10 Beste musea in Beijing

Beijing is de meest traditionele en cultureel rijke stad van China en een bezoek aan de belangrijkste musea is een must. Hier vertel ik je welke je niet mag missen

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

10 Beste musea in Beijing

Beijing | ©Edgard Aguedo

Veel van de oude tradities van China zijn te vinden in het historische centrum van Beijing, dat bestaat uit de Verboden Stad, het Plein van de Hemelse Vrede, het Tempelpark en de hutongs. Tijdens deze tour kun je ook interessante musea vinden, die het historische erfgoed van de Chinese hoofdstad bewaren.

Het Nationaal Kunstmuseum, de Confucius Tempel tentoonstelling, de tentoonstellingen van het Chinese Volksverzet Oorlogsmuseum, de prachtige landschappen van het Chinese Tuinmuseum en het Hoofdstadmuseum, dat een van de grootste van het land is en ook een van de meest complete, mogen niet op je lijstje ontbreken.

1. Oude Zomerpaleis Museum

Zomer Paleis| ©cattan2011
Zomer Paleis| ©cattan2011

Het Yuanmingyuan Museum, of in de volksmond het Old Summer Palace Museum, bevindt zich op de plek van het Old Summer Palace, een paleis- en tuincomplex dat werd verwoest tijdens de Tweede Opiumoorlog in 1860. Het museum werd opgericht in 1988 en is gewijd aan het behoud van de geschiedenis en cultuur van dit oude gebouw, dat deel uitmaakte van de keizerlijke gebouwen.

Als je de rondleiding door het Zomerpaleis boekt, kun je het museum binnengaan, dat een grote collectie historische en culturele artefacten heeft die verband houden met het paleiscomplex, vanaf de Qing-dynastie tot nu. Tot de permanente tentoonstellingen behoren porselein, jade, brons, ivoor, houtsnijwerk en textiel, evenals een brede selectie schilderijen en kalligrafie uit het verleden van China.

Het museum bevat ook verwijzingen naar enkele historische paleizen en tempels van de stad en zelfs het gebouw van de Beijing Silk Market, die allemaal zijn gebouwd of aangepast in de bouwstijl van de Qing-dynastie, een van de meest welvarende in de geschiedenis van het land. Rondom het museum vind je enkele van de mooiste tuinen van de stad en het is ook zeer goed verbonden vanwege de nabijheid van het Olympisch Dorp van Beijing.

Interessante details

 • Prijs: De toegangsprijs is ongeveer €5 per persoon.
 • Locatie: 28 Qinghua, Haidan, Beijing.
 • Openingstijden: dagelijks van 8.30 tot 17.00 uur.

Boek de rondleiding door het Zomerpaleis

2. Chinese Volksverzet Oorlogsmuseum

Chinese Volksverzet Oorlogsmuseum| ©Haonan Xu
Chinese Volksverzet Oorlogsmuseum| ©Haonan Xu

Nadat je hebt genoten van je tour door Beijing, raad ik je aan dit museum te bezoeken dat zich richt op de Tweede Wereldoorlog en China's strijd tegen de Japanse invasie. Het biedt een gedetailleerd overzicht van de geschiedenis en de gebeurtenissen uit die periode en wordt beschouwd als een van de belangrijkste musea voor moderne geschiedenis in het land.

Het museum is gewijd aan de geschiedenis van de Chinese Volksverzetsoorlog, die plaatsvond tussen 1937 en 1945 tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hoofdtentoonstelling bevat meer dan 2000 objecten, waaronder foto's, documenten en historische artefacten die de strijd van de burgers tegen de Japanse invasie tijdens de oorlog laten zien.

Het is verdeeld in verschillende secties, elk gericht op een thema. De hoofdtentoonstelling omvat het naspelen van een veldslag en tentoonstellingen over het dagelijks leven tijdens de oorlog en de deelname van vrouwen en kinderen aan de gevechten. Daarnaast is er een afdeling gewijd aan de Koreaanse Oorlog en de Vietnamoorlog en een tentoonstelling gewijd aan de geschiedenis van de Chinees-Japanse betrekkingen, die evenveel Chinese eigenaardigheden weerspiegelt als de Verboden Stad, de Klokkentoren of de Chinese Muur.

Interessante details

 • Prijs: de toegang is gratis.
 • Locatie: 9 Fuxing, Beijing.
 • Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 16.30 uur.

Boek de Grote Muur van China en Tiananmen Tour

3. Chinees Tuinmuseum

Chinese Tuin Museum| ©shankar s
Chinese Tuin Museum| ©shankar s

Naast de Panda Garden tour is het Chinese Garden Museum, ook bekend als de Zhang Family Garden, een must-see. Dit openluchtmuseum toont de geschiedenis en evolutie van de tuinen van het land in een gebied van 12 hectare. Je kunt het op eigen houtje bezoeken of met de hulp van een plaatselijke gids.

Het beschikt over een grote collectie klassieke Chinese tuinen die verschillende stijlen en historische periodes vertegenwoordigen. Je kunt het museum verkennen via een rondleiding die in totaal zes tuinen omvat, elk met een verscheidenheid aan kenmerken en ontwerpelementen die de traditionele Chinese cultuur en esthetiek weerspiegelen.

De tentoonstelling omvat ook historische artefacten en kunstwerken die verband houden met de Chinese cultuur. Daarnaast zijn er workshops en interactieve activiteiten waaraan bezoekers kunnen deelnemen om meer te leren over de cultuur en geschiedenis van Chinese tuinen. Het is een van de beste dingen om te doen in Beijing in maart of tijdens de lente maanden.

Details van belang

 • Prijs: toegangsprijs is ongeveer €7 per persoon.
 • Locatie: 25 Xiangshan Nan, Haidan, Beijing.
 • Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur.

Boek de Panda Garden Tour

4. Hoofdstad Museum

Hoofdstad Museum| ©JoeInBC
Hoofdstad Museum| ©JoeInBC

Na het boeken van je Beijing tour, moedig ik je aan om je te verdiepen in de geschiedenis van Beijing in het Capital Museum, een tentoonstelling gewijd aan het behoud van de geschiedenis en cultuur van de stad vanaf de oprichting tot op heden, evenals de relatie met de nationale overheid en de rest van de naburige steden. Gehuisvest in een historisch gebouw uit de Qing-dynastie, waar vroeger het Hooggerechtshof van Beijing zetelde, ervaar je niet alleen een van de mooiste musea van Beijing, maar ook de ongerepte architectuur van het keizerlijke verleden van China.

Het museum is verdeeld in verschillende secties, die elk verschillende aspecten van de geschiedenis en cultuur van Beijing presenteren. Tot de permanente tentoonstellingen behoren oude kaarten van de stad, kunstvoorwerpen uit de Ming-dynastie, traditionele kunst en ambachten uit de regio en een grote verscheidenheid aan foto's en historische documenten die het dagelijks leven in het verleden weergeven.

Naast de permanente tentoonstellingen heeft het museum ook tijdelijke tentoonstellingen die specifieke thema's van de geschiedenis en cultuur van Beijing behandelen, zoals de theecultuur, traditionele architectuur en de routines van de burgers, vooral in tijden van oorlog of conflict.

Interessante details

 • Prijs: de toegang is gratis.
 • Locatie: 20 Dazhalan Xijie, Xicheng, Beijing.
 • Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur.

Boek een rondleiding door Beijing

5. Confucius Tempel in Beijing

Confucius Tempel| ©David Stanley
Confucius Tempel| ©David Stanley

Het Confucius Tempel Museum in Beijing ligt op de plek van de oude Confucius Tempel in Guozijian en werd gebouwd in 1302 tijdens de Yuan Dynastie. Het werd gebruikt als een educatief centrum tot het begin van de 20e eeuw en is een voorbeeld van de oude Chinese architectuur en een deel van het historisch erfgoed, dus het wordt vaak opgenomen in de beste tours door Beijing.

Dit museum herbergt een grote collectie artefacten met betrekking tot het leven en de nalatenschap van Confucius, waaronder historische relikwieën, stèles, schilderijen en beeldhouwwerken. Het heeft ook een aantal thematentoonstellingen die de invloed van Confucius op de Chinese cultuur, gedachten en filosofie laten zien.

Het museum is verdeeld in verschillende afdelingen, zoals de Literatuurzaal, de Muziekzaal, de Danszaal en de Zaal voor Schone Kunsten. Er is ook een zaal gewijd aan de keizerlijke examens, die eeuwenlang een integraal onderdeel vormden van het onderwijssysteem in China en de hoge normen weerspiegelen die het land voorstond in de opleiding van kinderen. Als je een van de mooiste tempels van Beijing wilt bezoeken, is dit museum ideaal.

Interessante details

 • Prijs: toegangsprijs is ongeveer €5 per persoon.
 • Locatie: 13 Guozijian, Dongcheng, Beijing.
 • Openingstijden: dagelijks van 8.30 tot 18.00 uur.

6. Natuurhistorisch museum in Beijing

Natuurhistorisch museum in Beijing| ©Leon Zhang
Natuurhistorisch museum in Beijing| ©Leon Zhang

Dit is een van China's toonaangevende natuurwetenschappelijke musea. Het ligt in de wijk Xicheng, dicht bij de Peking Universiteit en het Zomerpaleis, waardoor het ideaal is om te bezoeken, zelfs als u van plan bent een kort verblijf in Beijing.

Het Natural History Museum werd opgericht in 1951 en is in de loop der jaren uitgebreid met meer dan 200.000 specimens in de collectie, die fauna, flora, geologie, paleontologie en antropologie omvat. Het museum is verdeeld in verschillende secties, die elk thematische tentoonstellingen hebben op verschillende gebieden van de natuurwetenschap.

De fauna-afdeling van het museum is bijzonder indrukwekkend, met een grote verscheidenheid aan opgezette dieren, van vogels en zoogdieren tot reptielen en vissen. De paleontologische afdeling is ook erg interessant, met fossielen en dinosaurusresten die miljoenen jaren oud zijn en de geschiedenis van de planeet Aarde vanaf het begin vertellen. Er zijn ook verschillende interactieve en multimediatentoonstellingen die het bezoek aantrekkelijker maken voor bezoekers, vooral kinderen.

Interessante details

 • Prijs: De toegangsprijs is ongeveer €5 per persoon.
 • Locatie: 126 Tianqiao, Xicheng, Beijing.
 • Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur.

7. Nationaal Kunstmuseum van China

Binnen in het Nationaal Kunstmuseum van China| ©Tim Hulsen
Binnen in het Nationaal Kunstmuseum van China| ©Tim Hulsen

Als je een van de belangrijkste kunsttentoonstellingen in China wilt bezoeken, mag je het Nationaal Kunstmuseum niet missen. Dit museum werd in 1963 opgericht als onderdeel van de historische reconstructie van de culturele erfenis van het land tijdens het maoïsme, dus het heeft niet alleen een artistieke, maar ook een politieke invloed gehad in de loop van zijn geschiedenis.

Het museum heeft een uitgebreide collectie van meer dan 100.000 moderne en hedendaagse Chinese kunstwerken, daterend van de 20e eeuw tot nu. De collectie omvat schilderijen, beeldhouwwerken, prenten, foto's en andere soorten artistieke prestaties die niet alleen door stedelijke kunstenaars zijn gemaakt, maar ook door boeren. Tot de meest opmerkelijke werken behoren:

 • Een exacte replica van het beeld De Denker van Auguste Rodin, dat bij de ingang van het museum staat.
 • Het meesterwerk Vier seizoenen van kunstenaar Xu Beihong, dat vier verschillende scènes van het leven in China door het jaar heen uitbeeldt.

Het museum presenteert het hele jaar door ook tijdelijke tentoonstellingen en culturele activiteiten, waardoor het een ideale plek is om met kinderen te bezoeken. Het gebouw zelf is een attractie op zich, met een strak modern ontwerp dat traditionele en hedendaagse elementen van de Chinese architectuur combineert. Hoewel het een beetje ver van het centrum van Beijing ligt, kun je er komen met de hop-on-hop-off bus.

Interessante details

 • Prijs: de toegang is gratis.
 • Locatie: 1 Wusi Dajie, Beijing.
 • Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur.

8. Chinees Luchtvaartmuseum

Chinees Luchtvaartmuseum| ©Grant Robinson
Chinees Luchtvaartmuseum| ©Grant Robinson

Het Chinese luchtvaartmuseum is een van de meest eclectische musea in Beijing, met een collectie van meer dan 200 vliegtuigen, waaronder militaire vliegtuigen, helikopters en raketten, daterend uit de jaren 1910 tot nu, maar ook displays van wapens en andere militaire voorwerpen.

Het museum is verdeeld in verschillende secties, elk gewijd aan een specifieke periode van de luchtvaartgeschiedenis. Hoogtepunten zijn gevechtsvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals het beroemde Japanse Zero-gevechtsvliegtuig, maar ook Chinese militaire vliegtuigen, zoals het Chengdu J-7 gevechtsvliegtuig en het J-20 gevechtsvliegtuig van de vijfde generatie, een krachtpatser van zijn tijd.

Er is ook een afdeling gewijd aan de geschiedenis van het burgerluchtvaartverkeer in China, inclusief commerciële vliegtuigen en tentoonstellingen over vroege Chinese vluchten en piloten, en over de invloed die de luchtvaart had op het verenigen van een land dat tot de jaren 1970 voornamelijk landelijk was. Daarnaast beschikt het museum over vluchtsimulators en andere interactieve apparatuur waarmee je de sensatie van het vliegen met een vliegtuig kunt ervaren.

Interessante details

 • Prijs: de toegang is gratis.
 • Locatie: 15 Airport Avenue, Chaoyang, Beijing.
 • Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 16.00 uur.

9. Museum van de Centrale Academie voor Schone Kunsten van China

Binnen in het Museum van de Centrale Academie voor Schone Kunsten van China| ©Evan Chakroff
Binnen in het Museum van de Centrale Academie voor Schone Kunsten van China| ©Evan Chakroff

Het Museum van de Centrale Academie voor Schone Kunsten, opgericht in 1986, is een van de belangrijkste kunstinstellingen in China en heeft een collectie van meer dan 13.000 kunstwerken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, kalligrafie en moderne kunst. De meeste werken zijn van Chinese kunstenaars, hoewel er ook enkele werken van internationale kunstenaars zijn.

Daarnaast is het vier verdiepingen tellende gebouw van het museum een perfect voorbeeld van moderne Chinese architectuur, met een gevel van glas en staal. Binnen zijn er kunstgalerijen, maar ook een bibliotheek, een conferentieruimte en een congrescentrum waar je, als je in de zomer naar Beijing reist, de beste interactieve workshops kunt ontdekken.

In het museum zijn ook talloze nationale en internationale kunsttentoonstellingen gehouden en het is de thuisbasis van enkele van de belangrijkste kunstcollecties van China, waaronder de Wang Xizhi kalligrafiecollectie en de collectie werken van Qi Baishi, een bekende Aziatische kunstenaar.

Interessante details

 • Prijs: toegangsprijs is ongeveer €4 per persoon.
 • Locatie: 8 Huajiadi Nan, Chaoyang, Beijing.
 • Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur.

10. Ullens Museum voor hedendaagse kunst

Binnen in het Ullens Museum voor Hedendaagse Kunst| ©Matthew Stinson
Binnen in het Ullens Museum voor Hedendaagse Kunst| ©Matthew Stinson

Het Ullens Museum of Contemporary Art is het meest westerse van de kunstmusea in Beijing, niet alleen wat betreft de stijl van de tentoonstellingen en de architectuur van het gebouw, maar ook wat betreft de indeling van de tentoonstellingen, die zijn gerangschikt zoals het MoMA in New York of het Reina Sofia Museum in Madrid, in verschillende thematische zalen die tijdelijke en permanente tentoonstellingen met elkaar vermengen.

Dit museum werd in 2007 opgericht door de Belgische verzamelaars Guy en Myriam Ullens en is een van de beste dingen om te doen in Beijing. Nu gevestigd in een gebouw dat vroeger een militaire fabriek uit het tijdperk van de Koude Oorlog was, bestrijken de tentoonstellingen een breed scala aan disciplines, van schilderkunst en beeldhouwkunst tot film, fotografie en installatie. Het heeft tentoonstellingen gepresenteerd van enkele van 's werelds meest vooraanstaande hedendaagse kunstenaars, waaronder Ai Weiwei, Xu Bing en Cai Guo-Qiang.

Naast tentoonstellingen organiseert het museum ook educatieve programma's voor studenten en bezoekers van alle leeftijden. De programma's omvatten workshops, rondleidingen, lezingen en presentaties. Het gebouw huisvest een kunstbibliotheek met een grote verscheidenheid aan publicaties over hedendaagse kunst.

Interessante details

 • Prijs: De toegangsprijs is ongeveer €12 per persoon.
 • Locatie: 798 Art District, 4 Jiuxianqiao, Chaoyang, Beijing.
 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.