Beijing in 3 dagen: een reisgids om het meeste uit je bezoek te halen

De stad Beijing verkennen tijdens een lang weekend is mogelijk, zolang je de timing van je geplande route maar optimaliseert. Hier is een lijst van de must-see bezienswaardigheden

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Beijing in 3 dagen: een reisgids om het meeste uit je bezoek te halen

Beijing | ©Adrian Rodriguez Perez

Dit is de duizendjarige stad Beijing, oud en modern, waar je meer dan 2660 tempels, paleizen, musea, parken, pleinen, verkeersvrije straten met galerieën, winkelcentra en andere bedrijven vindt. Een plek vol contrasten. Bekijk de beste route voor je driedaagse reis naar de Chinese hoofdstad.

Dag 1: Bekijk de bezienswaardigheden van Beijing

Door de Tiananmen Poort| ©Shande Villa
Door de Tiananmen Poort| ©Shande Villa

Het plan voor dag 1 in Beijing is heel eenvoudig: maak zoveel mogelijk gebruik van je tijd om zoveel mogelijk plaatsen te bezoeken. Dit geldt voor het Plein van de Hemelse Vrede, het Nationaal Grand Theatre, de Verboden Stad, Jingshan Park, de Lama Tempel, de Confucius Tempel en de Wangfujing voetgangersstraat.

Begin op het Plein van de Hemelse Vrede

De eerste suggestie voor deze dag is het kolossale Tiananmen Plein of Poort van de Hemelse Vrede, dat wordt beschouwd als het grootste plein ter wereld vanwege de afmetingen van 880 x 500 meter. Deze bestemming ligt op ongeveer zes minuten rijden van het stadscentrum.

Bij aankomst vind je veel dingen om te doen op het Tiananmen Plein in Beijing. Enkele daarvan zijn:

 • Een 38 meter hoge obelisk, opgericht in het midden van het plein ter ere van de volkshelden.
 • Het Grote Volkspaleis, gebouwd in 1959.
 • Het Mao Zedong Mausoleum, met de stoffelijke resten van de voormalige voorzitter van de Communistische Partij van China.

Daarnaast vind je aan de westkant van het plein het Nationaal Museum van China en aan de oostkant het Museum van de Geschiedenis, net binnen de Quianmen Toren. Om al deze bezienswaardigheden van dichtbij te bekijken, raad ik je aan een rondleiding over het Plein van de Hemelse Vrede te boeken.

 • Prijs: de toegang is gratis en de tour begint bij €82.
 • Openingstijden: van 5.00 tot 22.00 uur.

Boek een rondleiding over het Plein van de Hemelse Vrede

Ontdek het Nationaal Grand Theatre van China

Als je een liefhebber van architectuur bent, moet je bij het verlaten van het Tiananmenplein zeker naar het National Grand Theatre of China gaan. Dit indrukwekkende gebouw ligt op ongeveer vijf minuten lopen ten oosten.

Je zult versteld staan van het werk van de Parijzenaar Paul Andreu: een immense ovale koepel van titanium en glas. Je kunt dit juweel van moderne architectuur bewonderen en foto's nemen voor de gevel.

Laat je verblinden door de Verboden Stad

De volgende halte is de Verboden Stad, tijdens de Ming- en Qing-dynastie bekend als het Chinese keizerlijk paleis, gelegen op ongeveer zes minuten rijden of 22 minuten lopen van het Nationaal Grand Theatre van China.

In dit duizenden jaren oude gebouw uit 1406 vind je enorme houten paviljoens, vele binnenplaatsen en tuinen. Daarnaast is er het verbazingwekkende museum met relikwieën die representatief zijn voor de geschiedenis van China.

Als je de rondleiding door de Verboden Stad boekt, kun je de Hall of Supreme Harmony, de Hall of Longevity, de Tiananmen Gate, de keizerlijke Yuhuyuan Garden, de Marble Staircase en de Wall of the Nine Dragons bekijken.

 • Prijs: de toegangsprijs begint bij 60 yuan of ongeveer €8 van april tot oktober en 40 yuan of ongeveer €6 van november tot maart. De rondleiding door de Verboden Stad, samen met de Chinese Muur en het Plein van de Hemelse Vrede kost €82.
 • Openingstijden: geopend van 8.30 tot 17.00 uur van april tot oktober en van 8.30 tot 16.00 uur van november tot maart. Het museum is elke maandag gesloten.

Boek de Verboden Stad tour

Mis Jingshan Park niet

Jingshan Park| ©Enrique RG
Jingshan Park| ©Enrique RG

Op ongeveer 18 minuten lopen van de bovenstaande bestemming ligt het Jingshan Park met in het midden een prachtige heuvel van niet meer dan 50 meter hoog, vanwaar je een bevoorrecht uitzicht hebt op de Verboden Stad. Van daaruit krijg je een bevoorrecht uitzicht op de Verboden Stad.

Je kunt wandelen over een reeks steile paden terwijl je geniet van de frisse lucht, de natuur en de karakteristieke Chinese parkstructuren en ornamenten (houten poorten en paviljoens). Zeker een ideale activiteit als je Beijing in de zomer bezoekt.

 • Prijs: De toegangsprijs is ongeveer 2 yuan, ongeveer €0,26, en inwoners mogen gratis naar binnen.
 • Openingstijden: Het park is geopend van 6.00 tot 21.00 uur van april tot oktober en van 6.30 tot 20.00 uur van november tot mei.

Bezoek de Lama Tempel

De Lama Tempel is de volgende stop op deze route. Het is een boeddhistisch en Tibetaans tempelcomplex op ongeveer 17 minuten rijden van Jingshan Park.

Deze plek, gebouwd in 1694 en beschouwd als een van de beste tempels in Beijing, is een echte spirituele plek. Boek een rondleiding door de Lama Tempel en volg een rondleiding door de verschillende gebouwen waaruit de tempel bestaat en bewonder de schoonheid van de traditionele Chinese architectuur, ornamenten en bronzen beelden.

Je zult ook zien hoe andere bezoekers Boeddha aanbidden met hun gebeden en wierook branden.

 • Prijs: De toegangsprijs begint bij 25 yuan of ongeveer €4 per persoon; de rondleiding begint bij €79.
 • Openingstijden: Dagelijks geopend van 9.00 tot 16.00 uur.

Boek de Lama Tempel tour

Bezoek de Confucius Tempel

Recht tegenover de bovenstaande bestemming (op 550 meter afstand of ongeveer zeven minuten lopen) ligt de Confucius Tempel. Daar zie je een levensgroot standbeeld van de Chinese denker en geniet je van een aangename natuurlijke omgeving.

Tijdens het bezoek loop je door een reeks paviljoens omgeven door prachtige grachten en groen. Al deze ruimtes zijn toegankelijk via oude marmeren bruggen. Een ideale plek om even weg te zijn uit de drukke stad, te ontspannen, te mediteren en foto's te maken.

 • Prijs: Toegang kost ongeveer 30 yuan, of ongeveer €4 per persoon.
 • Openingstijden: dagelijks geopend van 8.30 tot 17.00 uur.

Wandel langs de Wangfujing voetgangersstraat en de insectenmarkt

Als je de Confucius Tempel verlaat, kun je de Wangfujing Voetgangersstraat naderen, op ongeveer 18 minuten rijden met de auto. Op deze verkeersader vind je een levendige sfeer met winkels van wereldklasse, galerieën, winkelcentra, eetkraampjes, restaurants en nog veel meer.

Tijdens je wandeling langs Wangfujing kom je bij de beroemde Bug Street Market, met tientallen eetkraampjes versierd met traditionele Chinese rode lantaarns. Je kunt een van de beste food tours in Beijing doen, waarbij je een verscheidenheid aan insecten proeft: onder andere spinnen, zeepaardjes, schorpioenen, mieren, wormen en slangen. Mijn aanbeveling is om de voedseltour per tuk tuk te boeken.

 • Prijs: zowel de toegang tot Wangfujing Street als de markt is gratis, maar je moet wel betalen voor wat je consumeert.
 • Openingstijden: de insectenmarkt is elke dag geopend van 18.00 tot 23.00 uur.

Boek een gastronomische tuk tuk tour

Dag 2: Duik dieper in Beijing: de Tempel van de Hemel, Qianmen Street, Beihai Park

Tempel van de Hemel| ©m w
Tempel van de Hemel| ©m w

Het hoofddoel van dag 2 in Beijing is om een aantal must-see bezienswaardigheden te bezoeken: de Tempel van de Hemel, Qianmen Street, Beihai Park, Prince Gong Mansion, Beijing Zoo en Beijing Aquarium.

Ga de Tempel van de Hemel binnen

Het avontuur van je tweede dag begint bij de Tempel van de Hemel, een van de topbestemmingen op de beste tours door Beijing. Dit is een historische plek op 16 minuten rijden van het stadscentrum.

In de tempel heb je toegang tot de Hall of Abstinence, het Circular Altar en de Imperial Vault. Daarnaast zie je de Hall of Prayer for Good Harvests, opgericht op een prachtig marmeren terras waar de keizer rituelen uitvoerde om de hemel te vragen en te danken.

 • Prijs: De toegangsprijs begint bij 35 yuan of ongeveer €5.
 • Openingstijden: De tempel is in de zomer geopend van 8.00 tot 18.00 uur en sluit de rest van het jaar een uur eerder.

Wandeling langs de Qianmen voetgangersstraat

De volgende bestemming is de Qianmen Pedestrian Street, ongeveer 14 minuten met de auto of 33 minuten te voet vanaf de Tempel van de Hemel. Je kunt zelfs gebruik maken van metrolijn 7, die vlakbij de tempel stopt.

De lengte van deze straat is ongeveer 845 meter, waar je een verscheidenheid aan winkels en restaurants vindt die hun klassieke esthetiek behouden. Je kunt er sightseeing doen terwijl je souvenirs koopt en traditionele Chinese en fusiongerechten proeft. Dit alles in een levendige sfeer.

Wandel door het Beihai Park

Op ongeveer 15 minuten rijden of 30 minuten lopen ligt de tweede bestemming op je route, het Beihai Park. Deze natuurlijke ruimte, ongeveer 500 meter breed en 3 kilometer lang, is de thuisbasis van een reeks tuinen, tempels, paviljoens en muren.

Tijdens je wandeling door het park ontdek je de Paviljoens van de 5 draken, gebouwd in 1602. Dit zijn vijf gebouwen die met elkaar verbonden zijn en de vorm van een draak nabootsen. Er is ook de Negen Draken Muur, gemaakt van geglazuurde tegels in zeven verschillende kleuren en, aan de noordkant van het park, de 4.000 vierkante meter grote Beihai Jingxinzhai Tuin.

 • Prijs: De toegangsprijs is ongeveer 10 yuan, of ongeveer €2 van april tot oktober, en 5 yuan of €0,68 van november tot maart.
 • Openingstijden: Het park is geopend van 6.30 tot 21.00 uur van april tot oktober en van 6.30 tot 20.00 uur van november tot maart.

Ontdek het herenhuis van Prins Gong

Prince Gong Mansion is de volgende halte. Het is 25 minuten lopen vanaf Beihai Park of 13 minuten rijden vanaf Beihai Park. Beide tijden zijn bij benadering, omdat ze respectievelijk afhangen van je wandelsnelheid en de verkeersstroom.

In dit herenhuis-museum, gebouwd tijdens de Qing-dynastie in 1777, krijg je de kans om verschillende tuinen en binnenplaatsen te verkennen. Je wordt omringd door een traditionele omgeving met vijvers en kunstmatige heuvels.

 • Prijs: Toegang tot het park kost 40 yuan, ongeveer €6 per persoon.
 • Openingstijden: Het park is geopend van 7.30 tot 4.30 uur.

Bewonder de dierentuin van Beijing

Ingang dierentuin| ©leo818lion
Ingang dierentuin| ©leo818lion

Op 14 minuten rijden van de bovenstaande bestemming ligt de dierentuin van Beijing, met verschillende diersoorten (onder andere gorilla's en olifanten) en het zeelevencentrum met haaien, dolfijnen en vissen. Daarnaast is er het pandahuis.

In de dierentuin kun je ook genieten van een aangename natuurlijke omgeving, geschikt om te ontspannen en veel foto's te maken. Je ziet een aantal meren en lagunes omzoomd door prachtige vegetatie. Je kunt ook door een uitgestrekt kanaal varen.

 • Prijs: De toegangsprijs voor de dierentuin is ongeveer 15 yuan of ongeveer 1,90 euro in de zomer, en 10 yuan of ongeveer 2 euro in de winter. Toegang tot het pandacentrum begint bij 5 yuan of 0,68 euro.
 • Openingstijden: De dierentuin is geopend van 7.30 tot 18.00 uur in de zomer en van 7.30 tot 17.00 uur in de winter. Het pandahuis is geopend van 8.00 tot 18.00 uur in de zomer en van 8.00 tot 17.00 uur in de winter.

Mis het Beijing Aquarium niet

Een andere must-see attractie is het Beijing Aquarium, op slechts 14 minuten lopen van de bovenstaande bestemming. Dit is een enorm museum dat het zeeleven van duizenden soorten tentoonstelt.

In dit gebouw, dat wordt beschouwd als een van de beste musea in Beijing, zie je drie verbazingwekkende tanks met haaien, kwallen en witte walvissen. Er zijn ook collecties van tienduizenden zee- en zoetwater siervissen. En tot slot kun je genieten van het schouwspel van zeeleeuwen, dolfijnen en walvissen.

 • Prijs: De gemiddelde prijs is 175 yuan of ongeveer €24 per persoon. Studenten en kinderen onder de 18 betalen ongeveer 87 yuan of €12.
 • Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 17.30 uur.

Dag 3: Maak een dagtocht vanuit Beijing

Toeren langs de Chinese Muur| ©Ajmal MK
Toeren langs de Chinese Muur| ©Ajmal MK

Nadat je hebt genoten van de beste dingen om te doen in Beijing, kun je op deze laatste dag in Beijing ontsnappen aan de drukte van de stad en een aantal bestemmingen bezoeken die van grote historische, sociale en culturele betekenis zijn. Je kunt kiezen tussen het Oude Zomerpaleis en de Chinese Muur.

Optie 1: Bezoek het Oude Zomerpaleis

Op ongeveer 12 kilometer of 40 minuten rijden van Beijing ligt het Oude Zomerpaleis van de keizer. Het is een gigantische tuin met ruïnes, tempels, bruggen en paviljoens. Enkele van de bezienswaardigheden die je te zien krijgt als je de rondleiding door het Zomerpaleis boekt:

 • De Hall of Benevolence and Longevity: met een troon versierd door negen mythische draken.
 • De Tuin van Deugd en Harmonie: vier binnenplaatsen bezaaid met gebouwen zoals het Grand Theatre.
 • De ruïnes van het voormalige zomerpaleis: een product van de verwoesting in 1860 na de Tweede Opiumoorlog.
 • Tentoonstellingshal: met een maquette van het oude paleis en een aantal relikwieën.

Er is ook Suzhou Street waar je kunt genieten van een aantal theehuizen, restaurants en winkels in oude stijl en vele andere juweeltjes die verborgen liggen in het Oude Zomerpaleis.

 • Prijs: De toegangsprijs begint bij 50 yuan, ongeveer €7 per persoon in de winter en 60 yuan of ongeveer €8 in de zomer, en de rondleiding begint bij €79.
 • Openingstijden: geopend van 6.30 tot 18.00 uur van april tot oktober en van 7.00 tot 17.00 uur de rest van het jaar.

Boek de rondleiding door het Zomerpaleis

Optie 2: Laat je verblinden door de Chinese Muur

Een dagtocht naar de Chinese Muur is een geweldige manier om je driedaagse rondreis door de stad af te sluiten. Het is een van de zeven wereldwonderen. Als je niet weet hoe je bij de Chinese Muur moet komen, maak je dan geen zorgen. Je kunt een tour boeken naar de Chinese Muur en de Ming Tombs. Je reist in minder dan twee uur van het stadscentrum naar Mutianyu, dat wordt beschouwd als het mooiste en minst drukke deel van de Muur.

Eenmaal bij Mutianyu moet je beginnen met de beklimming van de Muur. Er is een trap met 10.000 treden, een kabelbaan of een stoeltjeslift beschikbaar. Daarna begin je aan de wandeltocht door dit duizendjarige bouwwerk, waarbij je de prachtige architectuur bewondert en prachtige foto's maakt. Ondertussen vertelt de gids je de geschiedenis van de site.

Als je de Grote Muur van China liever op eigen houtje bezoekt, aarzel dan niet om de bustransfer naar de Grote Muur van China vanuit Beijing te boeken om er zonder problemen te komen.

 • Prijs: de kosten van de tour beginnen bij €74.
 • Openingstijden: Dit gedeelte is dagelijks geopend van april tot oktober van 7.30 tot 18.00 uur en van november tot maart van 8.00 tot 17.00 uur.

Boek een Grote Muur Tour

Beijing 3 daagse activiteit hoogtepunten

De stad Beijing, ook wel Peking genoemd, is een plek met veel toeristische attracties om te ontdekken. Daarom moet je tijdens je verblijf je tijd indelen met een routebeschrijving om zoveel mogelijk bestemmingen te bezoeken.

 • Dag 1
 • De Verboden Stad
 • Vanaf 60 yuan of 8 euro per persoon (april tot oktober) en 40 yuan of 6 euro (november tot maart).
 • Geopend van 8.30 tot 17.00 uur (april tot oktober) en van 8.30 tot 16.00 uur (november tot maart).
 • Duur van de tour 4 uur (ongeveer)
 • Dag 2
 • Tempel van de Hemel
 • Vanaf 35 yuan of €5 per persoon
 • Open van 8.00 tot 18.00 uur (zomer) en sluit de rest van het jaar een uur eerder.
 • Duur 2 uur (ongeveer)
 • Dag 3
 • Mutianyu Grote Muur van China Tour
 • Vanaf €90 per persoon
 • Dagelijks geopend van april tot oktober (7.30 - 18.00 uur) en van november tot maart (8.00 - 17.00 uur)
 • Duur van de tour 9 uur (ongeveer)