan Thanh Tempel bezoeken, en 's middags het Ho Chi Minh Mausoleum en het presidentieel paleis, die zich in hetzelfde gebied bevinden. s Avonds kun je deelnemen aan een gastronomische tour om het meest exquise eten van Vietnam te proeven. Ik raad je aan vroeg te beginnen, want de meeste bezienswaardigheden kun je tot ongeveer 17.00 uur bezoeken.

Tran Quoc Pagode

Tran Quoc Pagode is de oudste tempel van de stad, gebouwd rond het jaar 545. Het ligt op een eiland in het West Lake of Tay Lake, ongeveer 3 km van de Old Quarter, een van de meest aanbevolen buurten om te verblijven. Opvallend is de constructie met 11 niveaus en 6 poorten op elk niveau, die de 11 niveaus van het boeddhisme voorstellen. Je kunt het prachtige panoramische uitzicht over de stad niet missen.

Om er te komen kun je een bus, taxi of motortaxi nemen. Je kunt ook een van de toeristenbussen van Hanoi nemen, die erg handig zijn om de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad te bezoeken.

 • Locatie: 46 Đ. Thanh Niên, Trúc Bạch, Tây Hồ, Hà Nội.
 • Openingstijden: dagelijks van 7.30 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur.
 • Toegang: gratis.

Boek een privétour door Hanoi

Quan Thanh Tempel

Vanaf de Tran Quoc Pagode, op ongeveer 700 meter afstand, ligt de Quan Thanh Tempel, een kleine witte taoïstische tempel. Je kunt er te voet komen, want het is een mooie wandeling langs de oever van het Westmeer.

De Quan Thanh Tempel is een van de vier tempels die zijn gebouwd op de kardinale punten van de stad, als bescherming tegen boze geesten. Er staat onder andere een bronzen beeld van 4 ton van de god Huyen Thien, een portiek met drie ingangen en een zwarte bronzen bel.

 • Locatie: Đ. Thanh Niên, Quán Thánh, Ba Đình, Hà Nội 118810.
 • Openingstijden: dagelijks van 8.00 tot 17.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer 1 EUR per persoon.

Ho Chi Minh Mausoleum

Het Ho Chi Minh Mausoleum, opgericht ter ere van de Vietnamese onafhankelijkheidsheld Ho Chi Minh, is een van de meest imposante gebouwen in Hanoi. Het is ongeveer 20 meter hoog en is gemaakt van graniet. Het staat op een terrein van 20 hectare omringd door tuinen, waar je een mooie wandeling kunt maken.

Als je het mausoleum binnen wilt om het graf van Ho Chi Minh te zien, moet je er voor 11 uur zijn. Na deze tijd kun je alleen de tuinen en andere gebouwen bezoeken. Houd er rekening mee dat er bepaalde veiligheids- en kledingvoorschriften zijn voor het betreden van het mausoleum en dat je niet in het mausoleum kunt blijven, dus je kunt het maar een paar minuten zien vanaf de toegangslijn.

Vergeet niet dat een heel handige manier om deze attracties te zien is om deel te nemen aan een rondleiding door Hanoi onder leiding van een expert, die je veel kan vertellen over de geschiedenis, architectuur en betekenis.

 • Locatie: Đ. Thanh Niên, Quán Thánh, Ba Đình, Hà Nội 118810.
 • Openingstijden: Het mausoleum is dagelijks geopend van 7.30 tot 11.00 uur. De rest van de site kan dagelijks worden bezocht van 8.00 tot 17.00 uur.
 • Toegang: gratis.

Boek een rondleiding door Hanoi per jeep.

Presidentieel Paleis

Het presidentieel paleis ligt op ongeveer 200 meter van het Ho Chi Minh Mausoleum. Het is gebouwd in Europese stijl tussen 1900 en 1906 als residentie van de Franse gouverneur-generaal van Indochina. Tegenwoordig doet het dienst als regeringskantoor, dus het kan niet van binnen worden bezocht.

Het is interessant dat keizer Ho Chi Minh alleen in dit paleis woonde totdat zijn huis, dat vaak het Strider House wordt genoemd, voor hem werd gebouwd. Dit is een veel nederiger houten huis, dat je ook kunt zien tijdens je bezoek.

Pagode met één pilaar

Op ongeveer 600 meter van het Zancuda Huis, of 300 meter van het Ho Chi Minh Mausoleum, staat de Single Pillar Pagoda, een boeddhistische tempel die ook bekend staat als de Single Pillar Pagoda of Lotus Flower Pagoda, omdat de structuur lijkt op een lotusbloem en het in een vijver op een enkele pilaar staat. De tempel dateert uit de 11e eeuw, maar werd herbouwd in 1954.

 • Locatie: Chùa Một Cột, Đội Cấn, Ba Đình, Hanoi.
 • Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur.
 • Toegang: gratis.

Tempel van de Literatuur

Iets meer dan 1 km van de One Pillar Pagoda ligt de Tempel van de Literatuur, een van de mooiste tempels in Hanoi. Het is gewijd aan Confucius en was de eerste universiteit van Vietnam, waar de wijzen van het rijk studeerden. Het interieur is verdeeld in vijf binnenplaatsen, waar je altaren, zuilengangen, tuinen, waterpartijen en nog veel meer kunt zien.

 • Locatie: 58 P. Quốc Tử Giám, Văn Miếu, Đống Đa, Hà Nội.
 • Openingstijden: dagelijks van 8.00 tot 17.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer 1 EUR per persoon.

Hanoi voedseltour bij zonsondergang

Om je eerste dag in de stad af te sluiten en nieuwe energie op te doen voor de volgende, kun je een tour maken langs de belangrijkste eetstalletjes in de oude stad en de belangrijkste gerechten uit de Vietnamese keuken proberen, zoals Bun Cha, Bánh mì en de typische koffie met ei. Je kunt ook een tour met gids boeken om meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur, en over de beste plekken om te eten in de stad.

Doe mee aan een foodtour in Hanoi

Dag 2: Thang Long keizerlijke citadel, militair historisch museum, Hoan Kien meer en waterpoppenshow

Keizerlijke Citadel van Thăng Long, Hanoî, Vietnam|©Amdelsur
Keizerlijke Citadel van Thăng Long, Hanoî, Vietnam|©Amdelsur

Op je tweede dag in Hanoi kun je 's ochtends de Keizerlijke Citadel van Thang Long en het Militair Historisch Museum bezoeken, 's middags lunchen in de Railway Street en vervolgens een rondleiding krijgen door het Hoan Kien Lake gebied. Daar kun je de historische gebouwen verkennen die je het meest interesseren, zoals de Ngoc Son Tempel, het Central Post Office en het Hanoi Opera House. Bij zonsondergang kun je genieten van een andere, maar typische Hanoi-show, de waterpoppenshow.

Thang Long Keizerlijke Citadel

Thang Long Imperial Citadel ligt heel dicht bij de oude wijk, op ongeveer 2 km afstand, dus je kunt het te voet, met de bus, taxi of motortaxi bereiken. De volgende bezienswaardigheden op de route liggen op ongeveer 500 m. De citadel dateert uit de 11e eeuw en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Onder de gebouwen die je er zult zien zijn:

 • Kinh Thien Palace, hoewel het nogal geleden heeft onder verval. Het werd gebouwd in 1428.
 • De Vlaggentoren, ongeveer 40 meter hoog.
 • Het paleis van de Hau Lau prinsessen, dat werd herbouwd door de Fransen.
 • De tunnels en de ondergrondse barakken.
 • De noordelijke poort, Bac Mon, en de zuidelijke poort, Doan Mon.
 • Het opgravingsgebied.
 • De koninklijke graven.

Rondleidingen door Hanoi zijn een goede manier om de stad te bezoeken als je meer wilt weten over de geschiedenis, de bouwdetails en de culturele betekenis. De citadel kan ook 's nachts worden bezocht.

 • Locatie: 19c Hoàng Diệu, Điện Biên, Ba Đình, Hà Nội.
 • Openingstijden: dagelijks van 8.00 tot 17.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer 1 EUR per persoon.

Doe mee aan een privétour door Hanoi

Militair historisch museum

Op ongeveer 600 meter van de Citadel ligt het Military History Museum, dat gewijd is aan het vertellen van de meest harde kant van de Vietnamoorlog, die van de slachtoffers. Als onderdeel van de permanente tentoonstelling kunt u oorlogstanks, kanonnen, vliegtuigen en helikopters zien die toebehoorden aan het Amerikaanse leger.

 • Locatie: 28A Điện Biên Phủ, Điện Biên, Ba Đình, Hà Nội.
 • Openingstijden: dagelijks behalve vrijdag, 8.00-11.30 uur en 13.30-16.30 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer 2 EUR per persoon.

Treinstraat

Na ongeveer 500 meter lopen vanaf het Militair Historisch Museum kom je bij de Calle del Tren, een merkwaardige straat die wordt doorkruist door een werkende spoorweg. Je vindt er verschillende bars en restaurants waar je kunt lunchen met typisch Vietnamees eten. Het is niet toegestaan om door deze straat te lopen, tenzij je wordt bewaakt door de obers van de bar of het restaurant van je keuze.

 • Locatie: 3 P. Trần Phú, Hàng Bông, Hoàn Kiếm, Hà Nội 100000, Vietnam.

Sint-Jozefkathedraal in Hanoi

De 19e-eeuwse Sint-Jozefkathedraal in Hanoi ligt op ongeveer 900 meter van de Spoorwegstraat. De bouw ervan zou geïnspireerd zijn op de kerk van de Notre Dame.

 • Locatie: 40 P. Nhà Chung, Hàng Trống, Hoàn Kiếm, Hà Nội.
 • Openingstijden: dagelijks van 5.00 tot 11.30 uur en van 14.00 tot 19.00 uur.
 • Toegang: gratis.

Hoa Lo Gevangenis

Op ongeveer 600 meter van de kathedraal ligt de voormalige Hoa Lo gevangenis, die aan het eind van de 19e eeuw door de Franse koloniale regering werd gebouwd om politieke gevangenen te huisvesten. Nadat een deel ervan in de jaren 1990 werd gesloopt, kreeg het gebouw een nieuwe bestemming om deze bloedige episode uit de geschiedenis van Vietnam te vertellen.

 • Locatie: 1 P. Hoả Lò, Trần Hưng Đạo, Hoàn Kiếm, Hà Nội, Vietnam.
 • Openingstijden: dagelijks van 8.00 tot 17.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer 1 EUR per persoon.

Vietnam Vrouwenmuseum

Op ongeveer 900 meter van de Hoa Lo-gevangenis ligt het Vietnam Vrouwenmuseum, een instelling gewijd aan de rol van vrouwen in de geschiedenis en het dagelijks leven van het land. Een van de interessantste zalen is gewijd aan de cultus van de Moedergodinnen, die deel uitmaakt van de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

 • Locatie: 36 P. Lý Thường Kiệt, Hoàng Bài, Hoàn Kiếm, Hà Nội.
 • Openingstijden: dagelijks van 8.00 tot 17.00 uur.
 • Toegang: gratis.

Opera van Hanoi

Vanaf het Vrouwenmuseum moet je ongeveer 900 meter lopen om het operagebouw van Hanoi te bereiken, waarvan het ontwerp is geïnspireerd op het Palais Garnier in Parijs. Het werd gebouwd door de Franse koloniale regering in het begin van de 20e eeuw en is een van de mooiste in Hanoi.

 • Locatie: 1 Tràng Tiền, Phan Chu Trinh, Hoàn Kiếm, Hà Nội, Vietnam.
 • Openingstijden:
 • Toegangsprijs: gratis.

Centraal postkantoor

Voorbij de Hoa Phong Toren, op ongeveer 600 meter van de Opera van Hanoi, kun je het Central Post Office bezoeken, een van de meest iconische gebouwen van Hanoi. Het werd rond 1900 voltooid en is getuige geweest van belangrijke historische gebeurtenissen in het land. Het kijkt uit op het Hoan Kiem meer, de volgende stop op deze route.

 • Locatie: 75 P. Đinh Tiên Hoàng Street, Hoàn Kiếm, Hà Nội.
 • Openingstijden: maandag tot vrijdag van 7.30 tot 19.00 uur. Op zaterdag van 8.00 tot 19.00 uur.
 • Toegang: gratis.

Hoan Kien Meer

Hoan Kien Lake ligt in het centrum van Hanoi en is een van de populairste plekken voor de lokale bevolking om te wandelen. Ten noorden van het meer ligt de Ngoc Son Tempel, die gewijd is aan de nationale held Tran Hung Dao. Het is een van de meest gefotografeerde plekken in de stad, zowel overdag als 's avonds. In de buurt zie je een aantal monumenten, zoals de Hoa Phong Toren en het Ly Thai To Monument.

Waterpoppentheater

Om bij het laatste punt op deze route te komen, moet je 300 meter lopen vanaf de Ngoc Son Tempel, ten noorden van het Hoan Kien meer, waar je het Water Puppet Theatre vindt, een unieke Vietnamese show met poppen die op het water spelen, met live muziek. Het is een geweldige optie om meer te leren over de cultuur van de stad op je laatste dag in Hanoi.

 • Locatie: 57B P. Đinh Tiên Hoàng, Hàng Bạc, Hoàn Kiếm, Hà Nội.
 • Openingstijden: er zijn verschillende voorstellingen op verschillende tijden, elke dag tussen 16.00 en 18.00 uur.
 • Toegangsprijs: vanaf 10 EUR per persoon.

3703

Koop je kaartjes voor de Water Puppet Show

Dit is mijn voorgestelde route om Hanoi in 2 dagen te leren kennen, die de belangrijkste bezienswaardigheden en musea van de stad omvat. Als je liever meer in de natuur bent dan in de stad, kun je deelnemen aan de Hanoi-cruises langs Halong Bay, dat bezaaid is met kalkstenen eilanden.

Er zijn ook tal van mogelijkheden als je ongeveer 3 dagen in Hanoi blijft, zoals 2-daagse cruises, een pelgrimstocht naar de Parfumpagode of het verkennen van charmante dorpjes zoals Sa Pa, waar je kunt wandelen om de terrasvormige rijstvelden te bekijken of de Fansipan Peak kunt beklimmen. Hanoi is een must-see bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar verrijkende ervaringen die zowel cultuur als natuur combineren.

Verken Sa Pa en Fansipan Peak

2-daags reisschema in Hanoi

Hoan Kien Meer en Ngoc Son Tempel|©chennnnnn
Hoan Kien Meer en Ngoc Son Tempel|©chennnnnn
 • Dag 1
 • Tran Quoc Pagode
 • Quan Thanh Tempel
 • Ho Chin Minh Mausoleum
 • Presidentieel Paleis
 • Enkele Pijler Pagode
 • Tempel van de Literatuur
 • Gastronomische Tour
 • Dag 2
 • Thang Long Keizerlijke Citadel
 • Militair historisch museum
 • Lunch in de spoorwegstraat
 • Hoa Lo gevangenis
 • Vietnam Vrouwenmuseum
 • Opera van Hanoi
 • Centraal postkantoor
 • Hoan Kien Meer en Ngoc Son Tempel
 • Waterpoppentheater