Hoe kom ik in Halong Bay vanuit Hanoi?

Halong Bay is een van de bekendste toeristische bestemmingen in Vietnam en een van de populairste alternatieven om het te bezoeken is een reis vanuit Hanoi. Hier zijn de beste manieren om rond te reizen in de Vietnamese hoofdstad.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

Hoe kom ik in Halong Bay vanuit Hanoi?

Halong Bay Panorama |©stefanr71

Halong Bay, ongeveer 170 kilometer ten noorden van Hanoi, is een van de populairste toeristische bestemmingen van Vietnam en een van de mooiste plekken om te ontdekken in de regio. Op de eilanden die langs de kust kronkelen, kun je een duik nemen in het turquoise water, watersporten beoefenen, bergbeklimmen en ontspannen op de paradijselijke stranden.

Of je er nu voor kiest om Halong Bay te bezoeken met een georganiseerde tour, per taxi, trein, bus of huurauto, je kunt een van de beroemdste badplaatsen van Zuidoost-Azië ontdekken en genieten van een van de beste dingen om te doen in Hanoi, want de Vietnamese hoofdstad is een ideale uitvalsbasis om je tour te beginnen.

1. Georganiseerde cruise-excursie van Hanoi naar Halong Bay, het meest complete alternatief.

Boottocht Hạ Long Bay|©Jared Yeh
Boottocht Hạ Long Bay|©Jared Yeh

Als je Halong Bay vanuit Hanoi op de meest comfortabele en complete manier wilt bezoeken, kun je kiezen voor een georganiseerde excursie, die deel uitmaakt van de beste tours om te doen vanuit de Vietnamese hoofdstad. Deze ervaringen omvatten zeker een transfer van en naar het noordelijke deel van Vietnam en eenmaal in de baai kun je genieten van een schilderachtige cruise die je de bezienswaardigheden van deze populaire plek laat ontdekken.

Tijdens de cruise geniet je meestal van een verse lunch met zeevruchten die bij de prijs van de georganiseerde tour is inbegrepen en je wordt tijdens de hele tour begeleid door een deskundige lokale gids. Tussen de eilandjes van Halong Bay kun je snorkelen, diepzeeduiken, kajakken en zelfs de grot van Tien Cung bezoeken op een bamboeboot.

Tijdens deze georganiseerde tochten, die ongeveer 10 uur duren, leer je ook meer over de Golf van Tonkin, die de baai beschutting biedt en een van de meest omstreden plekken was tijdens de Vietnamoorlog, het conflict dat het land meer dan 20 jaar verdeelde.

Houd er ook rekening mee dat deze ervaringen meestal voor kleine groepen zijn, dus je kunt persoonlijke aandacht verwachten, vooral tijdens de bamboe-boottocht die je langs de rotsformaties voert die beroemd zijn om hun stalactieten en stalagmieten. Je kunt ook kiezen uit opties met 2-daagse tours door Halong Bay.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 35 euro per persoon, inclusief vervoer van en naar het hotel, de hulp van een lokale deskundige gids en de boottocht door Halong Bay.
 • Reistijd: ongeveer 10 uur.
 • Voordelen van deze optie: je kunt je zorgen loslaten en de organisatie van de logistiek uit handen geven om je te concentreren op het genieten van de ervaring.
 • Nadelen van deze optie: je hebt niet veel vrije tijd om de bezienswaardigheden op eigen houtje te ontdekken.

Ga mee met een georganiseerde tour naar Halong Bay

2. Busreis van Hanoi naar Halong Bay, de goedkoopste optie

Bus naar Halong Bay|©ohirtenfelder
Bus naar Halong Bay|©ohirtenfelder

Als je van plan bent om Halong Bay te bezoeken vanuit Hanoi en je wilt dat zo goedkoop mogelijk doen of je hebt een beperkt budget, dan kun je kiezen voor een busreis, wat een erg populaire optie is om van de Vietnamese hoofdstad naar de Golf van Tonkin te reizen. Er zijn een aantal busmaatschappijen die deze route exploiteren, dus je hebt flexibiliteit wat betreft dienstregelingen en serviceopties.

De populairste zijn Phuc Xuyen en Green Lion Bus. Beide brengen je van My Dinh Station naar Halong Bay op routes die ongeveer 3 uur duren en tussen de 12 en 14 euro kosten, afhankelijk van de reisdatum, het tijdstip van de dag en ook de vraag naar de service.

Deze bussen hebben meestal stops in andere steden onderweg tussen de hoofdstad en Halong Bay, zodat je ook andere plaatsen tussendoor kunt zien en een indruk kunt krijgen van de plattelandsstadjes in het noorden van Vietnam. In sommige gevallen krijg je bij deze diensten ook korting op een hop-on-hop-off sightseeing bustour door Hanoi.

Houd er rekening mee dat als je van plan bent Hanoi in 3 dagen of minder te bezoeken, dit alternatief kostbare tijd kan wegnemen van deelname aan de beste excursies van de Vietnamese hoofdstad of het ontdekken van andere nabijgelegen bezienswaardigheden, omdat het een van de langzamere opties is. In elk geval moet je overwegen of dit alternatief in je reisplan past en of het je prioriteit is om geld te besparen tijdens je bezoek aan Halong Bay.

Nuttige informatie

 • Prijs: vanaf 12 euro per persoon.
 • Reistijd: ongeveer 3 uur.
 • Voordelen van deze optie: het is de goedkoopste optie, dus ideaal als je van plan bent met een krap budget te reizen.
 • Nadelen van deze optie: het is het langzaamste alternatief, wat een domper kan zijn op je reisschema als je een kort verblijf in Hanoi plant.

Ga mee met een georganiseerde tour naar Halong Bay

3. Reis per trein en taxi van Hanoi naar Halong Bay, het gecombineerde alternatief

Reizen door Vietnam|©Mark Parker
Reizen door Vietnam|©Mark Parker

Een van de populairste alternatieven voor een bezoek aan Halong Bay vanuit Hanoi is reizen per trein. Houd er echter rekening mee dat de treinroute niet helemaal tot aan de kust of de aanlegsteiger loopt, maar alleen tot Hai Phong, de grootste stad op de route tussen de twee bestemmingen, en dat je vanaf daar je reis met een ander vervoermiddel moet voortzetten.

Over het algemeen eindigen degenen die voor de trein kiezen hun reis per taxi, omdat dit de meest toegankelijke en meest gebruikelijke optie is in Hai Phong. Zo kun je een route samenstellen die bij je reisplan past, je tijd beheren en de laatste halte in Halong Bay kiezen, die je bij de pier zult willen doen om de reis over de baai voort te zetten, hoewel je er rekening mee moet houden dat het een meer omslachtige optie is dan de andere die beschikbaar zijn.

De gecombineerde trein/taxirit zal je ongeveer 3 uur kosten, ongeveer even lang als de busrit, maar je zult moeten overstappen in Hai Phong en meer geld moeten uitgeven, omdat je het taxitarief moet toevoegen aan het treinkaartje. Dus hoewel het een alternatief is met het voordeel van flexibiliteit, is het niet erg aan te raden om geld en tijd te besparen.

Als je echter zowel Hai Phong als Halong Bay wilt bezoeken, kan dit gecombineerde alternatief de oplossing voor je zijn.

Nuttige details

 • Prijs: ongeveer 28 euro per persoon, inclusief treinkaartje en taxirit.
 • Reistijd: ongeveer 3 uur.
 • Voordelen van deze optie: je hebt de flexibiliteit om een route te organiseren en je reisplan te bepalen.
 • Nadelen van deze optie: de kosten-batenverhouding is niet goed en je bespaart geen tijd in vergelijking met andere alternatieven.

4. Taxirit van Hanoi naar Halong Bay, de last-minute optie

Groene taxi|©Phuong Nguyen
Groene taxi|©Phuong Nguyen

Als je een verblijf van 2 dagen in Hanoi of zelfs minder plant en tijd wilt besparen tijdens je transfers of op het laatste moment beslist om Halong Bay te bezoeken, kun je kiezen voor een taxirit, wat vaak een populair maar mogelijk duur alternatief is.

Deze tours nemen je mee op een reis van ongeveer 2 uur langs de CT04-route en geven je de flexibiliteit om je route, tijdschema en ook de uiteindelijke stopplaats in Halong Bay te kiezen, die je bij de aanlegsteiger wilt hebben, zodat je dicht bij de kust bent en daar je tour kunt beginnen. Aan de andere kant geeft een taxi je ook de mogelijkheid om onderweg tussenstops in te lassen.

In Vietnam, en vooral in Hanoi, zijn taxi's algemeen geaccepteerd en bij gebrek aan andere opties een populair vervoermiddel, dus het is niet verwonderlijk dat ze worden gebruikt om middellange en lange afstanden af te leggen. Bovendien kun je de diensten online huren, wat je reis veiliger maakt en je informatie geeft over de chauffeur en het voertuig.

Enkele van de populairste aanbieders van taxiservices in Hanoi zijn Vinasun en Mai Linh, waarvan de officiële websites details geven over de route, een prijsopgave voor de reis en, als je besluit de reis te bevestigen, informatie over de chauffeur die je zal vervoeren.

Nuttige details

 • Prijs: ongeveer 90 euro enkele reis, in een taxi voor maximaal 4 personen.
 • Reistijd: ongeveer 2 uur.
 • Voordelen van deze optie: je kunt zelf de route, de tijden en ook de tussenstops bepalen.
 • Nadelen van deze optie: dit zijn dure alternatieven.

5. Autohuur van Hanoi naar Halong Bay, het meest flexibele alternatief.

Verkeer in Vietnam|©Lee Bryan
Verkeer in Vietnam|©Lee Bryan

Een auto huren om in en rond Hanoi te reizen is geen populaire optie in Vietnam, maar als je ervoor kiest, is het een flexibel alternatief waarmee je de Vietnamese hoofdstad en andere nabijgelegen bezienswaardigheden, zoals Halong Bay, kunt verkennen.

Vanuit Hanoi kun je via de CT04-route naar de noordkust reizen in een reis van ongeveer 2 uur, waarbij je tussenstops kunt inlassen en je de mogelijkheid hebt om je schema te beheren en een route in je eigen tempo te volgen. Als je aankomt in Halong Bay, parkeer je je auto in de buurt van de aanlegsteiger en van daaruit kun je kiezen voor een cruise-excursie naar de eilanden in de Golf van Tonkin.

Afgezien van de kosten is autohuur in Vietnam niet goedkoop, maar het is wel een ideaal alternatief als je tijd wilt besparen omdat je van plan bent om 3 dagen of minder in Hanoi te blijven, of als je in een groep reist. Met de auto reizen is ook een goede optie voor wie met het gezin reist of veel bagage heeft, want het is vergelijkbaar met een privétour.

De enige veiligheidsmaatregel die je in gedachten moet houden, is dat het verkeer in Vietnam nogal chaotisch is, dus wees extra voorzichtig en let goed op de wegen, die vaak beschadigd zijn.

Nuttige details

 • Prijs: Autohuur in Hanoi kost in eerste instantie ongeveer 65 euro per dag.
 • Reistijd: ongeveer 2 uur.
 • Voordelen van deze optie: je kunt een route plannen op basis van je interesses en naar elke bestemming in je eigen tempo rijden.
 • Nadelen van deze optie: Houd er rekening mee dat het verkeer in Vietnam chaotisch is en dat de wegen vaak niet in goede staat zijn.

Boek een privérondleiding in Hanoi

Wanneer is de beste tijd om Halong Bay te bezoeken?

boten op het water|©Meyyt Yuut
boten op het water|©Meyyt Yuut

Halong Bay is het hele jaar door een fascinerende bestemming, maar het kiezen van de beste tijd voor een bezoek hangt af van je individuele voorkeuren en de activiteiten die je wilt doen. Het meest populaire seizoen is van oktober tot december, wanneer het weer aangenaam is, met heldere luchten die bijdragen aan de schoonheid van de plek.

Deze periode vermijdt ook de hoge temperaturen en vochtigheid van de zomer in Halong Bay, en biedt ideale omstandigheden om de baai per boot te verkennen en te genieten van buitenactiviteiten. Tijdens deze maanden kun je ook de beste foto's maken van Halong Bay en de Golf van Tonkin.

Voor wie de drukte wil vermijden en van lagere tarieven wil genieten, zijn de lente, die loopt van maart tot mei, en het sterke herfstseizoen in september aantrekkelijke opties. Tijdens de lente kun je je vergapen aan de kleuren van de omringende natuur, terwijl de herfst aangename temperaturen en een rustige sfeer biedt. Houd er wel rekening mee dat de lente af en toe voor een bui kan zorgen.

De winter, die loopt van januari tot maart, kan ook een goede keuze zijn, hoewel de temperaturen dan koeler zijn. Desondanks voegt het bewolkte landschap in dit seizoen een unieke charme toe aan Halong Bay.

Ga mee met een georganiseerde tour naar Halong Bay

Welke optie past het beste bij mijn reisplan?

cruise in de buurt van de bergen|©Mary Newcombe
cruise in de buurt van de bergen|©Mary Newcombe

Het antwoord hangt af van je reisplan, aangezien elk alternatief een andere variabele bepleit. Als je geld wilt besparen en je budget laag wilt houden, is de bustour de meest aanbevolen optie, hoewel je je ervan bewust moet zijn dat het een optie is die een obstakel kan vormen voor een 3-daagse of kortere tour door Hanoi, omdat je veel tijd verliest aan transfers.

Als je daarentegen een budget hebt en een comfortabele ervaring wilt, kun je kiezen voor de georganiseerde tour van Hanoi naar Halong Bay, een van de beste tours vanuit de Vietnamese hoofdstad. Zo kun je niet alleen ontspannen en de organisatie van de logistiek uit handen geven, maar je ook concentreren op het genieten van een bezoek aan een van de mooiste plekken in Vietnam.

Daarna kun je ook profiteren van andere alternatieven, zoals de gecombineerde trein- en taxitour en autohuur, hoewel dit opties zijn die je meestal zult gebruiken als de bus of georganiseerde tour niet beschikbaar is of om een specifieke reden, afhankelijk van het aantal mensen dat reist of de lengte van de tour.

Boek een georganiseerde tour naar Halong Bay

Het beste van elk van de alternatieven

 • Georganiseerde tour
 • De meest complete optie
 • Inclusief retourtransfers
 • Je kunt een cruise maken
 • Je wordt begeleid door een gids
 • Reizen per bus
 • Voordelig tarief
 • Flexibele dienstregeling
 • Meerdere stops inbegrepen
 • Waar voor je geld
 • Reizen per trein en taxi
 • Gecombineerde optie
 • Je zult Hai Phong kunnen zien
 • Snellere optie dan de bus
 • Flexibele dienstregeling
 • Reizen per taxi
 • Je kunt je eigen route samenstellen
 • Flexibele dienstregelingen
 • Handig alternatief
 • Ideaal voor groepen
 • Reizen met de auto
 • Snelste optie
 • Flexibel alternatief
 • Je kunt zelf een route samenstellen
 • Ideaal voor een snelle reis