Hoe je van Hanoi naar Sapa komt

Sa Pa is een van de meest traditionele bergbestemmingen van Vietnam en een goed alternatief om het te ontdekken is een reis vanuit Hanoi. Hier zijn de beschikbare opties, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je reisplannen past.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

Hoe je van Hanoi naar Sapa komt

hanoi |©joseciordia

Als je van plan bent om Hanoi meerdere dagen te bezoeken, kun je je bezoek aan de Vietnamese hoofdstad combineren met een rondleiding door de omliggende steden, en Sa Pa is een van de beste bestemmingen om te kiezen. Deze plaats, omringd door het Hoang Lien Son-gebergte, is een populaire uitvalsbasis voor wandelingen in de regio en biedt ook uitzicht op de terrasvormige rijstvelden van de Muong Hoa-vallei.

Sa Pa ligt op ongeveer 300 km van Hanoi en het is een uitdaging om de noordwestelijke bergen te doorkruisen om het te bezoeken. Of je nu kiest voor een georganiseerde tour, pendeltour, trein, bus of huurauto, deze bestemming bezoeken is een van de beste dingen om te doen in Hanoi.

1. Georganiseerde 2-daagse tour naar Sa Pa vanuit Hanoi, het meest complete alternatief

Sa Pa gebergte|©picturesfrommars
Sa Pa gebergte|©picturesfrommars

Sa Pa ligt meer dan 300 kilometer van Hanoi vandaan, dus een van de beste manieren om deze plek te verkennen is door te kiezen voor een georganiseerde tour van minstens 2 dagen. Met deze ervaringen reis je in alle comfort, delegeer je de organisatie van het vervoer en ontdek je een van de beroemdste bergbestemmingen van Vietnam.

Tijdens de tour kun je de Fansipan Peak bezoeken met de hulp van een deskundige lokale gids.

Een kabelbaan brengt je naar de top, die op een hoogte van 3150 meter boven de zeespiegel ligt, waardoor Fansipan de hoogste berg op het Indochinese schiereiland is. Na een bezoek aan Fansipan kun je een bezoek brengen aan het historische centrum van Sa Pa, dat vanwege zijn hoogte bekend staat als de Stad van de Wolken. Van daaruit kun je ookde iconische trapsgewijze rijstvelden van het omringende platteland ontdekken, uitkijken over de omringende valleien en de smaragdgroene bergen zien die de skyline omlijsten in een van de beste bestemmingen om te ontdekken tijdens een tour vanuit Hanoi.

Als een 2-daagse tour zijn deze ervaringen meestal inclusief hotelaccommodatie, lunch, diner en ontbijt, evenals retourtransfers en het ophalen van het hotel. Houd er rekening mee dat het hele reisschema van tevoren in kaart wordt gebracht, zodat je het gedetailleerde reisplan kunt zien dat deze georganiseerde tours bevatten.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 137 euro per persoon, inclusief maaltijden, hotel pick-up en drop-off in Hanoi, de hulp van een deskundige lokale gids en accommodatie in Sa Pa.
 • Reistijd: ongeveer 2 dagen.
 • Voordelen van deze optie: je kunt de verantwoordelijkheid voor de planning van de tour en het bezoek delegeren en hebt permanente assistentie.
 • Nadelen van deze optie: niet geschikt voor een kort verblijf in Hanoi, want je hebt minstens 2 dagen nodig om bezienswaardigheden te bezoeken.

Ga mee met een georganiseerde tour naar Sa Pa vanuit Hanoi

2. Een pendeldienst naar Sa Pa vanuit Hanoi is een van de snelste opties.

Reisbus|©hanoi travel
Reisbus|©hanoi travel

Als je georganiseerde tours liever vermijdt of wilt kiezen voor een goedkoper alternatief waarmee je toch snel en comfortabel in Sa Pa kunt komen, kun je ervoor kiezen om met de shuttlebus te reizen.

De reis per pendelbus duurt ongeveer 4 uur in elke richting en is dus sneller dan de bus of de trein, wat ideaal is als je van plan bent Hanoi in 3 dagen of zelfs minder te bezoeken. Er zijn veel Vietnamese bedrijven die deze service aanbieden, maar een van de populairste isEco Sapa Bus. Deze touroperators bieden stops aan in het stadscentrum of bij een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Sa Pa, zoals Fansipan, de beroemdste piek van de Hoang Lien Son-berg.

Als je zowel de heen- als de terugreis koopt, krijg je meestal korting op de eindprijs. Dezelfde bedrijven bieden je ook de mogelijkheid om je reis te combineren met een van de attracties van Sa Pa, zoals de Fansipan-kabelbaan of een rondleiding door het centrum van de stad met uitzicht op de rijstvelden en nabijgelegen bergen.

Aan de andere kant is een ritje met de shuttle een goed alternatief voor wie een comfortabele rit wil combineren met een relatief budgetvriendelijke aanpak. Als je van plan bent Hanoi in groepen te bezoeken, kun je ook een beter eindtarief krijgen.

Nuttige details

 • Prijs: ongeveer 23 euro per traject.
 • Reistijd: ongeveer 4 uur.
 • Voordelen van deze optie: je kunt een kosteneffectief vervoermiddel gebruiken.
 • Nadelen van deze optie: behalve de transfer zijn er geen andere diensten inbegrepen, dus je zult deze reis moeten combineren met een bezoek aan de toeristische trekpleisters van Sa Pa.

Ga mee met een georganiseerde tour naar Sa Pa vanuit Hanoi

3. Een busreis naar Sa Pa vanuit Hanoi is het goedkoopste alternatief

gele bus op via|©Asian Development Bank
gele bus op via|©Asian Development Bank

Als je wilt kiezen voor een budgetalternatief dat niet ten koste gaat van je erfgoed, kun je ervoor kiezen om Sa Pa vanuit Hanoi per bus te bezoeken. Deze optie brengt je er in ongeveer 6 uur naartoe en brengt je van Hoan Kiem Terminal naar het centrum van Sa Pa, dat beroemd is om zijn weidse uitzichten omringd door bergen op de grens met China.

Er zijn verschillende bedrijven die de bustransfer aanbieden, die om te beginnen ongeveer €16 per persoon kost, maar de meest prominente zijn Futa Bus, Sao Viet en Green Lion Bus. Al deze diensten brengen je naar Sa Pa, maar als je eenmaal in het centrum bent, moet je een lokale transfer boeken naar de omliggende attracties, waaronder Mount Fansipan.

Bedenk dat reizen per bus weliswaar een voordelig alternatief is, maar dat het een lange reistijd vergt, wat een averechts effect kan hebben op een verblijf van 2 dagen in Hanoi of zelfs minder. Het kan ook zijn dat je de nacht in Sa Pa moet doorbrengen om de stad grondig te verkennen, vooral als je erg laat aankomt of van plan bent om in de winter te reizen , wanneer de zon vroeger ondergaat dan in de zomer.

Veel van deze bedrijven bieden ook aan om busreizen van Hanoi naar Sa Pa te combineren met hop-on-hop-off sightseeingtours door de stad. Met deze alternatieven krijg je meestal korting op de tarieven voor beide transfers.

Handige details

 • Prijs: ongeveer 16 euro per persoon.
 • Reistijd: ongeveer 6 uur in beide richtingen.
 • Voordelen van deze optie: je kunt Sa Pa op de goedkoopste manier bezoeken.
 • Nadelen van deze optie: het is een reis die vele uren in beslag neemt, dus het kan onverenigbaar zijn met een kort verblijf in de stad.

Ga mee met een georganiseerde tour naar Sa Pa vanuit Hanoi

4. Reis per trein naar Sa Pa vanuit Hanoi, een traditionele optie

nachttrein|©Laurent GUERIN
nachttrein|©Laurent GUERIN

Vietnam heeft een lange spoorwegtraditie en is een van de Zuidoost-Aziatische landen met de meeste kilometers aan operationele spoorwegen, dus een veelgebruikt alternatief om van Hanoi naar Sa Pa te reizen is de treindienst. Met deze optie kun je ook genieten van het berglandschap langs het spoor tussen de twee bestemmingen en tussendoor verschillende steden aandoen.

Houd er echter rekening mee dat de trein niet tot Sa Pa gaat, maar tot het treinstation van Lao Cai, en vanaf daar moet je een taxi nemen naar het stadscentrum of naar de voet van Mount Fansipan, die aan de andere kant van de Rode Rivier liggen. Deze overstap en de langzame reistijd van de trein maken het een van de langzaamste manieren om van de Vietnamese hoofdstad naar Sa Pa te reizen.

Deze treindienst heeft ook een dagelijkse frequentie, d.w.z. slechts één dienst per dag, elke ochtend. Dit kan je reisschema wijzigen of je deelname aan de beste tours door Hanoi beïnvloeden. In elk geval moet je er rekening mee houden dat als je voor deze optie kiest, je rekening moet houden met de beperkingen van de dienstregeling, omdat het in dat opzicht geen erg flexibel alternatief is.

Nuttige details

 • Prijs: ongeveer 26 euro per persoon, hoewel je het taxitarief om van Lao Cai naar Sa Pa te komen erbij moet optellen.
 • Reistijd: ongeveer 8 uur in beide richtingen.
 • Voordelen van deze optie: je kunt op een traditionele manier reizen en onderweg het berglandschap ontdekken.
 • Nadelen van deze optie: de frequentie van de treindiensten is dagelijks, dus je hebt maar één alternatief per dag om dit vervoermiddel te gebruiken.

5. Reis met een huurauto van Sa Pa naar Hanoi, een flexibel alternatief

Straat Hanoi|©charlieprops
Straat Hanoi|©charlieprops

Een zeldzaam maar zeer flexibel alternatief is om te kiezen voor een huurauto van Hanoi naar Sa Pa. Deze opties zijn over het algemeen niet erg gebruikelijk vanwege het drukke en rommelige verkeer in Vientiane, maar als je ervoor kiest, kun je je eigen route uitstippelen en in alle comfort je eigen reisarrangementen regelen.

Om van Hanoi naar Sa Pa te reizen, moet je de CT05-weg volgen en onderweg passeer je Lang Khay en Thai Van, twee belangrijke steden aan de oevers van de Rode Rivier, die de meanderende route volgt. Als je met de auto reist, kun je onderweg stoppen om niet alleen Sa Pa en zijn bergketen te ontdekken, maar ook de omliggende dorpen.

Hoewel het huren van een auto in Hanoi niet goedkoop is met ongeveer 65 euro per dag, kent de route van de Vietnamese hoofdstad naar Sa Pa geen tol, dus je kunt in dat opzicht geld besparen. Met deze optie kun je ook Halong Bay bezoeken vanuit Hanoi en andere toeristische bestemmingen, hoewel je natuurlijk wel een auto voor meerdere dagen moet huren om de afstand te overbruggen.

Handige details

 • Prijs: ongeveer 65 euro per dag.
 • Reistijd: ongeveer 3,5 uur enkele reis.
 • Voordelen van deze optie: je hebt een flexibel vervoermiddel tot je beschikking, waardoor je de route in je eigen tempo kunt afleggen.
 • Nadelen van deze optie: Het verkeer in Vietnam is vaak chaotisch en erg druk, dus het is vaak niet aan te raden voor toeristen om een auto te huren.

Wanneer is de beste tijd om Sa Pa te bezoeken vanuit Hanoi?

Sa Pa, Vietnam|©jackie weisberg
Sa Pa, Vietnam|©jackie weisberg

Sa Pa is een schilderachtige hoek in de bergen in het noorden van Vietnam, dicht bij de Chinese grens. Het is ook een van de bekendste toeristische trekpleisters in de regio, waar je het hele jaar door ervaringen kunt opdoen, maar het is in de lente, van maart tot mei, dat de rijstvelden het best tot hun recht komen en de temperaturen vriendelijk zijn om de omliggende bergen te bewandelen en Mount Fansipan te beklimmen.

In de lente vind je naast het landschap ook veel lokale muziek- en kunstfestivals in de stad, zodat je niet alleen de geest van het noorden van Vientiane ontdekt, maar ook de rijkdom van de cultuur. Ook in de zomer, tussen juni en augustus, vind je veel interessante activiteiten in Sa Pa, hoewel je er rekening mee moet houden dat dit het regenseizoen is, wat je ervaringen kan hinderen.

Als je van de herfst houdt, is reizen tussen september en november de ideale keuze. De rijstvelden rijpen in gouden tinten en creëren een onvergetelijke ansichtkaart. De koele temperaturen en heldere luchten zorgen voor aangename wandelingen. Het is ook een perfecte tijd om Vietnam per fiets te ontdekken.

Als je daarentegen de besneeuwde bergtoppen wilt zien , kun je kiezen voor de winter, die Sa Pa omtovert in een magisch landschap, hoewel de temperaturen aanzienlijk kunnen dalen en trekking- en bergsportactiviteiten kunnen bemoeilijken. Tijdens het winterseizoen gaat de zon bovendien eerder onder, waardoor je minder daglicht hebt voor dagtochten.

Ga mee met een georganiseerde tour naar Sa Pa vanuit Hanoi

Welke optie past het beste bij mijn reisplan?

Uitzicht op Sa Pa Vietnam|©zebag2013
Uitzicht op Sa Pa Vietnam|©zebag2013

Het antwoord hangt af van hoeveel tijd je van plan bent te besteden aan een bezoek aan Sa Pa en ook van het budget dat je beschikbaar hebt voor deze ervaringen. Als je wilt kiezen voor een comfortabel en ontspannen alternatief, waarbij je de logistieke planning kunt delegeren, dan is een 2-daagse georganiseerde tour de beste optie. Houd er wel rekening mee dat het vanwege de lengte onverenigbaar kan zijn met een 3-daagse of nog kortere tour door Hanoi.

Als je echter geld wilt besparen en toegang wilt hebben tot een relatief comfortabele optie, kun je kiezen voor de pendeltour, die je in slechts een paar uur naar Sa Pa brengt. Deze optie bevat echter niet de excursies die de georganiseerde tour wel biedt, die je naar Mount Fansipan brengt en een prachtig uitzicht op de rijstterrassen biedt vanuit het stadscentrum.

De bus- en treinopties zijn ook populair, hoewel ze in het nadeel zijn omdat ze vele uren reistijd per etappe vereisen. Dit kan nadelig zijn omdat het tijd kost om de Hoang Lien Son berg te verkennen en de Sa Pa kabelbaan te gebruiken.

Ga mee met een georganiseerde tour naar Sa Pa vanuit Hanoi

Het beste van elk van de alternatieven om Sa Pa te bezoeken

 • Georganiseerde tour
 • De meest complete optie
 • Inclusief transfers heen en terug
 • Inclusief de kabelbaanrit
 • Je wordt begeleid door een lokale gids
 • Reizen per shuttle
 • Voordelig tarief
 • Flexibele dienstregeling
 • Snelle tour
 • Goede kosten-batenverhouding
 • Reizen met de bus
 • Voordelig tarief
 • Flexibele dienstregeling
 • Diverse service-opties
 • Rechtstreekse route
 • Reis met de trein
 • Ontdek het landschap
 • Vertrek vanuit het centrum van Hanoi
 • Dit is een traditioneel alternatief
 • Je kunt het combineren met een taxi
 • Reizen met de auto
 • Snelste optie
 • Flexibel alternatief
 • Je kunt een route samenstellen
 • Ideaal voor een kort verblijf