De beste dingen om te doen in Hanoi

Hanoi is een plaats die bezoekers veel te bieden heeft. Ik vertel je over de plekken en activiteiten die je niet mag missen in deze oude stad.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

De beste dingen om te doen in Hanoi

personas en bote |©Leandro Cristalli

De Vietnamese hoofdstad Hanoi is een stad met een schat aan cultuur, geschiedenis en architectuur. De chaotische straten zijn bezaaid met tempels, musea, theaters, markten en vele andere toeristische attracties. Veel van deze bezienswaardigheden zijn beïnvloed door de Franse en Chinese cultuur.

Enkele van de beste dingen om te zien en te doen in Hanoi zijn wandelen door het historische centrum om bezienswaardigheden te bekijken, zoals de Pagode van Eén Pijler en het Ho Chi Minh Complex. Je kunt ook proeven van de lokale keuken bij kraampjes met straatvoedsel en zelfs meedoen aan een traditionele kookles, een bezoek brengen aan onder andere het Museum voor Etnografie en de Hoa Lo-gevangenis.

1. Verken de straten van Hanoi te voet en ontdek de Vietnamese hoofdstad

De straat van Hanoi|©Mark Fischer
De straat van Hanoi|©Mark Fischer

Een van de leukste dingen om te doen in Hanoi is dwalen door de chaotische en pittoreske straten, die de geschiedenis en cultuur van de Vietnamese hoofdstad laten zien. Je zult veel oude gebouwen met prachtige oosterse architectuur ontdekken: tempels, mausolea, pagodes, markten, musea en nog veel meer.

Tijdens dit avontuur in Hanoi krijg je de kans om een aantal plaatsen te zien die als must-see worden beschouwd. Bijvoorbeeld:

 • Het Ho Chi Minh Complex, waar het lichaam van de stichter van de Democratische Republiek Vietnam, Ho Chi Minh, rust.
 • HetMuseum van de Geschiedenis, waar u onder andere prehistorische artefacten en voorwerpen van de Đinh-, Lý-, Trần-, Lê- en Nguyễn-dynastieën kunt zien.
 • De pagode met één pilaar; deze kleine boeddhistische tempel werd gebouwd door koning Ly Thai To als teken van verering aan de godin Quan Am voor zijn eerstgeboren zoon.
 • Ngoc Son Tempel, met een geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw en harmonieuze architectuur.

Dit soort rondleidingen kun je alleen doen of met een gids of privérondleiding door Hanoi. Deze optie is handiger, want je wordt begeleid door een lokale persoon die elke hoek van de stad kent en je rechtstreeks naar elke interessante bestemming brengt.

Nuttige informatie

 • Prijs: als je de tour alleen doet is het gratis, maar als je deelneemt aan een privétour zijn de kosten ongeveer €26 per persoon.
 • Duur: De activiteit duurt meestal ongeveer 4 uur. Als je in je eigen tempo door Hanoi wandelt, is er echter geen tijdslimiet.

Boek een privétour door Hanoi

2. Doe mee aan een kookles en geniet van de Vietnamese keuken

Eten op straat, Hanoi|©NoDurians
Eten op straat, Hanoi|©NoDurians

Als je van Aziatisch eten houdt, kun je tijdens je verblijf van minstens 3 dagen in Hanoi leren hoe je een aantal traditionele Vietnamese gerechten bereidt met een lokale instructeur.

Deze culinaire ervaring begint meestal met een bezoek aan een lokale markt, waarvan Dong Xuan een van de populairste en oudste is. Daar koop je alle verse producten die nodig zijn voor de bereiding van de recepten (vlees, fruit, groenten, enz.) en dan ga je naar de keuken van een lokaal huis om met de les te beginnen.

Hoewel het menu van de Vietnamese kookles in Hanoi kan variëren, worden meestal een typisch gerecht genaamd Bun Cha (zoetzure vissaus, noedels en varkenslapjes), loempia's, een romige pudding met koffie en opgeklopte eierdooiers, naast andere lekkernijen bereid.

Nuttige informatie

 • Prijs: De gemiddelde prijs van deze culinaire ervaring is €42 per persoon.
 • Duur: Deze Vietnamese kookles duurt meestal 4 uur en 30 minuten (ongeveer).

Boek een Vietnamese kookles

3. Laat je verrassen door de originele waterpoppenshow in Hanoi

waterpoppenshow|©Lindsay
waterpoppenshow|©Lindsay

Tijdens je bezoek aan de stad Hanoi kun je een originele waterpoppenshow bijwonen. Dit is een traditionele activiteit die tijdens de Lý-dynastie (1428 tot 1789) werd uitgevoerd om het einde van de rijstoogst te vieren. Je kunt over lokale folklore leren en tegelijkertijd plezier hebben.

Deze activiteit vindt meestal plaats in het Thang Long Water Theater. Bij aankomst ga je de zaal van deze ruimte voor podiumkunsten binnen en na het doven van de lichten kun je genieten van de verbluffende waterpoppenshow in Hanoi, met speciale effecten, live traditionele muziek en vuurwerk.

Dit is een zeer vermakelijke ervaring die je niet mag missen tijdens je verblijf in de Vietnamese hoofdstad. Daarom moet je niet aarzelen om het in je reisschema op te nemen, samen met rondleidingen door de oude wijk van de stad, de beste cruises in Hanoi, waarmee je de omgeving kunt verkennen en zelfs Halong Bay kunt bereiken vanuit Hanoi, naast andere activiteiten.

Nuttige informatie

 • Prijs: de kosten van deze attractie zijn ongeveer €9 per persoon.
 • Duur: de show duurt meestal ongeveer 50 minuten.

Koop tickets voor de waterpoppenvoorstelling

4. Stap op de sightseeingbus van Hanoi en verken de stad op je eigen tempo

Bus naar Halong Bay|©ohirtenfelder
Bus naar Halong Bay|©ohirtenfelder

Een goed plan om in je reisschema op te nemen is natuurlijk een rondrit door de stad en hoe kun je dat beter doen dan aan boord van de sightseeingbus van Hanoi. Je kunt een panoramische rondrit maken en bij elk van de 14 haltes in- en uitstappen om de plaatsen te bezoeken die je interesseren.

Eenmaal op de sightseeingbus van Hanoi kun je de stad vanuit een ander perspectief bekijken en luisteren naar live commentaar, waarbij je onderweg emblematische plaatsenkunt zien zoals:

 • Bach Ma Tempel, behorend tot de Lý dynastie en beschouwd als een van de oudste tempels in de Vietnamese hoofdstad.
 • Het operagebouw van Hanoi, een bouwwerk uit 1911, representatief voor de neoklassieke en eclectische bouwstijl.
 • De kathedraal van Hanoi, een imposant gebouw uit het einde van de 19e eeuw in neogotische stijl.
 • De Vlaggentoren, een 33 meter hoog oorlogsmonument dat op de Werelderfgoedlijst staat.

Nuttige informatie

 • Prijs: de prijs van een sightseeing bustour door Hanoi met gratis stops begint bij ongeveer €19 per persoon.
 • Duur: de volledige tour door de stad Hanoi duurt ongeveer 90 minuten. Bovendien is de busdienst beschikbaar van 9.15 tot 16.15 uur.

5. Beleef een ander soort avontuur in Hanoi door door de straten te rijden in een jeep uit het Sovjettijdperk

hanoi per jeep|©richandalice
hanoi per jeep|©richandalice

Een heel originele manier om de drukke straten van Hanoi te verkennen is ongetwijfeld aan boord van een jeep uit het Sovjettijdperk. In dezelfde activiteit beleef je een culturele en toeristische ervaring, waarbij je de stad vanuit een ander perspectief bekijkt en meer te weten komt over haar geschiedenis.

Voor dit avontuur stap je in een klassieke Vietnamese legerjeep, die je terugbrengt naar het Sovjettijdperk, d.w.z. de jaren 1950 en 1960. Je vertrekt dan op een route door de straten van Hanoi met een chauffeur-gids, die je interessante weetjes geeft over het verleden en het heden van elke plaats terwijl je passeert.

Enkele van de plaatsen waar deze culturele en sightseeingtour door Hanoi per jeep je meestal naartoe brengt, zijn de volgende:

 • De Franse wijk, met zijn gebouwen uit de tijd van de Franse kolonisatie. Deze plek onderscheidt zich in Hanoi als de moderne wijk en herbergt verschillende interessante bestemmingen zoals de Hoa Lo gevangenis en het Opera House.
 • Tran Quoc Tempel, een van de oudste boeddhistische tempels in Hanoi van ongeveer 1.500 jaar oud.
 • De Treinstraat; een eigenaardig straatje waar een trein doorheen rijdt, omringd door huizen en winkels.
 • Het Westmeer; een prachtig natuurlijk meer van ongeveer 17 kilometer lang, vanwaar je een bevoorrecht panoramisch uitzicht hebt over de stad.

Nuttige informatie

 • Prijs: deze city jeep experience kost meestal rond de 48€ per persoon.
 • Duur: de tour duurt meestal 4 uur en 30 minuten.

Boek een culturele en sightseeing jeeptour

6. Pak je camera en maak de mooiste foto's van de oude wijk van Hanoi

uitzicht op hanoi plein|©Jean Pierre 87
uitzicht op hanoi plein|©Jean Pierre 87

Als je blijvende herinneringen wilt maken van je bezoek aan Hanoi, moet je je camera pakken en door de straten van de Vietnamese hoofdstad dwalen. Je vindt er ongelooflijke bezienswaardigheden die je in staat stellen de essentie van deze pittoreske stad vast te leggen, bezaaid met monumenten, oude architectuur, natuurlijke ruimtes en nog veel meer.

Zodra je aan je wandeling door de Oude Wijk en de omgeving begint, zul je geen moeite hebben om foto's te maken, want elke hoek van dit gebied biedt een grote visuele aantrekkingskracht.

Zonder twijfel is dit een Instagram-waardige tour door Hanoi met een aantal van de must-see bestemmingen van de stad als achtergrond:

 • De Ceramic Mosaic Street, beschouwd als de grootste keramische mozaïek muurschildering ter wereld vanwege de lengte van ongeveer 3,85 kilometer.
 • Tran Quoc Pagode, opgericht door keizer Ly Nam De in de 6e eeuw.

Long Bien Bridge, een oud bouwwerk dat verschillende oorlogen heeft meegemaakt.

 • St. Joseph's Cathedral, een katholieke kathedraal in gotische stijl, gebouwd door de Fransen.

Boek een Instagram-waardige tour

7. Probeer straateten in Hanoi

Hanoi Straatmarkt|©Ruud Bos
Hanoi Straatmarkt|©Ruud Bos

Hanoi is een stad met een breed gastronomisch aanbod dat zelfs de meest veeleisende fijnproevers kan bekoren. Tijdens je verblijf van 2 dagen of meer in Hanoi kun je genieten van de smaken, kleuren en texturen van het lokale eten. Bezoek de tientallen kraampjes met streetfood in het historische centrum en probeer een aantal van de gerechten.

Voor deze ervaring heb je veel opties om te bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld naar Hang Buom food district gaan , met traditionele en exotische bereidingen; Ta Hien Street, die opvalt door zijn gevarieerde gerechten en bier; Dong Xuan Market, die wordt beschouwd als de oudste markt van de stad.

Tijdens deze street food tour door Hanoi krijg je de kans om de emblematische gerechten van de stad te proeven, waaronder de volgende:

 • Pho, een rijstnoedelsoep.
 • Bánh mì, een brood gevuld met augurken, tofu of vlees en daikon.
 • Bun Cha, een combinatie van augurken, gegrild varkensvlees en wat verse kruiden.
 • Loempia's; een gefrituurd deeg gevuld met onder andere groenten.

Boek een street food tour

8. Bezoek de Tempel van de Literatuur in Hanoi

Hanoi - Tempel van de Literatuur|©John Hammond
Hanoi - Tempel van de Literatuur|©John Hammond

Een andere bestemming waar je meer te weten komt over de geschiedenis van Hanoi is de Tempel van de Literatuur. Dit is de eerste universiteit in de Vietnamese hoofdstad, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 11e eeuw. Je kunt een bezoek brengen aan het interieur van deze plaats van kennis, die bestaat uit heiligdommen, aangelegde binnenplaatsen en andere.

Tijdens je rondleiding door deze tempel, die werd gebouwd onder het bewind van de vorst Ly Thanh Tong, krijg je de gelegenheid om de vijf binnenplaatsen waaruit het gebouw bestaat te bezoeken:

 • De voormalige rustkamers, ooit gebruikt door studenten.
 • De binnenplaats die de schatten van de tempel herbergt, evenals de Thien Quang waterput, die 's nachts een prachtig uitzicht biedt.
 • De Hall of Knowledge, geheel gewijd aan de Chinese filosoof Confucius. Je ziet er ook een tegel met de namen van de studenten die hun studie afmaakten in deze keizerlijke academie.
 • Het museumgedeelte, dat zich op de vijfde binnenplaats bevindt, biedt interessante tentoonstellingen over de geschiedenis van de ommuring.

Nuttige informatie

 • Prijs: De toegangsprijs voor de Tempel van de Literatuur is ongeveer €1 per persoon.
 • Openingstijden: De Literatuurtempel is meestal geopend voor het publiek van 7.30 tot 18.00 uur in de zomer en van 8.00 tot 18.00 uur in het winterseizoen.

9. Bekijk de tentoonstellingen in het Vietnam Museum of Ethnology en duik in de geschiedenis van Vietnam

Museum voor Volkenkunde|©Mark Turner
Museum voor Volkenkunde|©Mark Turner

Het Museum voor Volkenkunde van Vietnam is een must-see bestemming in Hanoi. Je komt er meer te weten over de interessante geschiedenis achter de verschillende etnische groepen die er wonen: de Hmong, de Cham, de Muong, de Thau, enzovoort. Je krijgt ook inzicht in de Vietnamese cultuur.

Bij aankomst in het museum heb je de beschikking over een reeks tentoonstellingen met traditionele voorwerpen die worden gebruikt voor handwerk, muziekinstrumenten zoals de fluit, de shawm, de trommel, enzovoort. Je vindt er ook kleding van zijde en katoen, bamboehoeden, mandenmakerswerk en aardewerk.

Het museum heeft ook een buitengedeelte, waar je verschillende soorten huizen kunt zien die door elk van de etnische groepen zijn gebouwd; multimediamiddelen waarmee je de geschiedenis die in de tentoongestelde stukken wordt getoond beter kunt begrijpen. Er is ook een souvenirwinkel waar je souvenirs kunt kopen.

Nuttige informatie

 • Prijs: De toegangsprijs voor het Vietnam Museum of Ethnology is ongeveer €2 per persoon.
 • Openingstijden: Het Vietnam Museum voor Volkenkunde is geopend van 8.30 tot 17.30 uur (dinsdag tot en met zondag). Op maandag is het gesloten.

10. Ga naar de Hoa Lo gevangenis en ontdek de wreedheid die politieke gevangenen aan het eind van de 19e eeuw ervoeren

Hoa Lo Gevangenis|©PaulP73
Hoa Lo Gevangenis|©PaulP73

De voormalige Hoa Lo gevangenis, gebouwd in 1896 en nu een museum, is een ideale plek om de wreedheden van politieke gevangenen aan het eind van de 19e eeuw te ontdekken. Je hebt toegang tot enkele cellen en fotografische verslagen van die tijd.

In de gevangenis zie je verschillende martelelementen en enkele voorstellingen van het gebruik ervan door middel van poppen. Er is bijvoorbeeld de guillotine, waar Vietnamezen die ervan beschuldigd werden revolutionair te zijn werden onthoofd en hun hoofd werd vervolgens in een mand van bamboevezel geplaatst.

Een andere interessante plek in dit museum die je waarschijnlijk koude rillingen zal bezorgen, zijn de cellen, waar ooit meer dan 2000 gevangenen zaten. Ze vallen op door hun hoge muren en imposante ijzeren deur met een klein raam dat slechts een paar lichtstralen doorlaat.

Dit is zonder twijfel een van de beste rondleidingen door Hanoi die je niet mag missen en in je reisschema moet opnemen, samen met de beste dagtochten vanuit Hanoi om de omgeving van de stad te verkennen. Je kunt het stadje Ninh Binh ontdekken, Sapa bereiken vanuit Hanoi, enz.

Nuttige informatie

 • Prijs: De toegangsprijs voor de Hoa Lo gevangenis is ongeveer €2 per persoon.
 • Openingstijden: Hoa Lo Prison is meestal geopend van 8:00 tot 17:00 uur (dagelijks).